ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Παρεμβάσεις για την Υγεία του λαού

Στο «Αγία Ολγα» στη Νέα Ιωνία και στο ΙΚΑ στο Μενίδι

Από την κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»
Από την κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»
Χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι στα ταμεία του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», στη Νέα Ιωνία, πήγαιναν χτες στα ραντεβού τους με τους γιατρούς οι ασθενείς. Μπροστά στα ταμεία και στην είσοδο του νοσοκομείου, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες που οργανώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, τους ενημέρωναν και μοίραζαν ανακοινώσεις για τη συμβολική κατάληψη και τους καλούσαν όχι μόνο για σήμερα αλλά και για κάθε μέρα να απαιτήσουν οργανωμένα να μην πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις, τη θεραπεία, τα νοσήλια. Να απαιτήσουν να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος, άνεργος, άπορος χωρίς δωρεάν περίθαλψη. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι συζητήσεις με τον κόσμο που έμπαινε για τα ραντεβού στο νοσοκομείο πολλές. Κάποιοι έλεγαν: «40 χρόνια η βρεφική θνησιμότητα έπεφτε στην Ελλάδα και τα τελευταία τέσσερα έχει ανέβει. Η Υγεία μας, η ίδια η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Κάνουν την Υγεία εμπόρευμα». Ξεχωριστή παρουσία μια παλιά συνδικαλίστρια υφαντουργίας και σημερινή συνταξιούχος, γνωστή στη Νέα Ιωνία για τους αγώνες της που είπε: «Ηρθα, να παλέψω, να παλέψω, να παλέψω, για να μη συγχωνευθεί το νοσοκομείο μας, να μην πληρώνουμε τίποτα. Τις συντάξεις μάς τις κόβουν. Χρόνια ολόκληρα δουλέψαμε στα εργοστάσια, τώρα μας τις πετσοκόβουν και φέτος θα πάρουμε και το τελευταίο δώρο. Θα παλέψουμε, δε θα τα διπλώσουμε».

Παρέμβαση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων

Συνάντηση με τους γιατρούς του ΙΚΑ Μενιδίου πραγματοποίησαν, χτες, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου, διεκδικώντας να εξετάζονται ανασφάλιστοι και άνεργοι κάτοικοι που δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία. Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα, τονίζοντας από την πλευρά τους ότι η Λαϊκή Επιτροπή θα πρέπει ξανά, στη νέα κινητοποίηση που διοργανώνει στις 11 Δεκέμβρη για τον ίδιο λόγο, στο υποκατάστημα, να απαιτήσει από τη διοίκηση του ΙΚΑ και τη φαρμακευτική κάλυψη των ανθρώπων.

Οπως εξήγησαν οι ίδιοι, δεν μπορούν να συνταγογραφούν σε βιβλιάρια που δεν έχουν ανανεωθεί παρά μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας (καρδιά, διαβήτη, άσθμα, καρκίνο), οι οποίοι έχουν δυνατότητα ασφάλισης.

Σύσκεψη για την Υγεία

Σύσκεψη για την οργάνωση και ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης στον τομέα της Υγείας πραγματοποίησαν προχτές η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή, στην οποία παρέμβαση έγινε και από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες για την ανακούφιση ανέργων και λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και δεν μπορούν οικονομικά να τα βγάλουν πέρα. Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκέμβρη στις 8 το πρωί θα πραγματοποιήσει μεγάλη κινητοποίηση στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων και στον ΟΑΕΕ της περιοχής, όπου σε συνεργασία με τη Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Αναργύρων - Καματερού θα διεκδικήσουν να σφραγιστούν βιβλιάρια ανέργων και ανασφάλιστων. Βασικό αίτημα στην κινητοποίηση θα είναι να εξετάζονται οι ασθενείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Πέτυχε επανασύνδεση ρεύματος σε τρεις φτωχές οικογένειες

Διοργανώνεται εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων τις επόμενες μέρες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ
Την απαίτηση για άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε τρεις οικογένειες στην Καλλιθέα διεκδίκησε και πέτυχε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, μαζί με τους γονείς των οικογενειών, κατά τη διάρκεια δυναμικής κινητοποίησης στο υποκατάστημα της ΔΕΗ της περιοχής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ ΑΕ - με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης - έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διακοπών ηλεκτροδότησης σε βάρος ανήμπορων λαϊκών οικογενειών, κόντρα σε όσα διαδίδουν, με αφορμή την πρόσφατη δικαστική απόφαση για το τέλος ακινήτων, ότι δηλαδή δεν προχωρούν σε διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η μία οικογένεια είναι 6μελής και τα τέσσερα μέλη της είναι άνεργα. Η άλλη έχει πατέρα μικροεπαγγελματία με σοβαρές επαγγελματικές δυσκολίες, μητέρα απολυμένη και τρία παιδιά: έναν άνεργο, έναν που σπουδάζει και έναν μαθητή. Η τρίτη οικογένεια αποτελείται από πατέρα ημιαπασχολούμενο, μητέρα απολυμένη και ένα μωρό. Στις δύο από τις τρεις οικογένειες το ρεύμα κόπηκε μόλις καθυστέρησε ο 4μηνος εξοφλητικός λογαριασμός!

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη Διεύθυνση του υποκαταστήματος, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής μαζί με τους γονείς των οικογενειών, μετά από κάποιες αντιρρήσεις αρχικά της διεύθυνσης, συμφωνήθηκε η επανασύνδεση του ρεύματος και στις τρεις οικογένειες.

Εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων

Προχτές, Τετάρτη, σε σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων Καλλιθέας, αποφασίστηκε ενόψει των Χριστουγέννων να γίνει ψυχαγωγική εκδήλωση για τα παιδιά των άνεργων οικογενειών. Οι δραστηριότητες για τα παιδιά θα γίνουν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς. Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε το ψήφισμα - καταγγελία της Λαϊκής Επιτροπής, ενάντια στη Χρυσή Αυγή και αποφασίστηκε να γίνει σήμερα παρέμβαση στα σχολεία της περιοχής, ξεκινώντας από την Παρασκευή στις 5.15 το απόγευμα στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει εξόρμηση στη λαϊκή αγορά στις 12 το μεσημέρι, όπου πριν λίγες μέρες, χρυσαυγίτες ξυλοκόπησαν δύο μετανάστες. Τέλος, θα ληφθεί πρωτοβουλία η Επιτροπή Ανέργων θα κάνει παρέμβαση για να σβηστούν οι κλήσεις σε άνεργους στα Μέσα Μεταφοράς. Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις στο παράρτημα του Υπουργείου Μεταφορών για δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε άνεργους. Δεν υπάρχει κεντρική απάντηση, τους παρέπεμψαν σε λύσεις ζητιανιάς όπως π.χ. να ζητήσουν από την Πρόνοια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να συνδεθεί η δουλειά των Επιτροπών των Ανέργων και των Λαϊκών Επιτροπών με τη δουλειά των Επιτροπών Ανέργων των Συνδικάτων. Μια άνεργη της Επιτροπής Ανέργων του ΣΕΤΗΠ, είπε ότι αυτή η σύνδεση είναι σημαντική, ο άνεργος προέρχεται από κάποιο χώρο δουλειάς. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον αγώνα των εργαζομένων της Forthnet, που στηρίχτηκε και από το κλαδικό σωματείο και βασίστηκε και στην πάλη και των ανέργων. Σημαντική, επίσης, και η συζήτηση για την ταξική αλληλεγγύη. Οπως ειπώθηκε, χαρακτηριστικά από τους νέους, «είναι τελείως διαφορετικά η βοήθεια αναμεταξύ μας, άνεργος προς άνεργο, ίσος προς ίσο, κι άλλο αυτοί που από τα πάνω καρπώνονται τόσα χρόνια τον κόπο μας και τώρα από τα πάνω, να σου πετάνε ένα κομμάτι ψίχουλο, σε στυλ φιλανθρωπίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ