ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Ρήτρα» διαρκείας η παραπέρα εξαθλίωση του λαού

Την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μετά το Γιούρογκρουπ συζήτησαν, χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο και οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης

Τα μέτρα που τώρα «τρέχουν», γυρνάνε το λαό δεκαετίες πίσω. Προϋπόθεση για λαϊκή ευημερία είναι η πάλη για την απόκρουσή τους, με οργάνωση για την ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου
Τα μέτρα που τώρα «τρέχουν», γυρνάνε το λαό δεκαετίες πίσω. Προϋπόθεση για λαϊκή ευημερία είναι η πάλη για την απόκρουσή τους, με οργάνωση για την ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου
Αμεση και πλήρη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, καθώς και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του πλιάτσικου στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, ζήτησε από τους υπουργούς ο Αντ. Σαμαράς, προτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν «την αλλαγή του κλίματος» που βλέπει η συγκυβέρνηση μετά τον εύθραυστο συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ.

Η «αξιοποίηση της στιγμής» (!), σύμφωνα με φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, αποτελεί κοινή διαπίστωση στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο εκτιμά ότι με την επίδειξη πυγμής θα διαμορφώσει νέα τετελεσμένα σε βάρος του λαού, ισχυροποιώντας αντίστοιχα τη θέση της πλουτοκρατίας.

Προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων με τις μικρότερες αντιδράσεις, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία επιχειρεί να παραπλανήσει, τάζοντας οφέλη, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, από την υλοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντ. Σαμαράς ταύτισε για ακόμα μια φορά το συμφέρον του λαού με αυτό της πλουτοκρατίας, ισχυριζόμενος ανερυθρίαστα ότι τα προαπαιτούμενα (για τη δόση) μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή «είναι φιλικά προς την κοινωνία και κάνουν καλό και στην ανταγωνιστικότητα»!

Στη βάση αυτή, κάλεσε τους υπουργούς να προσαρμόσουν τους ρυθμούς υλοποίησης των μέτρων στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το πολυνομοσχέδιο, θέτοντας ταυτόχρονα σε λειτουργία τον αυτόματο μηχανισμό ελέγχου, που εγγυάται την αυτόματη σφαγή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, όταν αποκλίνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σάρωμα σε τρεις άξονες

«Συνεχίζουμε και πρέπει να τρέξουμε τα προαπαιτούμενα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία, και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Δηλαδή, εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, συμβολή όλων στις αποκρατικοποιήσεις, αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του, ώστε να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατευθύνεται «στη διόρθωση αδικιών», αποσιωπώντας όμως ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο σε κοινωνικές δαπάνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξαπολύει απειλές στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στοχοποιώντας στην παρούσα φάση τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο. «Οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν. Είναι απαραίτητες αποφάσεις, είναι συμφωνίες που πρέπει να τηρήσουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ερωτηθείς (στον ΣΚΑΪ) για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας, δηλαδή των μαζικών απολύσεων.

Δίχως ίχνος τσίπας, δε δίστασε μάλιστα να εμφανίσει τις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο ως πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους άνεργους. Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «1.200.000 και πλέον άνεργοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται να τύχουν της προσοχής της κυβέρνησης» (!), λες και οι απολύσεις στο Δημόσιο θα ανακουφίσουν τους ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα, που τους πέταξαν στο δρόμο οι καπιταλιστές τους οποίους η κυβέρνηση υπηρετεί.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο πως σύντομα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και του κάθε υπουργού το χαρτοφυλάκιο του οποίου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία του κράτους, όπως είπε. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο ίδιος «θα είναι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία», συμπληρώνοντας ότι θα είναι «ένας διαφορετικός πρωθυπουργός».

Διαβεβαιώσεις στην πλουτοκρατία

Η επιτάχυνση και ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός με τους δύο εταίρους του στη συγκυβέρνηση. Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Ε. Βενιζέλος εμφάνισε το συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ σαν απόφαση που πρέπει να αξιοποιηθεί «προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, προς όφελος των πολιτών, για την ανάσχεση της ύφεσης».

Η «ανάσχεση της ύφεσης», για την οποία μίλησε, συνίσταται στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για να καταλήξει στα ταμεία των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων το σύνολο της δόσης του δανείου της τρόικας.

«Αμεσος στόχος τώρα, να ολοκληρωθούν αυτά που έχουμε αναλάβει σε σχέση με την επαναγορά των ομολόγων, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, να πέσει χρήμα στην αγορά, να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στην αγορά και φυσικά η ρευστότητα να διοχετευτεί στην αγορά», ήταν η διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε θέμα στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών «να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή» και κάλεσε τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς να εξετάσουν αν στα πλαίσια του Συντάγματος μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για εξόφθαλμη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της σοσιαλδημοκρατίας να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την ενίσχυση των νεοναζιστών, τους οποίους το σύστημα χρησιμοποιεί ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ο ξέφρενος αντικομμουνισμός της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, καθώς και η υπόθαλψη αντιδραστικών αντιλήψεων, που βρίσκονται στον πυρήνα της προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής, όπως παλιότερα του ΛΑ.Ο.Σ., είναι το λίπασμα που ταΐζει το φασισμό, για τον οποίο τώρα το αστικό σύστημα χύνει κροκοδείλια δάκρυα.

Χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», Τ. Αθανασόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Πανηγύρια στη ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Φ. Κουβέλης πανηγύρισε μετά τη σύσκεψη για τη δόση και χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ «εξαιρετικά θετική εξέλιξη». Ζήτησε μέτρα για την ανάπτυξη και ομολόγησε εμμέσως ότι αυτή συνεπάγεται μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού, ζητώντας ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» στη βάση της παραδοχής ότι «μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας υποβαθμίζονται κάθε μέρα και περισσότερο».

Αμέσως μετά ο Φ. Κουβέλης συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να μη στηρίξει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, επειδή «δεν συμβάλλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες».

ΣΥΡΙΖΑ
Να κερνά το κράτος και να πίνουν οι ιδιώτες...

Κριτική στις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά από σκοπιά ανάποδη προς αυτή των λαϊκών συμφερόντων, ασκεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο ότι δεν πάρθηκε απόφαση που να καθιστά βιώσιμο το χρέος, δηλαδή απόφαση για «κούρεμά», ούτε δρομολογήθηκαν μέτρα υποδαύλισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ενδεικτικό ως προς το ποιος ωφελείται απ' την πρόταση διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η κριτική που ασκεί (σε non paper) στην πρόβλεψη για δέσμευση υπέρ του χρέους των επιπλέον δημόσιων πόρων, τους οποίους ο ίδιος θα ήθελε στη διάθεση των μονοπωλιακών ομίλων ή όπως συγκεκριμένα το θέτει για τη «χρηματοδότηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων».

Επιπλέον, βγαίνει στα κεραμίδια για το γεγονός ότι «το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα θα κατευθύνεται εξολοκλήρου στους δανειστές» και όχι, μεταξύ άλλων, για τη «δημόσια χρηματοδότηση της ανάπτυξης», αξιώνοντας να απολαύσουν κι άλλα τμήματα του κεφαλαίου κομμάτι της - κλεμμένης απ' τον λαό - πίτας.

Μια ακόμα απόδειξη του ότι η πρότασή του οδηγεί από άλλο δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα για το λαό, παρέχει και η κριτική που ασκεί στο ότι «η δημόσια περιουσία οδηγείται κατά οικονομικά απαράδεκτο τρόπο σε ξεπούλημα υπέρ των δανειστών» αντί, όπως προτείνει, «να αξιοποιηθεί ως αναπτυξιακό εργαλείο και πηγή σταθερών δημόσιων εισόδων που μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος»!

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup, μέμφεται την κυβέρνηση ότι «αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα και αναξιοπρεπώς όλες τις επιπλέον απαιτήσεις των δανειστών» και «παρακολούθησε επίσης με ένοχη σιωπή τη διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης». Ουσιαστικά, πλασάρει τον εαυτό του σαν ικανότερο διαπραγματευτή, χωρίς να αποφεύγει τις αντιφάσεις, καθώς ό ίδιος λέει ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν «στόχο να συνεχιστεί ακριβώς η ίδια πολιτική λιτότητας και ύφεσης»!

ΚΚΕ
Κυβέρνηση - ΕΕ κλιμακώνουν τη σφαγή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση και τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η συγκυβέρνηση με αβάσιμους πανηγυρισμούς και ψεύτικες υποσχέσεις επιχειρεί να κρύψει ότι κλιμακώνει τη σφαγή του λαού μαζί με τους συμμάχους της και ότι οξύνονται οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ για το πώς θα διαχειριστούν την κρίση τους. Τα περί καλύτερης και ισχυρότερης διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ, αποδεικνύονται διαρκώς επικίνδυνα για το λαό. Στην ημερήσια διάταξη έρχεται επιτακτικά το ζήτημα της πάλης των εργαζομένων για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή του χρέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ