ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δράση που ανοίγει δρόμους

Αν οι λαϊκοί άνθρωποι δε διεκδικήσουν «με τα ίδια τους τα χέρια» την ικανοποίηση των αναγκών τους, τότε παιδιά θα μένουν ατάιστα κι ανεμβολίαστα, άνθρωποι θα μένουν χωρίς θεραπεία, χωρίς τροφή, ρεύμα και νερό, σχολεία και οικογένειες θα παγώνουν χωρίς θέρμανση. Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές όλης της χώρας έχουν ακριβώς αυτό το νόημα: Οργανώνονται πυρήνες παρέμβασης και αλληλεγγύης με δωρεάν μαθήματα σε παιδιά, διανομή τροφίμων, για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια των ανέργων, να μην κόβεται το ρεύμα σε καμιά οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει, να μη μένει κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο, για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών Υγείας χωρίς πληρωμές, για μέτρα προστασίας των ανέργων, κ.ά. Οχι «ό,τι ψίχουλο» περισσέψει από τις «φιλανθρωπίες των χορτάτων», ούτε στη λογική να «κάνουμε λίγο υπομονή», να «βάλουμε πλάτη» κ.λπ., αλλά με αγωνιστική διεκδίκηση από κρατικούς φορείς και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτή τη διεκδίκηση, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη ταξικής αλληλεγγύης.

Κανείς μόνος του. Δεν είναι ένα σύνθημα, είναι αναγκαιότητα που πηγάζει από την πραγματικότητα: Ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης, ο χρονίως πάσχων αγωνιούν καθημερινά να έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Τα παιδιά τους, οι φοιτητές κι οι μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βιβλία, τροφή, χωρίς τρόπο μετακίνησης στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όλη μέρα κάτω από αντίξοες συνθήκες παράγουν την ενέργεια και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα οι ίδιοι, οι γείτονές τους, οι συγγενείς τους. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου παράγουν φάρμακα αλλά οι ίδιοι χαρατσώνονται βαριά για την απαραίτητη θεραπεία. Οι μετανάστες είναι αντιμέτωποι με όλα αυτά και πρόσθετα προβλήματα. Η συσπείρωσή τους στα εργατικά συνδικάτα, αλλά και η συσπείρωση των αντίστοιχων στρωμάτων στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και των νέων των λαϊκών στρωμάτων, η ενιαία αγωνιστική τους δράση στη γειτονιά, όπου ζουν κι εργάζονται, η οικοδόμηση μέσα από αυτή τη δράση της λαϊκής συμμαχίας, φύτρο της οποίας αποτελεί η Λαϊκή Επιτροπή, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, είναι αναγκαίες όσο ποτέ. Οι Λαϊκές Επιτροπές ανοίγουν τέτοιους δρόμους, ώστε η κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων να πλουτίσει τα αιτήματά τους, την πείρα τους, τα επιχειρήματά τους, να απελευθερώσει τη δύναμή τους να αγωνίζονται και να έχουν κάποιες κατακτήσεις.

Αφετηρία αυτής της συμμαχίας δεν είναι ότι οι άνθρωποι γενικά έχουν «ανάγκες» ή βρίσκονται σε «ανάγκη». Στόχος είναι να συναντηθούν άνθρωποι, που είναι παραγωγοί όλου του πλούτου, που δεν αναγνωρίζουν ως δικό τους φταίξιμο το χρέος και την καπιταλιστική κρίση, που δε δέχονται να λυμαίνονται τον παραγόμενο και φυσικό πλούτο της χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στην κοινή αντιμονοπωλιακή πάλη και την οργάνωσή της στη γειτονιά. Να κουβεντιάζουν για τις αιτίες της κρίσης, πώς προκλήθηκε το χρέος, ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Και όλα αυτά θα προκύπτουν από όσα βιώνουν στο πετσί τους. Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών χρειάζεται να δυναμώσει, να προχωρήσει η οργανωμένη δράση, να εμπνεύσει στο λαό εμπιστοσύνη στη δύναμή του και στο δίκιο του.

Η «ευδαιμονία» του λαού ήταν η αιτία!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα που ο Γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. μας πληροφόρησε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το κόμμα του στηρίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ησυχάσαμε... Για το καλό μας το κάνει, όχι γιατί αυτή η πολιτική ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μονοπωλίων να «σκαπουλάρουν» την κρίση με τη μικρότερη δυνατή ζημιά και να αποκομίσουν στη φάση της ανάπτυξης τα μέγιστα δυνατά κέρδη... Οπως ακριβώς είπε χαιρετίζοντας το Συνέδριο των «Οικολόγων - Πράσινων»: «Είμαι εδώ για να τιμήσω την προσπάθειά σας με ειλικρίνεια και να σας πω ότι από σας προσδοκούμε καθημερινή πολιτική συνοδοιπορία στη μείζονα κοινωνικό - πολιτισμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα, και εννοώ τη στροφή της κοινωνίας από τον ευδαιμονισμό της άκριτης κατανάλωσης στην κριτική και λιτή ευδαιμονία της αλήθειας»...

Επειδή λοιπόν ο λαός είχε περιέλθει σε τέτοια φρικτή κατάσταση, η ΔΗΜ.ΑΡ. αποφάσισε να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Πώς; Μα, βάζοντας πλάτες σε μια πολιτική που αφού εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, εγγυάται ότι κανείς δε θα μπορεί εφεξής να επιδίδεται στην «άκριτη κατανάλωση» και θα πρέπει να αρκείται στη «λιτή ευδαιμονία της αλήθειας» της φτώχειας του. Τους χρωστάμε και ευχαριστώ δηλαδή που μας «μεταρρυθμίζουν» να συνηθίζουμε να ζούμε στην ανέχεια.

Το χαβά της η «Αυγή»...

«Αδιαφορία για τη διαφθορά» τιτλοφορεί σχόλιό της η χτεσινή «Αυγή», που αναφέρεται στο ΚΚΕ, όπου γράφει: «Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του ΚΚΕ για την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. "Η διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, όπως δείχνει το παράδειγμα της Siemens, γενικά ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα και στην Ελλάδα και παντού είναι σάπιο και το μόνο που του χρειάζεται είναι να το γκρεμίσουν οι λαοί", σχολίασε το ΚΚΕ, αποφεύγοντας να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για την προνομιακή σχέση της Siemens με το ελληνικό δημόσιο, για τις συνέπειες που έχει η εκτεταμένη διαφθορά στην Ελλάδα στο εργατικό κίνημα σε σύγκριση με αυτό της Δυτικής Ευρώπης λόγου χάρη, αλλά και για τη διαφορετική στρατηγική που υπαγορεύεται απ' την κατάσταση αυτή»...

Οταν ντε και καλά πρέπει να επιτεθείς στο ΚΚΕ οδηγείσαι μοιραία σε ασυναρτησίες σαν τις παραπάνω. Τα ζητήματα που θέτει η «Αυγή» είναι προφανές ότι ξεφεύγουν απ' την αποστολή ενός σχολίου πάνω σε ένα ζήτημα της επικαιρότητας. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν καίγεται να πληροφορηθεί τι λέει το ΚΚΕ για την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ δεν έχει παρά να ανατρέξει στις άπειρες τοποθετήσεις στη Βουλή, στο πόρισμα που δημοσιοποίησε μετά το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, για το οποίο η ΚΟ παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου. Για να της φρεσκάρουμε τη μνήμη παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην εξεταστική, Θ. Παφίλη: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους. Εχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου. Προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίστηκαν τις συμβάσεις της ΖΗΜΕΝΣ σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν».

... στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα

Με το πόρισμα προτεινόταν «να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. η λεγόμενη Προανακριτική της Βουλής) για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς αρμοδιότητάς τους, για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της ΖΗΜΕΝΣ»).

Ας αφήσει λοιπόν η «Αυγή» τις λαθροχειρίες περί αδιαφορίας του ΚΚΕ για τη διαφθορά. Αυτό που την «τσούζει» είναι ότι δεν αποπροσανατολίζει το λαό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στη διαφθορά ως και το προπατορικό αμάρτημα, για να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό που τη γεννά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει στρατηγική που απαντά στο φαινόμενο αυτό, ακριβώς γιατί στοχεύει στη «μήτρα» όπου εκκολάπτεται.

Τέλος, για τις συνέπειες που έχει η διαφθορά στο εργατικό κίνημα, μάλλον τα έχει μπερδέψει λίγο η «Αυγή», γιατί η κατάσταση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα είναι καλύτερη απ' αυτή άλλων «αδιάφθορων» τάχα χωρών της Δυτικής Ευρώπης, και είναι καλύτερη γιατί εδώ υπάρχει ΚΚΕ. Γιατί δε μας λέει η «Αυγή» ποιες είναι αυτές; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, απ' όσο γνωρίζουμε, δεν εξέδωσε κάποιο σχετικό ντοκουμέντο και κανείς δεν του χρέωσε «αδιαφορία για τη διαφθορά», ας μας πει η «Αυγή» -κάτι περισσότερο θα ξέρει- για τον εργατοπατερισμό και τα εκφυλιστικά φαινόμενα συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών... Κι αν δεν ξέρει, ας ρωτήσει ορισμένους απ' αυτούς που στεγάζονται πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ