ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Να δημοσιοποιηθούν όλα τα ονόματα ζητάει το ΚΚΕ

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή στη διάσκεψη των προέδρων και σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Στην Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής θα διαβιβαστεί η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» με τις καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζα της Ελβετίας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν σε αυτήν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς ή πρόσωπα που σχετίζονται με αυτούς.

Η απόφαση πάρθηκε από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ την ερχόμενη βδομάδα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συζητήσει για το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Εξεταστική η Επιτροπή που θα ασχοληθεί με το χειρισμό που έκαναν υπουργοί και στελέχη του ΣΔΟΕ, όταν είχαν στα χέρια τους τη «λίστα Λαγκάρντ».

Η διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δοθούν αντίγραφα από τις δικογραφίες για τις υποθέσεις Ρουμελιώτη και τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε στα κόμματα, αλλά ούτε και σε μεμονωμένους βουλευτές. Ο πρόεδρος της βουλής, Β. Μεϊμαράκης, είπε πως οι βουλευτές δεν θα πάρουν αντίγραφα, ωστόσο θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δικογραφία.

«Νόμιμη» κλοπή του λαού

Στη συζήτηση που έγινε στη διάσκεψη των Προέδρων για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που περιλαμβάνει αυτή η λίστα. Αν σε αυτήν περιλαμβάνονται ονόματα υπουργών, πρώην υπουργών, βουλευτών, πρώην βουλευτών και συγγενών τους, αυτές οι υποθέσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το ΚΚΕ προτρέπει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην έχουν αυταπάτες ότι υπάρχουν περιθώρια να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια και να μάθουν τα πραγματικά μεγέθη των τεράστιων κεφαλαίων που έχουν βγει από τη χώρα με διάφορους τρόπους και από ποιους. Και αυτό γιατί η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, καθιστά νομότυπη την εξαγωγή των κεφαλαίων από τη χώρα.

Παράλληλα, υπάρχει ένα μεγάλο και ισχυρό νομικό πλέγμα που παρέχει άπειρες δυνατότητες στο μεγάλο κεφάλαιο να καλύπτει με το πέπλο της νομιμότητας ή να συγκαλύπτει την υψηλή κερδοφορία και τις παράνομες δραστηριότητές του.

Για να δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις πραγματικής διαλεύκανσης και τιμωρίας αυτών που ευθύνονται για τη μεγάλη ληστεία διαρκείας του ελληνικού λαού απαιτείται κατάργηση της ανωνυμίας των μετοχών, των τραπεζικών, βιομηχανικών και εμπορικών απορρήτων, της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίου και εμπορευμάτων και της λειτουργίας off shore εταιρειών, τα κίνητρα και φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Αυτές τις προτάσεις που το ΚΚΕ συνεχώς καταθέτει τα άλλα κόμματα τις απορρίπτουν».

Ας αφήσουν τα προσχήματα

Σε σχόλιο για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει το αίτημα που έθεσε και ο εκπρόσωπός του στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που περιλαμβάνει η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Ας αφήσουν στην άκρη προσχήματα και δικαιολογίες η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Επίσκεψη στη Βαυαρία για να «κλείσει» μπίζνες

Ολη η ατζέντα της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στο τραπέζι των συναντήσεων

Η προσέλκυση επενδύσεων, με κριτήριο το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία των μονοπωλίων, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει αύριο ο Αντ. Σαμαράς με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος, Χορστ Ζεχόφερ, στο Μόναχο.

Οπως σημειώνει η «Ντόιτσε Βέλε», υπάρχουν πολλοί Βαυαροί επιχειρηματίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, π.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον τουρισμό, όπως έχει φανεί και από τις πολλές συναντήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, σε οικονομικά και επιχειρηματικά φόρα. Σε πλήρη ισχύ είναι και το ελληνογερμανικό μνημόνιο συνεργασίας που είχε συνυπογραφεί επί κυβέρνησης Παπανδρέου και το οποίο αναθερμάνθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει ενόψει της αυριανής επίσκεψης να στείλει, με συνέντευξή του στη γερμανική «Μπιλντ», μήνυμα πυγμής για την υλοποίηση των αντιλαϊκών ανατροπών που διασφαλίζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της φτηνής εργατικής δύναμης και της ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Τις ευκαιρίες για επενδύσεις παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όπου έδωσε έμφαση στις «σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Στον τομέα των μεγάλων έργων, οι ευκαιρίες που έδειξε στους Γερμανούς επιχειρηματίες ο υπουργός, ήταν η επέκταση του Μετρό της Αθήνας, η επέκταση του τραμ προς τον Πειραιά, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει «ιδιαίτερο βάρος στα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, ξεκινώντας από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Κ. Χατζηδάκης διαφήμισε την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, το «μεγάλο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων», που όπως τόνισε δεν γίνονται για ταμειακούς λόγους αλλά «για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα», εννοείται των μονοπωλίων, καθώς και το «ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα» για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

«Από τότε που ο Αντ. Σαμαράς είναι πρόεδρος της κυβέρνησης, υπάρχει ένα θετικό κλίμα», τόνισε από την πλευρά του χτες στη ΝΕΤ ο ειδικός απεσταλμένος της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα Χ. Φούχτελ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη από γερμανικής πλευράς, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα προχωρήσει σε ένα δρόμο, που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση».

Μετά το Μόναχο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Οσλο, όπου μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες θα παραστεί τη Δευτέρα στην τελετή παράδοσης του Νόμπελ Ειρήνης στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Την Κυριακή το πρωί θα είναι ο βασικός ομιλητής στο ετήσιο μνημόσυνο του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια εξαγνισμού μέσω Χρυσής Αυγής

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χτες ο Ε. Βενιζέλος

Το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της «πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας» και βασικού πυλώνα για την εφαρμογή και προώθηση των αντιλαϊκών, σαρωτικών μέτρων, πρόταξε ο Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στον οποίο παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

«Κάνουμε μια προσπάθεια να συσπειρώσουμε όλες τις δυνάμεις, του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, προκειμένου να θωρακιστεί η Δημοκρατία, κυρίως με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και τις ρυθμίσεις του κανονισμού της Βουλής που είναι αναγκαίες, ώστε ατομικές συμπεριφορές οι οποίες είναι βλαπτικές για το πολίτευμα να μην υποθάλπονται μέσα σε ένα κόμμα, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή ως δείγμα της κρίσης, αλλά όχι μόνο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πραγματική τους επιδίωξη είναι να ξεπλύνουν το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία, συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, από τις ευθύνες τους στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα του ζητήματος, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα - θρέμμα της αστικής τάξης και για τα δικά της συμφέροντα δουλεύει, σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Ο κ. Δανίκας σε αντιστόρητο παραλήρημα

Στο «Βήμα» και υπό τον τίτλο «Ζαχαριάδης», ο Δ. Δανίκας «διαπιστώνει», με αφορμή το Δεκέμβρη του '44, ότι «οι σοβιετικοί σύντροφοι με την παρέα του Στάλιν σφύριζαν αδιάφορα», «με την ουδετερότητα που ακολούθησε ο Ζαχαριάδης στη διένεξη του Στάλιν με τον Τίτο, ήταν σαν να απαγόρευε κάθε βοήθεια από την Γιουγκοσλαβία», «η εμφυλιοπολεμική σύγκρουση κατέληξε να μοιάζει με καουμπόικη ταινία "ένας εναντίον όλων"», «η Βρετανία και στη συνέχεια η Αμερική είχαν αποφασίσει πάση θυσία να διατηρηθεί εν Ελλάδι η δική τους επικυριαρχία», άρα «η κατάληξη της ήττας με όλες τις τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν είχε προαναγγελθεί πολύ πριν από την τελική αναμέτρηση» και «όσο αν αυτό ακούγεται εξωφρενικό. Και η ηγεσία του Σιάντου αλλά και του Ζαχαριάδη έπραξαν, αντικειμενικά, ό,τι συνέφερε τον Τσόρτσιλ και τον βασιλιά. Δηλαδή, ενώ φαινομενικά ακολούθησαν επαναστατική τακτική, και ενώ στα λόγια και στις ηρωικές πράξεις έμοιαζαν σαν αντίγραφα από ταινίες του Μπολσεβίκικου "Οκτώβρη", στην πραγματικότητα λειτούργησαν σαν τα καλύτερα χαρτιά της Βρετανικής αυτοκρατορίας».

Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα επιβλήθηκε από την ελληνική αστική τάξη σε αγαστή συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό. Ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν είχε κανένα λαϊκό έρεισμα κατά την απελευθέρωση, γιατί ένα μέρος του συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές και το άλλο εγκατέλειψε το λαό στους κατακτητές και μετακόμισε στη Μέση Ανατολή. Για να επιβάλλουν στο λαό την αστική εξουσία, έπρεπε να τον τσακίσουν ακόμη και με τα όπλα. Αυτό έκαναν. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν βγήκαν στα βουνά λόγω «επαναστατικής τακτικής» -και σίγουρα όχι γιατί έβλεπαν πολλές «καουμπόικες» ταινίες- αλλά πήραν τα όπλα σαν φυσιολογική συνέπεια της αντίδρασης ενός λαού, όταν υφίσταται τα παρακάτω: Δεκατρείς μήνες μετά τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» (1945) η κατάσταση είχε διαμορφωθεί ως εξής, σε βάρος του ΕΑΜικού κινήματος: 1.289 δολοφονίες, 6.671 τραυματισμοί, 31.632 βασανισμοί, 18.767 λεηλασίες και φυλακίσεις, 84.931 συλλήψεις, 509 απόπειρες φόνου, 265 βιασμοί γυναικών. Καταστροφές γραφείων: 667. Καταδιωκόμενοι: 100.000. Στη χώρα δρούσαν συμμορίες: 166. Παράνομα οπλοφορούντες συμμορίτες: 20.000.

Την ίδια περίοδο είχαν επίσης εκδοθεί μια σειρά αντιδραστικά νομοθετήματα ενίσχυσης της κρατικής κατασταλτικής δράσης, όπως: Ο Αναγκαστικός Νόμος 509, του 1947, που προέβλεπε την ποινή του θανάτου «διά την διάδοσιν ιδεών εχουσών σκοπόν την ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος», το διαβόητο Γ΄ Ψήφισμα, του Ιούνη 1946, που τιμωρούσε με ισόβια κάθειρξη την «απόπειραν συνωμοσίας» και με θάνατο την «εφαρμογήν συνωμοσίας», και ο μεταξικός Αναγκαστικός Νόμος 375, της 18ης του Δεκέμβρη 1936, αλλά και άλλα νομικά κατασκευάσματα, που καταδίκαζαν τη σκέψη, παρέτειναν επ' αόριστο το χρόνο εκτόπισης των «υπόπτων» και επεξέτειναν τις διώξεις σε συγγενείς των εν λόγω «υπόπτων» πρώτου, δευτέρου, αλλά και τρίτου βαθμού. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από όσα συνέβησαν μετά την απελευθέρωση. Αν ο κ. Δανίκας θεωρεί ότι ο λαός και η πρωτοπορία του «όφειλαν» να τα ανεχθούν -για να μην «πράξουν ό,τι συνέφερε τον Τσόρτσιλ»(!) - και, προφανώς, να «κάτσουν στ' αυγά» τους για να το πράξουν υπό το δολοφονικό όργιο των αστών και των Αγγλων, θα ήταν ηθικότερο να το πει ανοιχτά και να μην κρύβεται πίσω από αντιστόρητα «άλματα» λογικής...


Γ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ