ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης η διεύρυνση της κατάρτισης

Στην ευθύνη των Περιφερειών περνούν τα δημόσια ΙΕΚ από την επόμενη χρονιά

Εκθεση για τη Διά Βίου Μάθηση στην Ελλάδα το 2012 παρουσίασε η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης στο Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς το Συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ανέφερε πως η Διά Βίου Μάθηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς «παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας» και παρουσίασε την αρχική και τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση σαν «γέφυρα» ανάμεσα στην εκπαίδευση και την εργασία. Ακόμα, αναφέρθηκε στην «αποκέντρωση» που προωθείται με την ίδρυση Κέντρων Διά Βίου Μάθησης στους δήμους για την εκπαίδευση ενηλίκων και το πέρασμα των δημόσιων ΙΕΚ από τις 30.6.2013 στις αρμοδιότητες των Περιφερειών, με στόχο «την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων».

Την έκθεση παρουσίασε η γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης, Ε. Καραντζόλα. Επισήμανε πως το πλαίσιο του απολογισμού αποτελεί η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» και προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο την αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής, ιδιαίτερα των ατόμων άνω των 55 ετών, των αγροτών και των βιοτεχνών και των ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Στην Ελλάδα η συμμετοχή ατόμων 25 - 64 ετών στη Διά Βίου Μάθηση υπολογίζεται σε 3%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,1% και ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είναι να φτάσει στο 15%.

Η διάδοση της Διά Βίου Μάθησης αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και την κυβέρνηση, γιατί συνδέεται με την πιο αποτελεσματική προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, με την προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων, τη συχνή αλλαγή εργοδότη, επαγγέλματος, ακόμα και χώρας εργασίας. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η «αποκέντρωση», εφόσον μέσα από αυτήν η κατάρτιση θα συνδέεται με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε κάθε Περιφέρεια. Οσον αφορά στη μεταφορά των ΙΕΚ στην ευθύνη των Περιφερειών, αυτή αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη σοβαρά προβλήματα των σπουδαστών, δηλαδή τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εργαστήρια και προσωπικό, τα δίδακτρα και το κόστος των σπουδών που επωμίζονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρέμβαση φορέων για τις ανάγκες των σχολείων

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά πραγματοποίησαν προχτές ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά η «Πρόοδος», η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ε' Διαμερίσματος και το σωματείο καθαριστριών σχολείων Πειραιά, απαιτώντας από το δήμο να παρέχει καθημερινά ένα γεύμα για όλα τα παιδιά των σχολείων Πειραιά. Επίσης, ζήτησαν να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων και οι σχολικοί τροχονόμοι και να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στην τοποθέτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν να διεκδικήσει ο Δήμος Πειραιά έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, στο ψήφισμα που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, τονίζουν πως η φιλανθρωπία που διοργανώνει η δημοτική αρχή με εφοπλιστές, βιομηχάνους, ιδρύματα κ.ά., στην ουσία, διαχειρίζεται τη μιζέρια και καλούν τους άνεργους να οργανώσουν την πάλη τους και με ταξική αλληλεγγύη να διεκδικήσουν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Τέλος, απαιτούν ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων, έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών άνεργων οικογενειών, ένα γεύμα δωρεάν στο σχολείο για όλα τα παιδιά.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων

Με 24ωρη απεργία σήμερα, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της απεργίας, οι εργαζόμενοι των Εστιών μαζί με τους φοιτητές θα αποκλείσουν συμβολικά το κτίριο.

Προχτές, οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ και στη συνέχεια περιόδευσαν στο ίδρυμα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη σημερινή απεργία και καλώντας τα τμήματα να προχωρήσουν σε ψηφίσματα συμπαράστασης για τους 97 απολυμένους συναδέλφους τους. Ηδη, συμπαράσταση έχουν εκφράσει η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ), το Τμήμα Επιστημόνων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ), ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Αύριο Πέμπτη, οι διοικητικοί θα συνεχίσουν με νέα στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσουν παράσταση - κινητοποίηση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

ΠΑΜΑΚ
Νέα διαμαρτυρία για τις Εστίες

Νέα κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες οι εστιακοί φοιτητές που εδώ και δύο μήνες παλεύουν ενάντια στο νέο κανονισμό λειτουργίας των Εστιών του πανεπιστημίου, που επιβάλλει μηνιαίο ενοίκιο, βάζει περιορισμούς στο χρόνο παραμονής στις Εστίες και εισάγει μια σειρά νέα κριτήρια για την απόκτηση δωματίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τις Εστίες δεκάδες φοιτητές και όσοι τελικά θα αποκτήσουν ένα δωμάτιο, να επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας των Εστιών.

Χτες, οι εστιακοί φοιτητές απαίτησαν, για άλλη μια φορά, να συζητήσουν με τον πρύτανη και τον αρμόδιο αντιπρύτανη, που εδώ και δύο μήνες αρνούνται κάθε διάλογο μαζί τους. Προκλητικός ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων, τους απάντησε ότι δεν έχει να πει τίποτε μαζί τους και προσπάθησε να φύγει από το γραφείο του. Οι φοιτητές όμως τον εμπόδισαν.

Τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των εστιακών φοιτητών, αξιοποίησαν δυνάμεις των ΕΑΑΚ που, για άλλη μια φορά, χρησιμοποιώντας τις γνωστές τυχοδιωκτικές πρακτικές τους πυροδότησαν παραπέρα την ένταση, αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να χτυπήσουν το φοιτητικό κίνημα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας

Παρέμβαση στον πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής και στο Γραμματέα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιά, πραγματοποίησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι φοιτητής με αναπηρία για να κάνει μεταπτυχιακό πρέπει να πληρώσει δίδακτρα. Το ΜΑΣ και η ΣΕΑΑΝ απαίτησαν να μην πληρώσει για το μεταπτυχιακό του ούτε ένας φοιτητής από λαϊκή οικογένεια, ούτε ένας φοιτητής με αναπηρία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό. Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, όσο και ο γραμματέας της Συγκλήτου, δήλωσαν ότι εφαρμόζουν ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Συγκέντρωση την Παρασκευή στο Αιγάλεω

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν το κλείσιμο των σχολείων δήλωσαν οι Σύλλογοι γονέων του 5ου και 16ου Δημοτικών Σχολείων Αιγάλεω στη γενική τους συνέλευση. Ζητούν να παρθούν πίσω όλες οι αποφάσεις για συμπτύξεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας - Κορυδαλλού και Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης «Δημ. Γληνός» συνεχίζουν την κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας και θα κάνουν συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Διεύθυνση (Μάκρης 3 Αιγάλεω), ζητώντας δεσμεύσεις για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παραίτηση αντιπρύτανη

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Τζανάκης. Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αρνούμενος να αποδεχθώ την επιβαλλόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του πανεπιστημίου, από δημόσιο και ανεξάρτητο από την αγορά, σε επιχειρηματικό και χειραγωγούμενο από αυτήν, και μη έχοντας πια ηθικό έρεισμα να συνεχίσω μια θητεία με αρμοδιότητες που θα μου εκχωρηθούν με την έγκριση ενός διοικητικού οργάνου του οποίου τη νομιμότητα, αλλά και τη σκοπιμότητα έχω αμφισβητήσει εγγράφως πολλές φορές, υπέβαλα σήμερα (σ.σ. χτες) την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού».

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
  • Εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης - η νέα πραγματικότητα στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών» διοργανώνει την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η εκδήλωση θα γίνει στο ΔΩΜΑ (11ος όροφος κτιρίου ΑΧΕΠΑ) και θα μιλήσουν οι: Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος - μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Η. Μιχαλαρέας, δρ. Ψυχολογίας - πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Γερ. Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος - υπεύθυνος τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ.
  • Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του προγράμματος «Διάβαση» πραγματοποιεί στις 21 και 22 Δεκέμβρη το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Το παζάρι θα λειτουργεί την Παρασκευή 11 π.μ. - 9 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 7 μ.μ. στη Στοά Κοραή (στάση μετρό Πανεπιστήμιο) και τα έσοδά του θα διατεθούν για τις ανάγκες του Προγράμματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ