ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαιτούν θέρμανση φτηνή για όλο το λαό

Θέρμανση φτηνή για το λαό απαίτησαν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, με κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία της Εταιρίας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης, σε Μοναστηρίου (Μενεμένη), Παπαναστασίου (Δήμο Θεσσαλονίκης) και Καλαμαριά.

Βασικό αίτημα και διεκδίκηση η φθηνή θέρμανση για το λαό, η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντιπροσωπείες των Λαϊκών Επιτροπών συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και απαίτησαν να μην κόβουν την παροχή φυσικού αερίου σε κανένα σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας που αδυνατεί να το πληρώσει.

Ο εμπορικός Διευθυντής της ΕΠΑ στα γραφεία της εταιρείας στη Μενεμένη, δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μη γίνεται διακοπή παροχής αερίου σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και θα γίνονται μακροχρόνιοι διακανονισμοί, ιδιαίτερα για τους άνεργους.

Ο εκπρόσωπος της ΕΠΑ στα γραφεία της Παπαναστασίου, αναγνώρισε ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός αυτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ζητάνε διακανονισμούς.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

H Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας διοργανώνει δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 11 - 2 το μεσημέρι, στο κτίριο του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας (στοά Καραντινού κοντά στην πλ. Δαβάκη) και στο Συνδικάτο Οικοδόμων και Συνταξιούχων (Αριστείδου 92).

ΝΟΤΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών Νοτίου Τομέα (Θεομήτορος 59, Αλιμος), οργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ., οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Αγώνα Νοτίων Συνοικιών Αθήνας (Καλλιθέα, Μπραχάμι, Μοσχάτο, Ταύρος, Νέα Σμύρνη), διεκδικώντας τη δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί: Δωρεάν κάρτα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για άνεργους, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, συνταξιούχους, ΑΜΕΑ, Μείωση 50% της τιμής των εισιτηρίων για τους εργαζόμενους, να σβηστούν τα πρόστιμα των ανέργων. Με ανακοίνωσή τους, ανάμεσα στα άλλα, καταγγέλλουν: «Μας παραπέμπουν από τον έναν στον άλλο και μας κοροϊδεύουν. Απαιτούμε απάντηση. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και οφείλουν να βρουν λύση πάση θυσία».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΖΕΦΥΡΙ: Νέα κατασταλτική αστυνομική επιχείρηση σε Ζεφύρι και Ανω Λιόσια, περιοχές με μεγάλο πληθυσμό τσιγγάνων που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. Από χτες το πρωί που ξεκίνησε η επιχείριση ελέγχθηκαν 325 άτομα, ενώ έγιναν 182 προσαγωγές στις αστυνομικές υπηρεσίες. Συνελήφθησαν 29 άτομα για ναρκωτικά, όπλα και καταδικαστικές αποφάσεις. Ελεγχοι πραγματοποιήθηκαν και σε καταυλισμούς.

ΠΟΙΝΙΚΗ δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία σε βάρος του επιχειρηματία Μ. Βωβού, που συνελήφθη χθες, για χρέη προς το Δημόσιο.

ΑΝΩ ΒΟΥΛΑ: Μία σακούλα που περιείχε 131 παλαιά μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας βρέθηκε χτες στις 09.00 το πρωί πεταμένη στην οδό Σμόλικα στην Ανω Βούλα.

Για τα περί «αντιφασιστικού μετώπου»

Η παρουσία της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στη Βουλή, η προβολή της εγκληματικής δράση της από τα ΜΜΕ, έδωσαν πάτημα σε μια σειρά αστικά κόμματα και φορείς να κρούουν κώδωνα κινδύνου, να μιλάνε για τον κίνδυνο εκφασισμού του, λεγόμενου, δημόσιου βίου. Η ΝΔ αναπτύσσει τη θεωρία των «δύο άκρων», καθώς έτσι τη βολεύει για να τσακίσει το εργατικό κίνημα. Καμώνεται ως κυβέρνηση ότι πολεμά τη Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή, στρώνει το έδαφος για να αναπτύσσουν τα φασιστοειδή τη δράση τους. Για κίνδυνο εκφασισμού και αντιφασιστικό μέτωπο μιλούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο μπαμπούλας της ναζιστικής οργάνωσης μπορεί να υπάρχει, αλλά ως τραμπούκος του ίδιου του συστήματος που πιστά υπηρετούν και οι υπόλοιποι.

Λαός και νεολαία, εργαζόμενοι κι άνεργοι μπορούν και πρέπει να αποκαλύψουν τα φασιστοειδή και το βρώμικο ρόλο τους, να τα απομονώσουν και αντιμετωπίσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τις δομές και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Οχι μέσα από κραυγές για «αντιφασιστικό μέτωπο», όπου σε αυτό μετέχουν μια σειρά παράγοντες του αστικού πολιτικού κόσμου: Υπουργοί, βουλευτάδες και δημαρχαίοι του, φιλάνθρωποι πρόεδροι ευαγών ιδρυμάτων και ΜΚΟ, διάφοροι που ουσιαστικά υπερασπίζονται τα ίδια με τους χρυσαυγίτες συμφέροντα, και ψάχνουν ευκαιρία να «ξεπλυθούν» στα μάτια του λαού, αυτόν που χαντάκωσαν χρόνια ολόκληρα με την πολιτική τους, και τώρα ακόμα περισσότερο όσο η κρίση τους βαθαίνει.

Διόλου τυχαία από τέτοιους ακριβώς κύκλους (πέραν της κυβέρνησης) αναπαράγεται η συστημική προπαγάνδα για ανάγκη «εναντίωσης ενάντια στα άκρα, τη βία από όπου και αν προέρχεται». Καμώνονται να το αγνοούν, αλλά είναι έτσι: Δεν έχει καμία σχέση ο αγώνας του εργάτη, η απεργία, η διαδήλωση, η κατάληψη, με τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς των ναζιστών χρυσαυγιτών. Δύο άκρα πράγματι υπάρχουν, από την μια το κεφάλαιο - από την άλλη η εργασία. Αυτών των άκρων συγκαλύπτουν την ύπαρξη διάφοροι «ανησυχούντες δημοκράτες», προπαγανδίζοντας «συναίνεση», υποταγή της εργασίας στο κεφάλαιο. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τις δομές του και τους φορείς του και όχι έξω από αυτό. Η Λαϊκή Συμμαχία, η ταξική πάλη με στόχο την εξουσία, μπορούν να βάλουν στο περιθώριο τη Χρυσή Αυγή.


Θ.Μπ.

ΔΕΗ ΚΑΜΙΝΙΩΝ
Κάθε μέρα 300 εντολές διακοπής ρεύματος!

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Καμινίων πραγματοποίησαν χτες μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Περάματος, Κερατσινίου και Κορυδαλλού. Αίτημά τους η επανασύνδεση του ρεύματος που έχει διακόψει η ΔΕΗ σε άνεργο της περιοχής.

Κατά τη συνάντηση με εκπρόσωπο της ΔΕΗ έγινε γνωστό πως καθημερινά (για τις εργάσιμες ημέρες) κατά μέσο όρο εκδίδονται 300 εντολές διακοπής ρεύματος για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά! Κάτι που σημαίνει δηλαδή, πως σήμερα οι διακοπές μηνιαίως έχουν εκτιναχθεί στις 6.000!

Αριθμός που αποδεικνύει τη ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, καθώς σε κινητοποίηση που είχε γίνει στο ίδιο υποκατάστημα της ΔΕΗ πριν ένα μόλις μήνα, είχε αναφερθεί από τους εκπροσώπους της Επιχείρησης ότι μέχρι τον περασμένο Μάη εκδίδονταν 1.000 εντολές διακοπών ρεύματος το μήνα...

Συνέδριο των αξιωματικών της Αστυνομίας

Την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, με μείωση του προσωπικού, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Είπε ότι 61.000 αστυνομικοί είναι πολλοί για τη χώρα και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που επεξεργάζεται σχέδιο για λιγότερο προσωπικό, διαφορετικά διαρθρωμένο.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δ. Αγκαβανάκης, μιλώντας στο Συνέδριο, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «ο "κύκλωπας" σας έφαγε κι εσάς, όπως όλο το λαό. Ισως τελευταίους, αλλά σας έφαγε και μάλιστα αναδρομικά». Στη συνέχεια είπε ότι το μνημόνιο περιέχει νέα μέτρα με αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αναφέρθηκε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στη βία των νόμων και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται μέτωπο κοινωνικών αγώνων. Απειθαρχία. Χρειάζονται δυναμικές, οργανωμένες κινητοποιήσεις, χρειάζεται συμπόρευση όλου του λαού. Εδώ χωράτε κι εσείς. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πρέπει να επιλέξουμε με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΗΜΙΚΩΝ
Ανοδος στα ποσοστά της «Πανεπιστημονικής»

Στις εκλογές της 4/11/2012 η ΔΕΚ-Χημικών «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» σημείωσε άνοδο στα ποσοστά της (από 7,3% στο 10,3%) και εξέλεξε 6 από 4 αντιπροσώπους για τη Συνέλευση της Αντιπροσωπείας. Οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες μεγάλης πτώσης της συμμετοχής, λόγω υποδιπλασιασμού της εκλογικής επιρροής της παράταξης της ΝΔ και της σημαντικής πτώσης της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Η «Πανεπιστημονική» διατήρησε τις δυνάμεις της (από 144 πήρε 142 ψήφους). Αντίστοιχα στην Αθήνα (πήρε 94 ψήφους όπως και στις προηγούμενες εκλογές) συγκέντρωσε ποσοστό 15,4% από 11%.

Το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα στη Πανεπιστημονική να παλέψει από καλύτερες θέσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανέργων Χημικών.

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχουν συναποφασίσει κυβέρνηση και Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε στη δημοσίευση της προκήρυξης του δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό και την Κερατέα. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για τις υπόλοιπες μονάδες που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, δηλαδή μία στη Φυλή και μία στα Α. Λιόσια.

Θυμίζουμε ότι η κατασκευή των εργοστασίων θα γίνει μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που σημαίνει την ιδιωτικοποίηση του χρυσοφόρου αυτού «φιλέτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ