ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Ενημέρωση του υπουργού Ναυτιλίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος

Tις προθέσεις της κυβέρνησης να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας, κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε χτεσινή συνεδρίαση του οργάνου. Μάλιστα κάλεσε τις τοπικές αρχές να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή, καταθέτοντας ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα υλοποιεί τη νέα λιμενική στρατηγική, δηλαδή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Στρατηγική με στόχο να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Κι αυτό γιατί λιμάνια που δεν εξυπηρετούν το «πλάνο» για επενδύσεις, δηλαδή δεν αποφέρουν κέρδος, δεν χρηματοδοτούνται, με τραγικές συνέπειες πολύ συχνά ακόμα και στην υγεία των κατοίκων των νησιών. Ενώ λιμάνια - φιλέτα, παραδίδονται βορά στα μονοπώλια για επενδύσεις τεσσάρων κυρίως δραστηριοτήτων, δηλαδή κρουαζιέρα, σταθμό αυτοκινήτων, σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, φορτία χύδην (χύμα φορτία, π.χ. καλαμπόκι).

«Τα υπόλοιπα λιμάνια με προβλήματα υποδομών, τα διαγράφετε από το χάρτη της χώρας», σημείωσε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά. Στο μεταξύ, μέχρι το Φλεβάρη - σύμφωνα με τον υπουργό - το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) (σ.σ. έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους δικαιώματος διαχείρισης) θα παρουσιάσει τη στρατηγική του για την προώθηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που θα «αξιοποιούν» επενδυτικά τις παραπάνω δραστηριότητες.

Πρόκειται για ένα εγκληματικό σχέδιο - τόνισε η Ελπ. Παντελάκη απευθυνόμενη στον υπουργό - καθώς στερείτε από τον ελληνικό λαό μία πηγή του πλούτου, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης για τις λαϊκές ανάγκες και εσείς τα παραδίνετε στους ιδιώτες. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών με επιπτώσεις στους ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους ταξιδεύουν για λόγους υγείας, στην τιμή των εμπορευμάτων, αλλά και στους εναπομείναντες αλιείς. Θύμισε στο σημείο αυτό ότι η τιμολογιακή πολιτική θα είναι στην κρίση των ιδιωτών. Καταλήγοντας η Ελ. Παντελάκη τόνισε ότι τα λιμάνια είναι λαϊκή περιουσία και θα πρέπει να ωφελούν το λαό.

Τόσο η ηγεσία της ΚΕΔΕ όσο και δήμαρχοι λιμανιών της χώρας που έλαβαν το λόγο στη συνεδρίαση του ΔΣ, ουσιαστικά δεν αμφισβήτησαν τον πυρήνα της λιμενικής πολιτικής. Εξέφρασαν ωστόσο κάποιες αντιρρήσεις γιατί οι δήμοι θα στερηθούν πόρους και ζήτησαν να προκριθεί η επιλογή της σύστασης από τους δήμους διαδημοτικών λιμενικών ταμείων, κάτι που όπως ειπώθηκε έχει μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Κινητοποίηση στο ΙΚΑ

Κινητοποίηση στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ στον Ασπρόπυργο πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, παρά τη δυνατή βροχή, η Λαϊκή Επιτροπή, τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να προχωρήσει άμεσα σε συγχώνευση των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος και τη μεταφορά του στο ΙΚΑ Ελευσίνας.

Αυτό, όπως τονίζει η Λαϊκή Επιτροπή, είναι ο προάγγελος για συγχώνευση και κατάργηση και των υπηρεσιών Υγείας του καταστήματος, το οποίο εξυπηρετεί τουλάχιστον 15.000 ασφαλισμένους, καθώς και το 40% της βαριάς βιομηχανίας που βρίσκεται στην περιοχή και γύρω από αυτή. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει ήδη πουληθεί ή να βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής με εξόρμηση κάλεσαν το λαό της περιοχής να μην επιτρέψει να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, καθώς θα σημάνει την υποβάθμιση στις ήδη ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους κατοίκους που θα χρειάζεται να κάνουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε στα μέλη της επιτροπής ασφαλισμένος από την περιοχή: «Ερχόμαστε από τις 4 το πρωί για να πιάσουμε σειρά και κόσμος καθημερινά φεύγει γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Από την άλλη, αν κάποια στιγμή μεταφερθούν και οι γιατροί στην Ελευσίνα, πόσα χιλιόμετρα θα πρέπει να κάνουμε για να δούμε έναν γιατρό; Πόσα χρήματα θα πρέπει ακόμα να δίνουμε σε φάρμακα, εξετάσεις, γιατρούς και μετακίνηση; Εδώ έχουμε πρόβλημα να φτάσουμε ως εδώ, πώς θα πηγαίνουμε στην Ελευσίνα»;

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Εικόνα από την οδό Πειραιώς χτες

Icon

Εικόνα από την οδό Πειραιώς χτες
Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά προκάλεσε η χτεσινή καταρρακτώδης βροχή. Με δυσκολία διεξαγόταν η κίνηση στη λεωφόρο Κηφισού στο ρεύμα προς Πειραιά από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Ιερά Οδό, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Συσσωρευμένα νερά στην εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου, στο Παλατάκι, δυσχέραιναν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν στην εθνική οδό Αθήνας - Λαμίας και στα δύο ρεύματα, στη Λ. Ποσειδώνος προς Αθήνα, στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων και στην Κηφισίας. Για περίπου δύο ώρες έκλεισε το τμήμα της Πειραιώς, από την Πέτρου Ράλλη μέχρι τη Χαμοστέρνας, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 35 κλήσεις κυρίως στα δυτικά προάστια για απάντληση υδάτων. Οι κλήσεις ήταν από Περιστέρι, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Ιλιο, Ζεφύρι και Αχαρνές.

Πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στις Αχαρνές, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς ένα όχημα ακινητοποιήθηκε λόγω συσσώρευσης υδάτων και εγκλωβίστηκε ο οδηγός του.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα και αύριο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, βόρεια Ελλάδα και στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση 6-8 μποφόρ. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το Σάββατο, με τη θερμοκρασία, όμως, να σημειώνει πτώση.

«Εφυγε» ο σύντροφος Χρήστος Δούκας

Πέθανε χτες, σε ηλικία 63 ετών, ο σύντροφος Χρήστος Δούκας, η πολιτική κηδεία του οποίου θα γίνει το Σάββατο στις 11 π.μ., στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Χρήστος Δούκας γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα, στη φτωχογειτονιά του Βοτανικού. Κομμουνιστής από την αρχή μέχρι και το τέλος της ζωής του, αληθινός, ακέραιος. Φώναζε για το δίκιο, πάλευε για το δίκιο. Τελείωσε το 4ο Γυμνάσιο αρρένων στο Μεταξουργείο. Στη Β' Γυμνασίου τιμωρήθηκε γιατί έγραψε στο θρανίο του τους αριθμούς 1 - 1 - 4. Από κλασικό γυμνάσιο πήρε, σε πανελλήνιο διαγωνισμό, βραβείο της Μαθηματικής Εταιρείας. Το 1968 πέρασε δέκατος πέμπτος στην τότε πρώτη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος. Στη χούντα, ήταν μέλος της παράνομης ΚΝΕ. Στα δύσκολα αυτά χρόνια, μαζί με τους συντρόφους του, μοίραζε τον παράνομο Τύπο. Στη μεταπολίτευση, στο χώρο του Βοτανικού και των εργοστασίων, η συμβολή του στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν αποφασιστική.

Αστυνομικός σε υπόθεση ναρκωτικών

Ενας 45χρονος αρχιφύλακας της Αστυνομίας συνελήφθη από λιμενικούς του κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου χτες, καθώς φέρεται να ήταν προμηθευτής ναρκωτικών ουσιών. Με απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας ο αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Οπως έγινε γνωστό αρχικά οι λιμενικοί το μεσημέρι της Τρίτης συνέλαβαν δυο άτομα για κατοχή και εμπορία ακατέργαστης κάνναβης μεικτού βάρους ενός κιλού και 106 γραμμαρίων. Επίσης κατασχέθηκαν ένα αγροτικό ημιφορτηγό, το ποσό των 620 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα και τα ναρκωτικά. Υστερα από υπόδειξη των συλληφθέντων και μετά από προκαθορισμένη συνάντηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα οι λιμενικοί συνέλαβαν και τον 45χρονο.

Εξάλλου με χτεσινή απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας «ξηλώθηκε» το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Βόλου. Ολοι οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε αυτό μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

ΜΕΣΚΛΑ ΚΥΔΩΝΙΑΣ
Τιμούν την πρώτη ομάδα του ΕΛΑΣ στα Χανιά

Εκδήλωση για την απόδοση τιμής στους αγωνιστές του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και άλλων κατοίκων των Μεσκλών Χανίων, για την εξόντωση του Χιτλεροφασιστικού Τάγματος του αιμοβόρου Γερμανού Λοχία Σούμπερτ, το Γενάρη του 1944, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 20 Γενάρη το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Μεσκλά Κυδωνίας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Ο Γερμανός Λοχίας Σούμπερτ βαρύνονταν με πληθώρα εγκλημάτων στο Ν. Ηρακλείου, αλλά και στο χωριό Καλλικράτη Σφακίων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφέρεται στην ίδρυση στα Μεσκλά της πρώτης ομάδας του ΕΛΑΣ στο Νομό Χανίων, παραθέτοντας και τα ονόματα των μαχητών της.

Στον αέρα η φροντίδα των ηλικιωμένων

Προς νέα υποβάθμιση οδεύει το «Βοήθεια στο Σπίτι», αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, που προβλέπουν ότι το πρόγραμμα θα υλοποιεί Εταιρεία Κοινωνικής Ευθύνης. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου Κατσέλη, με τον οποίο προωθούνται, μέσω της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, υπηρεσίες αποσπασματικές και με ημερομηνία λήξης, κυρίως σε «ευάλωτες» ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι και οι ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνται από το Βοήθεια στο Σπίτι.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας, θέλουν την υλοποίηση του προγράμματος -το οποίο λήγει στις 31 Μάρτη- από εταιρεία κοινωνικής ευθύνης με μερισματούχους τους περίπου 3.000 που εργάζονται σήμερα στο πρόγραμμα. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ως εργολάβοι, με επιπτώσεις προφανείς και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο μεταξύ, το υπουργείο έχει αναθέσει σε μελετητικό γραφείο να προσδιορίσει πόσοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος, οι οποίοι με τα νέα κριτήρια που θεσπίζονται μειώνονται δραματικά. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 80.000 επωφελούμενους σήμερα, μόνο 2.000 έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στη συνέχεια του προγράμματος «Κατ' Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων».

Μία χειροβομβίδα εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ» στη διασταύρωση των οδών Περσεφόνης και Πειραιώς στο Γκάζι. Η κίνηση των οχημάτων είχε διακοπεί στην οδό Πειραιώς από το ύψος της Ιεράς Οδού μέχρι και την Πέτρου Ράλλη. Στο σημείο βρέθηκαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προκειμένου να συλλέξουν τη χειροβομβίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ