ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση πάει και η κρατική και παρακρατική καταστολή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει:

«

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό, πριν τέσσερα χρόνια, ήταν χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Η δολοφονική πράξη πραγματοποιήθηκε σε συγκεκριμένο έδαφος. Σ' αυτό της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει μόνιμα ως εχθρό, το λαό και τη νεολαία του και που συμπληρώνεται από την κρατική βία και καταστολή για να περιφρουρήσει το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Γι' αυτό κι από τότε "έχει κυλήσει πολύ νερό" στο αντιλαϊκό "αυλάκι".

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, μονοκομματικές ή συνεργασίας, επιτίθενται στο λαό και στα παιδιά του για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας από την κρίση. Χέρι - χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλειά και στη μόρφωση πάει η κρατική και παρακρατική καταστολή.

Μερικά μόνο παραδείγματα. Κράτος και παρακράτος οργάνωσαν την προβοκάτσια στη Marfin το 2010, με τρεις -η μία έγκυος- νεκρούς εργαζόμενους, για να συκοφαντήσουν τον αγώνα του λαού, να σπείρουν το φόβο και τον πανικό, με στόχο να ανακόψουν την άνοδο του λαϊκού κινήματος. Κράτος και παρακράτος επιτέθηκε στα μπλοκ του ΠΑΜΕ στη 48ωρη απεργία τον Οκτώβρη του 2011, με αποτέλεσμα έναν νεκρό, τον οικοδόμο Δημήτρη Κοτζαρίδη. Το κράτος και οι δυνάμεις καταστολής το 2012 επιτέθηκαν με ασφαλίτες και ΜΑΤ στο εργοστάσιο της "Χαλυβουργίας" για να σπάσει η ηρωική απεργία των χαλυβουργών. Οι ίδιοι είναι που συνέλαβαν εργαζόμενους στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης γιατί διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, μέσω του πρωθυπουργού, διακηρύσσει το δόγμα του "νόμου και της τάξης". Αυτό σημαίνει ακόμα πιο άγρια καταστολή και τρομοκρατία. Κάθε μορφή διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσους αγωνίζονται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η απάντηση βρίσκεται στην ένταση των αγώνων του λαού και της νεολαίας ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή. Η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σπουδών, κατοικίας, η αλλαγή των συσχετισμών σε κάθε χώρο. Η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στα συνδικάτα, σε συλλόγους, σε επιτροπές αγώνα, στις λαϊκές επιτροπές. Η μαζική συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις, στη διαμόρφωση αποφάσεων και στην υλοποίησή τους. Η όξυνση της ταξικής πάλης με οργανωμένες και πολιτικά ανεβασμένες μορφές πάλης».

Αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος στελεχών της ΚΝΕ

Καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος δυο μελών της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών σε βάρος δυο στελεχών της ΚΝΕ το βράδυ της 5/12/2012.

Η αστυνομία σταμάτησε το όχημα όπου επέβαιναν οι δύο σύντροφοι στην οδό Γιαννιτσών και χωρίς να κάνει καν τυπικό έλεγχο για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους προσπάθησαν να προχωρήσουν σε σωματικό έλεγχο. Οταν ζητήθηκε από τα στελέχη της ΚΝΕ να γίνει ο έλεγχος παρουσία δικηγόρου, ζήτησαν δηλαδή κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους, οι αστυνομικοί όχι απλώς αρνήθηκαν αλλά τους συνέλαβαν για απείθεια.

Στη συνέχεια για δύο ώρες στο τμήμα δεν τους επέτρεπαν να επικοινωνήσουν ούτε τηλεφωνικά με κανέναν, ενώ όταν τελικά επικοινώνησαν με δικηγόρο, ο οποίος όταν έσπευσε στο τμήμα, του απαγόρευσαν να δει τους κρατούμενους. Οι δύο σύντροφοι κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα μαζί με κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου.

Πρόκειται για σωρεία παραβάσεων στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων που μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι.

Γέλιουνται αν νομίζουν, το αστικό κράτος και τα όργανά του, πως αυτές οι πρακτικές μπορούν να τρομοκρατήσουν ή να βάλουν εμπόδια στη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς. Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και γι' αυτό το περιστατικό που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποίηση του ΜΑΣ για τις εστίες

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για τα προβλήματα που σχετίζονται με τις φοιτητικές εστίες οργάνωσαν, χτες, το ΜΑΣ, οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ - ΑΕΙ, το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας σπουδαστές - φοιτητές, μαζί με εργαζόμενους, έφτασαν με πορεία και αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, στην οποία, αφού επισήμανε ότι πάρα πολλοί σπουδαστές έχουν μείνει έξω από τις εστίες που λειτουργούν στο ΤΕΙ Λάρισας, για τους φοιτητές της Ιατρικής και της Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν υπάρχουν εστίες, ζήτησε, δε, με ευθύνη της Περιφέρειας, να αξιοποιηθεί το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Atlantic», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παναγούλη και Κύπρου, για τη δημιουργία νέων εστιών. Στις εστίες αυτές κι αφού ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για σύγχρονη και άνετη διαμονή τους (μελέτες για την ασφάλεια του κτιρίου, διαμόρφωση χώρων, δωματίων κ.λπ.) να στεγαστούν σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με δεκάδες ακόμα ακίνητα των ιδρυμάτων, καθώς και εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ, όλες οι εστίες βρίσκονται στον «αέρα» αφού η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά, ενώ το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί και οι συνεχιζόμενες περικοπές για την Παιδεία τις οδηγούν στο ξεπούλημα, ή στο κλείσιμο. Αλλωστε, με το νόμο - πλαίσιο οι εστίες μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος στους ίδιους τους οικότροφους και τις οικογένειές τους.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις στην Κρήτη

Εκδήλωση με θέμα «Ποιος δημιούργησε την κρίση και ποια είναι η διέξοδος» οργανώνει το Τομεακό Συμβούλιο ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, σήμερα, Παρασκευή 7 Δεκέμβρη, 2 μ.μ., στην αίθουσα 3 της ΣΔΟ στο ΤΕΙ. Ομιλητής Μιχάλης Κασαπάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 94 χρόνια του ΚΚΕ οργανώνει την Κυριακή 9 Δεκέμβρη το Τομεακό Συμβούλιο ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, στις 6 μ.μ., στις εστίες του ΤΕΙ Ηρακλείου.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ
Διαμαρτυρία για τα σχολεία του εξωτερικού

Τη Δευτέρα στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τα σοβαρά προβλήματα των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, θα κάνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στη 1 μ.μ., το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ. Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ, αντιδρούν στις τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές του ελληνικών σχολείων στη Γερμανία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζουν μια σειρά Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα στο Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Φάρσαλα. Ομιλήτρια Α. Αγγελάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Κορωπί, 6 μ.μ., παράρτημα συνδικάτων του ΠΑΜΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 300, 3ος όροφος).

-- Αρτέμιδα, 6 μ.μ., αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (5η στάση Βραυρώνος).

-- Ραφήνας, 6 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Βασιλέως Γεωργίου 10).

-- Παλλήνη, 6 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων (Λεωφόρος Μαραθώνος 96).

-- Ελασσόνα. Ομιλήτρια Κ. Συμεωνίδου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ.

Τρίτη 11 Δεκέμβρη

-- Πανεπιστήμιο Πειραιά, 2 μ.μ., Πορτοκαλί Αμφιθέατρο. Ομιλητής Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

-- Νομική Αθήνας, 2 μ.μ., Αμφιθέατρο 5. Ομιλήτρια Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Λάρισα (εκδήλωση της ΟΒ ΕΠΑΣ - Κατάρτισης). Ομιλήτρια Χ. Κουβέλα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ