ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ναι» στους «Πάτριοτ» από το ΝΑΤΟ, φημολογία περί χημικών όπλων

Οι ΝΑΤΟικοί ΥΠΕΞ στηρίζουν την επέμβαση στη Συρία και δεν αποκλείουν και άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις
Οι ΝΑΤΟικοί ΥΠΕΞ στηρίζουν την επέμβαση στη Συρία και δεν αποκλείουν και άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέος γύρος πιέσεων υπό τη μορφή «προειδοποιήσεων» προς τη συριακή ηγεσία έλαβε χώρα χτες με τη μία ιμπεριαλιστική ηγεσία μετά την άλλη να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η χρήση χημικών όπλων από τη συριακή ηγεσία κατά του συριακού λαού». Δηλώσεις έγιναν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, το γαλλικό και γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος εκτίμησε ότι αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, περιμένει «άμεση διεθνή αντίδραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ούτε η στρατιωτική επέμβαση. Ωρες αργότερα, εκπρόσωπος του Ράσμουσεν, ανακοίνωνε ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αποδεχόταν το τουρκικό αίτημα για ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστοιχιών τύπου «Πάτριοτ» στη συρο-τουρκική μεθόριο, ανάπτυξη που, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, «θα χρειαστεί ορισμένες εβδομάδες».

Για «αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης στη Συρία» έκανε λόγο, σχολιάζοντας την επικείμενη ανάπτυξη των «Πάτριοτ», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι ασχέτως προθέσεων, όταν «υπάρχει συγκέντρωση όπλων σε κάποιο σημείο, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν κιόλας». Ο Λαβρόφ σχολίασε και τις «φήμες περί χρήσης χημικών όπλων» από το καθεστώς Ασαντ, λέγοντας ότι και τις προηγούμενες φορές που είχαν κυκλοφορήσει ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξάνουν την ένταση.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στην περίμετρο της Δαμασκού. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων και η κρατική τηλεόραση μετέδωσαν ότι όλμος αντικαθεστωτικών έπληξε σχολείο στον καταυλισμό αλ Ουαφιντίν, στην περίμετρο της Δαμασκού, όπου ζουν 25.000 πρόσφυγες από τα κατεχόμενα, από το Ισραήλ, υψώματα του Γκολάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 μαθητές και ένας δάσκαλος και να τραυματιστούν 20. Μάχες συνεχίζονται και στο Χαλέπι μεταξύ του στρατού και πολλών μισθοφόρων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του νέου αντικαθεστωτικού σχηματισμού, της «Εθνικής Συμμαχίας», υπό τον Αχμάντ Μουάζ αλ Κχάτιμπ, χαρακτήρισε «σπουδαίο βήμα» τη σύστασή της, εκτίμησε ως «πιο απαραίτητη από ποτέ την πολιτική μετάβαση στη Συρία» και κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα να ενωθεί όπως ενώθηκε η συριακή αντιπολίτευση».

Συγκρούσεις και στο Λίβανο

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στη βόρεια λιβανική πόλη Τρίπολη ανάμεσα σε ενόπλους αλαουίτες (υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ) και σε ενόπλους σουνίτες (υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών). Μέχρι να αναπτυχθεί ο λιβανικός στρατός ανάμεσα στις δύο συνοικίες, είχαν σκοτωθεί δύο άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 12, ενώ ο πρωθυπουργός Μικάτι απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία». Αφορμή για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι 22 Λιβανέζοι σκοτώθηκαν στη Συρία όπου εισήλθαν για να πολεμήσουν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Τα πνεύματα είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένα μετά και από την αποκάλυψη της εφημερίδας «αλ Ακχμπαρ» ότι βουλευτής του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον» του Σάαντ Χαρίρι, ο Οκάμπ Σακρ, εμπλέκεται σε προώθηση εξοπλισμού προς τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία και μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα και συνονομιλίες μαζί τους. Ο Χαρίρι δήλωσε ότι στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αλλά δεν τους εξοπλίζει, όμως, η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ
Συνέχιση της συνεργασίας

ΒΡΥΞΕΛΕΣ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους το 2013 κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες. Οπως υπογραμμίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ρασμουσεν, δήλωσε πως «συμφωνήσαμε σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ενεργειών για τον επόμενο χρόνο. Βασίζεται πάνω στην τρέχουσα συνεργασία μας, ενώ θα εξερευνηθούν και νέοι τομείς πάνω στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε από κοινού». Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συνεργάζονται σε μια σειρά τομείς, μεταξύ των οποίων και τη συνέχιση της παροχής βοήθειας για την κατοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν κ.ά. Πάντως, για το 2013, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας συμφωνήθηκε η επέκταση του προγράμματος αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών με την εκπαίδευση γυναικών αστυνομικών του Αφγανιστάν και τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Επιπλέον, η μέχρι τώρα παροχή ανταλλακτικών και εκπαίδευσης ειδικών για τα ελικόπτερα της αεροπορίας του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί και θα «εμπλουτιστεί» με νέο τύπο ελικοπτέρων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν «να βελτιώσουν την ασφάλεια γενικά» και πως η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Συμμαχία «είναι πολύ πετυχημένη» σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, η πειρατεία, η τρομοκρατία, οι απειλές που προέρχονται από το Αφγανιστάν, κ.ά.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έγινε συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζητήθηκαν βήματα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων σε διάφορους τομείς και βεβαίως στην Ενέργεια.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει το Ισραήλ στους εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αδιάλλακτη παραμένει η κυβέρνηση Νετανιάχου ως προς την απόφασή της να προχωρήσει σε ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών σε εποικισμούς στην περιοχή Ε1 που θεωρείται «ουδέτερη ζώνη» ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και όπου, μέχρι σήμερα, έχει αποφευχθεί ο εποικισμός γιατί αποκόπτει τους Παλαιστινίους από την Ιερή πόλη. Η επιμονή Νετανιάχου σχολιάζεται από εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, που θα συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές, ως «προεκλογικό κόλπο για να συσπειρώσει ακραίες φωνές», το οποίο, όμως, μπορεί τελικά «το Ισραήλ να το πληρώσει ακριβά σε επίπεδο διεθνών σχέσεων».

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ζήτησαν, πάλι, χτες, από το Τελ Αβίβ να άρει τη σχετική απόφαση. Ειλικρινής, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Χέιγκ, εκτίμησε ως «μάλλον απίθανο» να ληφθούν «οικονομικά μέτρα κατά του Ισραήλ ως μέτρο πίεσης, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε ευρωπαϊκό», επιβεβαιώνοντας με το γλαφυρότερο τρόπο την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες, ασχέτως δηλώσεων, ουδέποτε έλαβαν έστω ένα μέτρο πίεσης κατά της ισραηλινής κατοχής και υπέρ των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωνε ότι αν το Ισραήλ επιμείνει τότε και οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν τελικά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κατά τα άλλα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 174 ψήφους υπέρ, 6 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου) και 6 αποχές, καλεί το Ισραήλ να υπογράψει άμεσα τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και να επιτρέψει επιθεωρήσεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει, ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα και εξοπλισμό, αν και είναι κοινό μυστικό.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

ΚΑΪΡΟ.--

Συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όταν χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν εκεί με πορείες από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας για να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Μούρσι να ανακαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο ίδιος αποκτά υπερεξουσίες αλλά και το σχέδιο Συντάγματος που ενέκρινε η, κυριαρχούμενη από ισλαμιστές, επιτροπή εκπόνησής του και τίθεται σε δημοψήφισμα στις 15 του μήνα. Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά του Μούρσι αλλά και των «Αδελφών Μουσουλμάνων», έσπασαν τα πρώτα οδοφράγματα της αστυνομίας, η οποία αντέδρασε με βροχή δακρυγόνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο διέρρεαν προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι ο Μούρσι εγκατέλειψε «για πάν ενδεχόμενο» το Μέγαρο από «κρυφή πόρτα».

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, με τη μεγαλύτερη στην Αλεξάνδρεια, ενώ προετοιμάζεται περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οκτώ μεγάλες εφημερίδες, εθνικής εμβέλειας και με αγγλικές εκδόσεις αρκετές εξ αυτών, δεν κυκλοφόρησαν χτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης που επιβάλλει και το νέο σχέδιο Συντάγματος. Ο Μούρσι, πάντως, εμφανίζεται αδιάλλακτος και χθες συζήτησε με το Υπουργικό Συμβούλιο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός του Χισάμ Κχαντίλ δήλωνε στο CNN ότι «η ελπίδα είναι να επανέλθει η σταθερότητα αμέσως μετά το δημοψήφισμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ