ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Κοντά στο ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Τους 972.704 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Νοέμβρη του 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο ΟΑΕΔ. Στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν ακόμα 87.940 άνεργοι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (ήταν 884.764). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τα 186.468 άτομα δεν καταγράφονται ως άνεργοι, καθώς δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, ενώ οι υπόλοιποι 786.236 εμφανίζονται να αναζητούν εργασία. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι άνεργοι είναι ότι από το σύνολο των ανέργων επίδομα ανεργίας παίρνουν μόλις οι 214.573 άνεργοι!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών αναλογεί το 64,02% των εγγεγραμμένων ανέργων που ζητούν εργασία, στην ηλιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,84% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,14%. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν εργασία το 58,03% (456.290) είναι γυναίκες και το 41,97% (329.946) είναι άνδρες. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,12% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,75%.

Επίσης από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία, οι 336.228 άνεργοι (ποσοστό 42,76%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 450.008 άνεργοι (ποσοστό 57,24%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης για τους εργάτες του Μπαγκλαντές

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
«

Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών και οι αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση είναι το όπλο μας».

«Κάτω» από αυτό το σύνθημα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μετανάστες εργαζόμενοι στην ανακύκλωση, σε φασονατζίδικα, στον επισιτισμό κ.α. στην εκδήλωση αλληλεγγύης στην εργατική τάξη του Μπαγκλαντές που διοργάνωσαν η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 124 εργάτες στο Μπαγκλαντές στις 25 Νοέμβρη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου, σημείωσε ότι «κι εμείς οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε όπλα απέναντι στα όπλα που έχουν σηκώσει οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες των χωρών μας. (...)Εμείς παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών». Αναφέρθηκε στα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα που γίνονται κάθε μέρα και στην Ευρώπη, αλλά και στο έγκλημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου με τους 20 νεκρούς μετανάστες στη Λέσβο. Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους στο Σχολείο Μεταναστών του ΠΑΜΕ, όπου παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Ελληνικών.

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), σημείωσε πως οι εργοδότες στο Μπαγκλαντές έχουν στο πλάι τους τις κυβερνήσεις και τις πρεσβείες, όπως και όλοι οι εργοδότες. «Εμείς σας διαχωρίζουμε από αυτούς που σας εκμεταλλεύονται, όχι από το χρώμα σας, τη χώρα σας, τη θρησκεία σας. Γι' αυτό σας καλούμε να γραφτείτε στα συνδικάτα σας και εδώ και στην πατρίδα σας», είπε και συμπλήρωσε πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει φρένο στη Χρυσή Αυγή, στο ρατσισμό, στην εκμετάλλευση και τα εργατικά «ατυχήματα».

Χαιρετισμούς ακόμη απηύθυναν: Ο Μάκης Μπίκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η Ειρήνη Κυριαζίδου από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές, η Αλεξάνδρα Λυμπέρη από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων Νεπάλ, που είναι μέλη της ΠΣΟ.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Σήμερα η παρέμβαση για την προστασία των ανέργων

Αγωνιστική παρέμβαση για την ουσιαστική προστασία των ανέργων ναυτεργατών διοργανώνουν σήμερα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει σύσκεψη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και στη συνέχεια συγκέντρωση στον Οίκο Ναύτη στην πλατεία Τερψιθέας. Τα σωματεία που διοργανώνουν στην παρέμβαση είναι ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων) ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), ΠΕΣ/ΝΑΤ. Διεκδικούν να δοθεί τώρα σε όλους τους ανέργους έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ. Να εξασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών, της οποίας η υποδομή πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους για να αξιοποιηθεί για την προστασία των ανέργων.

Η ανεργία στους ναυτεργάτες αυτήν την περίοδο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς για πρώτη φορά ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας εμφανίζουν 4.191 ανέργους ναυτεργάτες, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Από τους «επίσημους» ανέργους, το επίδομα του αίσχους των 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους το επίδομα του αίσχους ύψους 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους το πήραν περίπου οι 700 ή το 15%.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων και επιβίωσης των οικογενειών τους, διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και οι Λαϊκές Επιτροπές, την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί έξω από την περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ, στην οδό Δωδεκανήσου.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν τα σωματεία Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Μαδύτου, Σταυρού, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δέρματος, Τυπογράφων, εργολαβικών καθαριστριών - φυλάκων, εργαζόμενων στις επιχειρήσεις Τροφίμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ιδιωτικών κλινικών, επισιτισμού - τουρισμού, χημικής βιομηχανίας, λογιστών, καπνεργατών, συντηρητών και βοηθών ανελκυστήρων, εργαζομένων στα φροντιστήρια, «Καρφούρ», «Αρβανιτίδη» και οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις γειτονιές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

Τώρα να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους άνεργους.

Αύξηση επιδόματος ανεργίας. Καταβολή σ' όλους τους άνεργους για όσο διαρκεί η ανεργία.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, ύδρευσης σε άνεργους και απλήρωτους.

Κατάργηση ανατοκισμού δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμών.

Αναστολή κάθε υποχρέωσης σε Τράπεζες και εφορία.

Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο.

Το δέντρο της ... ανεργίας

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια σε διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, που οργανώνουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε διαθεσιμότητα, έξω από το δημαρχείο της Λάρισας έστησαν χριστουγεννιάτικο δέντρο πάνω στο οποίο κρέμασαν πικέτες καταγγελίας. Σε κάθε πικέτα αναγράφεται το μικρό όνομα ενός από τους κοντά στους 40 εργαζόμενους του δήμου Λάρισας που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, καθώς και τα χρόνια που βρίσκεται στην εργασία και, με πικρό χιούμορ, το σύνθημα: «Κυβέρνηση - ΕΕ - Τρόικα τον απέλυσαν για να ...σωθεί η χώρα!!!»

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απολογιστική γενική συνέλευση την Πέμπτη

Σε απολογιστική γενική συνέλευση προχωρά την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής στις 6 μ.μ. στα γραφεία του στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη). Θέματα της συνέλευσης θα είναι οι προτάσεις του σωματείου για τις Συμβάσεις (κλαδικές και εργοστασιακές), η απάντηση των εργαζομένων απέναντι στη νέα φορολοστεία και τέλος οι εξελίξεις στον κλάδο (απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων κ.λπ.) και πώς θα οργανωθεί η απάντηση του συνδικάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ