ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28
Αλλος ο σκοπός μας, αλλού τα βόλια μας

Το εργατικό κίνημα είχε και διατηρεί ένα προνόμιο:

Αναλύει την πραγματικότητα με το φιλοσοφικό εργαλείο που λέγεται «διαλεκτικός υλισμός».

Εξηγεί τα δεδομένα με όρους επιστήμης, την πολιτική οικονομία στο προκείμενο.

Καθορίζει τους στόχους του με όρους επαναστατικής στρατηγικής, δηλαδή πετά στα σκουπίδια κάθε σκουριασμένη ιδέα και υψώνει - προβάλλει καθετί που είναι ικανό να καταστήσει την εργατική τάξη κυρίαρχη.

***

Με αυτά τα δεδομένα το εργατικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να εξετάζει τις «στρακαστρούκες» (ψάχνει πάντα την αιτία), αναζητά τη βάση πάνω στην οποία εμφανίζεται κάθε φαινόμενο (άρα και δείχνει ως προοπτική το σκοπό του), και κατ' επέκταση αφού ξεδιαλέξει την ήρα απ' το στάρι πράττει μόνο αυτό που το συμφέρον της εργατικής τάξης επιβάλλει.

Διά ταύτα: Κρατάμε ως πραγματικό δεδομένο μόνο ότι μια βολίδα τρύπησε ένα τζάμι και έπεσε στο πάτωμα ενός γραφείου της ΝΔ, ψάχνουμε να βρούμε ποιο ταξικό συμφέρον εξυπηρετεί το συμβάν, καταγράφουμε την ανάγκη των καπιταλιστών να περάσουν διά πυρός και σιδήρου μια πολιτική που στέλνει έναν αιώνα πίσω την εργατική τάξη.

Κατά συνέπεια δηλώνουμε ανοιχτά: Κανένας φόβος, ψηλά το κεφάλι, ούτε λεπτό χαμένο από τον κύριο στόχο μας: Την οργάνωση της εργατικής τάξης έτσι και μέχρι να γίνει ικανή να ανατρέψει την εξουσία των καπιταλιστών, να εγκαταστήσει τη δική της εξουσία.

Η αστική προπαγάνδα θα γράψει πολλά, θα εικονογραφήσει σενάρια επί σεναρίων.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να παραμείνει αδιάφορη απέναντι σε ό,τι εκπορεύεται από την αστική τάξη, αντίθετα να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να εναντιώνεται με την πάλη της σ' αυτά που εκπορεύονται από την αστική τάξη γιατί είναι ενάντιά της. Η εργατική τάξη, δηλαδή, πρέπει - επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα θερμή μπροστά σε μία ανάγκη: Πώς θα ανατρέψει την εξουσία των καπιταλιστών, πώς θα συγκεντρώσει δυνάμεις γι' αυτό το σκοπό. Πώς θα οικοδομεί από σήμερα τα στοιχεία της δικής της εξουσίας.

***

Με αφορμή τους πυροβολισμούς στα γραφεία της ΝΔ είναι εκπληκτική η ευκολία με την οποία διάφοροι έσπευσαν - χωρίς να έχουν στα χέρια τους ούτε τα ελάχιστα πραγματικά στοιχεία - να κάνουν εκτιμήσεις και για το σκοπό και για την προέλευση.

Ακόμα περισσότερο άξιο προσοχής είναι το γεγονός της ευκολίας με την οποία «αριστερές» γραφίδες έσπευσαν να υιοθετήσουν την αστική αντίληψη για τη βία και, ακόμα χειρότερα, να της δώσουν άλλοθι καταστολής.

Καθένας παρουσίασε την ιδεοληψία ή και τη σκοπιμότητά του σαν δεδομένο, δηλαδή πραγματικό στοιχείο. Ορισμένοι - εύκολοι πάντα στις «αναλύσεις» τους - έσπευσαν να δουν κάποιο παρακράτος, χωρίς να διανοούνται - ή, μήπως, επειδή ακριβώς καταλαβαίνουν... - ότι έτσι δίνουν βήμα στο κράτος, το κράτος των καπιταλιστών, να γίνει ο νομιμοποιημένος ρυθμιστής της τάξης και της ασφάλειας που τόσο έχει ανάγκη η αστική τάξη.

***

Ασχετο: Επιλέξαμε σήμερα στη στήλη «υπογραμμίσεις» να μην παραθέσουμε ένα άρθρο από τον «Ριζοσπάστη» που να κάνει αντίστιξη με την αστική δημοσιογραφία, αλλά να παραθέσουμε ένα κείμενο που αφορά την ιστορία ενός και μόνο ανθρώπου, ενός εργάτη. Που η ιστορία του παραπέμπει ευθέως σ' αυτό που ο ποιητής έχει ήδη καταγράψει «είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει». Από τέτοιες ιστορίες είναι φτιαγμένα τα ποιήματα για την εργατική τάξη, τέτοιες ιστορίες τροφοδοτούν τη φλέβα καλλιτεχνών που δε σιτίζονται από την αστική τάξη, τέτοιες ιστορίες τροφοδοτούν την ταξική οργή, την μεταλλάσσουν σε οργανωμένη πάλη για την ανατροπή ενός συστήματος που τσακίζει τον παραγωγό του πλούτου. Τέτοιες ιστορίες που συντελούνται στη βάση της οικονομικής πραγματικότητας, χτίζουν - ως αντίθεση - πλευρές ενός άλλου εποικοδομήματος, διαφορετικού από το κυρίαρχο, αποδεικνύοντας ότι ναι μεν η κυρίαρχη βάση παράγει και κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά παράλληλα μέσα από την κυρίαρχη αντίθεση παράγεται και η ιδεολογία της ανατροπής της. Ο Παναγιώτης είναι μαγιά για το μέλλον.


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

ΒΟΛΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Η επίθεση αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά έχουμε τελειώσει με τη λεγόμενη νέα γενιά της τρομοκρατίας και ο κίνδυνος μάλιστα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η επαναδραστηριοποίησή της εκδηλώνεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: «Η φτωχοποίηση και εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος όπου μπορούν να ξεφυτρώσουν φαινόμενα βίας. Τα προερχόμενα από τη φασιστική πλευρά τα είδαμε και τα βλέπουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, κυρίως στο χώρο των μεταναστών, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να επεκταθούν και αλλού. Η βία της οποίας τα σημάδια φαίνεται να δείχνουν το χώρο της άκρας αριστεράς αναπτύσσονται στο ίδιο έδαφος, όμως είναι διαφορετικής φύσης και οι στόχοι πιο ξεκάθαρα πολιτικοί» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΛΜΑ ΛΟΓΙΚΗΣ: «Τα περισσότερα κέντρα αυτής της βίας χρησιμοποιούν ορολογία και συνθήματα αριστερά και αντικαπιταλιστικά (...) να μη δημιουργείται χώρος για να παίξει ρόλο η τρομοκρατική βία (...) αν π.χ. η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από (ή σαν) του Τσολάκογλου η ένοπλη βία κατά της κατοχής κ.λπ. δεν είναι λογική συνέπεια;» (επίσης στην ΑΥΓΗ).

ΑΛΛΟΘΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ: «Ενας ακήρυχτος πόλεμος σοβεί στη χώρα (...) οι περιστάσεις παραμένουν κρίσιμες και η χώρα είναι εύκολο να διολισθήσει σε καθεστώς εσωτερικού πολέμου (...) Φέρουν ευθύνη μεγίστη όσοι σηκώνουν τους τόνους χωρίς μέτρο και επενδύουν στην πολιτική ένταση» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ: «Οποιος εκλέγεται βουλευτής με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ (...) δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη βουλευτική του ιδιότητα (...) για να δηλώνει π.χ. ότι είναι αναρχικός! (...) οι ομάδες αυτές των "αντιεξουσιαστών" απέχουν πολύ από το να είναι πραγματικά τέτοιες (...) η παραβίαση της κόκκινης γραμμής από οποιονδήποτε (...) δεν μπορεί στο εξής να είναι χωρίς συνέπειες στη σχέση του με τον φορέα» (από άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: «Ο Πρωθυπουργός "έχει σημάνει συναγερμό", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε: "ξεκινάμε πόλεμο κατά της ανεργίας, με έδρα το γραφείο του Πρωθυπουργού» (στα ΝΕΑ/ ηλεκτρονική έκδοση).

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΟΥΜΠΕΡ ΑΛΕΣ: «Η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε ήταν σημαντική (...) η γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε χτες θα παραμείνει ανοιχτή, οι δύο πλευρές θα μιλούν εφεξής απευθείας (...) τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε "χρήσιμη και εποικοδομητική" (...) παράδειγμα ναυαγισμένης γερμανικής επένδυσης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω διαπλοκής έφερε ο Τσίπρας εκπλήσσοντας πιθανότατα τον συνομιλητή του» (το κεντρικό ρεπορτάζ στην ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ μέχρι 25% στο ηλεκτρικό ρεύμα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οργή για φόρους - ΔΕΗ

6 ΜΕΡΕΣ: Σκαφάτη πρόκληση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο «πόλεμος» των 6 ημερών

Η ΕΛΛΑΔΑ: 10 σφαίρες - μήνυμα στον Σαμαρά

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Τρελές σφαίρες»

ΤΑ ΝΕΑ: Μέτωπο κατά του τρόμου

ΕΘΝΟΣ: Κατάθεση ρουκέτα για την επίθεση στη ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Ποιος ωφελείται

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανεμφάνιση αντάρτικου πόλης

Η ΑΥΓΗ: Το μνημόνιο είναι νεκρό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, παράταση μέχρι 31 Μαΐου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι νόμοι τους

Οι νόμοι του αστικού συστήματος είναι κομμένοι και ραμμένοι να εξυπηρετούν σε κάθε επίπεδο τα συμφέροντα των εργοδοτών και το γεγονός αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Αυτό συνέβη και με τον Παναγιώτη Παπανικολάου έναν από τους ηρωικούς απεργούς χαλυβουργούς με πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς μέσα στο κάτεργο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Μάνεση. Ο Π. Παπανικολάου από τους πιο πρωτοπόρους απεργούς απολύθηκε αμέσως μετά την απεργία, καθώς η εργοδοσία του Μάνεση τον «κατηγόρησε» για ...«ψευδομαρτυρία». Αυτό, καθώς σε κάθε «εργατοδικείο» που έστηνε η εργοδοσία και ο απεργοσπαστικός της μηχανισμός κατά τη διάρκεια της απεργίας ήταν αυτός που πήγαινε και υποστήριζε το σωματείο του και την απεργία τους. Ηταν αυτός που, επίσης, κατέθεσε και για το δυστύχημα με την πτώση του γερανού πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα έναν νεκρό εργάτη και έναν ακόμα καμένο σε όλο του το κορμί και κατήγγειλε τις συνθήκες «Νταχάου» που επικρατούν μέσα στο εργοστάσιο. Μετά την απόλυσή του, λοιπόν, τον περασμένο Ιούλη - εκτός από τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες που κίνησε - απευθύνθηκε στα γραφεία του ΟΑΕΔ και έκανε αίτηση για να του χορηγήσουν το επίδομα ανεργίας, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Ο καιρός πέρναγε και ο ΟΑΕΔ αργούσε να του εγκρίνει το επίδομα, επιτείνοντας τα προβλήματα επιβίωσης που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε από την πολύμηνη απεργία, αλλά και τη μη καταβολής της αποζημίωσης λόγω της κατηγορίας του Μάνεση. Τελικά, μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΟΑΕΔ του γνωστοποίησε ότι δε θα του χορηγήσει το επίδομα, γιατί σύμφωνα με ...νόμο του 1920 δεν το δικαιούται, επειδή υπάρχει σε βάρος του κατηγορία «ψευδομαρτυρίας»!!!

Το κράτος τους

Αυτή είναι η εργοδοσία και αυτοί είναι οι νόμοι που το αστικό κράτος έχει φροντίσει να δημιουργήσει, για να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο όλα τα συμφέροντά της. Οπως, άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, με βάση τους αντεργατικούς νόμους, έθεσε σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό και έκλεισε το εργοστάσιο, για το οποίο, με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στάλθηκε ολόκληρος στρατός από ΜΑΤ, προκειμένου να το ανοίξουν» (στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ