ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ασήκωτοι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια

Σφοδρή κλιμάκωση ενάντια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων. Συνθλίβουν αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ενισχύσεις στα μονοπώλια, καρατόμηση του συντελεστή στα κέρδη, πλήρης φοροαπαλλαγή για τους τραπεζίτες!

Ομοβροντία από ασήκωτους αντιλαϊκούς φόρους και μαζικά χαράτσια στέλνει η συγκυβέρνηση μέσα από τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή, προχτές το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου διαπερνά το σύνολο των διατάξεων, οι οποίες και αποτελούν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε μισθούς, συντάξεις, εργατικά δικαιώματα, τσακίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Τα νέα μέτρα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου συγκυβέρνησης, ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) για τη διαμόρφωση φθηνότερης, περισσότερο ευέλικτης εργασίας, τέτοιας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές νόρμες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν με την κατάθεση και νέου νομοσχεδίου για την καθιέρωση του ενιαίου τέλους στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου προβλέπεται να συνθλίψουν τα ήδη διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα, από το Γενάρη του 2013 φέρνει τα παρακάτω νέα μέτρα:

Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα).

Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ
  • 42% για τα επιπλέον ποσά

Προκλητικά ευνοημένοι βγαίνουν οι διάφοροι μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα, οι οποίοι, με τη σημερινή κλίμακα, για εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είχαν συντελεστή στο 45%.

Κατάργηση εκπτώσεων

Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Καταργούνται οι «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. Διατηρούνται στο σημερινό επίπεδο μόνο οι «απαλλαγές» που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και οι... δωρεές προς το Δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.

Τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί, υπό προϋπόθεση, μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή» (2.100 ευρώ), δηλαδή μηδενίζεται στα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ.

Λεηλασία των αυτοαπασχολούμενων

Αυτοαπασχολούμενοι: Επίσης, καταργείται το αφορολόγητο όριο μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις», όπως και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 ή 150 ευρώ. Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εξαιρούνται όσοι έχουν «έγγραφη σύμβαση» με τον εργοδότη και που ταυτόχρονα δεν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες.

Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα), το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) και στα 800 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους.

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων» - θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες από το 2013. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

-- Καλά κρατεί η ληστεία με το κόλπο των «τεκμηρίων». Το ελάχιστο εισόδημα ξεκινά στα 3.000 ευρώ και φτάνει στα 5.000 ευρώ για τους συζύγους

-- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται στο 15% (από 10%).

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται για τους αξιωματικούς στο 15% και για το υπόλοιπο πλήρωμα στο 10%.

-- Φόρος «υπεραξίας», ανάλογα με την παλαιότητα, μπαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

-- Η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας), αυξάνεται στο 26% (από 20%) στο κλιμάκιο μέχρι τα 50.000 ευρώ και στο 33% για επιπλέον ποσά, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αφορολόγητα και ελαφρύνσεις στα μονοπώλια

Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα.

Η πρόκληση φτάνει στο απόγειό της με την πλήρη φορολογική ασυλία που δίνεται στους ντόπιους τραπεζίτες, τάχα προκειμένου να συμψηφίσουν τις εμφανιζόμενες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Σε συνέχεια του πακτωλού με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης καθιερώνουν τώρα και το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» για περίοδο 30 ετών, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» τη χασούρα. Πρόκειται για φορολογικές απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ! Η ίδια απαλλαγή προβλέπεται και για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) που είχαν κρατικά ομόλογα. Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς στη ρύθμιση δεν υπάγονται οι μικρο-ομολογιούχοι, αποταμιευτές που τους καταλήστεψαν με το «κούρεμα». Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τα «αφορολόγητα αποθεματικά» των καπιταλιστών.

Το «επίδομα» των παιδιών

Απάτη ολκής είναι η κυβερνητική προπαγάνδα για την «ενίσχυση» των λαϊκών νοικοκυριών με παιδιά. Πρόκειται για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και της εξαθλίωσης που παράγει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσαν αποφασιστικό χτύπημα, με τη συρρίκνωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Ολόκληρο το επίδομα που διαφημίζει η συγκυβέρνηση ισχύει μόνο για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι τα 6.000 ευρώ το χρόνο, χαμηλότερα ακόμη και από το επίσημο όριο της φτώχειας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, για τις πολύτεκνες οικογένειες (από 3 παιδιά και πάνω) προβλέπεται ετήσιο επίδομα 500 ευρώ, μόνο για οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός δεν μπορεί, δεν πρέπει να πληρώσει άλλα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το φορολογικό νομοσχέδιο:

«ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Ο λαός δεν μπορεί, δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώσει κι άλλα για λογαριασμό της σωτηρίας των μονοπωλιακών ομίλων, για τη δημοσιονομική εξυγίανση του αστικού κράτους και τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

Το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού με τη μαζική οργανωμένη αντεπίθεση για τη σωτηρία του από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, το δικαίωμά του στην ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κανένας μόνος του. Οχι στις παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων και τις κατασχέσεις των ήδη υπερχρεωμένων στο κράτος και τις τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών.

Η τρικομματική συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) με το φορολογικό νομοσχέδιο κλιμακώνει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, τα λαϊκά νοικοκυριά γενικότερα. Στο ήδη ψηφισμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 αντιλαϊκό πακέτο των 11 δισ. ευρώ (μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και περικοπών σε Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία), έρχονται να προστεθούν άλλα 3 περίπου δισ. ευρώ ως επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η συγκυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, όταν μιλάει για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τα φορολογικά συστήματα είναι άδικα, γιατί αποτελούν εργαλεία αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου.

Κύρια πηγή των φορολογικών εσόδων είναι οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι, οι οποίοι και αποτελούν το 55% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ η όποια άμεση συμμετοχή των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) στα φορολογικά έσοδα περιορίζεται για το 2013 στο 3,4% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, από 12,5% που ήταν το 2001.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προχωρεί σε νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων, από 45% στο 36%, ευνοώντας κατά κύριο λόγο τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ διατηρεί τη φοροασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, διευρύνει τη φοροεπιδρομή εναντίον των μισθωτών και των συνταξιούχων. Καταργεί τελείως το αφορολόγητο όριο, μειώνει τις φορολογικές κλίμακες, καταργεί τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες (ενοικίων, στεγαστικών, φροντιστηρίων κ.ά.) και θεωρεί ουσιαστικά τεκμήριο τα παιδιά. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι βελτιώνεται φορολογικά η θέση των πιο ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, εξαιτίας της έκπτωσης των 2.100 ευρώ είναι απάτη. Η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι η όποια προσπάθεια διαχείρισης του φαινομένου της ακραίας φτώχειας γίνεται σε βάρος των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, τη στιγμή μάλιστα που και αυτά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία για κάθε ευρώ που δαπανούν και έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση ήδη από την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στα θύματα της νέας φοροεπιδρομής προστίθενται και οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και αγρότες.

Αυτοί φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, εξαιτίας της κατάργησης του αφορολόγητου, καταργούνται οι διάφορες φοροαπαλλαγές για δαπάνες.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, οι κλίμακες μειώνονται σε δύο και ο συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα ανέρχεται στο 26%. Οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογούνται ανεξαρτήτως εισοδήματος με 13%, τη στιγμή μάλιστα που έχει μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ από το 11% στο 6%, ενώ αυξάνεται και το τέλος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ, ένα τέλος που διατηρείται στα 500 ευρώ για τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Στους ωφελημένους του νομοσχεδίου, εκτός από τους κεφαλαιοκράτες, είναι και αυτοί με υψηλά εισοδήματα και από διάφορες πηγές, γιατί μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής του 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ και φορολογούνται αυτοτελώς τα έσοδα από ενοίκια κ.ά.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση δεν αποτελούν διέξοδο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των νομικών προσώπων στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης, γιατί στα πλαίσια του φορολογικού ανταγωνισμού διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής φοροαπαλλαγής για τους επιχειρηματικούς ομίλους συνολικά στην Ευρωζώνη.

Για μια ακόμη φορά, η υπόθεση πάταξης της φοροδιαφυγής μετατρέπεται σε ένα νέο κυνήγι ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, μπορεί να αξιοποιεί την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, τα διάφορα απόρρητα, την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων και εξωχώριων εταιρειών.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν στο πώς θα κατανεμηθούν ανάμεσά τους τα νέα φορολογικά βάρη και να συσπειρωθούν σε κοινή γραμμή διεκδίκησης και πάλης με βασικά αιτήματα:

  • Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα δε διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές, αλλά και για τμήματα του κεφαλαίου. Στόχοι πάλης δεμένοι με τη συνολικότερη αμφισβήτηση της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου και της κατάργησης των διαφόρων μηχανισμών που διευκολύνουν τη φοροαπαλλαγή του.
  • Μέσα από τη γενναία αύξηση του αφορολόγητου στο ύψος των 20.000 ευρώ ατομικά και 40.000 ευρώ ανά ζευγάρι, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε την κατάργηση όλων των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό και το νερό».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ