ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Τραγωδία με βαθύτερα αίτια

Μία απίστευτη τραγωδία συντελέστηκε στην Ολλανδία. Επόπτης εξέπνευσε στο νοσοκομείο έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό του από παίκτες σε αγώνα νέων. Ο 41χρονος άτυχος ρέφερι, Ρίτσαρντ Νιουβενχούιζεν, διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όταν κατέρρευσε μετά από επίθεση παικτών της ομάδας νέων της Νιουβ Σλότεν στο Αμστερνταμ και τη Δευτέρα υπέκυψε στα τραύματά του. Ως δράστες κατηγορούνται τρεις νεαροί ποδοσφαιριστές, ηλικίας μεταξύ 15 και 16 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια των αρχών.Η διοίκηση της ομάδας του Νιουβ Σλότεν έχει ήδη αποσύρει την ομάδα της από το πρωτάθλημα στο οποίο έπαιρνε μέρος.

Επικίνδυνες λογικές

Πέρα όμως από το γεγονός της τραγωδίας το συγκεκριμένο περιστατικό έχει και βαθύτερο νόημα καθώς αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα για τις λογικές, τα ήθη και τα πρότυπα που επιβάλλει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός ακόμα και στις μικρές ευαίσθητες ηλικίες. Το κυνήγι της επιτυχίας -και μόνο αυτής- ποτίζεται σαν αυτοσκοπός και γίνεται συνώνυμο της έννοιας αθλητισμός. Ο αντίπαλος είναι... εχθρός, τα λάθη απαγορεύονται και όταν γίνονται υπάρχει δόλος. Λογικές που όπως δείχνουν τα παραδείγματα σήμερα είναι ταυτόσημες με τη σάπια πραγματικότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου παγκοσμίως. Και σε αυτή την σάπια πραγματικότητα εντέχνως μπαίνουν με το καλημέρα της επαφής τους με το άθλημα παιδιά που ακόμα δεν έχουν κλείσει ούτε μια δεκαετία ζωής. Η διαμόρφωση της συγκεκριμένης προσωπικότητας βέβαια δε γίνεται τυχαία καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να δημιουργηθεί το ...έδαφος για την καλύτερη μελλοντική εκμετάλλευσή τους από διάφορα κυκλώματα (μάνατζερς, χορηγούς πολυεθνικές, συλλόγους) με σκοπό το κέρδος τους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΣΕΝΑΛ 2-1
Αυτό που ήθελε

Νικηφόρα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός αφού χτες στο «Γ. Καραϊσκάκης» επικράτησε της Αρσεναλ με 2-1 (Μανιάτης 64', Μήτρογλου 73' - Ροντίνσκι 38') για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου του. Ενα αποτέλεσμα που δίνει τη δυνατότητα στους «ερυθρόλευκους» να έχουν πιο εύκολο έργο στο Γιουρόπα Λιγκ (όπου συνεχίζουν) αφού θα μπουν στο γκρουπ των ισχυρών.

Ο Ολυμπιακός μετά από ένα ανούσιο πρώτο μέρος, όπου αν και είχε την κατοχή έκανε ελάχιστες φάσεις (Τοροσίδης, Τζεμπούρ), έπαιξε καλύτερα στο β' μέρος όταν και βελτίωσε (μετά το 60') την κυκλοφορία της μπάλας (σημαντικό ρόλο έπαιξε η είσοδος του Φουστέρ) και έγινε πιο επιθετικός. Από την πλευρά της η Αρσεναλ ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος όντας πιο απειλητική από τους γηπεδούχους, ωστόσο στην επανάληψη αναλώθηκε σε παιχνίδι κέντρου προσπαθώντας να απειλήσει με μακρινές μπαλιές.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου Σάλκε και Μονπελιέ αναδείχθηκαν 1-1. Η βαθμολογία: Σάλκε 12, Αρσεναλ 10, Ολυμπιακός 9, Μονπελιέ 2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κάρολ, Ντιακιτέ, Τοροσίδης, Κοντρέρας, Μανωλάς, Μανιάτης, Μασάδο, Φέισα (54' Φουστέρ), Γκρέκο, Αμπντούν (71' Μήτρογλου), Τζεμπούρ (82' Iμπαγάσα).

ΑΡΣΕΝΑΛ: Στσέζνι, Τζένκινσον, Σκιλασί, Βερμέλεν, Κοκελέν, Μιντ (83' Ανγκα), Ράμσι, Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν, Ροζίτσκι (46' Αρσάβιν), Ζερβινιό, Σαμάκ.

  • Αλλα αποτελέσματα: Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ντιναμό Κιέβου 0-1, ΠΣΖ - Πόρτο 2-1, Μίλαν - Ζενίτ 0-1, Ντόρτμουντ - Μάντσεστερ Σίτι 1-0, Ρεάλ - Αγιαξ 4-1.
  • Σήμερα θα γίνουν τα παιχνίδια (21.45): Σαχτιάρ - Γιουβέντους, Τσέλσι - Νόρτζελαντ, Λιλ - Βαλένθια, Μπάγερν Μ. - Μπάτε Μπορίσοφ, Μπαρτσελόνα - Μπενφίκα, Σέλτικ - Σπάρτακ Μόσχας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Κλουζ, Μπράγκα - Γαλατασεράι.
ΞΑΝΘΗ
Επιστροφή Ουζουνίδη

Μετά από δυόμιση μήνες ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέστρεψε στον πάγκο της Ξάνθης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η ακριτική ΠΑΕ, μετά τη λήξη της συνεργασίας με το Νίκο Κωστένογλου.

Ο Ουζουνίδης καθοδήγησε την Ξάνθη σε τέσσερις αγώνες του πρωταθλήματος 2012-2013, για να φύγει μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στα Πηγάδια με 3-0.

Ο Χρήστος Πανόπουλος αναζητούσε έναν προπονητή με γνώση του υλικού και έμπειρο στα κατατόπια της «Σκόντα», και η επιλογή Ουζουνίδη ήταν η ιδανική σύμφωνα με την απόφαση του ιδιοκτήτη της Ξάνθης.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τους προσεχείς αντιπάλους τους, για τους «16» στο Challenge Cup, έμαθαν χτες ΠΑΟΚ και Δούκας. Ο πρώτος θα αγωνιστεί κόντρα στη νορβηγική Ρούναρ και ο δεύτερος με την τουρκική Ανκαρα Σπορ. Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι - γι' αμφότερους - εκτός έδρας και θα διεξαχθούν στις 16 ή 17 Φλεβάρη. Οι επαναληπτικοί θα γίνουν 22 ή 23 του μήνα.

  • Στο μεταξύ, με δύο παιχνίδια ολοκληρώνεται σήμερα η 7η αγωνιστική, στην Α1 κατηγορία ανδρών στο χάντμπολ. Θα αναμετρηθούν Αερωπός Εδεσσας - Φοίβος Συκεών, Διομήδης Αργους - ΑΕΚ (18.00, ΟΤΕ TV).
ΠΟΛΟ
Σπουδαία επιτυχία

Σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό πόλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας, αφού η εθνική νεανίδων προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ ουσιαστικά το ίδιο έχει «κλειδώσει» και για τους έφηβους. Τα κορίτσια της εθνικής στον τελευταίο αγώνα επικράτησαν με 17-1 της Νότιας Αφρικής και πήραν το εισιτήριο ως πρώτες από τον όμιλό τους περιμένοντας πλέον τον αντίπαλο, ο οποίος θα είναι ο νικητής του ζευγαριού Βραζιλία - Ουζμπεκιστάν (Πέμπτη).

Τα τυπικά απομένουν για να εξασφαλίσει την πρόκριση και η εθνική εφήβων, που ως αήττητη μέχρι τώρα στον όμιλό της θα αντιμετώπιζε σήμερα το πρωί το Τρινιντάντ/Τομπάγκο.

ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ψηλά στη λίστα η Ελλάδα...

Ψηλά στη λίστα με τις 10 πιο... ύποπτα ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με το σύστημα πληροφορικής παρακολούθησης αγώνων της UEFA.

Η εταιρεία Sports-Radard συνεργάζεται με την UEFA για την παρακολούθηση των αγώνων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της, καθώς επίσης και των εθνικών πρωταθλημάτων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας αλλά και των εθνικών κυπέλλων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ένα πολύπλοκο σύστημα πληροφορικής που επεξεργάζεται τα δεδομένα περισσοτέρων από 300 χειριστών στοιχημάτων στην Ευρώπη και Ασία.

Ετσι όπως αναφέρει σε έρευνά της, «κατά τη διάρκεια δυόμιση ετών έχουν παρατηρηθεί 143.472 αγώνες σε 596 πρωταθλήματα καθώς και διάφορα τουρνουά και δραστηριότητες ποδοσφαίρου» και επί σχεδόν δύο χρόνια αναλύθηκαν αποτελέσματα μέσα από 400 στοιχηματικές εταιρείες.

Αναλυτικά η λίστα: Αλβανία (97 ματς), Ιταλία (70), Μολδαβία (66), Εσθονία (66), Ελλάδα (45), Ρωσία (42), ΠΓΔΜ (37), Βουλγαρία (35), Λετονία (31), Λιθουανία (31).

ΣΤΙΒΟΣ
Νέα καμπάνα στην Κοκκιναρίου

Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει από χτες η Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου Ειρήνη Κοκκιναρίου, καθώς τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων ετών από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις από το Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) της Λοζάνης. Υπενθυμίζεται η υπόθεση συζητήθηκε στο ανώτερο αθλητικό δικαστήριο μετά από έφεση που είχε ασκήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία (IAAF) στην πρωτόδικη ποινή των δύο ετών που είχε επιβάλει στην αθλήτρια ο ΣΕΓΑΣ. Μάλιστα, η περίπτωση της πρωταθλήτριας των φυσικών εμποδίων, είναι η πρώτη που κερδίζει η ΙΑΑF στο CAS και αφορά τιμωρία με βάση τις ανωμαλίες στο αιματολογικό προφίλ αθλητή ή αθλήτριας. Η Κοκκιναρίου είναι από τις πρώτες αθλήτριες που τιμωρούνται από τη χρήση του βιολογικού διαβατηρίου. Με βάση ανωμαλίες του προφίλ της αθλήτριας στις αιματολογικές εξετάσεις, της είχε επιβληθεί τιμωρία δύο ετών (2009 - 2011) από τη δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ για παράβαση του κανόνα αντιντόπινγκ της ΙΑΑF 32.2β (χρήση ή απόπειρα χρήσης απαγορευμένης ουσίας ή απαγορευμένης μεθόδου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ