ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο προσκήνιο η αναμόρφωση του Λυκείου

Συνέντευξη Τύπου για την Παιδεία έδωσε χτες το ΠΑΣΟΚ και λες και δεν κυβέρνησε, λες και δε συγκυβέρνησε και δε συγκυβερνά... θυμήθηκε τις ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη απ' τον τόπο κατοικίας τους. Ετσι, χτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, λες και κάνει ...αντιπολίτευση πρότεινε στην κυβέρνηση τροπολογία που θα αφορά σε υποτροφίες 500 ευρώ το μήνα για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, σε φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά απ' το σπίτι τους.

Στην τροπολογία περιγράφονται γενικόλογα εισοδηματικά κριτήρια και οι πόροι απ' τους οποίους θα συγκεντρώνονται χρήματα στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και θα χαρακτηρίζονται «Κεφάλαιο Εκπαιδευτικής Αλληλεγγύης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ξεκινάμε με τις 1.000 (σ.σ. υποτροφίες) αλλά μπορούμε εύκολα να συγκεντρώσουμε ένα ποσό 60 εκατ. πιστεύω και μέσα από χορηγίες για να καλύψουμε 10.000 φοιτητές». Πρόκειται για κυβερνητικό παιχνίδι εντυπώσεων, αφού λένε ότι θα ανοίξει «συζήτηση» για το μέτρο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, θ' απαντήσει η κυβέρνηση και, τελικά, μετά το «παζάρι», κάπου κάτσει το ...κοινωνικό μέτρο.

Εκτός των παραπάνω το ΠΑΣΟΚ ξαναζέστανε τις προτάσεις που είχε κάνει η κυβέρνησή του (και είχαν συμφωνήσει η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. κ.ά.), για το «Τεχνολογικό Λύκειο», το «νέο» Λύκειο και θέματα που αφορούν στην πρόσβαση στα ΑΕΙ. Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο για το «Τεχνολογικό Λύκειο», που θα αντικαταστήσει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν προθάλαμο εκμετάλλευσης, μια κατάρτιση από νωρίς, ώστε να φτιαχτεί φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις που ...συνδιαμορφώνουν τα κριτήρια και τις ειδικότητες.

Στο «νέο» Λύκειο, όπως αναφέρθηκε χτες, η Α' Λυκείου θα είναι η τελευταία τάξη γενικής παιδείας και θα γίνεται «γέφυρα» μεταξύ του Γυμνασίου και των τάξεων εξειδίκευσης Β' και Γ' Λυκείου. Στη Β' Λυκείου θα υπάρχει μια πρώτη «ειδίκευση» με δύο κατευθύνσεις, ενώ στη Γ' Λυκείου θα υπάρχουν τρεις. Στις δύο τελευταίες τάξεις, στη Β' και Γ' Λυκείου, θα υπάρχουν και τα «μαθήματα εμβάθυνσης», που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τη διαφοροποίηση. Για το θέμα της πρόσβασης, τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα δημοσιοποιούν τα κριτήρια που έχουν υιοθετήσει μόνα τους για την εισαγωγή φοιτητών σ' αυτά. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι από 3 έως 5.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στις αλλαγές για το «νέο» Λύκειο και το «Τεχνολογικό Λύκειο» το Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ