ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργοσπαστικός μηχανισμός στήθηκε στο Αριστοτέλειο

Στις μυλόπετρες των απεργοσπαστικών μηχανισμών πρυτανείας, εργολάβων και εργοδοτικών συνδικαλιστών, συνθλίβεται το δικαίωμα των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Χτες από κοινού πρυτανεία και εργολάβοι έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να σπάσουν τον αγώνα των εκατοντάδων απολυμένων (πάνω από 350) και υπόλοιπων απλήρωτων εργολαβικών εργαζόμενων του ΑΠΘ.

Με πρόσχημα την ανάγκη καθαρισμού των χώρων του Πανεπιστημίου, ο πρύτανης σε συνεργασία με την εταιρεία ISS -που έχει την εργολαβία φύλαξης του ΑΠΘ- έβαλαν μπροστά το σχέδιο που καιρό τώρα επεξεργάζονται. Εφεραν εργαζόμενους του εργολάβου από άλλους χώρους δουλειάς, έξω από το Πανεπιστήμιο, και μαζί με ελάχιστους καθηγητές και αντίστοιχα ελάχιστους φοιτητές ξεκίνησαν να καθαρίζουν χώρους του πανεπιστημίου.

Η επιχείρηση απεργοσπασίας, βαφτίστηκε «εθελοντικός καθαρισμός» και προαναγγέλθηκε από τον πρύτανη Γ. Μυλόπουλο. Τη στήριξή του παρείχε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από νωρίς το πρωί πραγματοποίησε πανεξόρμηση στους χώρους του πανεπιστημίου, καλώντας τους φοιτητές να σταθούν δίπλα στους εργολαβικούς εργαζόμενους που παλεύουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και να μη συμμετέχουν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Πρυτανείας του ΑΠΘ, της κυβέρνησης και των εργολάβων, ενάντια στην απεργία των εργαζόμενων στις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας και φύλαξης που εδώ και χρόνια, με κατεύθυνση των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη στενή, συνειδητή συνεργασία όλων των πρυτάνεων του ΑΠΘ, λυμαίνονται το πανεπιστήμιο, το δημόσιο κορβανά και εκμεταλλεύονται αισχρά τους εργολαβικούς εργαζόμενους, καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα καταγγέλλει τον πρύτανη Γ. Μυλόπουλο, που:

«Επί δύο μήνες δίνει σόου συμπαράστασης στους εργαζόμενους υποσχόμενος ότι ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους.

Εχει - παράνομα - απαιτήσει από τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση των μισθών τους πάνω από 30%.

Απέλυσε με πρωτοβουλία του πάνω από 350 εργαζόμενους προφασιζόμενος διακοπή της συνεργασίας του ΑΠΘ με τους εργολάβους που τους απασχολούσαν, ΟΤΑΝ:

Γνωρίζει από καιρό, μετά από παράσταση του ΠΑΜΕ και του κλαδικού σωματείου εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων ότι - με βάση το νόμο 3863/2010 - είναι υποχρεωμένος να κηρύξει έκπτωτους όλους τους εργολάβους για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και να μισθοδοτήσει απευθείας τους εργαζόμενους. Παραβαίνει συνειδητά το νόμο για να θωρακίσει τους εργολάβους που λυμαίνονται το Πανεπιστήμιο.

Η πρυτανεία "κατοχυρώνει" τη συνέχιση του πλουτισμού των εργολάβων σε βάρος του λαού που χειμάζεται και των εργαζόμενων που απέλυσε.

Το ΑΠΘ δεν το καθάρισαν ούτε οι καθηγητές ούτε οι "εθελοντές" φοιτητές. Το "βρώμισαν" οι παράνομοι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί της πρυτανείας που εκβιάζει τους εργολαβικούς, των εργολάβων και του δημάρχου Μπουτάρη που συνέδραμε (επίσης παράνομα) στην αθλιότητα της απεργοσπασίας, ενώ δε θέλει να καθαρίσει ούτε ένα δρόμο της πόλης.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, κόντρα στα παιχνίδια της πρυτανείας, της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ηγεσίας του επιχειρησιακού σωματείου (που πίεζαν για μειώσεις μισθών και παίζουν παιχνίδια εξουσίας της ΠΑΣΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ στις πλάτες των εργαζόμενων), σε όλους όσοι συμπαραστέκονται σ' αυτή την άθλια πολιτική, θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργολαβικούς εργαζόμενους, απαιτώντας:

-- Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από το ΑΠΘ.

-- Πληρωμή τους, απευθείας από το ΑΠΘ όπως ορίζει ο νόμος, ΤΩΡΑ.

-- Κατάργηση όλων των εργολάβων. Μόνιμη δουλειά για όλους τους εργολαβικούς, σε άμεση σχέση με το ΑΠΘ».

  • Στο μεταξύ νέα 48ωρη απεργία για σήμερα και τη Δευτέρα, και κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, αποφάσισαν χτες μέσα από γενική συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να παλέψουμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Κάλεσμα στους φοιτητές να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση και να απαιτήσουν να μην απολυθεί κανείς, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας έχει ως εξής:

«Μαζί με τα νέα μέτρα-σφαγείο για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ προχωράει στην απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων. Υπολογίζεται πως μέσα στο 2013 πάνω από 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με τα νέα μέτρα, ενώ και το μνημόνιο αναφέρεται σε 25.000.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και εκατοντάδες εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οπως και να ονομάσουν τις απολύσεις ("διαθεσιμότητα", "κατάργηση οργανικής θέσης", "υποχρεωτικές μετατάξεις" προς κάθε κατεύθυνση γεωγραφικά και κλαδικά κ.λπ.) το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: εκτίναξη της ανεργίας, φτώχεια και ανασφάλεια για τους απολυμένους και τις οικογένειές τους.

Η μείωση του προσωπικού θα δημιουργήσει προβλήματα και στην ίδια τη λειτουργία των ιδρυμάτων καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα υπολειτουργεί.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν έχουν συμφέρον από τις απολύσεις και άλλων υπαλλήλων. Δε θα αυξηθούν οι μισθοί τους, δε θα σωθούν από τα βάρη της κρίσης, δε θα βρούνε δουλειά.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα κενά και τις τρύπες που θα δημιουργηθούν από τις απολύσεις του προσωπικού θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι και οι εταιρείες. Θα απολύουν εργαζόμενους με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας για να τους ξαναπροσλαμβάνουν με τσεκουρωμένα δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις λάστιχο μέσω ΜΚΟ, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εργολαβιών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μόνιμους και εργολαβικούς να παλέψουν από κοινού για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στους αξιοπρεπείς μισθούς. Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να εμποδίσουν τις απολύσεις στην πράξη. Να απομονώσουν τους εργατοπατέρες που τόσο καιρό έσπερναν αυταπάτες λέγοντας ότι «εμείς θα εξαιρεθούμε», αυτούς που σήμερα οδηγούν την πάλη στον εκφυλισμό, στην απογοήτευση και στη μοιρολατρία. Να στηριχτούν στο ΠΑΜΕ.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που στέλνονται μαζικά στην ανεργία. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων.

Η πολιτική που τσακίζει τους εργολαβικούς εργαζομένους, είναι η ίδια που χτυπάει εμάς και τις οικογένειές μας. Είναι η ίδια που ρουφάει το αίμα και τον ιδρώτα εκατομμύρια εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου οι λίγοι, οι χορτάτοι, οι επιχειρηματίες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Για να σώσουν τα κέρδη τους από την κρίση που το ίδιο το σύστημα τους δημιούργησε.

Φοιτητές και εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα και τον ίδιο εχθρό: Tα μονοπώλια και την πολιτική τους. Σήμερα απολύουν τους γονείς μας. Αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση τους. Μας θέλουν άνεργους, μισοάνεργους - μισοεργαζόμενους, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράρια, τρομοκρατημένους για να βγάζουν κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Τώρα πρέπει να συναντηθούμε στους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μακριά και έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων.

Με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, κάθε γραφείο και σχολή να ανατρέψουμε τα μέτρα και την πολιτική που τα γεννά!».

Ο βρώμικος ρόλος της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή τον απεργιακό αγώνα των εργολαβικών εργαζόμενων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Χρυσή Αυγή, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και μαντρόσκυλο των αφεντικών.

Σε Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, στις 23 Νοέμβρη, προς τους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, αναφέρει ότι «η απεργία για χρονικό διάστημα πάνω από δύο μήνες των εργολαβικών υπαλλήλων καθαριότητας έχει οδηγήσει σε σωρούς απορριμμάτων που πνίγουν τους χώρους του ιδρύματος και είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία». Και ζητά «να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί του κράτους ώστε να πάψει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να θυμίζει χωματερή και να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων», καθώς επίσης «να προβεί άμεσα στη σύλληψη των ατόμων που διαπράττουν καθημερινά σωρεία ποινικών αδικημάτων».

Ετσι αντιμετωπίζει η ΧΑ τον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν να σταματήσουν να είναι όμηροι των εργολάβων και μετά από 25 χρόνια ομηρίας να αποκτήσουν απευθείας εργασιακή σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Ετσι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους που διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και εκβιάζονται από πρυτανεία και εργολάβους.

Η Χρυσή Αυγή, ζητά από το κράτος να σπάσει την απεργία των Ελλήνων εργαζομένων που κατά τα άλλα υπερασπίζεται και θέλει να τους στείλει να δουλεύουν για τους εργολάβους με μισθούς μειωμένους κατά 200 ευρώ. Γιατί αυτή είναι η πρόταση Πρυτανείας και εργολάβων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ