ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση της φτώχειας και των φτηνών εργατών

Τα γραφεία εύρεσης εργασίας «προσφέρουν» όλο και πιο συχνά κακοπληρωμένες δουλειές
Τα γραφεία εύρεσης εργασίας «προσφέρουν» όλο και πιο συχνά κακοπληρωμένες δουλειές
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην κατά τα άλλα ευημερούσα Γερμανία που προβάλλεται ως «πρότυπο» οικονομικής και εξαγωγικής δύναμης, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με περίπου 9,50 ευρώ την ώρα στη δυτική Γερμανία και 7 ευρώ σε ανατολικά κρατίδια, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα, σημειώνεται σε έκθεση της Εθνικής Διάσκεψης για τη Φτώχεια, ενός συνασπισμού φιλανθρωπικών οργανώσεων και συνδικάτων. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα κυμαίνεται μεταξύ του 14 και 16% επί χρόνια και οι τάξεις των «εργαζόμενων φτωχών» αυξάνονται. Επιπρόσθετα υπογραμμίζει πως περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 9,3% του πληθυσμού εξαρτάται τώρα από τα κρατικά επιδόματα για την επιβίωσή του. Ας μην ξεχνάμε τους εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μίνι τζομπς», δηλαδή τα 7,3 εκατομμύρια εργαζομένους που απασχολούνται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα... Και στη Γερμανία, το κεφάλαιο, και όχι μόνο στο νότο, όπως αρέσκονται να λένε οι διάφοροι οπορτουνιστές διαχειριστές τύπου ΣΥΡΙΖΑ, τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για να βγει το ίδιο με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες νεκροί από το κρύο

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεκαεννέα άνθρωποι πέθαναν από το κρύο το τελευταίο 24ωρο στην Ουκρανία όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -23 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, αυξάνοντας σε 27 τον αριθμό των θυμάτων από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Συνολικά, 190 άνθρωποι υπέστησαν υποθερμία και κρυοπαγήματα, οι 162 από τους οποίους νοσηλεύονται. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι 200 κέντρα παροχής βοήθειας λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, όπου μπορεί κανείς να ζεσταθεί και να έχει ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Στη Ρωσία, τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 220 ζήτησαν ιατρική φροντίδα μέσα στο τελευταίο 24ωρο από το κύμα ψύχους που πλήττει και τη Ρωσία με τις θερμοκρασίες να φθάνουν τους -50 βαθμούς στην ανατολική χώρα.

Τέτοιες θερμοκρασίες στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι «καινούριο». Αυτό που έχει αλλάξει μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού είναι πως πάρθηκαν πίσω οι μεγάλες κατακτήσεις του σοσιαλισμού, μία από τις οποίες ήταν και η φθηνή κατοικία με θέρμανση στην οποία είχαν δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι πολίτες του σοβιετικού σοσιαλιστικού κράτους. Σήμερα, με την «ελευθερία» και τη «δημοκρατία» του καπιταλισμού, ολοένα και συχνότερο είναι το φαινόμενο δεκάδες άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν από το κρύο...

ΣΕΡΒΙΑ
Αύξηση της ανεργίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ολοένα και αυξάνεται η ανεργία σε μια σειρά χώρες εξασφαλίζοντας στους καπιταλιστές έναν «εφεδρικό στρατό» με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Τέτοια περίπτωση είναι και η αύξηση της ανεργίας στη Σερβία, όπου μέσα στο 2012 περισσότεροι από 170.000 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Politika», που επικαλείται στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης της χώρας. Οι 170.000 άνεργοι έρχονται να προστεθούν στη «στρατιά» των 755.442 ατόμων που είχαν απολυθεί από τη δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια, στοιχεία που δείχνουν πως το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι χωρίς δουλειά, ανάμεσα στους οποίους είναι και 4.267 άτομα με ακαδημαϊκή μόρφωση. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν έχουν καταγραφεί ως άνεργοι στην Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η ανεργία χτυπάει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, στην τουριστική βιομηχανία και τη βιομηχανία μετάλλου. Μόλις το 2011, 103.917 θέσεις εργασίας «χάθηκαν» στη Σερβία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, τη Μαδρίτη, κατέβηκαν χτες συνταξιούχοι διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να μην αναπροσαρμόσει τις συντάξεις τους ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, υπερασπιζόμενοι τις συντάξεις τους και κατηγορώντας την κυβέρνηση του «Λαϊκού Κόμματος» πως πήρε πίσω τις προεκλογικές του δεσμεύσεις σχετικά με την υπόσχεση να μην «πειράξει» τους συνταξιούχους.

Η διαμαρτυρία των συνταξιούχων έρχεται σαν συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, καθώς και δικαστικοί υπάλληλοι ενάντια στην πολιτική λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

ΡΩΣΙΑ
Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων

Η Ρωσία σημείωσε ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνεδρίαση της κρατικής επιτροπής για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Ετσι οι εξαγωγές όπλων το τρέχον έτος, αντί των προβλεπόμενων 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια, ενώ το ύψος των συμβάσεων που υπογράφτηκαν μέσα στο 2012 ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία είναι στην πρώτη πεντάδα των μεγάλων εξαγωγέων όπλων, που είναι η εξής: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία. Αν κι αυτή η σειρά στην κατάταξη των εξαγωγέων παραμένει σταθερή τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ρωσία παρουσιάζει μεγάλη και σταθερή αύξηση στις εξαγωγές των όπλων της. Γεγονός πως μαρτυρά και την ενίσχυση του σκέλους της αμυντικής βιομηχανίας της, αφού αυτή την περίοδο και η ίδια υλοποιεί ένα μεγαλόπνευστο σχέδιο εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών της.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ