ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα αγώνα στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ με αφορμή τις εξελίξεις στη ναυτική εκπαίδευση

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών για τα εκπαιδευτικά ταξίδια
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών για τα εκπαιδευτικά ταξίδια
Να βγάλουν συμπεράσματα από τις πρόσφατες εξελίξεις και να δυναμώσουν την πάλη τους καλεί τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού η ΚΝΕ. Την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ρυθμίσεις προκειμένου να μην οδηγηθούν εκτός των σχολών οι 400 περίπου σπουδαστές που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τους απαιτούμενους μήνες εκπαιδευτικών ταξιδιών. Παράλληλα, βέβαια, το υπουργείο εξετάζει την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εφοπλιστών που ζητούν να επιδοτούνται οι εισφορές των δοκίμων στο ΝΑΤ αλλά και να ισχύει η επιδότηση για τους 6 πρώτους μήνες εκπαιδευτικού ταξιδιού, ακόμα και όταν αυτοί πραγματοποιούνται διακεκομμένα και όχι συνεχόμενα.

Με αφορμή τις εξελίξεις ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) για το ζήτημα των εκπαιδευτικών ταξιδιών, καλεί τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να βγάλουν συμπεράσματα και να ενισχύσουν την πάλη τους για το δικαίωμα στη ναυτική εκπαίδευση, στη δουλειά με δικαιώματα.

Η δέσμευση του υπουργού να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους οι 376 σπουδαστές, που δεν είχαν ολοκληρώσει ή δεν είχαν βρει να κάνουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, με εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων κινητοποιήσεων που από την αρχή της χρονιάς οργάνωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία μαζί με σπουδαστές των ΑΕΝ στο ΥΝΑ, στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το ΚΚΕ από τις 25/9/12 έκανε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις ΑΕΝ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστούν τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών και να αποτραπεί κάθε περίπτωση παύσης των σπουδών τους ή διαγραφής τους από τις σχολές. Ταυτόχρονα, ζητούσε την επαναφορά της δωρεάν σίτισης στις ΑΕΝ, τη χορήγηση "πάσο" στους σπουδαστές, την πρόσληψη καθηγητών και τη χρηματοδότηση των σχολών.

Η επιδίωξη των εφοπλιστικών ενώσεων σχετικά με την υποχρέωση των εφοπλιστών να δέχονται σε κάθε καράβι τουλάχιστον ένα σπουδαστή για να πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του ταξίδι είναι να γίνεται με το "αζημίωτο". Να απαλλαχθούν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΝΑΤ και αυτές να καλύπτονται από το κράτος, δηλαδή από τα χρήματα που έχουν μαζέψει από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες.

Επιδιώκουν οι νέοι ναυτεργάτες από την εκπαίδευση να συνηθίσουν στην ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας δουλειά, να διαγράψουν από το λεξιλόγιό τους τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για να αυξάνουν τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στις σχολές, μέσα από επιτροπές αγώνα, μέσα από τα Διοικητικά τους Συμβούλια, σε συμπόρευση με τα ναυτεργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση
  • Αποστρατιωτικοποίηση και εκδημοκρατισμό των ΑΕΝ, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές μέσα στη σχολή
  • Δωρεάν στέγαση για όλους τους σπουδαστές με αναβάθμιση των εστιών στις περιφερειακές σχολές. Μέχρι τότε επίδομα στέγασης σε όλους
  • Δωρεάν μεταφορά σπουδαστών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία, αναλώσιμα, εργαστήρια
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού με ναυτοδιδάσκαλους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να εξασφαλίζεται ο ναυτικός χαρακτήρας της σχολής, η μεταφορά εμπειρίας από τα καράβια, η διάδοση της ναυτοσύνης
  • Κατάργηση του συστήματος εκπαιδευτικών ταξιδιών "sandwich courses". Κατάργηση του ορίου υπηρεσίας σε κάθε εκπαιδευτικό ταξίδι και συνέχιση των σπουδών για τους σπουδαστές που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο θαλάσσιας υπηρεσίας. Η 12μηνη υπηρεσία σε εκπαιδευτικό πλοίο να πραγματοποιείται στο τέλος των σπουδών, μετά δηλαδή τα τρία χρόνια».
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υπονομεύουν τη λαϊκή προοπτική

Φαίνεται πως όσο βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη αλλά και διεθνώς, τόσο μεγαλώνουν οι δυσκολίες διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου. Αλλά οξύνονται στο έπακρο και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών που έχουν την αντανάκλασή τους και στο αστικό πολιτικό σύστημα και έκφραση με τα διαφορετικά μείγματα αστικής πολιτικής για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου και με την αναζήτηση διεθνών συμμάχων σε επίπεδο καπιταλιστικών κρατών από τα διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν τα δύο μπλοκ διαχειριστικών δυνάμεων που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί» και που σήμερα μορφοποιούνται ως δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος που καθένας πασχίζει να πείσει το λαό ότι το δικό του μείγμα πολιτικής είναι αυτό που θα τον ωφελήσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, με σύνθημα την «ανατροπή» πασχίζει να πείσει το λαό ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» θα βγάλει την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο για το λαό, όταν αυτό που προβάλλει ως διέξοδο είναι η ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να κάνουν επενδύσεις και καλεί το λαό να στηρίξει αυτήν ακριβώς την πολιτική, της ενίσχυσης των καπιταλιστών, όχι μόνο αναδεικνύοντας κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παλεύοντας για την ενίσχυσή τους. Σ' αυτήν την υπόθεση και με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας δεν το κάνουν διαχειρίσιμο (ουσιαστικά εδώ εκφράζονται οι ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες διαχείρισης της βαθιάς οικονομικής κρίσης στα πλαίσια του καπιταλισμού), ξαναφούντωσε η προπαγάνδα για την «κοινή πορεία της αριστεράς» για την «ανατροπή», δηλαδή για ανατροπή της συγκυβέρνησης και την ανάδειξη άλλης κυβέρνησης, της αριστεράς. Οπου μέσα εντάσσουν και το ΚΚΕ.

***

Αυτή η προπαγάνδα αν και αντικειμενικά ενιαία, που έχει στόχο τη στρατηγική του ΚΚΕ (σεχταριστική την ανεβάζει, εμπόδιο για την ανακούφιση του λαού την κατεβάζει) έχει και παραλλαγές. Δε θα περίμενε κανείς διαφορετική τακτική εναντίωσης στη στρατηγική ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με αποδέσμευση από την ΕΕ ως μονόδρομο για να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του, καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία ως προαπαιτούμενο για διέξοδο από την κρίση σε όφελός του, από ένα μπλοκ δυνάμεων του κυβερνητισμού για τη διαχείριση του συστήματος. Μία από τις παραλλαγές της εμφανίστηκε στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» που εμφανίζει ως τρίτο πόλο της αριστεράς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και... ανακάλυψε ότι αποτελεί «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνουμε όρκο, άλλωστε ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές συναντήθηκαν και συζήτησαν. Εχουν πυκνώσει επίσης οι κοινές εμφανίσεις σε διάφορες δράσεις των ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΤΩΠΟ (του Αλ. Αλαβάνου) και ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (του Π. Λαφαζάνη) που είναι τάση μέσα στο ΣΥΝ. Επίσης το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ του ΣΥΝ προβάλλει την ανάγκη συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΕΤΩΠΟΥ του Αλαβάνου. Και έχουν κοινή βάση την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και εξόδου από την Ευρωζώνη. (Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει και τη στήριξη στο ευρώ και το «καμιά θυσία για το ευρώ» που αφήνει και το ενδεχόμενο εξόδου που προβάλλουν ο Λαφαζάνης και ο Αλαβάνος ως λύση). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφέρει μόνο στο ότι βάζει ζήτημα αποδέσμευσης από την ΕΕ. Και βεβαίως καταλήγουν στον ίδιο στόχο, μιας ενδιάμεσης κυβερνητικής λύσης, με τη διαφορά ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον βλέπει ως ενδιάμεσο στόχο που συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την «αντικαπιταλιστική επανάσταση»...

Εδώ η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» και ο Γ. Πενταράκης, που έχει γίνει μανούλα στην κουκουεδολογία, κάνει τη γνωστή ατιμία, να προβάλλει την άποψή του βγαλμένη μέσα από τη φαντασία του ή πιθανά και από άλλα επιτελεία που πασχίζουν στην ακόμη πιο συνεκτική μορφοποίηση του άλλου πόλου με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας πως το ΚΚΕ ερίζει με το ΣΥΡΙΖΑ για τον τρίτο πόλο της αριστεράς. Δεν απευθύνεται στο ΚΚΕ. Πασχίζει να ενισχύσει τη λύση για «κυβέρνηση της αριστεράς» υπονομεύοντας την αναγκαιότητα της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης, της ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από την ΕΕ. Πιο σωστά, να ενισχύσει τον ένα πόλο διαχείρισης του καπιταλισμού ενάντια στον άλλο, συσκοτίζοντας, με το να μην αναφέρεται στο περιεχόμενο της πολιτικής μιας τέτοιας κυβέρνησης, την ταξική της ουσία. Αλλωστε στο όνομα, της εδώ και τώρα ανακούφισης του λαού από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, τον καλούν να αγωνιστεί και να αναδείξει μια κυβέρνηση που όχι μόνο αφήνει ανέπαφα τα μονοπώλια, αλλά προβάλλει την αναγκαιότητα ενίσχυσής τους, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας, αύξησης των μισθών, λες και το κεφάλαιο μπορεί να κερδοφορεί αυξάνοντας τους μισθούς και προσλαμβάνοντας ανέργους.

***

Πάνω σ' αυτήν τη γραμμή χειραγώγησης του λαού εγκαλεί το ΚΚΕ επειδή δε συμβάλλει. Το ΚΚΕ και η γραμμή του είναι ο στόχος, προσφέροντας καλές υπηρεσίες σε μια πολιτική στήριξης ενός τμήματος του κεφαλαίου στην Ελλάδα και με άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους, εκτός Ελλάδας. Τους έχουμε πει ότι το ΚΚΕ δεν ετεροκαθορίζεται στη χάραξη της στρατηγικής του. Αντικειμενικά δεν κομματιάζεται η πολιτική στο σήμερα για μια, χωρίς την παραμικρή ελπίδα, ανακούφιση του λαού και στο αύριο της ρήξης. Η γραμμή για το λαό και το κίνημα που καλεί σε αγώνα για κυβέρνηση φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού στέλνει στις ελληνικές καλένδες την ανατροπή του.


Ι.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει στις 27 και 28 Απρίλη του 2013 επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο αυτήν τη φορά στον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν». Στο πλαίσιο του συνεδρίου, την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη ξεκινάει κινηματογραφικό αφιέρωμα για τον Μπ. Μπρεχτ στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 5 Δεκέμβρη (20.30) και Κυριακή 9 Δεκέμβρη (11.30): «Η όπερα της πεντάρας» (Γερμανία, 1931). Σκηνοθεσία Γκέοργκ Βίλχεμ Παμπστ, μουσική Κουρτ Βάιλ, με τους Λότε Λένια, Ρούντολφ Φόστερ, Κάρολα Νέχερ.
  • Τετάρτη 12 Δεκέμβρη (20.30) και Κυριακή 16 Δεκέμβρη (11.30): «Κούλε Βάμπε ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;» (Γερμανία, 1931). Σενάριο Μπ. Μπρεχτ - Ερνστ Οντβαλντ, σκηνοθεσία Ζλάταν Ντούντοφ, μουσική Χανς Αϊσλερ.
  • Τετάρτη 19 Δεκέμβρη (20.30) και Κυριακή 23 Δεκέμβρη (11.30):«Και οι δήμιοι πεθαίνουν» (ΗΠΑ, 1943). Σενάριο Μπ. Μπρεχτ - Φριτς Λανγκ, σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ - σε πρώτη πανελλήνια προβολή.
  • Τετάρτη 26 Δεκέμβρη (20.30) και Κυριακή 30 Δεκέμβρη (11.30): «Ο Αφέντης Πούντιλα και ο υπηρέτης του ο Μάττι» (Γερμανία, 1960). Σενάριο Χέλα Βουολιγιόκι σε συνεργασία με τον Μπρεχτ, σκηνοθεσία Αλμπέρτο Καβαλκάντι - σε πρώτη πανελλήνια προβολή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ