ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
«Κελεπούρι» κερδών για τους ιδιώτες

Οι συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστρέφουν τα δεδομένα της οξύτατης οικονομικής κρίσης και η ΔΕΗ παραμένει μαγνήτης για υποψήφιους αγοραστές

Τις πρώτες 270 μέρες του 2012 η ΔΕΗ προχώρησε σε 270.000 διακοπές ηλεκτροδότησης, 30.000 το μήνα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Α. Ζερβού. Την ίδια περίοδο - το πρώτο 9μηνο του 2012 - είχε εξασφαλίσει μέσο καθαρό κέρδος 437.000 ευρώ κάθε μία μέρα (!!!) ή 118 εκατ. ευρώ συνολικά καθαρά κέρδη, και μάλιστα αυξημένα κατά 30,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2011. Και να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος, παραπονιούνται ότι τα τιμολόγια δεν αντιπροσωπεύουν το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αυτή είναι η εικόνα της ΔΕΗ και το ύψος των καθαρών της κερδών μπορεί να δείχνει ότι η ηλεκτροπαραγωγή και η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας αφήνουν καλό κέρδος, ωστόσο αποκαλύπτουν και τα τεράστια οφέλη που θα υπήρχαν για την κοινωνία και το λαό συνολικά, αν η ΔΕΗ, μαζί με το σύνολο των εγκαταστάσεων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούσαν σχεδιοποιημένα, στο πλαίσιο του κοινωνικοποιημένου κλάδου της Ενέργειας, στην κάλυψη των αναγκών τόσο των διαφόρων τομέων της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και στην κάλυψη των οικιακών καταναλωτών. Κανείς δεν θα στερούνταν ρεύμα, όπως κανείς δεν θα ήταν χωρίς δουλειά, επειδή κάποιοι πρέπει να βγάζουν κέρδος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενοι προφανώς την πρόκληση, προσπάθησαν να συνδέσουν την κερδοφορία σε μια εφάπαξ διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Αντιθέτως, σύμφωνα με όσα η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει στην ανακοίνωσή της, πλήθος επιβαρύνσεων (φόροι, επιχορηγήσεις λειτουργίας ιδιωτών παραγωγών από φυσικό αέριο και ΑΠΕ) «φουσκώνουν» το κόστος. Ετσι: η ΔΕΗ αύξησε αυτό το 9μηνο τις δαπάνες της για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 745,7 εκατ. ευρώ, 43,9% αύξηση σε σχέση με τις δαπάνες του 9μήνου 2011. Ομως: σημειώνει ότι από αυτά, τα 122,9 εκατ. ευρώ αφορούν την ανάκτηση μεταβλητού κόστους μαζί με το 10% των τρίτων παραγωγών. Η συνολική επιβάρυνση είναι 211,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα 119,6 εκατ. ευρώ προέκυψαν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και τα 34,9 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος λιγνίτη που θα πάει για να πληρωθούν οι ΑΠΕ. Μόνο αυτά να μην είχαν επιβαρύνει τη λειτουργία της ΔΕΗ, τα κέρδη της στο 9μηνο θα ήταν πολλαπλάσια, παρ' ότι κατά δήλωση στελεχών της τα χρέη από ανεξόφλητους λογαριασμούς κινούνται γύρω από το 1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα με την ασκούμενη πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι ακόμη και αν η ΔΕΗ γλίτωνε αυτές τις επιβαρύνσεις, δεν θα μείωνε τα τιμολόγια. Κι αν έχει αυτές τις δυνατότητες ενώ δηλώνει ότι από τις μεγάλες μεσοσταθμικές αυξήσεις του 2012, που ξεπέρασαν και το 15% σε ορισμένες κατηγορίες, είχε όφελος μόλις 1,1%, τότε η επικείμενη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων που προωθούν τρόικα - ΕΕ - συγκυβέρνηση για το 2013, θα εκτινάξει τα κέρδη των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ και των επίδοξων αγοραστών της.

Η συνοπτική οικονομική της εικόνα στο 9μηνο είναι η εξής: τζίρος 4.563,7 εκατ. ευρώ (+8,7%). EBITDA 813,8 εκατ. ευρώ (+2,4%). Λειτουργικά κέρδη 333 εκατ. ευρώ (+15,1%). Κέρδη προ φόρων 156,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 118,1 εκατ. ευρώ (+30,1%). Αν και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός δήλωσε ότι θα είχε ζημιές εάν δεν συνέτρεχε η ΔΕΠΑ, στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν τα κέρδη σε σχέση με το εξάμηνο, ενώ έχουν υπολογιστεί και 229,5 εκατ. ευρώ για τις επισφάλειες, κυρίως για τη χαμηλή - μέση Τάση και τη ΛΑΡΚΟ.


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχέδια εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων

Στην επαναβεβαίωση, από την πλευρά της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν, ότι θα ασκήσει χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμό εκείνη την ενεργειακή πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων της ενέργειας, προχώρησε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, λέγοντας ότι «η χώρα μας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική». Το κυβερνητικό στέλεχος, που κήρυξε τις εργασίες στην ενεργειακή εκδήλωση «Energy Money Conference» με θέμα «Ελλάδα: Κόμβος για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης», σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει διεθνείς συνεργασίες «που κατοχυρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θέση - κλειδί της χώρας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ως αξιόπιστου και ασφαλούς ενεργειακού κόμβου προς την Ευρώπη». Και σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι «θέτουμε ξανά σε προτεραιότητα κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας, που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, και περνούν από την ελληνική επικράτεια».

Αυτό ακριβώς συνέστησε, στην ίδια εκδήλωση και η G. Lalis, στέλεχος της κομισιόν και της «Ομάδας Δράσης» της οποίας ηγείται ο Χ. Ράιχενμπαχ. Το στέλεχος της κομισιόν δεν παρέλειψε να θυμίσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά για την μεταφορά ενέργειας, σημείωσε ότι την περίοδο 2014-2020 η στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού δικτύου, στην επέκταση του δικτύου αγωγών υψηλής πίεσης για το φυσικό αέριο, στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και στη διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών.

Πρόκειται για ταύτιση με τις επιδιώξεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου, που απαιτεί διασυνδέσεις για να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά κενά στην Ευρώπη και τις πηγές πρώτων υλών και ηλεκτρισμού, που θα ξεκινούν πλέον, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και μπορούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη και αλλού, αρκεί να μπουν τα καλώδια και οι αγωγοί στη θέση τους, με τους δημόσιους «κορβανάδες» κάθε χώρας και της ΕΕ να χρηματοδοτούν το τεράστιο κόστος τους, άμεσα ή έμμεσα.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Με αγωνιστική συνέπεια κόντρα στην κρίση

Καλεί σε αλλαγή των συσχετισμών στις εκλογές στην ΕΣΕΕ

Κάτι περισσότερο από κρίσιμη, όσο και καταστροφική για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, είναι η συγκεκριμένη περίοδος στην οποία διεξάγονται οι εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Διεκδικώντας την ενίσχυσή της στη βάση της διεκδικητικής της πρότασης και της συνέπειας που τη διακρίνει στην πάλη, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» που στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, καλεί στις εκλογές, που θα γίνουν στις 2 του Δεκέμβρη, να καταψηφιστούν οι δυνάμεις που συγκροτούν τη μέχρι τώρα πλειοψηφία στην ΕΣΕΕ.

Στην εκλογική της διακήρυξη, αφού περιγράφει τα σημαντικά προβλήματα που γεννά η κρίση και η πολιτική των μνημονίων, καλώντας σε ένταση του αγώνα, σημειώνει: «Η απάντηση που δίνει η τρικομματική πλειοψηφία της ΕΣΕΕ δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε επιζήμια για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μικρών εμπόρων.

  • Είναι σταθερά ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα, ψάχνει δήθεν για ισοδύναμα, υιοθετεί την προπαγάνδα για δήθεν ανίκανες κυβερνήσεις που δεν μπορούν να βρουν λύσεις.
  • Παραπλανά τους συναδέλφους ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς να θιγούν τα κέρδη των μονοπωλίων.
  • Παραπλανά ότι με καλύτερη διαχείριση μπορεί να σωθεί ο ΟΑΕΕ.
  • Βοήθησε την κυβέρνηση με την αποδοχή του κουρέματος των αποθεματικών του ΟΑΕΕ.
  • Βοήθησε την κυβέρνηση, συμφωνώντας με τη λεγόμενη απελευθέρωση επαγγελμάτων και τώρα βγάζει ψεύτικες κορόνες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που φέρνει η απελευθέρωση και την ολοκληρωτική απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το άνοιγμα 2ης Κυριακής το Δεκέμβρη θα ανοίξει το δρόμο για 3η - 4η και πάει λέγοντας μέχρι την κατάργηση, σύμφωνα με την απαίτηση των πολυκαταστημάτων.
  • Βοήθησε την κυβέρνηση συμμετέχοντας στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους και εκ των υστερών διαπίστωσε το αυτονόητο. Ολα τα μέτρα ήταν σε βάρος μας και προς όφελος του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ, των πολυκαταστημάτων.
  • Συμμετέχει δραστήρια στην προσπάθεια παραπλάνησης σχετικά με το λεγόμενο παραεμπόριο, κρύβει την πραγματικότητα ότι πρόκειται για κανονικό εμπόριο που ελέγχεται από μεγάλες επιχειρήσεις και προστατεύεται από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Εκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει να αναπτυχθούν αγώνες και όσες φορές αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις, δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία τους και συγχρόνως πετσόκοβε το περιεχόμενο και τα αιτήματα της κινητοποίησης, προβάλλοντας το γενικό και αόριστο σύνθημα περί ανάπτυξης.
  • Το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει και συζητάει με τα κυβερνητικά κλιμάκια είναι μακριά και ξένο προς τις ανάγκες των μικρών εμπόρων, αφορούν ένα μικρό κομμάτι μεσαίων και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, φτάνει μέχρι του σημείου τσουβαλιάζοντας μικρούς και μεγάλους, να ζητάει μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου που καθημερινά μας παίρνει τη δουλειά».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ