ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποινές για όσους κόβουν ξύλα για να ζεσταθούν!

Τη στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση με τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα και ειδικά με την υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης αναγκάζει πολλές λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν στην παράνομη υλοτομία για να μην πεθάνουν από το κρύο, τώρα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη ανακοινώνει επείγοντα μέτρα για τη λαθροϋλοτομία, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των προστίμων!

Ειδικότερα, ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής ατόμων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όλες τις μέρες της βδομάδας.
  • Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 101 του ΝΔ 86/69, για καθορισμό συγκεκριμένου δρομολογίου μεταφοράς της ξυλείας ανά περιοχή.
  • Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων που μεταφέρουν ξυλεία στο εθνικό δίκτυο της χώρας μετά τις 22.00 μ.μ. και μέχρι της 07:00 μ.μ., με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
  • Συμμετοχή δασικών υπαλλήλων και ομοσπονδιακών θηροφυλάκων σε δράσεις επιτήρησης δασών καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου, για την έγκαιρη επισήμανση παρανομιών.
  • Τακτικοί έλεγχοι σε σημεία εισόδου - εξόδου πόλεων, από περίπολα της Δασικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
  • Τακτικοί έλεγχοι σε παράνομες πύλες εισόδου, ιδίως στα βόρεια σύνορα της χώρας, από μεικτά περίπολα της Δασικής Υπηρεσίας και της Συνοριοφυλακής.
  • Αιφνιδιαστικοί και στοχευμένοι έλεγχοι σε μάντρες πώλησης ξυλείας (ιδίως καυσόξυλων) από άνδρες του ΣΔΟΕ, με τη συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Τέλος, προαναγγέλλονται νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα προβλέπονται: Αφαίρεση πινακίδων του οχήματος και της άδειας οδήγησης του οδηγού, που θα συλληφθεί για λαθροϋλοτομία, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλλεται πενταπλάσιο πρόστιμο στην οικεία επιχείρηση. Αύξηση των ποινών για τους λαθροϋλοτόμους κ.ά.
Καταργούν τις υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων!

Στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, η συγκυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τις κεντρικές υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν τους σεισμόπληκτους, με πρόσχημα τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, ενώ παράλληλα πάνω από 400 εργαζόμενοι που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό βρίσκονται πια «στον αέρα»!

Τα παραπάνω προβλέπονται από το νέο οργανόγραμμα της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που έφτιαξε αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα αυτό, καταργούνται όλες οι κεντρικές Υπηρεσίες που ασχολούνται με την αποκατάσταση σεισμοπλήκτων και άλλων φυσικών καταστροφών (ΥΑΣ και ΥΑΣΒΕ), καθώς και όλες οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες (ΤΑΣ) και αντικαθίστανται από δύο Τομείς, ο ένας Βορείου Ελλάδας και ο άλλος Νοτίου Ελλάδας, οι οποίες υπάγονται απευθείας στον υπουργό ή το γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Οπως προδιαγράφεται από την ίδια την Εκθεση της Επιτροπής, πολλοί από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ τη μερίδα του λέοντος από τα καθήκοντά τους θα αναλάβουν ιδιώτες!

Ειδικότερα η Επιτροπή προτείνει τη «δημιουργία μίας επιτελικής δομής, υπαγόμενης στον οικείο Υπουργό ή Γενικό Γραμματέα, που θα ασχολείται με το σχεδιασμό και τη διαχείριση των επιπτώσεων από τις θεομηνίες, με την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων και την εποπτεία της διαδικασίας αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στο στάδιο του πρωτογενούς ελέγχου, η δομή αυτή θα υποστηρίζεται από τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες και έχει προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Στα επόμενα στάδια και μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης η επιτελική δομή θα υποστηρίζεται από ένα μητρώο πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών, που θα επιλέγονται τυχαία σε κάθε επιμέρους στάδιο. Κύρια καθήκοντα των ιδιωτών μηχανικών είναι:

  • Σύνταξη Εκθέσεων Αυτοψιών με αναλυτική περιγραφή των κτιριακών βλαβών.
  • Βεβαιώσεις προόδου εργασιών επισκευής ή ανακατασκευής πληγέντος κτιρίου, ή ανέγερσης νέου.
  • Βεβαιώσεις περαίωσης εργασιών επισκευής ή ανακατασκευής πληγέντος κτιρίου, ή ανέγερσης νέου.
  • Εκδοση βεβαιώσεων κατεδαφίσεων πληγέντων κτιρίων».

Η ίδια η Επιτροπή που συνέταξε το νέο Οργανόγραμμα εκφράζει, εμμέσως πλην σαφώς, επιφυλάξεις για αδιαφάνεια με την εκχώρηση σε ιδιώτες ενός τόσο νευραλγικού τομέα που αφορά την ασφάλεια των κατοίκων και γι' αυτό επισημαίνει ότι «Η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών απαιτείται να διασφαλίζει τη διαφάνεια των τηρούμενων διαδικασιών». Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρει: «Διοικητικές κυρώσεις προτείνεται να επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικού αδιαφάνειας ή διαφθοράς»...

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Απόπειρα προβοκάτσιας κατά του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα

Την απόπειρα προβοκάτσιας σε βάρος του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα Νέας Σμύρνης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα. Οπως σημειώνει, κατά τη διάρκεια περιοδείας των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Λαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Κυριακή 23/12, καταστηματάρχες της οδού Ομήρου και των γύρω δρόμων, τους κατήγγειλαν ότι σε προηγούμενη απεργία, ομάδα ατόμων που αυτοπαρουσιάζονταν ως μέλη του ΠΑΜΕ απείλησαν καταστηματάρχες ότι σε περίπτωση που δεν έκλειναν τα καταστήματά τους θα τους τα κατέστρεφαν.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Ν. Σμύρνης σημειώνει:

«Η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης και η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταγγέλλουν τη νέα περίπτωση προβοκάτσιας (μετά το κρούσμα στον Βερόπουλο), η οποία μοναδικό της στόχο έχει να σπιλώσει το ΠΑΜΕ και το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα στη συνείδηση του κόσμου.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο οργανωμένα και μαζικά να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, να πολεμήσουν τα βάρβαρα μέτρα που από κοινού αποφασίζουν μονοπώλια, κυβέρνηση και ΕΕ. Αυτοί που ψηφίζουν μέτρα που εξαθλιώνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που μας χαρακτηρίζουν "τζιτζίκια", αυτοί που χρησιμοποιούν τις ορδές της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ότι θύτες και θύματα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Είναι οι ίδιοι που αξιοποιούν και τέτοιους προβοκατόρικους μηχανισμούς.

Για μας ποτέ δεν ήταν λύση οι τυχοδιωκτισμοί, η εκτόνωση της λαϊκής οργής με μούντζες, ο διαχωρισμός των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Για μας αντίπαλος είναι η τάξη μιας χούφτας κηφήνων που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τον πλούτο που έχουμε παράξει οι πολλοί. Αντίπαλός μας είναι το πολιτικό και συνδικαλιστικό τους προσωπικό. Για μας η λύση βρίσκεται στην ταξική αλληλεγγύη και τη μαζική, οργανωμένη πάλη. Με το κεφάλι ψηλά, μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, να καταλάβουμε πια ότι γίγαντας είναι ο λαός και όλη η δύναμη, για να φτιάξουμε επιτέλους τη ζωή μας, βρίσκεται στα χέρια του!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία, να συμπορευθούν στο πλευρό του οργανωμένου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να απομονώσουν τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες. Να παλέψουν μαζί με το ΠΑΜΕ μέσα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα τους, να οργανωθούν στους φορείς που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα, για να οργανώσουμε όλοι μαζί την αντεπίθεσή μας ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ
Μοίρασε τρόφιμα σε οικογένειες ανέργων

Τρόφιμα σε δεκάδες οικογένειες ανέργων μοίρασε την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Τα τρόφιμα (μακαρόνια, όσπρια, κ.λπ.) συγκεντρώθηκαν από εργατικές λαϊκές οικογένειες που συνεισέφεραν από το υστέρημά τους και από μικροεπαγγελματίες της Ξάνθης.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης, έρχεται να αγκαλιάσει και να στηρίξει τη λαϊκή οικογένεια στον αγώνα για την προστασία της από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όπου την οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΔΝΤ αλλά και να δώσει ώθηση στη συμμετοχή της στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία επιτροπής ανέργων που θα παλέψει, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για την υπεράσπιση και βελτίωση των δικαιωμάτων του λαού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσωρινός ανάδοχος για επέκταση του Μετρό

Τη στιγμή που η κατασκευή της αρχικής εργολαβίας καρκινοβατεί, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ ανακοίνωσε χτες την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το έργο της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, με 5 νέους Σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 24 Δεκέμβρη αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των 4 διαγωνιζομένων κοινοπραξιών-εταιρειών για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά», με προβλεπόμενη δαπάνη 332.000.000 ευρώ και προβλεπόμενο συνολικό τίμημα (προ ΦΠΑ) 424.967.800 ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται στις αρχές του νέου χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νομικές εμπλοκές από τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες κοινοπραξίες-εταιρείες. Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια και αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 65.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ