ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Θάνατος εργάτριας λόγω επικίνδυνης εργασίας

Η εταιρεία «Σάμσουνγκ» παραδέχτηκε και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ευθύνη της

ΣΕΟΥΛ.--

Σάλο προκαλεί στη Νότια Κορέα και όχι μόνον η παραδοχή της κρατικής Υπηρεσίας Αποζημίωσης και Πρόνοιας Εργαζομένων πως μία 36χρονη εργαζόμενη σε εργοστάσιο κατασκευής μικροεπεξεργαστών της εταιρείας ηλεκτρονικών «Σάμσουνγκ» έπαθε καρκίνο του μαστού, εξαιτίας των απαράδεκτων και σκληρών συνθηκών εργασίας.

Είναι η δεύτερη φορά που αναγνωρίζεται η άμεση σχέση καρκίνου και εργασίας στα εργοστάσια μικροεπεξεργαστών της «Σάμσουνγκ» στη Ν. Κορέα. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αρμόδια υπηρεσία του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εργασίας στις αρχές Δεκέμβρη σημειώνεται ότι «υπάρχει σημαντική αιτιακή σχέση» ανάμεσα στον καρκίνο μαστού που έπαθε η 36χρονη εργάτρια και στη φύση της εργασίας της στη διάρκεια πενταετούς απασχόλησής της σε εργοστάσιο της «Σάμσουνγκ» κοντά στη Σεούλ.

Οπως έγινε γνωστό, η άτυχη γυναίκα που πέθανε τον περασμένο Μάρτη, έπειτα από τρία μαρτυρικά χρόνια πάλης με τον καρκίνο, εργαζόταν κατά το διάστημα 1995 - 2000 τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα - κάνοντας συχνά νυχτερινές βάρδιες... - δίχως προστατευτικό ρουχισμό, δίχως ανιχνευτές ραδιενέργειας, πλήρως εκτεθειμένη σε ποικίλες καρκινογόνες ουσίες και χημικά...Στο σκεπτικό απόφασης της αρμόδιας υπηρεσίας σημειώνονται επίσης τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών που συσχετίζουν την εκδήλωση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες όταν εργάζονται συχνά κατά τις νυχτερινές ώρες...

Η απόφαση της υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας δημοσιοποιήθηκε χτες, οπότε αποφασίστηκε και το ποσό αποζημίωσης που θα δοθεί από την εταιρεία στους συγγενείς του θύματος και το οποίο ισούται με τους μισθούς και τα επιδόματα τεσσάρων χρόνων. Εκπρόσωπος της εταιρείας δε σχολίασε την απόφαση, σημείωσε εντούτοις ότι δε θα ασκήσει έφεση και θα καταβάλει την αποζημίωση.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές δεκάδες Νοτιοκορεάτες που ήταν εργαζόμενοι στα εργοστάσια ηλεκτρονικών της «Σάμσουνγκ» και ασθένησαν από νόσους όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, αναιμία κ.λπ., έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποζημιώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για νέο νόμο στην Παιδεία και τις περικοπές

Από την προχτεσινή διαδήλωση στη Μαδρίτη, μπλοκ μαθητών
Από την προχτεσινή διαδήλωση στη Μαδρίτη, μπλοκ μαθητών
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μεγάλες διαδηλώσεις από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ενώσεις γονέων πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε 30 πόλεις της Ισπανίας, ενάντια στο νέο οργανικό νόμο για την Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι. Ο νόμος αποτελεί ένα επιπλέον χτύπημα της δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της ιδιωτικής με περικοπές αλλά και προώθηση παραπέρα της λειτουργίας των σχολείων ως επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται και αξιολογούνται μεταξύ τους, ενώ αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Εκκλησίας στην εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έρχεται να προστεθεί στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται και χτυπάει το εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων με τη διαρκή λιτότητα που βιώνουν, προκειμένου το κεφάλαιο να μειώσει τη ζημιά από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση.

Τελευταίο μέτρο η έγκριση, την Πέμπτη το βράδυ από το κοινοβούλιο, της πρότασης της κυβερνητικής πρότασης να μην αυξηθούν οι συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού του 2012, να μη δοθεί η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Υπέρ της μη προσαρμογής των συντάξεων ψήφισαν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (178) ενώ όλοι οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων (148) την καταψήφισαν. Την ίδια στιγμή, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πάει από τα 65 στα 67 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες όπως του παραρτήματος της Oxfam στην Ισπανία, στη φτώχεια βρίσκεται το 27% του πληθυσμού της χώρας και αν συνεχιστούν τα προγράμματα λιτότητας θα φτάσει το 40%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία κατασκευάζει ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε χτες ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, διοικητής των δυνάμεων των στρατηγικών πυραύλων. Ο πύραυλος δημιουργήθηκε με τη χρήση και την ανάπτυξη του μάξιμουμ των τεχνολογιών που υπάρχουν, έτσι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος και το κόστος της κατασκευής του, πρόσθεσε. Τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλές δοκιμές πρωτοτύπων, ο στρατηγός υπογράμμισε πως ο νέος πύραυλος θα αντικαταστήσει τους στρατηγικούς πυραύλους πέμπτης γενιάς, όπως οι «Topol-4» και θα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τόσο η ιρανική αντιπροσωπεία όσο και η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με επικεφαλής τον αναπληρωτή ΓΓ, Χέρμαν Νακάερτς, τις συνομιλίες που είχαν στην ιρανική πρωτεύουσα για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, το Γενάρη, εκτός απροόπτου, θα μπορέσει να υπογραφεί μια «δομική συμφωνία συνεργασίας».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Επαφές με τις ηγεσίες των γειτονικών χωρών δήλωσε ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλί Ζαϊντάν, προκειμένου να γίνουν συνεννοήσεις και να καταστεί σαφές ότι πρέπει να προστατευτεί η ασφάλεια των συνόρων. Η πρόσκληση για διάλογο του Ζαϊντάν απευθύνεται σε Νίγηρα, Μάλι, Τσαντ, Σουδάν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στη σερβική βουλή η πλατφόρμα της κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος SNS Ζόραν Μπάμπιτς, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα δε θα προσφέρει «μαγικές λύσεις» αλλά θα καθορίζει τις αρχές που θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για περαιτέρω συνομιλίες με την Πρίστινα.

TΕΛ ΑΒΙΒ.- Παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, μία μέρα μετά από την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για υπόθεση οικονομικού σκανδάλου. Ο Λίμπερμαν, λόγω έλλειψης στοιχείων αθωώθηκε από τις κατηγορίες του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και της δωροδοκίας. Ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα άρει και τη βουλευτική του ασυλία καθώς, όπως είπε, «θέλει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η υπόθεση» μέχρι τις 22 Γενάρη οπότε διεξάγονται οι πρόωρες εκλογές και θα είναι υποψήφιος με το κόμμα του «Ισραελ Μπεϊτένιου» που θα συνεργαστεί με το «Λικούντ».

ΗΠΑ
Νέο μακελειό με θύματα μικρά παιδιά

ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ.--

Ενα ακόμη μακελειό σημειώθηκε στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ. Ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνολικά 29 νεκρούς, ανάμεσά τους και 22 μικρά παιδιά στο σχολείο «Σάντι Χουκ» με 626 παιδιά από νήπια έως 10 χρόνων.

Οι πληροφορίες των αστυνομικών αρχών παρέχονται με το σταγονόμετρο και ως αργά το βράδυ επικρατούσε εικόνα σύγχυσης. Στις 9.40 π.μ. τοπική ώρα η αστυνομία έλαβε την κλήση από το σχολείο για το περιστατικό. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε διευκρινιστεί αν ήταν ένας ή δύο οι δράστες, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες ένας «24χρονος με μάσκα, μαύρα ρούχα και αλεξίσφαιρο γιλέκο» βρέθηκε νεκρός χωρίς να είναι σαφές αν σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών ή αν αυτοκτόνησε. Δύο όπλα βρέθηκαν κοντά του, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι στο σπίτι του δράστη Ράιν Λάνσα από το Νιού Τάουν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του. Ανάμεσα στους νεκρούς, στο σχολείο είναι και η μάνα του δράστη, δασκάλα εκεί όπως και η διευθύντρια και ο ψυχολόγος του σχολείου.

Στο μεταξύ, άγνωστο είναι τι συνέβη και πού βρίσκονται τα παιδιά μιας ολόκληρης τάξης νηπιαγωγείου (μάλλον της μητέρας του δράστη). Ασαφές παρέμενε πόσοι είναι και οι τραυματίες. Τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών (ανακρίνεται και άλλος ένας ύποπτος, ο μικρότερος αδελφός του δράστη) παραμένουν άγνωστα. Το μακελειό στο Κονέκτικατ είναι ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ. Το 1999 δύο μαθητές εισέβαλαν με όπλα στο Κολουμπάιν του Κολοράντο και σκότωσαν 13 συμμαθητές και καθηγητές τους προτού αυτοκτονήσουν. Ολα αυτά στη μητρόπολη του καπιταλισμού, της υποκουλτούρας των Ράμπο και της ελεύθερης οπλοχρησίας... ενώ αναμενόταν και δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα.

ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Walmart

ΜΑΪΑΜΙ.--

Την κλιμάκωση του αγώνα τους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την επέκταση της πλήρους απασχόλησης, τις ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση αποδοχών και την κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων προωθούν οι εργαζόμενοι στη Walmart τρεις βδομάδες μετά τις «πρωτοφανείς» για τις Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποιήσεις της «Μαύρης Παρασκευής» τρεις βδομάδες πριν, όπου εργαζόμενοι κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν 1.000 πολύμορφες κινητοποιήσεις σε 46 πολιτείες.

Τις κινητοποιήσεις διοργανώνει η οργάνωση OUR Walmart που υποστηρίζεται από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Εστίαση και το Εμπόριο καθώς οποιουδήποτε είδους συνδικαλιστική δραστηριότητα απαγορεύεται στη Walmart. H κεντρική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι της πολιτείας της Φλόριντα, με τη μεγάλη διαδήλωση και συγκέντρωση όπου έκλεισε με «παράσταση θεάτρου του δρόμου» στα πλαίσια της παράδοσης του «El Teatro Campesino» του συνδικάτου των Ενωμένων Εργαζομένων στη Γεωργία - United Farm Workers. Ωστόσο, η συγκέντρωση στις ΗΠΑ ήταν μόνο η μία διάσταση των χτεσινών κινητοποιήσεων καθώς ήταν μέρα «παγκόσμιας δράσης» με κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αμερικανική και πολυεθνική αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στον Καναδά, στη Χιλή, στη Νικαράγουα, στην Ινδία, στη Νότιο Αφρική, στη Ζάμπια και τέλος στη Βρετανία.

ΚΙΝΑ
Τραυματισμός δεκάδων μαθητών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανησυχία προκαλεί στην Κίνα η έξαρση της βίας, η οποία στρέφεται πολλές φορές εναντίον παιδιών σε σχολεία. Χθες ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι τραυμάτισε 22 παιδιά και έναν ενήλικα σε ένα δημοτικό σχολείο της κεντρικής Κίνας. Ο δράστης, ένας 36χρονος, επιτέθηκε στα παιδιά στην είσοδο του σχολείου στο χωριό Τσενπένγκ της επαρχίας Χενάν. Ο δράστης συνελήφθη, χωρίς να γίνουν γνωστά τα αίτια της επίθεσης. Σε παλαιότερα περιστατικά οι δράστες δήλωναν οργισμένοι άνεργοι καθώς οι κοινωνικές ανισότητες στην Κίνα οξύνονται επικίνδυνα, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ