ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«GOLDAIR HANDLING»
Νέα τρομοκρατική απόλυση

Εντείνεται η απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εργοδοσία της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης «GOLDAIR HANDLING» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μετά την απόλυση του εργαζόμενου Στρ. Γιαννουλάκη, διότι απήργησε, ήρθε την περασμένη βδομάδα (16/11) και η απόλυση του εργαζόμενου Σπ. Αντύπα. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στη «GOLDAIR», «ο λόγος που απολύθηκε είναι η ενεργή συμμετοχή στο σωματείου του, οι γνωστές σε όλους προσπάθειές του να γραφτούν οι εργαζόμενοι σε αυτό».

Και επισημαίνει: «Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να μας νουθετήσουν να μη μιλάμε, να μην αντιδρούμε όταν βλέπουμε να καταπατούνται βάναυσα τα δικαιώματα των συναδέλφων, μας γνωστοποίησαν την απόλυση του συναδέλφου Σπύρου, νομίζοντας ότι θα μας φοβίσουν. Ο συνάδελφος στη διαδικασία αξιολόγησης της εταιρείας ήταν από τους καλύτερους. Ο λόγος της δίωξής του είναι φανερός».

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στη νέα απόλυση διεκδικώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους - όπως μετά την άμεση αντίδρασή τους πέτυχαν την επαναπρόσληψη του Στρ. Γιαννουλάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καταγγέλλει την τρομοκρατική απόλυση και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και οργάνωση. Την απόλυση καταδικάζει και η Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών απαιτώντας την ανάκλησή της.

ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ για ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Στηρίζουν τη συγχώνευση προς όφελος των επιχειρήσεων

Συντονιστική Επιτροπή: Τα ναυπηγεία πρέπει να ανήκουν σε όλο το λαό

Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Πρόταση για «ενιαίο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα» με ... ρυθμιστή το Δημόσιο, κατέθεσαν σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη βδομάδα, οι πρόεδροι ΓΣΕΕ, ΠΟΕΜ (Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου), Σωματείων των εργαζομένων σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνας στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται για την ίδια πρόταση που είχε καταθέσει και ο ίδιος ο επιχειρηματίας Ν. Ταβουλάρης - ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Δίνοντας το στίγμα για τις αγωνίες που έχουν οι συγκεκριμένες δυνάμεις, ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ δήλωσε ότι με τη συγχώνευση δε θα υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των επιχειρηματιών..! Δηλαδή, το πρόβλημά τους δεν είναι αν η ναυπηγική βιομηχανία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των επιχειρηματιών, αλλά το αν αυτοί θα έχουν αντιπάλους. Αλλωστε, πρόκειται για τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν στους εργάτες την αυταπάτη πως οι τύχες τους ταυτίζονται με τις τύχες των επιχειρήσεων και της «ανταγωνιστικότητας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι δυνάμεις καταθέτουν αυτήν την πρόταση. Με τα περί ενιαίου φορέα των ναυπηγείων προσπαθούν να μπερδέψουν τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, στους οποίους συνεχώς κερδίζει έδαφος το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ναυπηγεία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας για επαναφορά των ναυπηγείων κάτω από κρατικό έλεγχο, με προοπτική το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας.

Πρόκειται για τις ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις που τα «έδωσαν όλα» για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου Ελευσίνας να είναι απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο, του Σκαραμαγκά να αντιμετωπίζουν την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα και να είναι απλήρωτοι 8 μήνες. Το εμπορικό τμήμα του Σκαραμαγκά να είναι κλειστό με φιρμάνι της ΕΕ και οι μονοπωλιακοί όμιλοι να έχουν τσεπώσει σύνολο 2,3 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα από προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και το μόνο που έχουν παραδώσει είναι το υποβρύχιο που γέρνει.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι καταθέτουν αυτήν την πρόταση, γιατί «προτεραιότητά μας είναι ανοιχτά ναυπηγεία και διάσωση των θέσεων εργασίας» και συμπλήρωσε ότι: «με ενιαίο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα η λειτουργία των ναυπηγείων θα φτάσει στο μάξιμουμ»!

Αναζητούν την «υγιή επιχειρηματικότητα»

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις «ακόμη και σήμερα συνεχίζουν συνειδητά» να συμβάλουν στην εφαρμογή της πολιτικής που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, «ταυτόχρονα συνδιαλέγονται αναζητώντας «την υγιή επιχειρηματικότητα», κοινοπρακτικά σχήματα, συγχωνεύσεις. Σημειώνει ότι «ντόπιο και ξένο κεφάλαιο δουλεύουν μεθοδικά για να εκμηδενίσουν όλα τα εργατικά μας δικαιώματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Ναυπηγεία είναι φτιαγμένα από τα χέρια των εργατών και πρέπει να ανήκουν σε όλη την κοινωνία.

Καλεί «το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου σε ενιαιομετωπική, κοινή δράση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Να ξεπεράσει τις συμβιβασμένες εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αγωνιστεί σε ταξική κατεύθυνση για την επίλυση των κοινών προβλημάτων».

ΛΗΜΝΟΣ
Διαδήλωσαν ενάντια στην απομόνωση του νησιού

Συνεχίζουν με απεργία στις 30 του μήνα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Με παλλημνιακή συγκέντρωση που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής μπροστά στο δημαρχείο της Μύρινας, οι κάτοικοι του νησιού έδωσαν συντονισμένη απάντηση στην πολιτική που για τη θωράκιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των μονοπωλίων, υποβαθμίζει ραγδαία τη συγκοινωνία του νησιού, τους αφήνει χωρίς νοσοκομείο και φάρμακα, χωρίς υπηρεσίες και συνολικά πλήττει το βιοτικό τους επίπεδο. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με 24ωρη απεργία στις 30 Νοέμβρη. Στα πλαίσιά της θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας. Τις κινητοποιήσεις διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από φορείς της Λήμνου.

Στη συγκέντρωση της Κυριακής οι κάτοικοι έδωσαν μαζικά το «παρών» τους. Ξεχωριστά ήταν τα στιγμιότυπα όταν το λόγο πήραν εκπρόσωποι των μαθητών του ΕΠΑΛ Μούδρων, το οποίο οι μαθητές έχουν καταλάβει διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμΕΑ της περιφέρειας Β. Αιγαίου επισήμανε τις ελλείψεις σε υπηρεσίες καθώς δεν υπάρχει υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας κ.ά. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Λήμνου του ΚΚΕ.

Ναυτεργατική σύσκεψη αύριο

Στις 10.30 π.μ. στην ΠΕΜΕΝ

Ευρεία σύσκεψη διοργανώνουν οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων), ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών) ΠΕΣ/ΝΑΤ (Συνταξιούχων) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών την Τετάρτη 28 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Στη σύσκεψη θα εκτιμηθούν οι μέχρι τώρα αγώνες των ναυτεργατών και θα καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα για τη συσπείρωση δυνάμεων με στόχο την προετοιμασία νέων πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, για να αντιμετωπίσουν την κατά μέτωπο επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και συγκυβέρνηση και ΕΕ, στο σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστική η αξίωση που εξέφρασαν ξεκάθαρα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για τη μείωση κατά 15% των αποδοχών των ναυτεργατών και την αποβολή από την οργανική σύνθεση των ακτοπλοϊκών πλοίων του 30% του πληρώματος που αφορά τις ειδικότητες των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι καμαρότοι κ.ά.). Αυτό έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ναυτεργατών κατά 2 έτη, στις νέες μειώσεις των συντάξεων, αλλά και στον «κοινωνικό διάλογο» που προσπαθεί να «στήσει» ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης με βάση τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006. Σύμβαση που υπονομεύει θεμελιώδεις κατακτήσεις των ναυτεργατών, τσακίζει τις ΣΣΕ και νομιμοποιεί το σύγχρονο δουλεμπόριο των ναυτικών πρακτορείων.

Γενικές συνελεύσεις συνδικάτων

Μεγάλη σημασία αποκτά η συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις που συνεχίζονται σε μια σειρά κλάδους. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι εργαζόμενοι καλούνται να συμβάλουν στην αποτίμηση της πλούσιας αγωνιστικής πείρας του τελευταίου διαστήματος, αλλά και να αναλάβουν ευθύνη στην κλιμάκωση της πάλης που απαιτεί η παρεμπόδιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Ετσι:

  • Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα στις 5.30 μ. μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ», στην πλ. Καραϊσκάκη, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας.
  • Στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας θα γίνει την Πέμπτη, 29 Νοέμβρη στις 4 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος). Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πουν τη γνώμη τους, να συνδιαμορφώσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και να εκλέξουν αντιπροσώπους.
ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου για την ΕΓΣΣΕ

Σε συνέντευξη Τύπου προχωρά μεθαύριο Πέμπτη 29 Νοέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β) πλ. Μητρόπολης με θέμα: «Η πρόταση του ταξικού κινήματος για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ