ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Τριμερής συμφωνία για ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο

Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την προώθηση των απαραίτητων έργων

Τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την προώθηση του μεσογειακού αγωγού φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, επισημοποίησαν τα τρία μέρη, χτες στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου με τους υπουργούς Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Συλικιώτη και Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ο. Λαντάου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «κατά τις συνομιλίες, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των τριών κρατών στο θέμα της διασύνδεσής τους με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και δημιουργίας του προτεινόμενου μεσογειακού αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο του ενεργειακού διαδρόμου της ΝΑ Ευρώπης». Συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν άμεσα κοινές ομάδες εργασίας για την προώθηση των δύο έργων, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει τα έργα στην Κομισιόν, ζητώντας συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το σχέδιο για την κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης έχει υιοθετηθεί εδώ και καιρό από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε επίπεδο εταιρειών, με τη ΔΕΗ να συμμετέχει στην κυπριακή εταιρεία «ΔΕΗ Quantum Energy», η οποία είχε αναθέσει και τις οικονομικοτεχνικές μελέτες για το έργο. Μάλιστα, υπήρξαν και επίσημες ανακοινώσεις στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάλογη ενημέρωση στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ ή από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το κόστος εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά όχι αξεπέραστες. Το καλώδιο θα έχει μήκος 870 χιλιόμετρα με τα 200 να αφορούν τη σύνδεση με το Ισραήλ και θα μπορεί να μεταφέρει έως 2.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας από την Κύπρο στην Κρήτη.

Η προώθηση του έργου σχετίστηκε άμεσα με γεωπολιτικά ζητήματα, με τον ακριβή προσδιορισμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κοιτάσματα που ερευνήθηκαν πρόσφατα από Ισραήλ και Κύπρο, με τις συμφωνίες για το πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, πώς θα μεταφέρεται, πόσο από αυτό θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών Κύπρου και Ισραήλ, πόσο θα εξάγεται κ.ά. Η τριμερής διακρατική συνεργασία είχε σχεδόν συμφωνηθεί, αλλά υπήρχαν και αρκετές εκκρεμότητες που άφηναν την κατάσταση μετέωρη.

Το δεδομένο είναι ότι η ηλεκτρική διασύνδεση σχετίζεται σημαντικά και με τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και με τις λεπτομέρειες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο. Επίσης, η σημασία του είναι ανυπολόγιστη για το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, καθώς η σύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα θα ανοίξει το δρόμο της διασύνδεσης με τη δυτική Ευρώπη. Τα κόστη είναι τεράστια, τα κέρδη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα και στην Ελλάδα αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών...

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Διευρύνεται επικίνδυνα η ψαλίδα τιμών - μισθών

Η κατάργηση της επιδότησης στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Οκτώβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβρη, στο 0,8%, έναντι αύξησης μόλις 0,1% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε ετήσια βάση (Οκτώβρης '12 προς Οκτώβρης '11) ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε πέρυσι.

Αλλά και αυτά τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού - αν λάβουμε υπόψη το φονικό συνδυασμό της κατεδάφισης μισθών και συντάξεων και της ανόδου της φορολογικής επιβάρυνσης, που έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων τα δύο τελευταία χρόνια - ωχριούν, όταν παρατηρήσει κανείς τις επιμέρους ομάδες δαπανών που επηρεάζουν άμεσα το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων.

Η ομάδα «στέγαση», δηλαδή οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών κατά μέσο όρο σημείωσε μέσα σε ένα μόλις χρόνο διψήφια άνοδο, κατά 13,2%, λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικότερα, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της κατάργησης της επιδότησης της φορολογίας, αυξήθηκε κατά 30,1% σε ένα μόλις μήνα και κατά 45,2% στη διάρκεια ενός χρόνου. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 17% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16,3%. Με δυο λόγια, η τρικομματική κυβέρνηση της ολιγαρχίας, κόβει όλους τους δρόμους στα λαϊκά νοικοκυριά, να χρησιμοποιήσουν φθηνά θερμαντικά μέσα τη φετινή χειμερινή περίοδο. Οι σχετικά φθηνοί τρόποι θέρμανσης, προσφέρονται θυσία στη «δημοσιονομική εξυγίανση» και στους επίδοξους ιδιώτες «επενδυτές» της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Πέραν τούτου, η ομάδα «μεταφορές» σημείωσε ετήσια αύξηση 3%, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα των αυτοκινήτων (6,6%), τα τέλη κυκλοφορίας (9,7%) και τα εισιτήρια των αεροπλάνων (16%).

Ετήσια άνοδο 1,9% σημείωσαν οι τιμές και στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση», ενώ στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκαν κατά 1%. Αν και φαντάζει «μικρή» διόλου είναι η τελευταία αυτή αύξηση, σε περιόδους μάλιστα που οι μισθοί καταρρέουν. Η ψαλίδα τιμές - μισθοί τα τελευταία 3 χρόνια έχει διευρυνθεί υπέρμετρα. Οι διάφορες τιμές από τον περσινό Οκτώβρη μέχρι φέτος σημείωσαν αύξηση σε:

  • γαλακτοκομικά - αυγά 1,7%
  • ψάρια γενικά 1,5%
  • κρέατα γενικά 1,7%
  • λαχανικά νωπά 3%
  • πατάτες νωπές 9,4%!
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν ταχύτητα στις ... αναδιαρθρώσεις

«Λουκέτο» για 100.000 επιχειρήσεις

«Μάταιο» είναι, κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την εφαρμογή των μνημονίων, να μιλάει κανείς για νέες επενδύσεις, είπε χτες μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος, ωστόσο, ο εκπρόσωπος των εμποροβιομηχάνων ζητάει συνέχιση της ίδιας πολιτικής στην κατεύθυνση της στήριξης των επιχειρήσεων.

Αξιώνει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επιπρόσθετα στα προγράμματα που υλοποιούνται τώρα, επιτάχυνση και υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενισχυμένο ρόλο του ΕΤΕΑΝ «με βάση τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς», προτεραιότητα στην πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι διαρθρωτικές αλλαγές - αντιλαϊκές ανατροπές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Ο Κ. Μίχαλος τοποθετεί τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στην «πραγματική οικονομία» σε τρία επίπεδα, κάνοντας λόγο για «τριπλή κρίση», στη ζήτηση, στο δανεισμό και στην πίστη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, ενώ όσες ακόμα λειτουργούν, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

ΕΣΕΕ
Συνεπής στη γραμμή του «αναγκαίου κακού»

Ποντάρει στα ...40 δισ. της τρόικας

Τη λογική του «αναγκαίου κακού» και του «μονόδρομου» της παραμονής στην Ευρωζώνη, επιχειρεί να καλλιεργήσει στη συνείδηση των χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων που οδηγούνται σε βέβαιη χρεοκοπία, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αυστηρά ευθυγραμμισμένη με την κυρίαρχη προπαγάνδα.

Ετσι, με χτεσινή της ανακοίνωση, από τη μια εμφανίζεται, τάχα, σκωπτική και «έντονα προβληματισμένη» με το βάθεμα της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα που σηματοδοτεί τόσο το μεσοπρόθεσμο όσο και ο προϋπολογισμός, από την άλλη όμως, καταλήγει ότι «η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ελλάδα ούτε το 2013, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού να εκταμιευτούν τα περίπου 40 δισ. των ήδη καθυστερημένων δόσεων, ώστε να μπορεί να υπάρξει επόμενη ημέρα και επόμενη χρονιά για την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Κατά τα άλλα, διακρίνει «δυσκολία επίτευξης» των στόχων του προϋπολογισμού, κυρίως όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων και τις προβλέψεις των στόχων για την επίσημη ανεργία, και επαναλαμβάνει τους «κινδύνους» από την «αναγκαστική στάση πληρωμών από τους φορολογούμενους».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ξεκινούν την Κυριακή οι θαλάσσιες έρευνες

Την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται στο λιμάνι της Πάτρας το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας «Petroleum Geo- Services» (PGS). Μέσα σε λίγες ώρες από την άφιξή του θα κατευθυνθεί στο βόρειο Ιόνιο, για να ξεκινήσει τις γεωφυσικές διασκοπήσεις στον ελλαδικό χώρο, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, προκειμένου στη συνέχεια - εφόσον τα ευρήματα κριθούν ικανοποιητικά - να εκχωρηθούν τα πιθανά κοιτάσματα στο ενεργειακό μεγάλο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.

Οι έρευνες θα καλύψουν συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, ενώ προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 3 μήνες. Το σκάφος θα υποδεχτούν «πανηγυρικά» κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτο, τοπικοί «άρχοντες» και ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής εκχώρησης, πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για τους χαλαζόπληκτους

Αποζημιώσεις - ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ λαμβάνουν οι χαλαζόπληκτοι παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ του Νομού Λάρισας, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από την επανασπορά του βαμβακιού. Για το πρόβλημα αυτό, καθώς και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας οργανώνει σύσκεψη την Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 7.30 το βράδυ στο καφενείο ΑΝΤΩΝΙΟΥ στον Πλατύκαμπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ