ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ανυποχώρητα στη διεκδίκηση των αναγκών τους

Στο υπουργείο Οικονομικών διαδήλωσαν χτες από όλη τη χώρα, νέο ραντεβού τη Δευτέρα στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Εξω από το υπουργείο Οικονομικών διαδήλωσαν, χτες, δυναμικά και μαζικά, άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες, σπουδαστές Ειδικής Αγωγής, όπως στο ΚΕΚ ΑμεΑ Γαλατσίου, και οι οικογένειές τους από διάφορες περιοχές της χώρας. Παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδέχτηκε τα ΑμεΑ για άλλη μια φορά με κατεβασμένα ρολά και αστυνομικές δυνάμεις, παρέμειναν για ώρες απέξω φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα, απαιτώντας να μη γίνει καμία περικοπή σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα - όπως νομοθέτησε πρόσφατα η συγκυβέρνηση - να μην πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα. Ακόμη, έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ, να στελεχωθούν τα Ειδικά Σχολεία και οι δημόσιες δομές Πρόνοιας και να είναι δωρεάν για όλους.

Χτες, αποκαλύφθηκε ξανά ο προδοτικός ρόλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, που έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά απαίτησε να μη συμμετέχει στην αντιπροσωπεία εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων! Στο μεταξύ, όλους τους προηγούμενους μήνες, κι ενώ είχαν δρομολογηθεί τα μέτρα - καταπέλτης για τους ανάπηρους, η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ καθησύχαζε πως δήθεν θα εξαιρεθούν από τους αντιλαϊκούς νόμους.

«Οι εξαιρέσεις τους είναι μια απάτη»!

Οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες έδωσαν τη δική τους απάντηση φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Οι εξαιρέσεις τους είναι μια απάτη, φορτώνουν κι άλλα βάρη στου ανάπηρου την πλάτη» και «600 δισ. στείλαν στην Ελβετία και κόβουν επιδόματα απ' την αναπηρία».

Πέρα από την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πετσοκόβει συντάξεις και μισθούς ΑμεΑ, οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες είναι αντιμέτωποι και με μια σειρά άλλες περικοπές, όπως συμμετοχή 25% σε φάρμακα, συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, που τους αναγκάζει να πληρώνουν ή να αλλάξουν θεραπεία με κίνδυνο για την υγεία τους.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε χτες η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως ο αγώνας για τα δικαιώματα των αναπήρων και όλου του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο είναι προτεραιότητα του εργατικού κινήματος, όπως και η αλληλεγγύη του λαού και όχι η ζητιανιά.

Το νέο ραντεβού των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων είναι τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη - Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ - στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια.

ΑΧΑΪΑ
Εξευτελιστική αντιμετώπιση βαριά ανάπηρων παιδιών

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στα ιδρύματα υγείας ιδιωτικού δικαίου

Να μεταφερθούν ανάπηρα παιδιά - που δεν μπορούν καν να κουνηθούν - για να τα εξετάσει και να καταγράψει την αναπηρία τους η οποία τα αναγκάζει να βρίσκονται σε ίδρυμα, ζήτησε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Πάτρα!

Συνέβη κι αυτό... Οπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Νομού Αχαΐας «αυτή τη φορά θύματα των "σφαγείων" των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ήταν τα ανάπηρα παιδιά που νοσηλεύονται στην "Κιβωτό της Αγάπης"». Η «διοίκηση του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ του Αγίου Αλεξίου είχε την απαίτηση να μεταφερθούν 11 ανάπηρα παιδιά στο χώρο που εδρεύει η επιτροπή για να επανεξεταστεί ο βαθμός αναπηρίας τους, γιατί αλλιώς αν δεν προσέρχονταν στο προγραμματισμένο ραντεβού, θα τους κοβόταν η σύνταξη αναπηρίας. Ανάμεσα στα 11 υπάρχουν και παιδιά που μετά από πολλά χρόνια νοσηλείας έχουν πλέον ιδρυματοποιηθεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγουν σε περιβάλλον έξω από το συγκεκριμένο ίδρυμα, ενώ άλλα δεν μπορούν μετακινηθούν ούτε καν με καροτσάκι. Πρόκειται για παιδιά που στο σύνολό τους έχουν χρόνιες νοητικές και κινητικές παθήσεις».

«Εδώ και ένα χρόνο, υπογραμμίζει το Σωματείο, που λειτουργούν τα ΚΕΠΑ έχουν γίνει περικοπές σε συντάξεις και μειώσεις ποσοστών αναπηρίας σε χιλιάδες αναπήρους. Στόχος του κράτους μέσω των περικοπών είναι να εξοικονομηθούν κονδύλια για την στήριξη της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων, δηλαδή των κερδών των επιχειρηματιών που δρουν στον τομέα της υγείας και πρόνοιας. Η κυβέρνηση με τις απαράδεκτες αυτές μεθόδους που χρησιμοποιεί προσπαθεί να πείσει ότι κάνει κάθαρση και χτυπάει τη διαφθορά. Ολοι όμως γνωρίζουν, επειδή σε δημοσιεύματα έγιναν αναφορές στη Ζάκυνθο και στην υπόθεση με τους τυφλούς, ότι τα κόμματα αυτά που σήμερα εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική, με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλευόντουσαν τον πόνο αρρώστων ανθρώπων, έφτιαχναν και την εκλογική τους πελατεία».

Το Σωματείο απαιτεί να σταματήσει η εξευτελιστική διαδικασία που υπόκεινται τα ανάπηρα παιδιά που νοσηλεύονται στην «Κιβωτό της Αγάπης» και να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από επιδόματα αναπηρίας και συντάξεις. Ζητά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες σε όλα τα ανάπηρα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις. Και τέλος διεκδικεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

ΕΟΠΥΥ
Χρωστά οδοιπορικά σε νεφροπαθείς από τις αρχές του 2012!

Καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους δίνουν χιλιάδες νεφροπαθείς αιμοκαθαρόμενοι καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει χιλιάδες ευρώ οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους από και προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα της μεταφοράς των νεφροπαθών, που μένουν στην επαρχία ή έξω από αστικά κέντρα. Αναγκάζονται να μισθώνουν ταξί για να μεταφέρονται, που τους κοστίζει έως και χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Στους χιλιάδες νεφροπαθείς ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ δεν έχει καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα οδοιπορικά από τις αρχές του 2012.

Αγωνιούν καθημερινά πώς θα βρουν χρήματα, αφού το 80% των νεφροπαθών αν δεν κάνουν 1 - 2 αιμοκαθάρσεις από τις 13 που χρειάζονται το μήνα, θα πεθάνουν. Δανείζονται από γνωστούς και από τράπεζες, πουλάνε ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν, για να κρατηθούν στη ζωή.

Οπως τονίζει στο «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Λιβαδειάς «για την απόσταση Δίστομο - Λειβαδιά ο αιμοκαθαρόμενος θέλει 1.100 ευρώ το μήνα, για την απόσταση Μαλαισίνα - Λειβαδιά 1.600 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, το πάγιο έξοδο από την τσέπη μας είναι 130 - 150 ευρώ το μήνα, γιατί ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ό,τι γράψει το ταξί κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και της μεταφοράς και όχι για το μισάωρο που διαρκεί η σύνδεση και αποσύνδεση με το μηχάνημα». «Εκτός από το θάνατο, αυτό που μας απομένει είναι να μετακομίσουμε κοντά σε κάποια ΜΤΝ. Πολλοί έχουν αρχίσει και το σκέφτονται», συμπληρώνει.

  • Οι νεφροπαθείς σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, χθες από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, απείχαν από την αιμοκάθαρση (δε συνδέθηκαν με τις μονάδες τεχνητού νεφρού) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των δώρων από τις συντάξεις τους, για την αυξημένη συμμετοχή τους στα φάρμακα, αλλά και για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά στα νοσοκομεία, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Υγείας.
Απευθείας απ' την τσέπη και οι φυσικοθεραπείες

Τη Δευτέρα θα γίνει συγκέντρωση, ώρα 10 πμ, στον ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39 στο Μαρούσι

Την απόφαση για αναστολή της εκτέλεσης φυσικοθεραπειών με πίστωση ανακοίνωσε χτες η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Αττικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ), λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φυσικοθεραπευτές. Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται απ' τον ΕΟΠΥΥ - ή το ασφαλιστικό Ταμείο τους.

Επίσης, το Τμήμα της Αττικής του ΠΦΣ αποφάσισε να γίνει συγκέντρωση των φυσικοθεραπευτών στον ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39, τη Δευτέρα 3.12.2012 και ώρα 10 πμ. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών (Α.ΣΥ.Φ.) καλεί τους φυσικοθεραπευτές να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, αλλά με πλαίσιο που θα διευκολύνει τη συμμαχία τους με τους χρήστες των υπηρεσιών και όχι να τους φέρνει σε αντιπαράθεση, όπως γίνεται με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΦΣ για την αναστολή της εκτέλεσης φυσικοθεραπειών με πίστωση. Αντί να υποχρεώνονται, τονίζει η Α.ΣΥ.Φ., οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν νέα χαράτσια μαζί με τους φυσικοθεραπευτές να διεκδικήσουν από κοινού τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να πληρωθούν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η γενική συνέλευση

Σήμερα Πέμπτη στις 4 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος) θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο. Η μαζική και ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση είναι βασική προϋπόθεση για την οργάνωσή τους απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ