ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Κινητοποιήσεις για το ρεύμα και την Υγεία του λαού

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Αγιο Δημήτριο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Αγιο Δημήτριο
Την επανασύνδεση του ρεύματος πέτυχαν χτες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγίου Δημητρίου, σε συνταξιούχο καρκινοπαθή, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στην περιοχή. Η συνταξιούχος που αναγκάζεται να διαμένει στο κατάστημα του αδερφού της, ο οποίος πρόσφατα πέθανε από καρκίνο, έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Ιούλη, καθώς περιμένει να περάσει εκ νέου από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης. Η ίδια με την πενιχρή σύνταξη των 400 ευρώ αδυνατούσε να καταβάλει το ρεύμα αλλά και να αποπληρώσει το ποσό που ήδη είχε συγκεντρωθεί από τον αδερφό της.

Η ΔΕΗ παρά την επανασύνδεση επιμένει ότι η συνταξιούχος επιμένει στην εξόφληση του 20% του λογαριασμού και στην αλλαγή του ονόματος στο ρολόι, με πιστοποιητικό από ηλεκτρολόγο, κάτι στο οποίο αντικειμενικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει η γυναίκα.

Παρέμβαση στο ΙΚΑ

Μαζική παρέμβαση στη διοίκηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ στο Μενίδι έκανε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή απαιτώντας να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων και ανασφάλιστων της περιοχής. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν με τον διευθυντή του υποκαταστήματος και του επισήμαναν, ότι όπως πέτυχαν την εξέταση από τους γιατρούς ασθενών χωρίς βιβλιάριο έτσι θα παλέψουν και θα επιμείνουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και ανέργων της περιοχής. Μιλώντας μάλιστα εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής ο Αλέκος Κατσούλης τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 3.500 ανασφάλιστοι στο Μενίδι και μετά το Φλεβάρη που θεωρούνται βιβλιάρια ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί. Για το λόγο αυτό, η Λαϊκή Επιτροπή μαζί με τις υπόλοιπες της Δυτικής Αθήνας το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε παρέμβαση στο αντίστοιχο υπουργείο. Δήλωσε, ταυτόχρονα, ότι θα κλιμακωθεί η δράση της Λαϊκής Επιτροπής και στη ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει κανένας μέσα στις γιορτές χωρίς ρεύμα αλλά και στην ΕΥΔΑΠ για τυχόν κόψιμο παροχής νερού.

«Χρυσή Ευκαιρία» των αφεντικών η Χρυσή Αυγή

Σε ρόλο ντίλερ των αφεντικών με κάθε επισημότητα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης των φασιστοειδών στην Αιτωλοακαρνανία, δημοσιεύτηκε μικρή αγγελία από εργοδότη της περιοχής που αναζητά Ελληνες εργάτες για τα χωράφια του...! Η αγγελία που δημοσιεύεται αναφέρει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Αριθμό ζητούμενων εργατών, περιοχή εργασίας, είδος εργασίας και για ...όσους επιθυμούν και άλλη εργασία μόλις τελειώσουν την πρώτη.

Γράφει η αγγελία: «Από την Χρυσή Αυγή Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι Ελληνας εργοδότης προσφέρει μονοήμερη εργασία μόνο για Ελληνες για την Τρίτη 11-12-2012. Αριθμός ζητούμενων Ελλήνων εργατών: 30 Περιοχή εργασίας: Μάστρου Αιτωλικού. Είδος εργασίας: Μάζεμα εσπεριδοειδών (πορτοκάλια - μανταρίνια). Επίσης, οι 15 από τους εργάτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εργασία σε μάζεμα ελιάς».

Θυμίζουμε ότι η Χρυσή Αυγή εδώ και καιρό έχει εγκαινιάσει «επαφές» με επιχειρηματίες για να διαπιστώσει τις ανάγκες τους, εκφράζοντας παράλληλα «κατανόηση στα προβλήματά τους» και «εκτιμώντας τη συνεισφορά τους». Ακολούθως, μάζεψε κάποιους ανέργους και τους παρέπεμψε να αναζητήσουν απασχόληση σε εποχιακές δουλειές (ελιές) ή στα βενζινάδικα σαν ...διέξοδο στα προβλήματά τους. Αφού τους καλλιέργησε προσδοκίες ότι κάπου θα τους βολέψει, τώρα ψάχνει να τους βρει δουλειά, φυσικά με όρους που βολεύουν το μεγάλο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη συγκυβέρνηση. Στην πραγματικότητα προωθούν φθηνό εργατικό δυναμικό για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Μιλάμε για μεροκάματα πείνας για πολύ σκληρή δουλειά που αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 18 ευρώ, όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα σε συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Πλέον, η Χρυσή Αυγή καθιερώνεται στη συνείδηση του λαού ως ...Χρυσή Ευκαιρία (σ.σ. η εφημερίδα με τις αγγελίες) των αφεντικών για να πίνουν το αίμα των εργατών. Και Χρυσή Ευκαιρία για το σύστημα για να συνεχίζει να καταστρέφει τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά. Αυτοί είναι οι χρυσαυγίτες...

Μερικά στοιχεία για τη «Διεθνή Διαφάνεια»

Πριν μερικές μέρες, η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» δημοσιοποίησε μια λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Με αφορμή αυτό το γεγονός «άνοιξε» στη χώρα μας μια πολύ μεγάλη συζήτηση που είχε σαν άξονα: διαφθορά - αδιαφάνεια - οικονομική κρίση. Στην ουσία, χρησιμοποιήθηκαν οι «αποκαλύψεις» της Διεθνούς Διαφάνειας για να συνδεθεί η καπιταλιστική κρίση με τη διαφθορά και να δείξουν την τελευταία σαν τη βασική αιτία της κρίσης. Και δώσ' του αποπροσανατολισμός για το λαό...

Εχει ενδιαφέρον να δούμε μερικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη οργάνωση:

Η «Διεθνής Διαφάνεια» είναι μια παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1993 στο Βερολίνο (όπου έχει και σήμερα την έδρα της) από τον πρώην Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Ν.Αφρική P. Eigen, μαζί με πολιτικούς από αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο την καταπολέμηση της «διαφθοράς».

Με τον όρο αυτό, εννοούσαν ουσιαστικά την απόσπαση από τοπικούς αξιωματούχους ενός μέρους των χρημάτων από τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τη «βοήθεια» των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών στις αναπτυσσόμενες (Αφρική, Λατ. Αμερική, Ασία). Ο πραγματικός σκοπός της Οργάνωσης είναι να συμβάλει στην απρόσκοπτη (χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις και κυρίως μη ελεγχόμενες «μίζες») επενδυτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου παγκοσμίως (ιδιαίτερα για ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων, δημόσιων έργων κ.λπ.). Παράλληλα, η συμμετοχή σε αυτήν, αξιοποιείται από μονοπωλιακούς ομίλους που συμμετέχουν, ως άλλοθι δήθεν «αδιάφθορης» επιχειρηματικότητας, καλλιεργώντας παράλληλα την απάτη στους λαούς ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια και μάλιστα στα μεγέθη της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, όπου δρουν αυτοί οι όμιλοι.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Christian de Brie, παρουσιάζει χαρακτηριστικά τη «Διεθνή Διαφάνεια» ως εξής:

«Πρόκειται για μιαν εξαπάτηση. Είναι μια Οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τους μεγάλους διεφθαρμένους, δηλαδή όλες τις μεγάλες πολυεθνικές του κόσμου, γενικά με τη στήριξη των κυβερνήσεων, αν όχι και λίγο με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών. Είναι κάπως σαν να αναθέτει κανείς σε μία αλεπού την εποπτεία ενός ορνιθοτροφείου, ζητώντας της παράλληλα να εξοντώνει συστηματικά τα ποντίκια που τρώνε μικρές ποσότητες από το καλαμπόκι με το οποίο τρέφονται οι κότες. Αυτό δεν είναι σοβαρό».

Επίσης, για τη χρησιμοποίηση της εν λόγω Οργάνωσης, ειδικά ως «κολυμπήθρας» για το ξέπλυμα αμαρτιών, αποκαλυπτικό είναι σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού SPIEGEL, με τίτλο «Διεθνής Διαφάνεια - «Φύλλο Συκής» της μεγάλης βιομηχανίας.

Σημερινή Πρόεδρος της Οργάνωσης είναι η Καναδέζα Huguette Labelle, Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Διαθέτει 100 περίπου παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Το γερμανικό τμήμα της Οργάνωσης για παράδειγμα, χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο ανάπτυξης, τo ίδρυμα Rockefeller, το πιστωτικό ίδρυμα ανοικοδόμησης, συνεργαζόμενες μεγάλες επιχειρήσεις κ.λπ. Στον κατάλογο των μελών της, «φιγουράρουν» μονοπωλιακές επιχειρήσεις όχι και τόσο ...«αδιάφθορες», όπως η διάσημη και στην Ελλάδα Siemens, η Daimler, η ΑΒΒ, η DeutcheBahn, η Fraport κλπ. (όλες έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά).

Το ελληνικό της τμήμα, η «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», ιδρύθηκε το 1996. Στα ιδρυτικά της μέλη (και πρώτος αντιπρόεδρός της), συγκαταλεγόταν ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η σημερινή της Διοίκηση αποτελείται, επίσης, από γνωστά στελέχη ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό της, το γνωστό Κωνσταντίνο Μπακούρη, πρόεδρο (και πρώην αντιπρόεδρο) του ΔΣ της «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» (στο κάτεργο που το 2003 βρήκαν τραγικό θάνατο σε εργατικό «ατύχημα» 6 εργάτες), μέλος του ΔΣ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αλλά και πρόεδρο του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Ωστόσο, ο κύριος αυτός έγινε πιο γνωστός στο πανελλήνιο ως διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το διάστημα από το 1998 έως το 2000, πριν από την αντικατάστασή του από την Κ. Αγγελοπούλου, θέση στην οποία διορίστηκε με όχι και τόσο... «διαφανή» τρόπο και για την οποία έλαβε όχι ευκαταφρόνητα ποσά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (βλ. σχετικά δημοσιεύματα σε «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» αλλά και «Ελευθεροτυπία»). Ταμίας και πρώην αντιπρόεδρός της είναι ο Λευτέρης Αντωνακόπουλος, πρόεδρος της «ΕΛΙΝΟΪΛ - Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων ΑΕ» και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ. Ανάλογες «περγαμηνές» στην πολύμορφη εξυπηρέτηση των μεγάλων «business» έχουν και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης.

Οι στόχοι της είναι ίδιοι με αυτούς της διεθνούς μητρικής, προσαρμοσμένοι στα ελληνικά δεδομένα. Πραγματική επιδίωξη, μέσα από τις υποκριτικές διακηρύξεις περί «διαφάνειας» είναι να ευθυγραμμιστεί πλήρως το κρατικό και πολιτικό προσωπικό των μονοπωλιακών ομίλων στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και παράλληλα να μείνει στο απυρόβλητο και να διευκολυνθεί η εκμεταλλευτική και βέβαια εντελώς αδιαφανής λειτουργία και δράση των ομίλων αυτών.

Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται «έρευνες διαφθοράς» που αναθέτει σε εταιρείες, πολυτελή συνέδρια και γκαλά με καλεσμένους γνωστούς μεγαλο-επιχειρηματίες, πολιτικούς, οικονομολόγους, νομικούς κ.λπ. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι προτάσεις δήθεν «διαφάνειας» και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της «διαφθοράς» που απευθύνει στα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα τις παραμονές κάθε φορά των εκλογών και ζητά - ουσιαστικά απαιτεί - να υιοθετηθούν «ρητά και γραπτά»...


Α. Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ