ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
60χρονος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ο Γ.Ο., ένας 60χρονος ΡΟΜΑ, επικεφαλής πολυμελούς οικογένειας, βρήκε τραγικό θάνατο χτες το μεσημέρι, σε περιοχή μεταξύ Καβάσιλα και Ανδραβίδας, όταν στην προσπάθειά του να επανασυνδέσει την παροχή του ρεύματος από κολόνα της ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτηθεί το λυόμενο σπίτι στο οποίο έμεναν άλλα εφτά άτομα κεραυνοβολήθηκε από χιλιάδες βολτ κι έγινε «κάρβουνο».

Ο άτυχος άντρας διακομίστηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας στη Γαστούνη, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η τραγωδία αυτή αποτελεί άλλη μια εκκωφαντική απόδειξη για την εγκληματική τακτική που έχει επιλέξει η ΔΕΗ ΑΕ -με τη στήριξη ουσιαστικά της κυβέρνησης- να κόβει το ρεύμα σε λαϊκές οικογένειες (1.000 διακοπές ρεύματος κάθε μέρα!) που δεν έχουν να πληρώσουν το σχετικό λογαριασμό. Η ΔΕΗ ΑΕ, δηλαδή, στην προσπάθειά της να εισπράξει τους λογαριασμούς αδιαφορεί για το αν το σπίτι στο οποίο δίνει εντολή για τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, μένουν μικρά παιδιά, ανήμποροι ηλικιωμένοι, ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη και φάρμακα που διατηρούνται σε ψυγείο, άνεργες οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η οικογένεια των ΡΟΜΑ έζησε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία το 2008 όταν δύο από τα εγγόνια του νεκρού εξηντάχρονου, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι σε ηλικία 2 και 3 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση με την οικογένεια να βρίσκει το κουράγιο μέσα στο ανείπωτο πένθος της να δωρίσει τα όργανά τους. Σε αυτή την οικογένεια, για μερικές εκατοντάδες ευρώ, η ΔΕΗ ΑΕ έκοψε πριν από λίγες βδομάδες το ρεύμα...

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
Επαναλαμβάνεται η δίκη στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απόφαση για επανεκδίκαση της υπόθεσης για την αεροπορική τραγωδία της εταιρείας «Ηλιος» στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, που στοίχισε τη ζωή σε 120 ανθρώπους πήρε χτες κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, μετά και την έφεση του γενικού εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη εναντίον της, πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης των στελεχών της αεροπορικής εταιρείας από το Κακουργιοδικείο.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από το δικαστήριο στην πρωτόδικη διαδικασία και για αυτό κρίνεται σωστή η επανάληψη της δίκης, με κατηγορούμενους για πολλαπλή ανθρωποκτονία λόγω αμέλειας καθήκοντος, το διευθύνοντα σύμβουλο της «Ηλιος» Δημήτρης Πανταζής, τον εκτελεστικό πρόεδρο Ανδρέα Δράκο, το διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων Γιώργο Κικκίδη, τον αρχιπιλότο της εταιρείας Γιάννο Στόιμενοφ, καθώς και την ίδια την εταιρεία.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής των Συγγενών των Θυμάτων, ο πρόεδρός της Νικόλας Γιασουμή.

Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της έφεσης για την ίδια υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με κατηγορούμενους τους: Δ. Πανταζή, Γ. Κικκίδη, τον Γ, Στοϊμένοφ και το μηχανικό που έλεγξε το αεροσκάφος τη μέρα της μοιραίας πτήσης, Αλαν Ιργουιν. Πρωτόδικα, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά και είχαν καταδικαστεί - σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα - σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούντο να εκτίσουν τα 10. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ενόχους για συνειδητή ανθρωποκτονία από αμέλεια, τους τρεις πρώτους, ενώ ο Α. Ιργουιν βρέθηκε ένοχος για ασυνείδητη ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Συγκέντρωση εκλεγμένων στους δήμους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην οικονομική ασφυξία των δήμων πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, 12 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα, οι αιρετοί της χώρας. Την απόφαση έλαβε το συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την προηγούμενη βδομάδα, ταυτόχρονα με μια σειρά άλλων δράσεων και συγκεκριμένα: Συγκέντρωση στις 19 Δεκέμβρη στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την τύχη σειράς κοινωνικοπρονοιακών δομών των δήμων που είναι στον αέρα. Συγκεντρώσεις στις 17, 18 και 19 του μήνα, στις έδρες των Περιφερειών. Σύσκεψη στην Αθήνα των Ενώσεων των Δήμων των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Το πλαίσιο αιτημάτων των κινητοποιήσεων επαναβεβαιώνει τη βούληση της ΚΕΔΕ να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο λειτουργίας των δήμων, χωρίς όμως να θίγεται η κυρίαρχη πολιτική και οι δημοσιονομικοί της στόχοι. Φαίνεται δε ότι αναδιπλώνεται στο ζήτημα της διαθεσιμότητας, αφού καλεί σε λύσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου και συγκεκριμένα προτείνει την επίσπευση της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση. Κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε οι κακουργηματικές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, καθώς και κακουργήματα που ενέχουν το στοιχείο της μεγάλης ηθικής απαξίας και έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη να εκδικάζονται πριν από τη συμπλήρωση του 18μηνου.

Ενας άνδρας αγνώστων στοιχείων παρασύρθηκε χτες το απόγευμα από συρμό του ΗΣΑΠ στον Ταύρο. Μετά τον απεγκλωβισμό του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ερευνώνται οι αιτίες για το θάνατό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ