ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις, ανταγωνισμοί και φημολογίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Συνεχίζεται ο πόλεμος προπαγάνδας προς όλες τις κατευθύνσεις με μια καταιγίδα διαρροών και πληροφοριών, τις οποίες κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητος να διασταυρώσει. Εκτός από τη γνωστή φιλολογία περί «κινδύνου χρήσης χημικών όπλων από έναν "απελπισμένο" Ασαντ», που επανέλαβε για πολλοστή μέρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, συνεχίζεται και το σίριαλ σχετικά με την τύχη του μέχρι πρότινος εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, Τζιχάντ αλ Μακντίσι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί από το Σαββατοκύριακο, και ΜΜΕ τον φέρουν να έχει εγκαταλείψει το καθεστώς και να κατευθύνεται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ήδη προς τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» ισχυριζόταν ότι ο Σύρος Πρόεδρος καλλιεργεί την πιθανότητα αναζήτησης ασύλου σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, στηρίζοντας την άποψή της στην πρόσφατη επίσκεψη του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κομίζει «προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Ασαντ». Το δε τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια» αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στην «άνοδο της επιρροής των ισλαμιστών ενόπλων στο Χαλέπι», αναφέροντας σαφώς ότι σε αυτές συμμετέχουν ξένοι μισθοφόροι μαχητές από την Τουρκία, το Λίβανο, το Ιράκ, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κ.λπ.

Ως «ισχυρότερη» οργάνωση αναφέρει το «Μέτωπο αλ Νούσρα», σημειώνοντας ότι «φέρει εξαιρετικά σύγχρονο οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα», γεγονός που επιβεβαιώνει τη ροή εξοπλισμού από πετρελαιομοναρχίες προς τέτοιου είδους οργανώσεις εντός συριακού εδάφους. Το ρεπορτάζ συμπίπτει χρονικά με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το «Μέτωπο αλ Νούσρα», εξέλιξη που αναδεικνύει άλλη μια πτυχή των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων όσον αφορά τους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Οι αντιθέσεις αυτές αναμένεται να εκδηλωθούν, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, και κατά τη διάρκεια συνάντησης που επρόκειτο να αρχίσει, σήμερα, στην Τουρκία ανάμεσα σε εκπροσώπους των ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων και του νέου αντικαθεστωτικού σχηματισμού της «Εθνικής Συμμαχίας», σε μια προσπάθεια «συντονισμού και ξεπεράσματος των διαφορών». Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες ένοπλες ομάδες συμμετέχουν στη συνάντηση.

Κατά τ' άλλα, σφοδρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώνονται στα προάστια της Δαμασκού, όπου αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι πολιορκούν την αεροπορική βάση Ακραμπα και ότι έχουν πιάσει αιχμαλώτους, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι «κλείνει για λόγους ασφαλείας» την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Τα ρωσικά πρακτορεία «Ιντερφάξ» και «Ιτάρ - Τας» μετέδωσαν ότι πριν από λίγες μέρες τα ρωσικά πολεμικά πλοία «Novosherkassk» και «Saratov» «έδεσαν» για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο ναυτικό σταθμό της Ρωσίας στο Ταρτούς «για ανεφοδιασμό», χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνίτες υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών και αλαουίτες υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ και στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου, όπου χτες σημειώθηκαν νέες ανταλλαγές πυρών παρά την ανάπτυξη του στρατού. Συνολικά, από την Τρίτη έχουν σκοτωθεί 7 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 56, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, απηύθυνε νέα έκκληση ενότητας και ψυχραιμίας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Σκληραίνουν» οι συγκρούσεις

Από τις χτεσινές συγκρούσεις στο Κάιρο
Από τις χτεσινές συγκρούσεις στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Σοβαρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και σε επικριτές τους σημειώνονταν, μέχρι αργά το βράδυ χτες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Είχε προηγηθεί επιδρομή οπαδών του Μούρσι με μολότωφ και πέτρες κατά των διαδηλωτών που τάσσονται εναντίον του μετά από έκκληση για «διαρκή διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να προστατευτεί ο Πρόεδρος» από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», οι οποίοι κατηγόρησαν την αντιπολίτευση και τους διαδηλωτές ότι «είναι μειοψηφία που προσπαθεί διά της βίας να επιβάλει την άποψή της». Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 20 τραυματίες αλλά είχαν, ήδη, καταγραφεί περιστατικά χρήσης αληθινών πυρών και μαχαιριών, κάτι που προϊδεάζει για αύξηση του αριθμού των τραυματιών τουλάχιστον.

Στο σημείο οι διαδηλωτές κατά του Μούρσι είχαν κατασκηνώσει από την Τρίτη ζητώντας, όπως και οι αντίστοιχοι στην πλατεία Ταχρίρ, να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα που του διασφαλίζει υπερεξουσίες καθώς και το σχέδιο συντάγματος που έγραψε και ενέκρινε, μετά την αποχώρηση όλων των διαφωνούντων, η πλειοψηφία μετριοπαθών και ακραίων ισλαμιστών της επιτροπής εκπόνησής του. Σοβαρά επεισόδια, ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε έναν νέο ελιγμό κατευνασμού είχε επιδοθεί ο αντιπρόεδρος του Μούρσι, επίσης μέλος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μαχμούντ Μέκκι, καλώντας σύσσωμη την αντιπολίτευση «να καταθέσει γραπτώς προτάσεις τροποποιήσεων στο σύνταγμα», προκειμένου να συζητηθούν μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος! Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μέκκι, ο Αμρ Μούσα, που είναι επικεφαλής ενός αστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, κάλεσε τον Πρόεδρο Μούρσι, να ανοίξει «επισήμως» διάλογο και να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου.

Αβέβαιο είναι αν τελικά ο Μούρσι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη, περί τις 18 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Χτες, για πρώτη φορά ανοιχτά η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι «οι ταραχές αποδεικνύουν ότι χρειάζεται διάλογος για το σύνταγμα», αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να επικρίνει ξεκάθαρα την αιγυπτιακή ηγεσία των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με τους οποίους είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε φάση «συνεννόησης».

ΝΑΤΟ
Παραμένει στο Αφγανιστάν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εκτός από την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει με συστοιχίες «Πάτριοτ» την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, η λυκοσυμμαχία κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών κατέληξε αυτή να συνεχίσει να είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, οπότε και θα αποχωρήσει ο κύριος όγκος των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων. Τη συνέχιση της παρουσίας την «ντύνουν» με έργα «ανοικοδόμησης», ενώ υπήρξε συμφωνία και για ένα μηχανισμό χρηματοδότησης για το Αφγανιστάν, υπό τον απόλυτο έλεγχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στο όνομα πάντα της «διαφάνειας» και της «στήριξης» της χώρας, απέναντι στους Ταλιμπάν. Ολες τις αποφάσεις στήριξε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, παρά τις κορόνες περί «αποκλεισμού στρατιωτικής λύσης στη Συρία».

Την ίδια στιγμή, στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία, όσον αφορά θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και το Αφγανιστάν, ενώ σύμφωνα με το ΝΑΤΟ υπήρξε «πρόοδος» στις συζητήσεις για την ανάπτυξη κοινών δράσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των ναρκωτικών. Στην ατζέντα των συνομιλιών των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ήταν και η συνεργασία με τη Γεωργία, η οποία πήρε τα εύσημα για τη συνεργασία της με τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, ενώ το ΝΑΤΟ ζήτησε τη συνέχεια στα βήματα όσον αφορά τη «δημοκρατική πρόοδο» της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιάλλακτη παραμένει η ισραηλινή ηγεσία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο στη «λύση των δύο κρατών» και στην επίτευξη «οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας διά μέσου διαπραγματεύσεων», δήλωνε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, πριν την αναχώρησή του για επισκέψεις στην Τσεχία και στη Γερμανία. Αυτό, πάντως, δεν εμποδίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, την ισραηλινή ηγεσία να επιμένει στα σχέδιά της για ανέγερση νέου εποικισμού, ουσιαστικά, στην ευαίσθητη ζώνη Ε1 που βρίσκεται ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο να ενώσει, πρακτικά, τον εποικισμό Μάαλε Αντουμίν με την Ιερή Πόλη, από την οποία αποκόπτονται και τυπικά οι Παλαιστίνιοι.

Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στον Ισραηλινό πρέσβη στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπός της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Κάθριν Αστον, ζητώντας να μην υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά. Φυσικά, όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα ούτε η ΕΕ ούτε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασκούν κάποια σοβαρή πίεση στο Ισραήλ διά μέσου συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να εφαρμόσει, έστω, τις ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, τις οποίες προκλητικά περιφρονεί με τη συνεχιζόμενη κατοχή του.

ΕΕΔΥΕ
Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την πολεμική προετοιμασία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή την κλιμάκωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ των απειλών, αλλά και την προετοιμασία για ανοιχτή επέμβαση στη Συρία, σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του, να εγκαταστήσει αντιπυραυλικές συστοιχίες τύπου "PATRIOT" στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η απόφαση του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Αμυνόμενη είναι η Συρία όπως φάνηκε και από το περιστατικό του τούρκικου μαχητικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας και άλλες παρόμοιες προβοκάτσιες. Προετοιμάζεται έτσι το έδαφος για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», ώστε οι επιχειρήσεις των κάθε λογής μισθοφόρων της περιοχής και πρακτόρων των Βρετανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Κατάρ να γίνουν ακόμη πιο φονικές.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για την παραπάνω απόφαση του ΝΑΤΟ, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ και τη μετατροπή της Σούδας σε ορμητήριο πολέμου κατά γειτονικών λαών.

Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας από κάθε ιμπεριαλιστικό πολεμικό σχεδιασμό και επέμβαση, το κλείσιμο της Βάσης της Σούδας, την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ