ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα οι διαδηλώσεις των σπουδαστών ΤΕΙ

Συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις. Στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια το αγωνιστικό ραντεβού για την Αθήνα

Σήμερα οι σπουδαστές των ΤΕΙ βγαίνουν στο δρόμο, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική, που έχει φέρει σε αδιέξοδο την κατάσταση στις σχολές που φοιτούν. Οι συγκεντρώσεις και οι κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά από πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στην Αθήνα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής οι Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ, Οικοτρόφων της Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, η ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά, το 3ο εξάμηνο της Νοσηλευτικής Β' και το 6ο εξάμηνο Αισθητικής της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας.

Στο κάλεσμα του ΜΑΣ τονίζεται: «Μπλόκο στα μέτρα που κλείνουν τα ΤΕΙ! Απαιτούμε:

  • Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Ούτε σκέψη για ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να δημοσιευτεί και να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων, δημόσια κτίρια για τη δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Οχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τα ΤΕΙ.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
  • Κατάργηση του νόμου - πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
  • Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπων καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις - εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών.
  • Κανείς σπουδαστής, εργαζόμενος, καθηγητής να μην πεταχτεί στο δρόμο με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων. Οι σπουδαστές να βοηθηθούν να τελειώσουν τη σχολή στην οποία μπήκαν, στην πόλη στην οποία μπήκαν».
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν οριστεί για σήμερα, στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα: Συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στο ΤΕΙ της πόλης στις 12 το μεσημέρι και πορεία με κατάληξη στο Δημαρχείο της Σίνδου.

Πάτρα: Συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στα Ψηλά Αλώνια και συναυλία στο ΤΕΙ Πάτρας.

Λάρισα: Συλλαλητήριο με δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Γιάννενα: Συνέντευξη Τύπου και κινητοποιήσεις για τις Εστίες.

Ηράκλειο: Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης για ζητήματα σίτισης - στέγασης.

Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του παραρτήματος Χανίων για ζητήματα σίτισης - στέγασης.

Ρέθυμνο: Μαζική εξόρμηση της Επιτροπής Αγώνα για την ενημέρωση των σπουδαστών στο ΤΕΙ και στο κέντρο της πόλης για ζητήματα σίτισης, στέγασης και τις απολύσεις των ωρομισθίων.

Πύργος: Κινητοποίηση στη Λέσχη Σίτισης.

Κοζάνη: Συλλαλητήριο, στις 5 το απόγευμα, στον πεζόδρομο και νωρίτερα, στη 1 το μεσημέρι, στον πρόεδρο του ΤΕΙ.

Φλώρινα: Παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1 το μεσημέρι, στην προϊσταμένη των τμημάτων.

Καστοριά: Συλλαλητήριο, στις 2 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Γρεβενά: Εξόρμηση στο ΤΕΙ.

Πτολεμαΐδα: Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο.

Σέρρες: Συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ και πορεία στην πόλη.

Χαλκίδα: Κοινή Συνέλευση του δύο Συλλόγων του ΤΕΙ.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Παρέμβαση για το σχέδιο «Αθηνά»

Με μια αναλυτική ανακοίνωση - παρέμβαση σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που είναι στα σκαριά και προβλέπει συγχωνεύσεις - καταργήσεις Τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ παίρνει θέση και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Τα παραπλανητικά λόγια για "εξορθολογισμό" της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, για "εξοικονόμηση πόρων", "χωροταξική αναδιάρθρωση", με δήθεν "ακαδημαϊκά κριτήρια", δεν μπορούν να κρύψουν ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως και παλαιότερα ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της άρχουσας τάξης να μειώσει ακόμα παραπέρα τη δημόσια δαπάνη για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ταυτόχρονα να διαμορφώσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί τη συνέχεια των πολιτικών "διεύρυνσης" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της προηγούμενης δεκαετίας, που "επιχορηγήθηκαν" από την ΕΕ μέσω των περίφημων ΕΠΕΑΕΚ. Πολιτικών που εφάρμοσαν τα κυβερνητικά κόμματα με τη συμβολή πρυτανικών αρχών και τη στήριξη των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, στρώνοντας το δρόμο για την αποσύνδεση πτυχίου - επιστημονικού αντικειμένου, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στοχεύοντας σταθερά στην παραγωγή φθηνού και μερικώς καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού».

Η ΔΗΠΑΚ ξεκαθαρίζει: «Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και τις παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η απάντηση των πανεπιστημιακών δασκάλων δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση "τοπικών αναπτυξιακών" λύσεων ούτε ο "επιστημονικός σωβινισμός" και η πολεμική μεταξύ των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οι συμμαχίες του κινήματος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να αναζητηθούν στο λαϊκό κίνημα και όχι στους τοπικούς παράγοντες, το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο του νομικού πλαισίου και των πολιτικών που έχουν οδηγήσει τα ΑΕΙ και ολόκληρη την κοινωνία στη σημερινή βαρβαρότητα.

Η απάντηση στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι η διεκδίκηση Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «το κίνημα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει άμεσα να απαιτήσει:

  • Να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δωρεάν στέγαση/σίτιση για όλους όσους σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.
  • Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Αμεση οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών στο αντικείμενο και στο Τμήμα που εισήχθηκαν.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους. Να καλύψει το κράτος όλες τις απώλειες από το «κούρεμα» των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
  • Να κατοχυρωθεί οριστικά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Νέο ακαδημαϊκό μισθολόγιο με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό και κλιμάκωση των μισθών αναλογικότερα προς τις κατώτερες βαθμίδες, με βάση τις 2.000 ευρώ για τη χαμηλότερη βαθμίδα. Καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους.
  • Να διορισθούν άμεσα τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Να μην εφαρμοστεί καμία μορφή "εφεδρείας" στο δημόσιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να μην επιτραπεί η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό τη μορφή κολεγίων, να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, το "εθνικό πλαίσιο" επαγγελματικών προσόντων, και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.
  • Να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των τρίχρονων σπουδών με τις τετράχρονες και πεντάχρονες των ΑΕΙ».

Μπροστά στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αναγκαίο το κίνημα στα ΑΕΙ να απαιτήσει τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Να πολιτικοποιήσει το περιεχόμενο των διεκδικήσεων απαιτώντας επιστημονικό σχεδιασμό και κεντρικό προγραμματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ