ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διεθνές σεμινάριο για το Κομμουνιστικό Κίνημα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16/12 στη Μόσχα οι εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με θέμα: «Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα σήμερα και αύριο». Στο σεμινάριο πήραν μέρος εκπρόσωποι των: ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), ΚΚ Κίνας, ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικου ΚΚ, ΚΚ Ουκρανίας, Πορτογαλικού ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας και του ΚΚΕ που εκπροσωπήθηκε από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκαν τα βασικά ζητήματα, στα οποία γίνεται ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος, όπως είναι τα ζητήματα των αιτιών της καπιταλιστικής κρίσης, της σημασίας της πάλης σε εθνικό επίπεδο και της ανάπτυξής της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στο λεγόμενο πολυπολικό κόσμο και στο σημερινό διεθνές δίκαιο, που γίνεται πιο αντιδραστικό. Η στάση απέναντι στην ομάδα των χωρών των BRICS και γενικότερα εκείνων των αστικών κυβερνήσεων, όπου προς το παρόν δεν έχουν εμπλακεί στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Οι αντιλήψεις, που στο όνομα των εθνικών ιδιαιτεροτήτων, απαρνούνται ή έρχονται σε αντίθεση με νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης κι οικοδόμησης. Τα ζητήματα των αιτιών των ανισότιμων διακρατικών σχέσεων, που αναπτύσσονται μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Τα ζητήματα των συμμαχιών των ΚΚ, της αντιμετώπισης των νεοφασιστικών οργανώσεων, της πολιτικής πρότασης των κομμουνιστών, των λεγόμενων «ενδιάμεσων σταδίων» προς το σοσιαλισμό κ.ά.

Για τα ζητήματα αυτά εκφράστηκαν διαφορετικές, έως και διαμετρικά διαφορετικές, απόψεις, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο πως: «Το κομμουνιστικό κίνημα εξακολουθεί να παραμένει οργανωτικά και ιδεολογικά κατακερματισμένο».

Μονόδρομος η κατάκτηση κοινής επαναστατικής στρατηγικής

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην άτυπη αυτή συνάντηση, αφού παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα παραπάνω ζητήματα, σημείωσε στη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα, σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, οι δυσκολίες του κομμουνιστικού κινήματος είναι μεγάλες, αλλά θα επιμείνουμε. Η κατάκτηση επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής που αντιστοιχεί σε αυτή, είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι μονόδρομος. Είναι το αναντικατάστατο εργαλείο που θα διαμορφώσει στέρεο έδαφος για την ιδεολογικοπολιτική και μαζική πάλη και θα συμβάλει στη συγκέντρωση και την προετοιμασία εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στη σύγκρουση με το κεφάλαιο, τα κόμματά του και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Αυτό είναι υπόθεση των κομμουνιστών. Είναι υπόθεση εκείνων των ΚΚ που αντιτάσσονται στην οπορτουνιστική διάβρωση και υπερασπίζονται την ταξική πάλη μέχρι το τέλος, που παλεύουν για τη σοσιαλιστική προοπτική. Αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων. Το καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο γεννάει και οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα. Στο έδαφός του καπιταλισμού δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες!».

Ο Ελισαίος Βαγενάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνουν τα ΚΚ, που συνεργάζονται στα πλαίσια της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και τόνισε πως η δημιουργία αυτού του περιοδικού εκφράζει την αναγκαιότητα συνεργασίας ανάμεσα σε θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά Κομμουνιστικών Κομμάτων που έχουν κοινές θέσεις για μια σειρά θεμελιώδη θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα. Το ΚΚΕ ήδη εδώ και 8 χρόνια, από το 17ο Συνέδριό του, έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα του κομμουνιστικού πόλου ανάμεσα σε Κομμουνιστικά Κόμματα, που προσεγγίζουν στις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, που υπερασπίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό και την προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, καθώς και την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Η συνεργασία σε ανώτερο επίπεδο σε θέματα ανάπτυξης της θεωρίας, στα ζητήματα που είναι στο επίκεντρο της σημερινής αντιπαράθεσης, διεθνή μελέτη για τις αιτίες της νίκης της αντεπανάστασης, επεξεργασίες κοινής στρατηγικής απέναντι στον ιμπεριαλισμό» και πρόσθεσε πως «το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τους φόβους ότι μια τέτοια συλλογική προσπάθεια μπορεί να δυσκολέψει τη γενικότερη προσπάθεια να συντονιστούν τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που έχουν διαφορές μεταξύ τους σε αντιιμπεριαλιστικούς στόχους».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέους εποικισμούς σχεδιάζει η ισραηλινή κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Προκαλεί περαιτέρω η ισραηλινή ηγεσία με τους εποικισμούς, εμφανιζόμενη αποφασισμένη να προχωρήσει σε ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Εφράτ Ορμπάχ, εντός των επόμενων ημερών, η «επιτροπή σχεδιασμού» του υπουργείου θα εξετάσει την ανέγερση επιπλέον 4.500 σπιτιών στους εποικισμούς Γκιβάτ Χαμάτος και Γκίλο, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 1.500 που ήδη ανακοινώθηκαν για τον εποικισμό Ραμάτ Σχλόμο, τη Δευτέρα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ, κατήγγειλε το Ισραήλ για μονομερείς ενέργειες που φθάνουν να ακυρώνουν την αρχή της λύσης των δύο κρατών. Ανακοίνωση έσπευσε να εκδώσει εκ μέρους της ΕΕ και η Κάθριν Αστον, εκφράζοντας «βαθιά δυσφορία» και «κάθετη αντίθεση» στα ισραηλινά σχέδια. Φυσικά, η ΕΕ όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο άσκησης πίεσης προς τις ισραηλινές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια για να εφαρμόσουν τις ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά επί της ουσίας με τη στάση της ενισχύει την ισραηλινή κατοχική πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μοσέ Γιααλόν, έσπευσε να υποστηρίξει την ανακοίνωση, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επέκταση των εποικισμών, η οποία είχε «παγώσει» λόγω των προσπαθειών «αναθέρμανσης» του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Και επέρριψε την ευθύνη στην παλαιστινιακή πλευρά καθώς, όπως είπε, εφόσον ο Πρόεδρος Αμπάς επέλεξε να προχωρήσει μονομερώς για να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από «οντότητα» σε «κράτος - μη μέλος, παρατηρητή» στη Γενική Συνέλευση, «δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος και η ισραηλινή πλευρά να μην προχωρά μονομερώς». Υπενθυμίζεται ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει αρνηθεί να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας, ζητώντας να τεθούν ως προϋποθέσεις το «πάγωμα» των εποικισμών και η έναρξη της συζήτησης από τη συνοριακή γραμμή του 1967, κάτι που το Ισραήλ δε δέχεται και επιμένει να θέτει ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης τη συνοριακή γραμμή.

Η ανακοίνωση για τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης υπαρχόντων εποικισμών έρχεται ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα θέσει και το ζήτημα της ανέγερσης εποικισμών και εντός της ενδιάμεσης ζώνης Ε1, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη Δυτική Οχθη (και συγκεκριμένα τον εποικισμό Μάαλε Αντουμίμ) και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, ουσιαστικά τα δύο τμήματα του παλαιστινιακού κατεχόμενου εδάφους αποκόπτονται εντελώς και απομακρύνεται περαιτέρω η πιθανότητα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Στους εποικισμούς της Δ. Οχθης ζουν περίπου 340.000 έποικοι και σε αυτούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ άλλοι περίπου 200.000, ενώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατοικούν και 270.000 Παλαιστίνιοι.

ΣΥΡΙΑ
Σε κλοιό οι παλαιστινιακοί προσφυγικοί καταυλισμοί

Οι μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται στα σύνορα με την Τουρκία
Οι μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται στα σύνορα με την Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε κλοιό σκληρών μαχών βρίσκονται, όπως φαίνεται, πολλά από τα προάστια της συριακής πρωτεύουσας, ενώ σε πεδίο αιματηρότατων συγκρούσεων έχουν μετατραπεί οι παλαιστινιακοί προσφυγικοί καταυλισμοί που βρίσκονται στο νότο της Δαμασκού. Τα τελευταία 24ωρα, μέσα στους χώρους των καταυλισμών μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους που συντάσσονται με το συριακό στρατό και σε Παλαιστινίους που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, ισχυρότατες δυνάμεις των οποίων έχουν επίσης παρεισφρύσει στο χώρο.

Για τους αντικαθεστωτικούς οι καταυλισμοί θεωρούνται σημείο - κλειδί για την περαιτέρω προώθησή τους προς το κέντρο της Δαμασκού. Στους καταυλισμούς υπολογίζεται ότι ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εκ των οποίων, ήδη, χιλιάδες έχουν αρχίσει να τους εγκαταλείπουν. Υπολογίζεται ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο, περισσότεροι από 2.000 πέρασαν τα σύνορα με το Λίβανο, ενώ αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο κύμα εξόδου.

Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει επίσης να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κεντρική πόλη Χαλφάγια, στη Χάμα, καθώς και ένα στρατόπεδο τεθωρακισμένων στην Ντεράα. Μάχες σημειώνονται σε αρκετά σημεία και στο Χαλέπι, όπου χτες μετέβη ο Σύρος πρωθυπουργός Γουάιλ αλ Κχάλκι και δεσμεύτηκε ότι η συριακή κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά την πόλη που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των συγκρούσεων εδώ και πολλούς μήνες.

Σε μια κίνηση, που αξιοποιήθηκε τάχιστα στο πλαίσιο του ευρύτερου πολέμου προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», έδωσε εντολή σε τέσσερα πολεμικά της πλοία να ξεκινήσουν από τη Βαλτική με κατεύθυνση προς τη Συρία «προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από τη χώρα». Η πληροφορία, που δεν έχει μεταδοθεί από άλλη πηγή, αναπαράχθηκε αμέσως ως «ένδειξη» ότι ακόμη και η ρωσική ηγεσία έχει αρχίσει να πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εντούτοις, διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος είχε συναντήσεις στη Μόσχα με εκπροσώπους της ρωσικής ηγεσίας. Υποστήριξε ότι ο συριακός στρατός και ο συριακός κρατικός μηχανισμός φαίνεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Νέα παρέμβαση έγινε από την πλευρά της Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να απαντά στις ιρανικές επικρίσεις για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο ότι η Τεχεράνη «αντί να διατυπώνει ανυπόστατες ανησυχίες περί γενικευμένης σύρραξης, ας ασκήσει την επιρροή της στη συριακή ηγεσία προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία».

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, εκ νέου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι ήδη οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω των μαχών, δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους αμάχους με αποτέλεσμα εντός Συρίας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν τροφή και φάρμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ