ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ»
Συζήτησαν προγράμματα για την ανακύκλωση της ανεργίας

Τη σημασία του «κοινωνικού διαλόγου» τόνισε ο υπουργός Εργασίας μετά τη χτεσινή συνάντηση

Από κινητοποίηση Επιτροπών Ανέργων
Από κινητοποίηση Επιτροπών Ανέργων
Με νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων, τα οποία το μόνο που προσφέρουν είναι φτηνούς εργάτες για τους επιχειρηματίες, ασχολήθηκε η χτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου». Στη συνάντηση συμμετείχαν το υπουργείο Εργασίας, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΒ και φυσικά η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία, για μια ακόμη φορά, νομιμοποίησε με την παρουσία της τη σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων.

Συνολικά θα δημιουργηθούν τέσσερα νέα προγράμματα για 55.000 ανέργους, τα οποία δόθηκαν στους «εταίρους» για επεξεργασία χωρίς να γίνει περαιτέρω επίσημη ενημέρωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, το βασικό πρόγραμμα θα αφορά 20.000 νέους ανέργους ηλικίας 19 έως 29 ετών, το οποίο είναι ύψους 160 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για πεντάμηνη άσκηση με 460 ευρώ το μήνα και θα απευθύνεται σε κλάδους όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες φροντίδας. Σε δεύτερη φάση θα τοποθετηθούν επιπλέον 25.000 νέοι άνεργοι σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις των «εταίρων», αμέσως μετά τη συνάντηση, το άλλο από τα προγράμματα θα σχετίζεται με τη λεγόμενη «νεανική επιχειρηματικότητα», επιδοτώντας με 10.000 ευρώ 7.000 νέους ανέργους για να γίνουν... επιχειρηματίες. Την ώρα δηλαδή που τα χαράτσια πνίγουν τους επαγγελματοβιοτέχνες, η κυβέρνηση προτείνει στους ανέργους να γίνουν... νέοι επιχειρηματίες, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι θα ξεφύγουν από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, που ήδη αναγκάζει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους να βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο.

Τα προγράμματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, η «προσφορά» των οποίων όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν να σπρώχνουν «πακτωλούς» χρημάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευτεί, ειδικά στους νέους είναι πάνω από 50%, ενώ, ταυτόχρονα, μόλις ο ένας στους πέντε ανέργους λαμβάνει ακόμη και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ βρίσκεται κυριολεκτικά στο «κόκκινο»: Μόνο το ΙΚΑ του οφείλει 8 - 9 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο το ΙΚΑ το κράτος οφείλει 12 δισ. ευρώ!

Στη συνάντηση αποφασίστηκε, τέλος, πως οι δραστηριότητες των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ) θα ενταχθούν στον ΟΑΕΔ, με νόμο μέχρι το τέλος του 2012.

Επενδύουν πολλά στην «εργασιακή ειρήνη»

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωσε πως «η συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί από μόνο του θετικό γεγονός. Εκπέμπει μήνυμα ωριμότητας και συμβάλλει στην εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επενδύει πολλά στον εγκλωβισμό της εργατικής τάξης σε «διαλόγους» για τη συνδιαμόρφωση και αποδοχή της αντεργατικής πολιτικής, μακριά από την οργάνωση ταξικών αγώνων που θα συσπειρώνουν δυνάμεις ενάντια στην πλουτοκρατία και στην ανάπτυξη που υπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι η προσφορά της ΓΣΕΕ, η οποία πήρε μέρος και στο χτεσινό «κοινωνικό διάλογο». Παρά τις κορόνες του προέδρου της, Γ. Παναγόπουλου, ότι «τα μεγάλα ζητήματα έχουν τεθεί με επώδυνο τρόπο για τους εργαζόμενους μέσω της ψήφισης των μνημονίων», οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σταθερά συντάσσονται με τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και μοιράζονται κοινές με την κυβέρνηση αγωνίες για την ανάπτυξη που θα έρθει μέσα από τη στήριξη των επιχειρήσεων, δηλαδή μέσα από τη συντριβή των εργατικών κατακτήσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Συγκέντρωση σήμερα στο ξενοδοχείο «ΖΑΦΟΛΙΑ»

Σήμερα προχωρούν σε νέα τρίωρη στάση εργασίας 5 μ.μ. - 8 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΖΑΦΟΛΙΑ» με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου, απαιτώντας την ανάκληση των έξι απολύσεων που έχει κάνει η εργοδοσία από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Το επιχειρησιακό σωματείο και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο.

Σε ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό σωματείο σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι του ΖΑΦΟΛΙΑ αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια από το περασμένο καλοκαίρι. Ιδρύσαμε σωματείο, οργανωθήκαμε, συναντηθήκαμε με τον υπόλοιπο κλάδο, τα σωματεία στην Αττική σε σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία και το πολιτικό τους προσωπικό.

Ολοι πήραμε εμπειρίες και μάθαμε τι σημαίνει να αγωνιζόμαστε, να δίνουμε και να παίρνουμε αλληλεγγύη. Γίναμε αντίπαλος οργανωμένος για τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου "ΖΑΦΟΛΙΑ" και για τα σχέδιά τους να μας σπάσουν την ενότητα, να γίνουμε εύκολη λεία μπροστά σε όσα μας ετοιμάζουν. Αυτά τους ενόχλησαν, νιώσανε ότι κινδυνεύει η "εργασιακή ειρήνη" που μεταφράζεται για μας σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε αποδοχή των αντεργατικών τους επιδιώξεων».

Γι, αυτό, υπογραμμίζει το σωματείο, η εργοδοσία «έπαιξε» το πιο βαρύ της χαρτί, τις απολύσεις. «Εμείς οι εργαζόμενοι του "ΖΑΦΟΛΙΑ" δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιοποιούν την ανεργία για να εκβιάσουν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την πρακτική 20.000 ανέργων αφορά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Με αφορμή την ανακοίνωση νέου προγράμματος από το υπουργείο Εργασίας για την 5μηνη απασχόληση ανέργων, ηλικίας 19 - 29 ετών με 460 ευρώ, η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να σκεφτεί: Πατάνε στον πόνο μας για να σφίξουν τη θηλιά που μεγαλοεπιχειρηματίες, κυβέρνηση, ΕΕ έχουν φορέσει στη νεολαία: Ανεργία ή δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί εφ' όρου ζωής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 νέους, τη στιγμή που με βάση τα δικά τους στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ, β' τρίμηνο 2012) οι νέοι άνεργοι 19 - 29 ετών φτάνουν τους 360.000! Και βέβαια στα στατιστικά τους στοιχεία δε "χωράνε" οι νέοι που κάνουν 1 μεροκάματο το μήνα.

Οπως και δεκάδες άλλα προγράμματα, δεν μπορεί ούτε καν να ανακουφίσει τις νέες και τους νέους ανέργους από τις συνέπειες της ανεργίας, της μόνιμης ανασφάλειας, της εξαθλίωσης.

Αξιοποιούν την ανεργία που τη γεννά αναπόφευκτα ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης για να εκβιάσουν. Επιδιώκουν να σβηστεί από το λεξιλόγιο της νέας γενιάς η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, οι συλλογικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Θέλουν να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική δύναμη και παράλληλα οι άνεργοι να είναι έτοιμοι για την ίδια και μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Αξιοποιούν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης ως μοχλό πίεσης στους υπόλοιπους εργαζόμενους για να αποδεχτούν να δουλεύουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους με μισθούς πείνας, ανασφάλιστοι, ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα.

Η πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας των ανέργων αφορά κάθε νέο και νέα, ακόμα και όσους βρίσκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Με το ακριβοπληρωμένο πτυχίο πάλι την πόρτα της ανεργίας θα συναντήσουν, μια θέση στην κακοπληρωμένη δουλειά για λίγους μήνες.

'Η θα φαγωθούμε μεταξύ μας για 200 και 400 ευρώ, που πάλι μετά από 5 μήνες θα μας οδηγήσουν στις ουρές του ΟΑΕΔ.

'Η θα παλέψουμε οργανωμένα, μέσα από επιτροπές αγώνα, τα σωματεία, στις γειτονιές, στις σχολές για σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου σήμερα

Για την ΕΓΣΣΕ

Σε συνέντευξη Τύπου προχωρά σήμερα Πέμπτη 29 Νοέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β) πλ. Μητρόπολης με θέμα: «Η πρόταση του ταξικού κινήματος για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ