ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά περικοπή στα δικαιώματα των φαντάρων!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή την κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων

Οι εξελίξεις δυναμώνουν την ανάγκη διεκδίκησης και πάλης των φαντάρων σε συντονισμό με το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία
Οι εξελίξεις δυναμώνουν την ανάγκη διεκδίκησης και πάλης των φαντάρων σε συντονισμό με το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία
Για το θέμα των περικοπών στις δωρεάν μετακινήσεις των φαντάρων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«

Η περικοπή των δωρεάν μετακινήσεων του στρατιωτικού προσωπικού αποδεικνύει ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Κάνει τις ήδη ακριβές μετακινήσεις των φαντάρων ακριβότερες, αφού περικόπτει τη μια από τις μόλις δυο καταστάσεις δωρεάν επιβίβασης που δικαιούνταν σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους και ενώ πληρώνουν για όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους.

Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη ζωή των φαντάρων, προσθέτοντας άλλο ένα βάρος στην ήδη οικονομικά δυσβάσταχτη θητεία για τις λαϊκές οικογένειες που πληρώνουν για όλα τα έξοδα του φαντάρου, από τις φωτογραφίες της ταυτότητας μέχρι και τις μπλούζες της στολής.

Οι φαντάροι να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση. Να μην αποδεχτούν καμία περικοπή στα δικαιώματά τους, καμία οικονομική επιβάρυνση στη θητεία τους. Να διεκδικήσουν να είναι δωρεάν όλες οι μετακινήσεις τους. Να διεκδικήσουν διεύρυνση παροχών από το κράτος, επίδομα που να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.

Δυναμώνει η ανάγκη διεκδίκησης και πάλης των φαντάρων σε συντονισμό με το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Η θέση των ένστολων είναι μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης μηδενίζονται σχεδόν οι δυνατότητες για δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων, στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών που οδηγούν σε εξαθλίωση το προσωπικό - μόνιμα στελέχη και στρατευμένους - των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, περιορίζεται σε μία η «κατάσταση επιβίβασης», από δύο που ήταν μέχρι τώρα για τους στρατιώτες και κόβεται εντελώς το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο.

Δηλαδή, οι στρατιώτες, σε όλη τη διάρκεια της θητεία τους, θα έχουν μόνο μία δωρεάν μετακίνηση, ενώ όσοι υπηρετούν σε Εβρο - νησιά - Κύπρο, που η μετακίνηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά αεροπορικώς, θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι εξολοκλήρου τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

Μετά το σαματά που προκάλεσε η απόφαση (δημοσιεύθηκε και στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 8/11/2012), ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, διαρρέοντας ότι «θα το επανεξετάσει». Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει περικοπές στις δωρεάν μετακινήσεις για το σύνολο των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις, μόνιμους και εφέδρους.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων

Επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα Ρουπακιώτη και παραπέμπει σε επόμενο ανασχηματισμό

Μέτρα για το συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό στη γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή μελετά το Μέγαρο Μαξίμου, υποβαθμίζοντας τις «δακρύβρεχτες» και εντυπωσιοθηρικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι δηλώσεις του Α. Ρουπακιώτη δεν προκαλούν καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένη και αποδεδειγμένη στην πράξη τη βούληση των τριών κυβερνητικών εταίρων να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, δηλαδή τη μέχρι τέλους εφαρμογή των μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό για χάρη του κεφαλαίου.

Αντίθετα, αξιοποιούνται από το πρωθυπουργικό επιτελείο προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι αποφάσεις για το καλύτερο «μοντάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος. Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης σήκωσε κορόνες για τους εταίρους - δανειστές, λέγοντας ότι «πάτησαν στο λαιμό» τους δικηγόρους και ότι «απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα». Ο ίδιος εξέφρασε ενστάσεις για την αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Συνεργάτες του Α. Σαμαρά θεωρούν ότι οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης «χαλάνε λίγο το κλίμα» και γι' αυτό επιχειρούν να τις υποβαθμίσουν, παραπέμποντας τη λύση του προβλήματος στον επόμενο ανασχηματισμό. Πέρα από την εξόφθαλμη προσπάθεια του υπουργού να αποσείσει από πάνω του το μερίδιο της ευθύνης για την άγρια σφαγή του λαού, οι δηλώσεις του δε διαφοροποιούνται επί της ουσίας από την κυβερνητική πολιτική.

«Δεν είμαι κατά του μνημονίου συνολικά αλλά μόνο κατά των διατάξεων που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (στον ΑΝΤ1) ο Α. Ρουπακιώτης και συμπλήρωσε προκλητικά ότι «τα μέτρα μου επιβλήθηκαν, δεν τα έγραψα εγώ». Επίσης προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιμέρους διαφωνίες του, επικαλούμενος το σαθρό και χρεοκοπημένο επιχείρημα του κόμματός του (ΔΗΜΑΡ) ότι τάχα μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα «από τα μέσα».

«Υπέγραψα κάτι που κάποιοι άλλοι έγραψαν. Προσπαθώ να αλλάξω τους όρους στη σύμβαση ανάγκης που δεχτήκαμε. Θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να την καλυτερέψουμε», ισχυρίστηκε προκλητικά. Σε άλλο σημείο είπε ότι «κατάπια την απρέπεια και ψήφισα ό,τι μου επιβλήθηκε» και έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους και «όσους έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης να συλλάβει τους τραμπούκους

Ερώτηση του ΚΚΕ για το περιστατικό στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν Χρυσαυγίτες σε βάρος μαθητών και εργατών στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου.

Στην Ερώτηση γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα εκείνης της ημέρας (7 Νοέμβρη 2012), όταν τραμπούκοι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με δολοφονικά όργανα σε μαθητές που έκαναν στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά εξόρμηση για την απεργία με υλικό του ΠΑΜΕ. Σε βοήθειά τους, έτρεξαν απεργοί από το κοντινό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, στους οποίους επίσης επιτέθηκαν οι χρυσαυγίτες, πριν τραπούν σε φυγή.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη σύλληψη των παραπάνω εγκληματιών, ενώ είναι γνωστά και δηλώθηκαν στην Αστυνομία τα ονόματά τους και είναι διαθέσιμα όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό: «Για ποιο λόγο δεν συνελήφθησαν από την Αστυνομία στα πλαίσια του Αυτοφώρου οι παραπάνω δράστες του σοβαρού αυτού περιστατικού; Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και προτίθεται να προβεί η Αστυνομία για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, ώστε να οδηγηθούν οι επικίνδυνοι αυτοί δράστες στη Δικαιοσύνη και να αποφευχθούν ανάλογες εγκληματικές επιθέσεις τους στο μέλλον;».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό
  • Στη Βόννη, σήμερα Σάββατο, στις 4 μ.μ. στο Restaurant «Olive», (Bruedergasse 12), με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και οι νέοι μετανάστες».
  • Στο Μόναχο, σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στους χώρους της ελληνικής κοινότητας, με το ίδιο θέμα.
  • Στη Στοκχόλμη, με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και οι νέοι μετανάστες» αύριο Κυριακή, στη 1 μ.μ. στην οδό Pontonjrsgatan 36B (κοντά στο σταθμό του μετρό Fridhemsplan), με ομιλητή τον Κ. Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
  • Στο Λονδίνο, παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' τόμος) με ομιλητή τον Γ. Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, αύριο Κυριακή, στο «Marx Memorial Library» (37a Clerkenwell Green, κοντά στο σταθμό Farringdon).
  • Στο Ντίσελντορφ, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ. στο «Gaststaette Gambrinus», Oberbilker Allee 305, παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' τόμος).
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τραγέλαφος η «κυβερνώσα αριστερά»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις Ρουπακιώτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο τραγέλαφος των δηλώσεων Ρουπακιώτη "δεν συμφωνώ αλλά υπογράφω και εφαρμόζω τα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα" εκφράζει τον τραγέλαφο της "κυβερνώσας αριστεράς" που αποδέχεται την ΕΕ και τα μονοπώλια, αλλά ταυτόχρονα σκορπίζει αυταπάτες στο λαό ότι είναι δυνατό να ευημερεί σε αυτό το πλαίσιο. Ενώ λένε ότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εμποδίσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τελικά συμβάλλουν στη λήψη και την εφαρμογή τους. Οποιος κι αν παίξει αυτό το ρόλο, είτε η ΔΗΜΑΡ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε οποιοσδήποτε άλλος, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ