ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Εφτασαν το 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες οι άνεργοι!
  • Στο 56,4% η ανεργία στους νέους 15 - 24 ετών
  • Στο 30,1% στις γυναίκες

Σε επιθετικό καρκίνο που καταστρέφει τα «κύτταρα» της εργατικής τάξης έχει μετατραπεί η ανεργία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι άνεργοι εκτινάχθηκαν στο 1.295.203 άτομα το Σεπτέμβρη του 2012 και το ποσοστό της ανεργίας σκαρφάλωσε στο 26%, από το 18,9% που ήταν το Σεπτέμβρη του 2011 και τους 938.708 άνεργους!

Μπροστά σε αυτή την τραγική εξέλιξη η τρικομματική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ απαντά με τέσσερα νέα προγράμματα προσωρινής ανακύκλωσης της ανεργίας που αφορούν 55.000 ανέργους! Πρόκειται όχι μόνο για μέτρα - «ψευτοφάρμακα» στο τεράστιο πρόβλημα αλλά και για έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την πολιτική «τόνωσης» και ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» ήταν, είναι και θα είναι τα μονοπώλια που και ζεστό χρήμα εισπράττουν για να «απασχολήσουν» ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνουν για λογαριασμό τους οι πολιτικοί τους υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 356.495 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2011, ποσοστό 38%, ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 325.334 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον ίδιο μήνα οι απασχολούμενοι ήταν 3.695.053 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός και οι άνεργοι έφτασαν τα 4.668.895 άτομα.

Ανεργος πάνω από 1 στους 2 νέους

Η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών έφτασε στο 56,4%, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες σκαρφάλωσε στο 30,1% (από 22,3%) και στους άνδρες στο 22,9% (από 16,4%). Στην ηλικιακή ομάδα 25 - 34 το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 34,3% (από 25,6%), στην ομάδα 35 - 44 στο 21,9% (από 15,5%), στην ομάδα 45 - 54 στο 19,5% (από 13,3%), στην ομάδα 55 - 64 στο 13,5% (από 8,3%) και τέλος στην ομάδα 65 - 74 στο 6,9% (από 3%).

«Πρώτη» σε ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας με 28%, ακολουθούν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με 27,6%, Μακεδονίας - Θράκης με 26,3%, Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας με 26,1%, Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων με 24,4%, Αιγαίου με 22,6% και Κρήτης με 20%.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ «FINTEXPORT»
Το ΠΑΜΕ παρέδωσε ένα φορτηγό τρόφιμα

Η αλληλεγγύη μάς οπλίζει για να συνεχίσουμε, τονίζουν οι εργάτες

Τα τρόφιμα ξεφορτώνονται για να παραδοθούν στους εργάτες
Τα τρόφιμα ξεφορτώνονται για να παραδοθούν στους εργάτες
Η έμπρακτη, βαθιά και ολόπλευρη αλληλεγγύη εκφράστηκε χτες το βράδυ από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της FINTEXPORT (παραγωγή μάλλινων μοκετών) στον Αγιο Στέφανο που εδώ και 20 ημέρες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου ενώ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από το περασμένο καλοκαίρι. Ενα φορτηγό του ΠΑΜΕ γεμάτο οπωρολαχανικά έφτασε το βράδυ στην πύλη του εργοστασίου και παραδόθηκε στο σωματείο και στην ομάδα περιφρούρησης προκειμένου να μοιραστεί στις οικογένειες των περίπου 100 εργαζομένων, που βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, ενώ από τον περασμένο Ιούνη η εργοδοσία έχει σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν θερμά την ταξική αλληλεγγύη και όπως δήλωσαν θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα για να συνεχίσουν τον αγώνα τους απέναντι στην προκλητική στάση της εργοδοσίας. Δεν πρόκειται, όπως έλεγαν και χθές το βράδυ, να κάνουν πίσω και να αποδεχτούν την τραγική κατάσταση που έχει οδηγήσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους η εργοδοσία. Μια κατάσταση που, σημείωναν, δε δικαιολογείται με την επιχείρηση να διαθέτει το 99% της παραγωγής της - η οποία είναι και αυξημένη κατά 20% τα τελευταία χρόνια - για εξαγωγές και μάλιστα μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη να έχει παραγγγελίες αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά να διατηρεί τους εργαζόμενους απλήρωτους. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους που πρόσφατα εξέλεξαν κάνοντας στην άκρη συμβιβασμένους και εργοδοτικούς συνδικαλιστές και έχοντας στο πλευρό τους, όπως και χτες το βράδυ, το ταξικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ακόμα και γιορτές στην περιφρούρηση της κατάληψης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για κατάργηση των χαρατσιών

Ν' αξιοποιήσουν τη δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομο το «χαράτσι» της ΔΕΗ, για συνέχιση του αγώνα με στόχο την κατάργηση των «χαρατσιών» που, τώρα, περνάνε στην εφορία, καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας ότι χρειάζεται, παράλληλα, να δυναμώσουν τον αγώνα, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, για να μην κόβεται το ρεύμα από τη ΔΕΗ σε κανέναν άνεργο, σε κανέναν που δεν μπορεί να πληρώσει γιατί μειώθηκε το εισόδημά του.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΚΛ, από κοινού με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, από την πρώτη στιγμή είχε μπει μπροστά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντίστασης και άρνησης πληρωμής των βάρβαρων χαρατσιών μέσω της ΔΕΗ, καταφέρνοντας να συσπειρώσει περί τους 3.000 εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, ενώ πρωτοστάτησε στην αποτροπή διακοπής ή στην επανασύνδεση, σε πολλές περιπτώσεις που δεν πλήρωσαν το χαράτσι, αλλά και σε άλλους που δεν είχαν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα.

Απεργούν σήμερα στο ΙΚΑ

Για τρίτη μέρα συνεχίζουν την κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ εργαζόμενοι του Ιδρύματος ενάντια στον κίνδυνο να απολυθούν ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που θεωρεί παράνομη την πρόσληψή τους. Για το ζήτημα αυτό η Ομοσπονδία έχει κηρύξει σήμερα απεργία και οργανώνει συγκέντρωση στα γραφεία της κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ (ΑΓ. Κων/νου 8 - Αθήνα).

Μαζί με τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να απολυθούν και φθάνουν περίπου τους 500, υπάρχουν ακόμα 900 επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ, αλλά και αυτοί δεν έχουν προσληφθεί. Χτες στο χώρο της κατάληψης πήγε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι απολύσεις συμβάλλουν στην παραπέρα διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας να παραμείνουν στη δουλειά οι 500 εργαζόμενοι και να προσληφθούν οι 900 επιτυχόντες με δεδομένα και τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση στις 13 Δεκέμβρη

Για την προστασία των ανέργων

Συγκέντρωση διεκδίκησης μέτρων προστασίας για τους άνεργους και τους μικρούς ΕΒΕ του χώρου των κατασκευών, προγραμματίζουν την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας, το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Νάουσας και το Σωματείο Εργατών Πριονιστηρίων Νάουσας.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι άνεργοι όλων των κλάδων, από τη Νάουσα, θα συγκεντρωθούν στις 8.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο για να μεταβούν συγκροτημένα με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη γίνουν αποδεκτές η ανεργία και η ανασφάλεια

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνεχή αύξηση της ανεργίας ειδικά στις νέες και στους νέους:

«Οι άνεργοι και ειδικά οι νέες και οι νέοι των εργατικών - λαϊκών οικογενειών πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, διεκδικώντας ταυτόχρονα την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων. Δεν πρέπει να αποδεχθούν ως φυσιολογική κατάσταση να ζουν μόνιμα στην ανεργία, στην ανασφάλεια, με μικρά διαλείμματα μαύρης εργασίας, με μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες δουλείας. Η σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα για όλους είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και μπορεί να γίνει πράξη.

Το ΚΚΕ καλεί τους άνεργους, τις νέες και τους νέους, τα νεαρά ζευγάρια να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στις δράσεις - διεκδικήσεις και τις πρωτοβουλίες αγωνιστικής - ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύσσουν για τα δικαιώματά τους, την προστασία τους, τα εργατικά σωματεία και οι λαϊκές επιτροπές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ