ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Εγγυήσεις στο κεφάλαιο για σίγουρη κερδοφορία

Με την Α. Μέρκελ συναντήθηκε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά
Τα χειροπιαστά αποτελέσματα από τις βαριές και δίχως τέλος θυσίες του λαού στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι τέλους όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε χτες με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Στόχος του ήταν και παραμένει να διασφαλίσει τη συμμαχία και στήριξη των εκπροσώπων των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων στην κλιμάκωση του πολέμου που διεξάγει η εγχώρια πλουτοκρατία και για λογαριασμό της να αναζητήσει συνεταίρους σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε επενδύσεις, προσφέροντας σαφείς διαβεβαιώσεις για δημιουργία «σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος» που εγγυάται την απρόσκοπτη κερδοφορία των επενδυτών, δηλαδή των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

Στις δηλώσεις που έγιναν πριν από τη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, ο Αντ. Σαμαράς επαναβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων και των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με θυσίες για τον ελληνικό λαό, για να πετύχουμε και πάλι την αξιοπιστία και να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών», τόνισε ο πρωθυπουργός, ομολογώντας για ακόμα μια φορά ότι οι θυσίες του λαού γίνονται προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καπιταλιστικών αγορών προφανώς στην ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Προκειμένου να γίνει πιο πειστικός, αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συστηματικά μέτρα», επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «έχουν ήδη ψηφιστεί μια σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτή την πορεία». Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέγεται ρευστότητα, που είναι το αίμα της οικονομίας, που μαζί με τις επενδύσεις μπορεί να φέρει την τόσο αναγκαία ανάπτυξη σε μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή μαστίζεται από ένα πολύ μεγάλο, ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων Ελλήνων».

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι αξιοποίησε την ευκαιρία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο για το συνέδριο του εκδοτικού οργανισμού «Die Welt» προκειμένου -όπως είπε- «να μάθω από τον κ. Σαμαρά ποιες είναι οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Δεσμεύσεις σε δανειστές και εταίρους

Στις συνομιλίες τέθηκαν και τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ, καθώς, όπως σημείωσε, «μέχρι τα μέσα του Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταφέρει ένα πολύ καλό συντονισμό για τα ζητήματα της ΕΕ», αναφερόμενη προφανώς στα ζητήματα ενισχυμένης διακυβέρνησης και οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εισέπραξε από τη Γερμανίδα καγκελάριο αναγνώριση της συνέπειας της κυβέρνησης στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και στήριξη στη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια», που αποτελεί άλλωστε κοινή στρατηγική επιδίωξη.

Ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημέρωσε την Α. Μέρκελ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία επιτυγχάνεται με τη ρευστότητα και τις επενδύσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι επενδύσεις στηρίζονται στη φτηνή εργατική δύναμη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του φυσικού και ορυκτού πλούτου από τα μονοπώλια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, υπάρχει για το φορολογικό, για το οποίο επισημάνθηκε «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιδείξει μηδενική ανοχή στο θέμα της φοροδιαφυγής, αλλά και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με βάση το νόμο, χωρίς να υπολογίζει "ποιος είναι ποιος" προκειμένου να αποκατασταθεί στην κοινωνία το περί δικαίου αίσθημα». Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν με το φορολογικό είναι να αρπάξουν 2,5 δισ. παραπάνω από τα λαϊκά νοικοκυριά και ταυτόχρονα να φοροελαφρύνουν κι άλλο τις επιχειρήσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χτες ότι τόσο κατά τη συνάντηση στην καγκελαρία, όσο και στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Die Welt», ο Αντ. Σαμαράς εξήγησε αναλυτικά ότι «η χώρα προσφέρει πλέον σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και βελτιωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και την ανταγωνιστικότητα, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει να «καθαρίσει» για λογαριασμό των αστών

Αποδίδει την κρίση στη διαφθορά, για να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό και το πολιτικό του σύστημα

Με τη ρομφαία της κάθαρσης εμφανίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τρόπο δηλωτικό της απόφασής τους να υποτάξουν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στην υπηρέτηση ευρύτερων σχεδιασμών που άπτονται της αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και φυσικά της δικής του ενίσχυσης έναντι των ανταγωνιστών του για την αστική διαχείριση.

Η ομιλία του αναλώθηκε εξ ολοκλήρου στην υπόθεση αυτή, με περίσσιες κατηγορίες για τα κόμματα της συγκυβέρνησης στα οποία, αφού τα τοποθέτησε στο κάδρο της διαφθοράς και διαπλοκής, αντιπαράθεσε τον δήθεν «ασυμβίβαστο» και «πολέμιο» τέτοιων φαινομένων, ΣΥΡΙΖΑ.

Για να φιλοτεχνήσει τέτοιο προφίλ για το κόμμα του, ισχυρίστηκε ότι το σύστημα της διαπλοκής τούς πολεμά, αλλά «ανησυχούμε όταν μας καλοπιάνουν», παραλείποντας τις «αγιογραφίες» που κατά καιρούς φιλοτεχνούν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αστοί με τα μέσα που κατέχουν εντός και εκτός Ελλάδας.

Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει στην ομιλία του για τη μήτρα που γεννά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενώ έφτασε να εμπλουτίσει το ψευδεπίγραφο δίλημμα «μνημόνιο και χρεοκοπία ή ανατροπή του και δημοκρατία» με το «διαπλοκή και κλεπτοκρατία ή δικαιοσύνη και δημοκρατία», υπονοώντας ότι το μνημόνιο το γέννησε η διαπλοκή και όχι η φιλομονοπωλιακή ευρωενωσιακή στρατηγική, την οποία άφησε φυσικά παντελώς στο απυρόβλητο.

Ακόμα και για την καπιταλιστική κρίση ενοχοποίησε «μια παρέα 100 οικογενειών πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, μία παρέα διαπλοκής και διαφθοράς που τελικά χρεοκόπησε τη χώρα (...) 100 οικογένειες του καζινοκαπιταλισμού», υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αυταπάτη της εξυγίανσης του καπιταλισμού!

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι στόχος του κόμματός του είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η δικαιοσύνη και δήλωσε σκωπτικά ότι δεν στοχεύει στην αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ, αφού μια χαρά το καταφέρνει από μόνο του. Σε άλλο σημείο κατήγγειλε ότι «η επιχείρηση συγκάλυψης και προστασίας έχει ονοματεπώνυμο. Και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς», τον οποίο επιπρόσθετα εγκάλεσε για έλλειψη βούλησης «να προχωρήσει η κάθαρση».

Αναφώνησε, τέλος, ότι στόχος τους είναι η «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», να αλλάξει δηλαδή χέρια η αστική διαχείριση και δεσμεύτηκε ότι θα επιβάλουν κανόνες προφανώς για την εύρυθμη λειτουργία του εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση εξασφαλίζει συνεταίρους στην ντόπια πλουτοκρατία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κύρια προσπάθεια του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην εξασφάλιση συμμάχων - συνεταίρων για την ελληνική πλουτοκρατία στην πιο βαθιά και άγρια εκμετάλλευση πρώτα απ' όλα των Ελλήνων εργαζομένων. Η ανάπτυξη που επιδιώκουν κυβέρνηση - Μέρκελ - Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζεται στα μονοπώλια και τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και λεηλασία του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν τις συμμαχίες της ελληνικής πλουτοκρατίας και τον ευρωμονόδρομο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ