ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Θερίζει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση

Κοντά στα 26 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ευρώπη των 27 κρατών - μελών

Τα 18,703 εκατομμύρια (ποσοστό ανεργίας 11,7%) έφτασαν οι άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Οκτώβρη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ. Ο αντίστοιχος αριθμός ανέργων στην ΕΕ των 27 χωρών φτάνει τα 25,913 εκατομμύρια άνεργους (ποσοστό 10,7%). Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 οι άνεργοι στην ΕΕ των «27» αυξήθηκαν κατά 2,160 εκατομμύρια (το ποσοστό ανεργίας πέρσι ήταν 9,9%) και στην Ευρωζώνη κατά 2,174 εκατομμύρια (10,4%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε σε 16 κράτη μέλη, έπεσε σε εννέα και έμεινε σταθερό σε δυο. Μεταξύ αυτών η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας παρατηρείται στην Ελλάδα (στο 25,4% από 18,4% μεταξύ Αυγούστου 2011 και 2012), στην Ισπανία (στο 26,2% από 22,7%), στην Πορτογαλία (στο 16,3% από 13,7%) και στην Κύπρο (στο 12,9% από 9,2%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Ισπανία (26,2%) και στην Ελλάδα (25,4%).

Η ανεργία τσακίζει τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς οι άνεργοι στην κατηγορία αυτή τον Οκτώβρη του 2012 έφτασαν τα 5,678 εκατομμύρια (ποσοστό ανεργίας 23,4%) από τους οποίους τα 3,609 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη (23,9%). Σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβρη οι άνεργοι νέοι αυξήθηκαν κατά 279 χιλιάδες στην Ευρώπη των «27» και κατά 350 χιλιάδες στην Ευρωζώνη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους εμφανίζονται στην Ελλάδα (57% τον περασμένο Αύγουστο) και στην Ισπανία (55,9%).

Η ανεργία στους άντρες ανέβηκε στο 11,6% από 10,3% στην Ευρωζώνη και 10,7% από 9,8% στην Ευρώπη των «27». Αντίστοιχα, στις γυναίκες ανέβηκε στο 11,8% από 10,7% στην Ευρωζώνη και στο 10,7% από 10% στην Ευρώπη των «27».

Η ανεργία τον Οκτώβρη στις ΗΠΑ ήταν στο 7,9% και στην Ιαπωνία στο 4,2% τον Σεπτέμβρη του 2012.

ΛΗΜΝΟΣ
Απεργία χτες ενάντια στην ερήμωση του νησιού

«Στο πόδι» ήταν χτες ο λαός του νησιού
«Στο πόδι» ήταν χτες ο λαός του νησιού
Επί ποδός ήταν χτες οι κάτοικοι της Λήμνου, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, ενάντια στην πολιτική, που στο βωμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των μονοπωλίων, θυσιάζει τις ανάγκες του νησιού, για απρόσκοπτη, φτηνή, σύγχρονη ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση, για νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κοινωνικές υπηρεσίες, συνολικά για ανθρώπινη διαβίωση.

Νωρίς το πρωί, έγιναν συμβολικές παραστάσεις στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Λήμνου, η οποία καταργείται, στα Λύκεια της Μύρινας που «πάσχουν» από υποδομή και διδακτικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά τη ΔΟΥ Λήμνου, όπως ενημερώθηκαν οι νησιώτες, μέχρι τη Δευτέρα θα έχει φτάσει εκεί ο προϊστάμενος, προκειμένου να αρχίσει την καταγραφή των στοιχείων της ΔΟΥ και να προχωρήσει η διαδικασία της κατάργησης. Οι Λημνιοί διεμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία καταγραφή.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί στην πλατεία ΟΤΕ της Μύρινας. Εκεί κατέφτασαν με πορεία τα ταξικά συνδικάτα και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μετά από προσυγκέντρωση στην πλατεία του ΚΤΕΛ.

Στη διάρκεια της μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης, ξεχώρισαν οι χαιρετισμοί του Βαγγέλη Αγά εκπροσώπου του παραρτήματος Λήμνου του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και του Κώστα Μαδητινού από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Από τους δύο ομιλητές έγινε σαφές ότι τα όσα τραβάνε οι κάτοικοι της Λήμνου δεν είναι ξεχωριστά από τα όσα βιώνουν συνολικά οι νησιώτες και ο λαός και έχει αιτία την πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου. Κάλεσαν σε αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση της πάλης τους εργαζόμενους του νησιού, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο νοσοκομείο του νησιού, διεκδικώντας καμιά συγχώνευση, αλλά αυτοτελή λειτουργία του νοσοκομείου, με μόνιμες οργανικές θέσεις προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας χτες και διαδήλωση

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας που ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και του λαού. Εχουν να κάνουν με τις κοινωνικές υπηρεσίες, με την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών στο λαό, με τα λαϊκά δικαιώματα. Παράλληλα εντάσσονται στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν ένα κράτος πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μονοπωλίων. Γι' αυτό απαιτείται ενιαία πάλη, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέσω της Σταδίου έως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται:

-- Στις 3 και 4 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου τους.

-- Στις 3 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα κάνουν στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.)

-- Επίσης 24ωρη απεργία θα κάνουν στις 6 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ. στους Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ALAPIS» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξορμήσεις σε δημόσια νοσοκομεία

Εργαζόμενοι του ομίλου ALAPIS από το εμπορικό τμήμα (Ιατρικών Επισκεπτών) Βόρειας Ελλάδας, στα πλαίσια πρόσφατης στάσης εργασίας που κήρυξε το σωματείο εργαζομένων, έκαναν εξόρμηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα, κάλεσαν εργαζόμενους κι ασθενείς σε κοινό Μέτωπο στην Υγεία, να ενώσουν τη φωνή τους καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα από τις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης, από τη δράση των φαρμακοβιομηχανιών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας που απομυζούν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς. Να σημειώσουμε πως στους εργαζόμενους του ALAPIS οφείλονται έξοδα μετακίνησης και βενζίνης από το μήνα Ιούλη καθώς και η μισή εξόφληση του Οκτώβρη. Αντίστοιχη εξόρμηση έγινε και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «FORTHNET - NETMED»
Καλεί σήμερα σε έκτακτη συνέλευση

Την πρώτη, από τη μέρα ίδρυσής του, γενική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην «FORTHNET - NETMED». Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 7 των παλαιών σφαγείων, απέναντι από το Δημαρχείο του Ταύρου.

ΣΥΣΔΙΕΚ
Σήμερα η συνέλευση

Στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση προχωρά ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ) σήμερα, Σάββατο στις 12:30 στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, Πλ. Κάνιγγος, 7ος όροφος). Καλεί τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να πάρουν μέρος στη συνέλευση, να φτιάξουν Επιτροπές Αγώνα του Συλλόγου σε κάθε σχολή, να δυναμώσουν το Σύλλογο με τη συμμετοχή τους στη συζήτηση και τη δράση.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εδωσε τις λίστες των εργαζομένων

Οι Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν τις λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές αποφάσεις και στράφηκαν ξεκάθαρα απέναντι στους εργαζόμενους, τους οποίους στα λόγια υποστήριζαν.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουν αυτή την πράξη ως αντεργατική και αντιλαϊκή. Με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η στάση της Διοίκησης δεν μας εκπλήσσει. Αλλωστε οι ίδιοι είναι που στήριξαν τον "Καλλικράτη", την επιχειρηματική δράση της Περιφέρειας, τη συνεργασία με τη γερμανική Αυτοδιοίκηση, αυτοί είναι που κατάργησαν οργανικές θέσεις μέσω του νέου οργανισμού, που απέλυσαν κατ' επανάληψη συμβασιούχους, που ανοίγουν τις πόρτες της Περιφέρειας μέσω των ΜΚΟ σε ιδιώτες».

Τέλος, καλούν τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, σε κοινή δράση με άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να στήσουν μπλόκο στα μέτρα και στις απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ