ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στις 20 Γενάρη βγαίνουν τα τρακτέρ!

Μαζική η συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη στον Παλαμά

Στις 20 Γενάρη οι αγρότες της Θεσσαλίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών όλων των νομών της περιοχής. Μετά τη συγκέντρωση των τρακτέρ θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα της κινητοποίησης, η οποία θα είναι συντονισμένη σε πανθεσσαλικό επίπεδο και θα αποτελεί συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσαν, στον Παλαμά Καρδίτσας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, στην οποία μαζική ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων διοικητικών συμβουλίων αγροτικών συλλόγων και αγωνιστών αγροτών.

Μιλώντας στη σύσκεψη οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών αναφέρθηκαν στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ως αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, αλλά και της σφοδρής επίθεσης που δέχεται στο εισόδημα και στις συνθήκες ζωής του από την τρικομματική συγκυβέρνηση.

Οπως τόνισαν, το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των περικοπών στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες.

Αυτό το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα έβαλε στο μάτι η τρικομματική συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας πολλά νέα βάρη, όπως:

  • Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό.
  • Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία.
  • Τα χαράτσια για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (σπίτια, αποθήκες) και για την «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.
  • Η επιβολή 5ευρου για την είσοδο στα νοσοκομεία, 25ευρου για την εισαγωγή και νοσηλεία σε κλινική και η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων.
  • Η μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για τη χρονιά που πέρασε, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.
  • Η άγρια φορολόγηση, με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.
  • Οι περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη, με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος.
Αγώνας με προοπτική

Ολα αυτά - υπογράμμισαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών - και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα, αντιαγροτικά μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, θα οδηγήσουν τη φτωχή αγροτιά σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό - τόνισαν - ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Για να έχει, όμως, αποτελέσματα ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς - κατέληξαν - χρειάζεται να συντονίζεται με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος και την πάλη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας.

Στις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων μετέφεραν στη σύσκεψη την οργή και την αγανάκτηση που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σημειώνοντας ότι η πάλη για την ικανοποίηση των άμεσων διεκδικήσεων - ικανοποιητικές τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, δίκαιες αποζημιώσεις, κατάργηση των χαρατσιών, άτοκα δάνεια και πάγωμα χρεών κ.α. - και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, πρέπει να συνδέεται με την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ - ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ
Αύξηση στα νοικοκυριά, μείωση στους βιομήχανους

Στο 9% η αύξηση για το οικιακό τιμολόγιο, στο 22,5% η μείωση για τις μεγάλες βιομηχανίες

Μεγάλη αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, εκτός της Υψηλής Τάσης (μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες) που ευνοείται με προκλητική μείωση κατά 22,5%, αποφάσισαν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η κυβέρνηση για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την αρχή του έτους και μέχρι τον Ιούνη. Τα ίδια τιμολόγια, στα οποία έχουν ενσωματωθεί από την αρχή του μήνα και οι νέες αυξήσεις στην κιλοβατώρα, που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί! Η νέα μεσοσταθμική τιμή ανά μεγαβατώρα για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ είναι 9,32 ευρώ από 7,50 ευρώ, με αντίστοιχη μεσοσταθμική αύξηση κατά 24,2%. Οι επιβαρύνσεις, όμως και οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες για ορισμένες κατηγορίες, με στόχο να εισπραχθούν στο εξάμηνο 243,78 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι μεταβολές ανά 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης, ανάλογα με την τάση, είναι:

Στην Υψηλή Τάση (22 από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες) στα 3,55 ευρώ (από 4,58 ευρώ), μείωση κατά 22,48%. Η μείωση μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ και ...έπεται συνέχεια.

Στη Χαμηλή Τάση:

  • Οικιακή χρήση: 9,53 ευρώ (από 8,74 ευρώ), αύξηση 9%
  • Αγροτική χρήση: 6,48 ευρώ (από 5,61 ευρώ), αύξηση 15,5%
  • Λοιπές χρήσεις (μικρομάγαζα): 14,91 ευρώ (από 9,53 ευρώ), αύξηση 56,5%

Στη Μέση Τάση:

  • Αγροτική χρήση: 5,57 ευρώ (από 4,35 ευρώ), αύξηση 28%
  • Λοιπές χρήσεις: 7,76 ευρώ (από 7,17 ευρώ), αύξηση 8,2%

Η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Με την απόφασή της ανέτρεψε ήδη τις τιμές που είχε αποφασίσει μέχρι τον Ιούνη του 2013. Σκοπός είναι το κλείσιμο της τεράστιας «τρύπας» των 280 εκατ. ευρώ για το 2012 στον ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ (λειτουργός αγοράς) για να πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ και η διασφάλιση των πληρωμών του 2013. Υπάρχει εξάλλου και σχετική μέριμνα στο άρθρο 9 της από 19.11.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αναφέρει ότι «για την περίοδο 2013 - 2014 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπον ώστε το έλλειμμα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού να αποσβεστεί έως το τέλος της διετίας».

ΙΟΒΕ
Ευθυγράμμιση με την κυβερνητική προπαγάνδα

Πλήρη στήριξη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις ψευδεπίγραφες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβερνητική προπαγάνδα περί «αντιστροφής του κλίματος» και περί «ανάκαμψης», παρέχει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - από το οποίο απέσπασαν και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα - στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στο 4ο και τελευταίο τρίμηνο του 2012. Αν και το ΙΟΒΕ εκτιμά την ύφεση μέσα στο 2013 στο 4,6% καθώς και αύξηση της ανεργίας, δε διστάζει να αξιώσει «κοινωνική ειρήνη» και να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και καμία αλλαγή της ή ακύρωση σκληρών μέτρων, επικαλούμενο και την ανάγκη εκταμίευσης των επόμενων δανειακών δόσεων προς τη χώρα.

Στα στοιχεία που «προοιωνίζονται» την «ανάκαμψη της οικονομίας», περιλαμβάνει την «αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος», τη «βελτίωση στο πρωτογενές έλλειμμα», τη «σημαντική βελτίωση στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών», την «προβλεπόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος» και δηλώνει ότι «φαίνονται πλέον προσεγγίσιμοι στόχοι όπως: ανακοπή της ύφεσης, εμπέδωση θετικών ισοζυγίων, ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας». Το ΙΟΒΕ αποκαλύπτει, θέλοντας και μη, τους λόγους για τους οποίους η αντίσταση στην ασκούμενη πολιτική μέχρι την ανατροπή της, είναι ακόμη πιο αναγκαία, αφού «βλέπει» θετικές εξελίξεις την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βασανίζονται ακόμη περισσότερο από την ασκούμενη πολιτική. Αποκαλύπτει έτσι ότι η «ανάκαμψη» είναι θέμα οπτικής και ότι το ίδιο απευθύνεται στο μεγάλο κεφάλαιο και στις βάσιμες ελπίδες του ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα προκόψουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του.

Το ΙΟΒΕ συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι χρειάζονται επενδύσεις και ότι βασικό πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας, που η επιστροφή των καταθέσεων θα μπορούσε να αμβλύνει σημαντικά. Σ' αυτό το πλαίσιο κρίνει «θετικές» τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, για τις επενδύσεις κρίνει αναγκαίες τις «διαρθρωτικές αλλαγές», τις «μεταρρυθμίσεις» στις αγορές, την εφαρμογή των νόμων και αποφάσεων υπέρ της «επιχειρηματικότητας».

Κατά τα άλλα, το 2012: Μειώθηκε η ιδιωτική κατανάλωση στο -8,7% και η δημόσια -6,5%, ενώ οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 27%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ