ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τροπολογίες του ΚΚΕ για μετεγγραφές φοιτητών και θέματα προσωπικού

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται στη Βουλή

Τρεις τροπολογίες, που αφορούν η μία στις μετεγγραφές φοιτητών και οι άλλες δύο σε θέματα προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις». Η συζήτηση του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, όπου και θα εξεταστούν οι τροπολογίες.

Θυμίζουμε ότι για τις μετεγγραφές φοιτητών η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία δικαίωμα αίτησης έχουν οι φοιτητές που το προηγούμενο οικονομικό έτος είχαν 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα, για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις κατηγορίες των ΑμεΑ «το εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο», δηλαδή 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Τροπολογία έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει ως εισοδηματικό όριο το ετήσιο οικογενειακό κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ και για τις άλλες κατηγορίες (μονογονεϊκές, ΑμεΑ κ.τ.λ.) να μην υπάρχει εισοδηματικός περιορισμός. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει άλλη τροπολογία με την οποία προτείνει αντί για μετεγγραφές να δίνονται από το ΙΚΥ υποτροφίες 500 ευρώ το μήνα σε φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά απ' το σπίτι τους, με εισοδηματικά κριτήρια που θα αποφασίζει το ΙΚΥ.

Το ΚΚΕ για τις μετεγγραφές φοιτητών

Το ΚΚΕ για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών θέτει τέτοιου είδους κριτήρια ώστε δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που την έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζει:

«Επειδή στις συνθήκες της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους εκτός του τόπου διαμονής τους, ιδιαίτερα δε όταν ένα ή περισσότερα αδέλφια βρίσκονται σε διαφορετική πόλη. Επειδή η κατατεθείσα υπουργική τροπολογία δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό καθώς τα κριτήρια που θέτει αποκλείουν εξ ορισμού τα παιδιά πολλών λαϊκών οικογενειών, προτείνεται η παρακάτω ρύθμιση».

Με την τροπολογία του το ΚΚΕ προτείνει να προστεθεί άρθρο στο νομοσχέδιο ως εξής:

«Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο, ανύπαντρους γονείς, κ.τ.λ.) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις), με αναπηρία 67% και άνω, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που έχουν περάσει έως τριών διαφορετικών πανεπιστημίων ή TΕI. Η δυνατότητα μετεγγραφής ισχύει και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται».

Για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό

Παράλληλα, το ΚΚΕ καταθέτει μια πρόταση για μια μεγάλη κατηγορία ειδικού επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ. Εξηγεί στην αιτιολογική της έκθεση:

«Με τη ρύθμιση της παραγράφου αυτής αποκαθίσταται ένας σημαντικός αριθμός ήδη εργαζομένων των ΑΕΙ, για τους οποίους ο Νόμος 4009/2011 δεν προέβλεπε καμία εργασιακή κατοχύρωση, αφήνοντας αυτούς έκθετους απέναντι σε δυσμενείς εργασιακές εξελίξεις, περαιτέρω υποβάθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, έως και απολύσεις».

Ετσι, το ΚΚΕ προτείνει να προστεθεί στο άρθρο 34 του παρόντος σχεδίου νόμου μια παράγραφος ως ακολούθως:

«Στην παρ. 6 του Ν. 4009/2011 προστίθεται παράγραφος ως εξής: "Τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπηρετούντα μέλη ΕΕΔΙΠ των κλάδων Ι και II εντάσσονται αυτοδίκαια σε θέσεις των νέων κατηγοριών προσωπικού ΕΕΠ και ΕΔΙΠ αντίστοιχα, με το ίδιο νομικό καθεστώς και ως προς τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, και ασκούν τα ίδια καθήκοντα που ασκούσαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος"».

Για τους Διδάκτορες ΙΔΑΧ

Τέλος, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τους Διδάκτορες Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) των ΑΕΙ. Επισημαίνει στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «Οι πολύ αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στα ΑΕΙ, ως απόρροια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έχει ως συνέπεια μεταξύ άλλων, τη σημαντική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ λόγω μείωσης των διαθέσιμων πιστώσεων (συμβάσεις βάσει του ΠΔ 407/80), αλλά και τη συνταξιοδότηση πολλών μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Ετσι, αρκετά ΑΕΙ αναγκάστηκαν ήδη από το παρόν ακαδημαϊκό έτος να αξιοποιήσουν άτυπα τους Διδάκτορες Ι.Δ.Α.Χ. ως Ε.ΔΙ.Π. για να καλύψουν τις διδακτικές τους ανάγκες. Ομως, επειδή το έργο που προσφέρουν οι Διδάκτορες Ι.Δ.Α.Χ. δε διέπεται ακόμη επισήμως από το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, όπως το ωράριο εργασίας και η κατανομή του προσωπικού. Με βάση αυτά τα στοιχεία, κρίνεται σκόπιμη η άμεση ένταξη των διδακτόρων Ι.Δ.Α.Χ. στην υφιστάμενη κατηγορία Ε.Ε.ΔΙ.Π., προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς αυτής της κατηγορίας προσωπικού των ιδρυμάτων.

Με το άρθρο αυτό παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ένταξης των διδακτόρων Ι.Δ.Α.Χ. στην υφιστάμενη κατηγορία Ε.Ε.ΔΙ.Π., αντί της αρχικά προβλεπόμενης ένταξής τους στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. (η οποία θα γινόταν μεταγενέστερα, ήτοι μέσα σε τρεις μήνες από την δημοσίευση των οργανισμών των ιδρυμάτων), ούτως ώστε να σταματήσει άμεσα η εργασιακή ταλαιπωρία αυτής της κατηγορίας εργαζομένων στα ΑΕΙ. Με τη δημοσίευση του Π.Δ. που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011, το εν λόγω προσωπικό θα εντάσσεται στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π».

Ετσι, το ΚΚΕ με την τροπολογία προτείνει το εδάφιο δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 79 του Ν. 4009/2011 να αντικατασταθεί ως εξής:

«δ) Με τη δημοσίευση του παρόντος, οι υπηρετούντες στο ίδρυμα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την άμεση ένταξή τους στην υφιστάμενη κατηγορία Ε.Ε.ΔΙ.Π., εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα. Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας ή της γενικής συνέλευσης στην περίπτωση μονοτμηματικών Σχολών ή ανεξάρτητων - αυτοτελών τμημάτων, μέχρι τη σύσταση Σχολής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου, ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από τρεις καθηγητές που ορίζονται από τον κοσμήτορα ή τον πρόεδρο των μονοτμηματικών Σχολών ή τον πρόεδρο των ανεξάρτητων - αυτοτελών τμημάτων και μέχρι τη σύσταση Σχολής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου και σχετική πράξη του Πρύτανη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τα θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εντασσόμενων στην κατηγορία Ε.Ε.ΔΙ.Π., όπως αυτά ορίζονται στο ΠΔ 118/2002, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας τους στα ίδρυμα και κάθε άλλος χρόνος που αναγνωρίσθηκε ως χρόνος υπηρεσίας. Μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος, που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 29 του παρόντος Νόμου, η ανωτέρω διαδικασία, εφόσον δεν έχει ήδη ολοκληρωθεί, εφαρμόζεται για την ένταξη στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29 του παρόντος Νόμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ