ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΡΕΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Αντανάκλαση της καπιταλιστικής οικονομίας

Χαρακτηριστικές συνέπειες της λειτουργίας των πολιτιστικών φορέων στον καπιταλισμό είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, όπως αποδείχνει σχετικός πίνακας του υπουργείου Οικονομικών.

Τα χρέη των πολιτιστικών φορέων προς ιδιώτες «καθρεφτίζουν» την πολιτική εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού, με επιταχυνόμενη τη μη χρηματοδότησή του από το αστικό κράτος, προς όφελος της καπιταλιστικής «ζούγκλας». Θυμίζουμε ότι αυτό ομολογείται και στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Εκτός της «σφαγής» στις δαπάνες και της μεταφοράς του κόστους στο λαό (π.χ. το κόστος των σχολικών βιβλίων), ξεκαθαρίζεται ότι με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κρατικοί και μη κρατικοί φορείς όπως ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, θέατρα, μουσεία, φεστιβάλ θα έχουν κονδύλια μόνο για μισθοδοσία προσωπικού ενώ, όπως σημειώνεται, «οι μη λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από άλλες προσόδους των ίδιων των φορέων». Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η πολιτιστική υποδομή θα «υπάρχει» μόνο όσο θα βρίσκει χρήματα από οποιονδήποτε άλλο - και προφανώς με οποιονδήποτε τρόπο...

Σύμφωνα με τον πίνακα, το ΥΠΠΟ, με την προηγούμενη δομή του ως υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, φέτος το Σεπτέμβρη είχε χρέη 26,7 εκατ. ευρώ. Αυτό κάθε άλλο παρά εμπόδισε την κυβέρνηση να μειώσει κι άλλο τον προϋπολογισμό του Πολιτισμού... κατά 70 εκατ. ευρώ ( 250,1 εκατ. ευρώ το 2013, έναντι 319 εκατ. ευρώ το 2012). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβρη του 2011 το ΥΠΠΟ είχε χρέη 6,2 εκατ. ευρώ που έγιναν... 23,7 εκατ. ευρώ φέτος τον Ιούλη!

Ετσι, όπως είναι επόμενο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το μοναδικό λυρικό μας θέατρο (σ.σ. που παραδίδεται στο «Ιδρυμα Νιάρχου) έχει 8 εκατ. ευρώ χρέος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 2,5 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου 1,6 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Φεστιβάλ 2,4 εκατ. ευρώ κλπ.

Ταυτόχρονα, ο πίνακας των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αναδεικνύει και την οικονομική «χοάνη» των αστικών πολιτιστικών «ναυαρχίδων», όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που είναι εκ των «πρωταθλητών» στα χρέη συνολικά του Δημοσίου (!) με 52 εκατ. ευρώ! Κι όμως, αυτό δεν εμπόδισε τις αστικές κυβερνήσεις να το βοηθήσουν κι άλλο το 2011, που έγινε και νομοθετική ρύθμιση για «απρόσκοπτη δανειοδότηση του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών», καθώς «του είχε χορηγηθεί, μεταξύ άλλων πηγών χρηματοδοτήσεως, δάνειο από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου». Η τρέχουσα (το 2011) «εξυπηρέτηση» ανερχόταν στα 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ το δάνειο που πήρε το Μέγαρο με εγγυητή το Δημόσιο το 2007 ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, τα χρέη του Μεγάρου το Δεκέμβρη του 2011 ήταν 49 εκατομμύρια ευρώ...

Θεατρικές Παραστάσεις από το ΚΕΘΕΑ - «ΔΙΑΒΑΣΗ»

Σκηνή από την παράσταση του ΚΕΘΕΑ - «Διάβαση», στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Σκηνή από την παράσταση του ΚΕΘΕΑ - «Διάβαση», στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Αναγνωρίζοντας την αξία της Τέχνης και ως «αντίδοτου» σε κάθε μορφής αδράνεια, όπως αυτή που δημιουργούν τα ναρκωτικά, το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» με είσοδο ελεύθερη, όπου θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Συγκεκριμένα:

Στις 3/12 (8 μ.μ.) οικείοι και φίλοι, δηλαδή το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του πρωινού και βραδινού προγράμματος, στηρίζοντας την προσπάθεια των ανθρώπων τους για απεξάρτηση, παρουσιάζουν το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Εργο που κλείνει μέσα του «πολύ ρωμιοσύνη», φιλότιμο και αντίσταση. Οι αγώνες του άλλοτε κερδισμένοι, άλλοτε χαμένοι και προδομένοι, μα πάντα αγώνες δοσμένοι.

Στις 10/12 (7 μ.μ., και 8.30 μ.μ.) τα μέλη της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ανεβάζουν «Το δέντρο της ζωής», (διασκευή παραμυθιού των αδελφών Γκριμ), με την ομάδα μουσικής επί σκηνής να ερμηνεύει πρωτότυπη μουσική και τραγούδια. Ο ήρωας του παραμυθιού εγκαταλείπει το βασίλειό του για μια περιπέτεια. Στο δρόμο του συναντά ένα Δράκο που θα του αναθέσει μια αποστολή: να βρει το δέντρο της ζωής και να πάρει το μήλο. Κατόπιν θα υποστεί τρεις δοκιμασίες και θα νικήσει τη μάγισσα που φυλάει το μήλο, με τη βοήθεια μαγικών βοηθών. Το αλληγορικό, παγκόσμια συμβολικό παραμύθι αναδείχνει το νόημα της ζωής.

Στο ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Δε χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού (Φυλής 217, Αθήνα) 210 86 26 761.

Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας 85, Μαρούσι) και ο «Ελληνικός σύνδεσμος Παρθενών», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αγκυρα», διοργανώνουν αύριο (6.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη), αφιέρωμα στη μνήμη της Δανάης Στρατηγοπούλου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Επιτυχίες της Δανάης θα ερμηνεύσουν οι μέτζο σοπράνο Σοφία Καπετανάκου και Ρένα Χαλιώτη. Θα μιλήσουν η συγγραφέας του βιβλίου «Δανάη, το αηδόνι του έρωτα» Πόπη Μαγουλά - Γαϊτάνου και η ποιήτρια Αλίκη Καλομενοπούλου. Συντονίζει η πρόεδρος του συνδέσμου, Ευσταθία - Εύα Κολαΐτου. Συμμετέχει η ορχήστρα των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου. Μουσική επιμέλεια Φωτεινής Κοσκόρου - Παλαμίδη.

Νέες αυλαίες

«Η φωνή», έργο βασισμένο στο πείραμα του Stanford παρουσιάζεται στο «104» (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός) κάθε Πέμπτη, Παρασκευή ( 9.15 μ.μ.). Σε εποχή εγκλεισμού και αδιεξόδου, ένα πείραμα αδρά αμειβόμενο, τέσσερις άνθρωποι δέχονται να εισέλθουν σε μια εικονική φυλακή. Οι δύο υποδύονται τους κρατούμενους και οι άλλοι δύο τους φύλακες. Ενα ιδιότυπο παιχνίδι εξουσίας ξεκινάει. Ποια είναι τα όρια του καθενός; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το «παιχνίδι»; Υπάρχει νικητής; Κείμενο: Ομάδα «Tandem». Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη. Παίζουν: Γιάννης Διακάκης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σοφία Μανώλη, Χριστίνα Δαλαμάγκα. Ακούγεται η φωνή της Ειρήνης Γεωργαλάκη. Μουσική: Γιώργος Ζιάβρας.

  • Στις 3/12 ανεβαίνει στο «Χυτήριο», το «Τέλος του καλοκαιριού» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Εργο σκληρό, με γλώσσα κοφτερή, αλλά και τρυφερή και χιουμοριστική, μιλά για το όνειρο της αγάπης, της «φυγής» από την πραγματικότητα, αλλά και τον πολύμορφο ρατσισμό. Σκηνοθεσία Γιώργος Ηλιόπουλος. Σύνθεση Γιώργος Βόλικας. Τραγούδι: Σοφία Αλαμπάνου. Μουσική επιμέλεια Μιχάλης Ζέης. Παίζουν: Γιώτα Δημάκη, Αγγελος Θεοφίλου, Δημήτρης Μαγκλάρας, Μάρδη Μηλιαρά, Βιολέτα Ματράκα, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Εύα Πετρίδη.
  • Το έργο «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη - Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, μια παρουσία», της Τούλας Μπούτου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Γούτη και μουσική Παντελή Θαλασσινού, παρουσιάζεται στο θέατρο «Παραμυθίας». Παίζουν: Μανώλης Δεστούνης, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Μαίρη Κομματά, Κων/νος Ραβνιωτόπουλος, Βάλια Σαπανίδου, Εύα Στυλάντερ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη.
  • Το ταξίδι του ελαφρού τραγουδιού μέσα στο χρόνο με την παράσταση «Απ' τον Αττίκ στον Γούναρη» συνεχίζεται στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης», από 3/12, κάθε Δευτέρα (5.30 μ.μ.). Επιμέλεια: Δαυίδ Ναχμίας. Τραγουδούν: Θάνος Πολύδωρας, Εβελίνα Νικόλιζα, Γιολάντα Αθανασοπούλου.

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ της Κυριακής Γεροζήση «Κρασί με στρυχνίνη» (εκδόσεις «Εντός») θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (3/12, 6.30 μ.μ.), στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας). Θα μιλήσουν οι: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή (γιατρός, συγγραφέας, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ), Ντίνα Εξάρχου (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Συντονίζει ο Νεοκλής Γαλανόπουλος (δικηγόρος, συγγραφέας, μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας).

ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ» ΤΟΥΣ, στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, από όπου κλάπηκαν (Φλεβάρης 2011) βρίσκονται τα αρχαία αντικείμενα και θα εκτίθενται από σήμερα στις προθήκες. Παράλληλα θα γίνει επανέναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής έκθεσης με πολυμεσικές εφαρμογές, που παρουσιάζει τη φυσιογνωμία, τις ιδέες, τα ιστορικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ κατασκευών για παιδιά από 5 - 8 ετών διοργανώνει το Βυζαντινό Μουσείο ( 9, 15, 16/12, από 10 - 11.30 π.μ. και από 12- 1.30 μ.μ.). Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι μικροί επισκέπτες θα κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, με αφετηρία συγκεκριμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ