ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κοινός αγώνας για να μην περάσουν οι αξιώσεις της εργοδοσίας
  • Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου για τις εξελίξεις στην ΑΓΝΟ
  • Σε γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι καθορίζουν τη στάση τους μετά την αίτηση της επιχείρησης για υπαγωγή της στο άρθρο 99

MotionTeam

Τη στάση τους απέναντι στην αιφνιδιαστική μεθόδευση της εργοδοσίας να καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, θα αποφάσιζαν χτες οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ μέσα από γενική συνέλευση.

Το Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε στο πλαίσιο πανεξόρμησης σε όλους τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, τους καλεί να μη συναινέσουν στο άρθρο 99, να απαιτήσουν αγωνιστικά άμεση πληρωμή όλων των καθυστερούμενων δεδουλευμένων 3 μηνών και των διαφορών από τους μισθούς, γιατί η εταιρεία δεν τηρούσε τις ΣΣΕ, να μην αποδεχθούν καμία απόλυση - καμία μείωση μισθού και δικαιωμάτων, και να παλέψουν για διασφάλιση όλων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση.

Οπως σημειώνει, «στον αγώνα αυτό πρέπει να βρεθούν πλάι - πλάι οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ με τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ και των άλλων επιχειρήσεων γάλακτος και τροφίμων γενικότερα.

Η ενωμένη δύναμή μας μπορεί να δυσκολέψει τις αρνητικές εξελίξεις, να μη δώσει διαφυγές στους εργοδότες να μας διασπάσουν για να κάνουν τη δουλειά τους. Να συντονιστούμε με τους κτηνοτρόφους - γαλακτοπαραγωγούς που μένουν κι αυτοί απλήρωτοι και κινδυνεύουν από τη μονοπώληση του κλάδου, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών.

Να μπουν στον κοινό αγώνα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα, στις περιοχές που είναι τα εργοστάσια και οι γαλακτοκομικές ζώνες. Από τις αρνητικές εξελίξεις θα επηρεαστούν ολόκληρες περιοχές, όχι μόνο οι εργαζόμενοι. Θα πέσει η αγοραστική κίνηση, θα μειωθούν κι άλλο οι τζίροι, θα κλείσουν επιχειρήσεις».

Σώζουν τα κέρδη τους θυσιάζουν τους εργαζόμενους

Αναφερόμενο στις εξελίξεις, το κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει: «Είναι κοινό μυστικό ότι ο κοινός εργοδότης των εταιρειών ΑΓΝΟ (Λαγκαδάς) και ΚΟΛΙΟΣ (Πολύκαστρο) σχεδιάζει εδώ και καιρό να "σώσει" το κομμάτι των επιχειρήσεων που άφησε "υγιές"», να σώσει την περιουσία του και να θυσιάσει την υπόλοιπη επιχείρηση, να γλυτώσει από δάνεια, μισθούς και εργαζόμενους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για την ΑΓΝΟ (επιχείρηση και γαλακτοκομική ζώνη) τη θέλουν υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεφορτωθεί βάρη όπως δάνεια, χρέη σε εργαζόμενους, παραγωγούς, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο. Αυτό σημαίνει απολύσεις, αντικατάσταση παλιών εργαζόμενων με νέους των 300 ευρώ, μείωση και μη πληρωμή μισθών, κατάργηση όλων των δικαιωμάτων».

Προσθέτει ότι «τα ίδια συμβαίνουν και στη ΜΕΒΓΑΛ και σε άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Ηδη η ΜΕΒΓΑΛ καθυστερεί 2-3 μισθούς (για πρώτη φορά). Πολλά φημολογούνται ότι και αυτή θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την ΑΓΝΟ. Το ίδιο ισχύει και για άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

Δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι επιχειρήσεις με εκατομμύρια καταναλωτές, με τεράστιους τζίρους και εισπράξεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Ολα αυτά είναι προετοιμασία για αναδιατάξεις επιχειρήσεων στον κλάδο του γάλακτος, για συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε ακόμα λιγότερα χέρια, για τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων μονοπωλίων στον κλάδο που:

Θα τσακίζουν τις τιμές για τους γαλακτοπαραγωγούς, θα τους αφήνουν απλήρωτους, θα τους έχουν ομήρους γιατί δεν θα μπορούν πουθενά αλλού να διαθέσουν την παραγωγή τους. Θα εκβιάζουν με εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό.

Θα τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα των εργαζόμενων. Ηδη οι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούνται "πλούσιοι" και οι επιχειρηματίες "φτωχοί". Και το κράτος επιλέγει να στηρίξει αυτούς τους "φτωχούς", να τσακίσει τους "πλούσιους" εργαζόμενους και ανέργους με φόρους, χαράτσια, μειώσεις μισθών, κατάργηση των συμβάσεων.

Θα ελέγχουν απόλυτα ποιότητα και τιμή του τελικού προϊόντος στο "ράφι" των αγορών: Χειρότερη ποιότητα, μεγαλύτερη τιμή για τον καταναλωτή σε μια περίοδο κρίσης που τα φαινόμενα πείνας όλο και πληθαίνουν, γενικεύονται και χειροτερεύουν».

ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση με κουτοπονηριές

Ανακοίνωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με αφορμή φαιδρότητες των οπορτουνιστών

Σε μπαράζ συντονισμένων συκοφαντικών επιθέσεων κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα. Πρόσφατο κρούσμα ανακοίνωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε με αφορμή ανακοίνωση της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στην οποία εκφραζόταν η συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», καθώς και άρθρο συνδικαλιστικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στον τοπικό Τύπο, με αφορμή τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας.

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», επισήμαινε ότι τσαλαπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ανακυκλώνουν την ανεργία ενώ, ιδιαίτερα για την Καρδίτσα, σημείωνε, ανάμεσα στα άλλα: «Οι νέοι αυτοί άνθρωποι που στο νομό μας είναι 1.000 άτομα περίπου, μακροχρόνια άνεργοι οι περισσότεροι, παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη που προσλήφθηκαν. Οι δημοτικές αρχές δηλώνουν αναρμόδιοι. Η πλειοψηφία του εργατικού κέντρου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) όχι μόνο ρίχνει αλλού τις ευθύνες, αλλά καλεί τους εργαζόμενους στα 5μηνα να περιμένουν και να μην κάνουν αγώνες για να πληρωθούν. Πρωταγωνιστές σ' αυτά ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ανακοίνωσή της, η ΝΕ Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «καθημερινές, πλέον, επιθέσεις του τοπικού ΚΚΕ», που «έχουν καταντήσει γραφικές», ισχυριζόμενος ότι «το χειρότερο, όμως, είναι ότι εξυπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του».

Απαντώντας η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, τονίζει: «Προφανώς δεν γίνεται πολιτική αντιπαράθεση με φαιδρότητες και κουτοπονηριές. Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις το δημοσίευμα του Δικτύου Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, στον τοπικό Τύπο, με αφορμή μία ανακοίνωση συμπαράστασης της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, στους απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Πέρα από το πνεύμα καταδίωξης από το «τοπικό ΚΚΕ» που τους διακατέχει, αναβιώνουν την καταδικασμένη στη λαϊκή συνείδηση κριτική του ΠΑΣΟΚ επί Α. Παπανδρέου «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι με την δεξιά», «με το κεφάλαιο!!!» λένε, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση, οι του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα. Ερώτηση αφελούς:

- Αλήθεια, ποιος συνομιλεί με τους εφοπλιστές παίρνοντας εύσημα;

- Ποιος δίνει εξετάσεις στο ...κεφάλαιο, μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο;

- Ποιος συναντιέται με Γερμανό και λοιπούς πρέσβεις χωρών της ΕΕ;

Και ουκ εστί αριθμός τέτοιων παραδειγμάτων των εξετάσεων που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο, μπροστά στην πιθανότητα άσκησης κυβερνητικής εξουσίας.

Ανάσα όμως δεν βγάζουν για την ...ταμπακιέρα. Τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα και τη θέση τους ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Αλλη θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά γι' αυτό θέμα; Αλλη στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και άλλη για τις ανάγκες των περίφημων «φωτο... σομπρέρο», δηλαδή την προσπάθεια καπελώματος κάθε λαϊκής κινητοποίησης, που παρατηρείται τελευταίως από στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ;

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε την αδυναμία διαβάσματος και κατανόησης ενός πολιτικού κειμένου.

Η επιλεκτική και αποσπασματική ανάγνωση και ερμηνεία αν μη τι άλλο δείχνουν «τρικυμία εν κρανίω».

ΥΓ: Οσο για την «ψηφοθηρία στις πλάτες των εργαζομένων», που τιτλοφορείται το πόνημα, εδώ ταιριάζει το «κοίτα ποιος μιλάει!!!»»

Την ίδια μέρα στον Τοπικό Τύπο υπήρξε άρθρο του Κ. Καραμάνη, ΓΓ τους Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο έκανε επίθεση στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, κατηγορώντας ότι δεν ακολούθησαν δημοκρατικές διαδικασίες στις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων, επειδή - λέει - μετέφεραν την κάλπη και στα χωριά, αναμασώντας, ταυτόχρονα, τη γνωστή καραμέλα περί «διασπαστικής πολιτικής» που ακολουθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Απάντηση σ' αυτούς τους ισχυρισμούς δίνει, με άρθρο του, ο Κ. Κουβαράς, γραμματέας του απερχόμενου ΔΣ του Συνδικάτου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα στοιχεία - π.χ., παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, δημοσιεύσεις στον Τύπο κ.ά. - που αποδεικνύουν ότι οι αρχαιρεσίες γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπονται. Κι αφού επισημαίνει ότι οι Καρδιτσιώτες ξέρουν καλά τη δράση του Συνδικάτου, που είναι από τα λίγα υπαρκτά σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, υπογραμμίζει: «Το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού Καρδίτσας καλεί τον κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο να βγάλει τα συμπεράσματά του για την τακτική του κ. Καραμάνη που, φορώντας το φιλεργατικό προσωπείο, μεθοδικά και συνειδητά και αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, στρώνουν το δρόμο για την άνευ όρων υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Εργοδότες δεν πληρώνουν ούτε το Δώρο!

Αγωνιστικό κάλεσμα της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ να οργανωθεί η εργατική αντίσταση

Σε πολλές επιχειρήσεις της Μαγνησίας οι εργοδότες καθυστερούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων ενώ πολλοί δεν έχουν πληρώσει ούτε το Δώρο των Χριστουγέννων.

Σε ανακοίνωσή της Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, αφού επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη, οργανωμένη και μαζική αντίδραση από τους ίδιους τους εργαζόμενους τόσο το Δώρο Χριστουγέννων όσο και αυτό του Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας θα καταργηθεί και στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνει: «Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, γνωρίζοντας τις συνθήκες τρομοκρατίας που υπάρχουν σε πολλούς χώρους, αλλά και το πρόβλημα της ανεργίας που αξιοποιείται από την εργοδοσία, καλεί τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα εκείνους που μένουν απλήρωτοι ή και δεν πήραν το Δώρο Χριστουγέννων, να ξεπεράσουν διλήμματα ή υποσχέσεις για υπομονή, τρομοκρατία και άλλες πιέσεις και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν, είτε πρόκειται για το Δώρο, είτε για επίδομα, είτε για δεδουλευμένα. Να απαιτήσουν να μπουν μπροστά τα ΔΣ των σωματείων του χώρου τους, όσο και τα κλαδικά. Οπου αρνούνται τα σωματεία, όπου οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές παίζουν το παιχνίδι των εργοδοτών, να μη διστάσουν να οργανωθούν οι ίδιοι και να οργανώσουν τη διεκδίκησή τους μέσα από επιτροπές αγώνα. Να μην αφήσουν την τύχη των δικαιωμάτων τους στους συνδικαλιστές που με διάφορους τρόπους συνέβαλαν στη σημερινή κατάσταση, έχουν τεράστιες ευθύνες για το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση να μην υποκύψει, να απευθυνθεί στο ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ θα βρίσκεται στο πλευρό του. Καμία απογοήτευση! Να βάλουμε στην άκρη τη μοιρολατρία! Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της εργοδοσίας με ταξική ενότητα, οργάνωση και αντεπίθεση. Στις σημερινές συνθήκες είναι μονόδρομος για κάθε εργαζόμενο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ