ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Εκτοξεύθηκε στο 26,8%!
  • Το 1.345.715 άτομα έφτασαν οι άνεργοι τον Οκτώβρη του 2012
  • Στο 56,6% η επίσημη ανεργία στους νέους

Από κινητοποίηση εργαζομένων στη Ζώνη, με σύνθημα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία»
Από κινητοποίηση εργαζομένων στη Ζώνη, με σύνθημα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία»
Τραγικό ανήφορο έχει πάρει η ανεργία στη χώρα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 26,8% τον Οκτώβρη του 2012 (από το 19,7% τον αντίστοιχο περσινό μήνα) και οι άνεργοι έφτασαν το 1.345.715 άτομα. Τον περασμένο Οκτώβρη οι άνεργοι ήταν 977.614 άτομα.

Μπροστά στη δίνη της ανεργίας η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ απαντά με την ίδια άθλια συνταγή των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, την παροχή φτηνής και ευέλικτης εργατικής δύναμης στο κεφάλαιο. Επιπλέον, στο όνομα της συγκράτησης της ανεργίας μπουκώνει με χρήμα την εργοδοσία για να συμβάλει στην «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας και στη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 368.102 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2011 (αύξηση 37,7%) και κατά 36.219 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012 (αύξηση 2,8%). Τον ίδιο μήνα οι απασχολούμενοι ήταν 3.680.894 ενώ οι άνεργοι και οι οικονομικά μη ενεργοί έφτασαν τα 4.690.193 άτομα. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφτασε στο 24,1% (από 17,1%) και στις γυναίκες στο 30,4% (από 23,1%).

Τσακίζει τη νεολαία

Η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών άγγιξε το 56,6% (από 46,7% τον Οκτώβρη του 2011). Στην ομάδα 25 έως 34 ετών το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 34,1% (από 27%), στην ομάδα 35 έως 44 ετών στο 23,3% (από 15,9%), στην ομάδα 45 έως 54 ετών στο 19,5% (από 14,1%), στην ομάδα 55 έως 64 ετών στο 15,4% (από 9%) και στην ομάδα από 65 έως 74 ετών στο 4,9% (από 3,6%).

Την «πρωτιά» στην ανεργία έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (28,3%). Ακολουθούν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης (27%), Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (26,8%), Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (24,4%), Κρήτης (24%) και Αιγαίου (16,9%).

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Στο 70% η αδήλωτη εργασία

Η αδήλωτη εργασία στον κλάδο των οδηγών φορτηγών φτάνει σε ποσοστό 70%! Αυτό κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, οδηγοί φορτηγών, στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ). Οπως ανέφεραν, η «παράνομη μεταφορά οργιάζει» και πολλοί οδηγοί εξαναγκάζονται να εργάζονται ανασφάλιστοι, με μειωμένες αποδοχές και με εξαντλητικό ωράριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την οδική ασφάλεια, αλλά και σημαντική απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Επίσης, κατήγγειλαν ότι ενώ έχουν προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για περιπτώσεις «φοροδιαφυγής» και «παράνομης μεταφοράς» τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στο ΙΚΑ και έχουν ενημερώσει τις αρχές, οι έλεγχοι είναι πλημμελείς, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι «αυθαιρεσίες» σε βάρος των εργαζομένων στις εταιρείες του κλάδου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ»
Αντιδρούν στην κατάργηση του επιδόματος γάμου

Σε 3ωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ (τυπογραφείο) ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να καταργήσει το επίδομα γάμου σε όλους τους εργαζόμενους (10% επί του βασικού μισθού) με την αιτιολογία των οικονομικών δυσκολιών. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν ταυτόχρονα και σε γενική συνέλευση όπου επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να μη δεχτούν καμιά μείωση στα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν μαζί με το σωματείο τους υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τους μισθούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία.

Οι εργαζόμενοι ζητούνε άμεσα:

  • Να παρθεί πίσω το μέτρο της κατάργησης του επιδόματος γάμου.
  • Να εξοφληθούν τώρα μισθοί και υπερωρίες, καθώς εδώ και τρεις μήνες πληρώνονται με έναντι.

Στο πλευρό των εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καθώς και οι Σωματειακές Επιτροπές άλλων εργοστασίων του κλάδου.

  • Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι της εταιρείας συσκευασίας ΦΗΜΗ ΠΑΚ, απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών (από την προκαταβολή Ιούλη 2012).
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους διασπαστές του συνταξιουχικού κινήματος

Επιστολή - καταγγελία, με αφορμή την παροχή κτιρίου από τη ΓΣΕΕ προς την αυτοαποκαλούμενη «Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας»

Την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν με κοινή επιστολή τους προς τη ΓΣΕΕ οι Συνεργαζομένες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ, με αφορμή την απόφαση της ΓΣΕΕ να παραχωρήσει κτίριο στην αυτοαποκαλούμενη «Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας», προφανώς για να στεγάσει τα γραφεία της.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους καταγγέλλουν «με αγανάκτηση και οργή πληροφορηθήκαμε (από μια ευχαριστήριο επιστολή προς εσάς) για τις απλόχερες παροχές που δώσατε στην αυτοαποκαλούμενη "Α"ΓΣΣΕ (Πασοκικό αυτό μόρφωμα) που με τις ευλογίες κορυφαίων πολιτειακών και άλλων παραγόντων, αυτοπροβάλλεται ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων.

Η αγανάκτησή μας προέρχεται από το ότι συνεχίζετε προκλητικά να στηρίζετε αυτό το μόρφωμα τη στιγμή που είναι γνωστό και σε σας ότι δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τους εαυτούς τους. Επίσης, είναι γνωστό στους πάντες ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων τους έχει γυρίσει την πλάτη χρόνια τώρα και ποτέ δεν τους αναγνώρισε και ότι οι διαδικασίες που ακολούθησαν για την "ανάδειξή" τους στη Διοίκηση της εν λόγω "οργάνωσης" όχι μόνο διάτρητες είναι αλλά και απόλυτα αντικαταστατικές, άρα και παράνομες, αφού οι "αντιπρόσωποι" στο "συνέδριο τους" ήταν διορισμένοι - δοτοί, από τα ΔΣ των οργανώσεων που πήραν μέρος σε αυτό, τόσο από τις δευτεροβάθμιες, όσο και από τα πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία έστειλαν απευθείας αντιπροσώπους στο συνέδριο του τριτοβάθμιου οργάνου!!!». Εξάλλου, σημειώνουν επίσης οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, τα στελέχη που ηγούνται στην οργάνωση αυτή στήριξαν με τη δράση τους την εργοδοσία.

«Βέβαια - συνεχίζουν - για πολλούς που έχουν αναγάγει σε δεύτερη φύση τους την αλλοίωση και νόθευση συνεδρίων, προκειμένου να διατηρήσουν την "καρέκλα" ίσως αυτές οι διαδικασίες να μην έχουν τόσο σημασία.

Καταγγέλλουμε την προκλητική αυτή στάση και συμπεριφορά απέναντι στο συνταξιουχικό κίνημα, γιατί αφού όλα αυτά τα γνωρίζετε, δώσατε την απλόχερη στήριξή σας στους επίδοξους διασπαστές του συνδικαλιστικού κινήματος των συνταξιούχων. Αυτό το θεωρούμε τυχαίο». Αντίθετα, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική στάση απέναντι «στους συνταξιούχους που με τα αγωνιστικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και με τη "Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων" (μια συνεργασία που αντέχει πάνω από 15 χρόνια, παρά την ιδεολογική ανομοιομορφία της) έχει αναπτύξει ένα αξιόλογο μαχητικό κίνημα. Φαίνεται ότι ενοχλεί που αυτό το κίνημα με τους αγώνες του σε όλη τη χώρα άνοιξε πόρτες υπουργών, πρωθυπουργών, Προέδρων της Δημοκρατίας, προκειμένου να στηρίξει τα αιτήματα των συνταξιούχων, όλων των Ταμείων για να δοθούν λύσεις σε αυτά.

Αυτό το κίνημα θέλουν να ποδηγετήσουν και να προσφέρουν τους συνταξιούχους βορά στις ορέξεις και την πολιτική κάθε σημερινού και αυριανού επίδοξου βεζίρη της Χώρας που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις πολιτικές του, εξασφαλίζοντας την ησυχία του από τους απόμαχους της δουλειάς, όχι όμως και του αγώνα».

Και καταλήγουν: «Εμείς ως συνεργαζόμενες οργανώσεις των συνταξιούχων θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, εκπροσωπώντας τα εκατομμύρια συναδέλφους σε όλη τη χώρα και ο αγώνας μας αυτός θα συνεχίσει να συσπειρώνει τους συνταξιούχους γύρω από τα Σωματεία μας και όχι οι ευλογίες των παρατρεχάμενων της εξουσίας σε κάποιους επίδοξους σωτήρες μας.

Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε τις αποφάσεις σας για στήριξη αυτού του μορφώματος και να διαχωρίσετε τη θέση σας απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις και επιδιώξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ