ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οι αστοί ανησυχούν για μεγάλα ζόρια και το 2013

Ενδεικτικό το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Α. Μέρκελ, που αναμενόταν χτες βράδυ

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία επαληθεύουν τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης
Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία επαληθεύουν τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης
Την ανησυχία της γερμανικής αστικής τάξης για την εξέλιξη της κρίσης στη Γερμανία εξέφρασε η καγκελάριος Α. Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι το οικονομικό περιβάλλον θα είναι «πιο δύσκολο» το 2013 απ' ό,τι το 2012. Σε ομιλία της για το νέο έτος, που αναμενόταν να μεταδοθεί από την τηλεόραση χτες βράδυ, η Α. Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν «υπομονή» και «κουράγιο», επικαλούμενη την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

«Οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίσαμε (στην Ευρώπη) αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Αλλά έχουμε ακόμα ανάγκη από πολλή υπομονή. Η κρίση βρίσκεται ακόμα μακριά από το να έχει ξεπεραστεί», εκτίμησε η Α. Μέρκελ, σύμφωνα με κείμενο που διένειμε η καγκελαρία.

Είναι φανερό ότι η Α. Μέρκελ φτιάχνει το κλίμα για τα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, στη βάση των όσων προτείνει ο Β. Σόιμπλε και η ομάδα των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, προκειμένου να θωρακίσουν το κεφάλαιο από την κρίση που βαθαίνει και χτυπάει την πόρτα της πρώτης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η γερμανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 και από τρίμηνο σε τρίμηνο κινείται με ρυθμούς αναιμικής αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 0,2% και 0,5%. Για το τρίτο τρίμηνο του 2012, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια υποχώρηση του ΑΕΠ, ενώ η Bundesbank προβλέπει σχεδόν στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας το 2013, με μία άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 0,4%.

Τα προβλήματα στην Ευρωζώνη παραμένουν, προειδοποιεί και ο πρόεδρος της Bundesbank, Τζ. Βάιντμαν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Τα αίτια της κρίσης δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μνημόνιο με την τρόικα να μην υπογραφεί από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από αυτή που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Φλεβάρη. Η σχετική απόφαση αναμένεται στο Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει στις 21 Γενάρη.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών απέρριψε, παράλληλα, τη θέση ότι το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ θα συμπεριληφθεί στο ποσό των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους και διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για παράταση της αποπληρωμής του σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα έχει την απάντηση της Ρωσίας πριν τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, για το συγκεκριμένο θέμα.

Ζωηρό ενδιαφέρον για τον TAP

Συναφές με τους ανταγωνισμούς εν μέσω κρίσης, ιδιαίτερα στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για τις επιλογές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους υπό μελέτη και κατασκευή αγωγούς ενέργειας. Στο επίκεντρο των ξένων δημοσιευμάτων, βρίσκεται η υλοποίηση του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία Θάλασσα, μέσω και της Ελλάδας.

Σε άρθρο του, ο Guardian διαφημίζει τον αγωγό, γράφοντας ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αποφέρει τη μεγαλύτερη ροή ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα και θα τοποθετήσει την Ελλάδα σε μία σημαντική στρατηγική θέση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΡ, «η ελληνική κυβέρνηση με την έναρξη του έτους σχεδιάζει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τον αγωγό ΤΑP, καθώς η υλοποίησή του θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα με ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ».

Αλλες πηγές αναφέρουν στα ξένα μέσα ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τη γεωστρατηγική, αλλά και οικονομική σπουδαιότητα του έργου έχει αναβιβάσει το θέμα σε μείζονος προτεραιότητας», καθώς ο TAP είναι ο μόνος αγωγός που διέρχεται από την Ελλάδα. Η τελική επιλογή για την κατασκευή ή όχι του αγωγού αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2013 από την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι δείχνει το παράδειγμα της Bankia;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε τη διαχείριση Ραχόι για τις τράπεζες σαν μοντέλο για όσα θα κάνει αν κυβερνήσει στην Ελλάδα. Τι αποδεικνύεται;

Στις 5 Ιούνη 2012, απαντώντας στη ΝΔ που κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «γυρνάει την Ελλάδα πίσω», ο Αλ. Τσίπρας έλεγε σε προεκλογική του ομιλία: «Πράγματι γυρνάμε την Ελλάδα πίσω - μια βδομάδα. Στην Ισπανία. Εκεί όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εθνικοποίησε την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Την Bankia. Την εθνικοποίησε για να τη σώσει από την κατάρρευση (...) Αυτό έκανε ο Σαμαράς της Ισπανίας. Ο Σαμαράς της Ελλάδας, όμως, μας καταγγέλλει γιατί θα κάνουμε το ίδιο»...

Πράγματι, ο Ραχόι εθνικοποίησε την Bankia για να τη σώσει. Οχι όμως για λογαριασμό του ισπανικού λαού, τον οποίο συν τοις άλλοις φορτώνει με μέτρα δεκάδων δισ. ευρώ (65 δισ. ήταν μόνο το τελευταίο πακέτο...), πέρα από τα δάνεια που παίρνει για να σώσει κι αυτός τις τράπεζες, δηλαδή τα μονοπώλια. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της Bankia, είναι διδακτική για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, κύρια απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται φιλολαϊκή διαχείριση εντός του καπιταλισμού και της ΕΕ, με εθνικοποίηση των τραπεζών, τάχα προς όφελος του λαού. Η Bankia έφτασε στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης που είχε σε στεγαστικά δάνεια, ύψους 32 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν. Σαν αποτέλεσμα και προκειμένου να προστατέψει το τραπεζικό της σύστημα, άρα και τα ντόπια μονοπώλια, η ισπανική κυβέρνηση πήρε υπό την προστασία της αυτή και άλλες τράπεζες (τέσσερις για αρχή και ετοιμάζεται για άλλες εφτά μικρότερες), λειτουργώντας σαν εγγυητής για τη δανειοδότησή τους από την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ήταν αμιγώς εμπορικές, δηλαδή ιδιωτικές τράπεζες.

Αυτή είναι η «εθνικοποίηση» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία προσπαθεί να πλασάρει σαν καλή για το λαό. Η Bankia ανακοίνωσε πρόσφατα ότι της είναι απαραίτητα περίπου 19 δισ. ευρώ από το κράτος, προκειμένου να επιβιώσει. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 4,5 δισ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί στην Bankia, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της «διάσωσης» της τράπεζας σε πάνω από 23 δισ. ευρώ έως τώρα (ποσό, που είναι το υψηλότερο που έχει διατεθεί για τη «σωτηρία» μιας τράπεζας στην ιστορία της Ισπανίας). Εννοείται βέβαια ότι το κόστος για τη διάσωση αυτής και των άλλων τραπεζών, συνολικού ύψους από 60 έως 100 δισ. ευρώ, φορτώνεται εξολοκλήρου στον ισπανικό λαό.

Στις 20/7/2012, το Γιούρογκρουπ ενέκρινε το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε, τα χρήματα του δανείου θα κατατίθενται τμηματικά στο ισπανικό Ταμείο για την Οργανωμένη Αναδιάρθρωση των Τραπεζών (FROB) και από εκεί η κυβέρνηση θα τα διοχετεύει στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας. Στους όρους της δανειοδότησης περιλαμβάνονταν ειδικά μέτρα για τις τράπεζες, εκτεταμένα σχέδια αναδιάρθρωσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον κλάδο, που θα περιλαμβάνουν το διαχωρισμό των προβληματικών τραπεζικών παγίων. Κάτι παρόμοιο έγινε με την «κρατική» ΑΤΕ στην Ελλάδα, η οποία έσπασε σε καλή και κακή τράπεζα, με την πρώτη να δίνεται πεσκέσι στην Πειραιώς. Οι όροι για τη δανειοδότηση των ισπανικών τραπεζών καταγράφονται με λεπτομέρεια στο σχετικό μνημόνιο της ΕΕ με την ισπανική κυβέρνηση. Τα δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έχουν διάρκεια 12,5 ετών, ενώ κάθε εκταμίευση θα έχει διάρκεια μέχρι και 15 έτη.

Η ισπανική τράπεζα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα τη βδομάδα που πέρασε, όχι όμως για το ποσό των 18 δισ. ευρώ που θα πάρει αυτές τις μέρες από την ΕΕ, μέσω της ισπανικής κυβέρνησης, όπως προβλέπει η απόφαση του Γιούρογκρουπ. Ηρθε επειδή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας διέρρευσε ότι πάνω από 350.000 Ισπανοί μικροεπενδυτές θα χάσουν όλα τα κεφάλαια που εμπιστεύτηκαν στην Bankia, καθώς ανακοινώθηκε ότι η καθαρή θέση της τράπεζας είναι αρνητική και προσεγγίζει τα -4,2 δισ. ευρώ. Εχει δηλαδή μεγαλύτερες ζημιές απ' όσο υπολογιζόταν και σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημίες, προκειμένου στη συνέχεια η τράπεζα να δικαιούται ενίσχυση των κεφαλαίων της. Συνοπτικά: Για να πάρει τα 18 δισ. από την ΕΕ η «εθνικοποιημένη» Bankia, θα πρέπει πρώτα να «κουρευτούν» τα κεφάλαια των μετόχων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μικροεπενδυτές. Πρόκειται δηλαδή για εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαταθέτες, οι περισσότεροι συνταξιούχοι με ελάχιστες χρηματοοικονομικές γνώσεις, οι οποίοι πείστηκαν το 2011 να συμμετάσχουν στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο της τράπεζας που μόλις είχε προκύψει από τη συγχώνευση επτά περιφερειακών ταμιευτηρίων. Ολοι αυτοί «θα χάσουν και τα παντελόνια τους» σύμφωνα με στέλεχος της τράπεζας, η οποία, συν τοις άλλοις, έχει δεσμευτεί να περιορίσει κατά 60% το χαρτοφυλάκιό της και να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις προκειμένου να συνεχίσει να δανειοδοτείται από την ΕΕ. Οι ομοιότητες με το «κρατικό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Ελλάδα και τη χασούρα των χιλιάδων μικροπενδυτών, πριν αυτό σπάσει στα δυο (κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ) και μοσχοπουληθεί, βγάζουν μάτι.

Συμπέρασμα: Στον καπιταλισμό, είτε κρατικές είτε ιδιωτικές, οι τράπεζες δουλεύουν για το κεφάλαιο και σε βάρος του λαού. Ακόμα και εκείνοι που πίστεψαν ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη θα κερδίσουν επενδύοντας σε μια τράπεζα (όπως έγινε στην Ελλάδα με το χρηματιστήριο επί κυβέρνησης Σημίτη) διαψεύδονται οικτρά, αφού τώρα θα βρεθούν ταπί με ταπί, για να σωθεί το τραπεζικό μεγαθήριο και τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει από τώρα έτοιμο ένα λόγο παρηγοριάς για όλους αυτούς, αφού θέλει να κάνει στην Ελλάδα ό,τι και ο Ραχόι με τις τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ