ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Στο πόδι» για την πανθεσσαλική κινητοποίηση

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών

MotionTeam

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών
Συνεχίζονται οι συσκέψεις για την προετοιμασία της πανθεσσαλικής αγωνιστικής κινητοποίησης - ξεκινάει την Κυριακή 20 Γενάρη, με τα τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών - που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής. Στις συσκέψεις γίνεται ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τα αντιαγροτικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου 3 και τη νέα πολύ χειρότερη ΚΑΠ 2014-2020, καθώς και για τις αποφάσεις για την οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης που πάρθηκαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη, που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιείται σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, στις 11 π.μ., στο «Καφέ ΗΔΙΣΤΟΝ» κι αύριο Σάββατο, το απόγευμα στα χωριά των Φαρσάλων Χαλκιάδες, Ζωοδόχος Πηγή, Ευίδριο, Σταυρός.

Στις συσκέψεις που έγιναν μέχρι τώρα έχει αποφασιστεί συγκέντρωση των τρακτέρ, μεθαύριο Κυριακή, σε χωριά των Φαρσάλων, του Δήμου Κιλελέρ, στην Ελασσόνα, και στον Δήμο Τυρνάβου.

Σήμερα, επίσης, γίνονται περιφερειακές συσκέψεις στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα:

  • Στο Ζάρκο, τις 11 π.μ., (Καφενείο «Νικατσιός»), για τους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής Φαρκαδόνας και Οιχαλίας. Θα παρευρεθεί ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας.
  • Στο Μεγαλοχώρι, στις 7 μ.μ., (καφενείο «Μπαρμπα-Μιχάλης), για τους αγροκτηνοτρόφους των πρώην δήμων Εστιαιώτιδας, Πελλιναίων, Παλιοκάστρου, Παραληθαίων, Καλυβίων και Τρικάλων. Θα παρευρεθεί ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας.
  • Στο Βαλτινό, στις 6.30 μ.μ., (Καφενείο Μάμαλη), για τους αγροτοκτηνοτρόφους των πρώην δήμων Καλλιδένδρου, Φαλώρειας, Πιαλείων και Γόμφων. Θα παραβρεθεί ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της ΟΑΣ Τρικάλων «Η Ανοιξη».
ΠΑΜΕ
Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και δικός μας

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Κάλεσμα προς τα συνδικάτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων και να βρεθούν μαζί τους στη μάχη

Σε ανακοίνωσή της για τις αγροτικές κινητοποιήσεις η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που ξεκινούν από την Κυριακή 20 Γενάρη σε διάφορες περιοχές της χώρας και με επίκεντρο τη Θεσσαλία.

Κινητοποιήσεις που έχουν στο στόχαστρό τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Στο πλαίσιο των αποφάσεων και νέων μέτρων της ΚΑΠ και της ΕΕ, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες, συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει στον αφανισμό εντείνοντας τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας.

Τα νέα βάρβαρα μέτρα που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με τα χαράτσια, τους δυσβάσταχτους φόρους σε εισόδημα και χωράφια, τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 6% από 11%, τη μείωση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το πετσόκομμα των εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, την κατάργηση των δώρων, τις αυξήσεις ως υπερδιπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, τις μεγάλες αυξήσεις της ΔΕΗ και του ΕΛΓΑ, θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγήσουν σημαντικό τμήμα τους στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα.

Ταυτόχρονα, οι μικροί αγρότες - κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών - κτηνοτρόφων όσο και της λαϊκής κατανάλωσης, αφού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αγοράζουν πανάκριβα τα προϊόντα. Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, επιστροφές από ΦΠΑ, εξισωτικές αποζημιώσεις, το πράσινο σκουλήκι που έκανε τεράστια ζημιά και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ όπως θα έπρεπε και δεν ξέρουμε αν θα εισπράξουν οι πληγέντες αγρότες τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Χιλιάδες αγρότες παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ. Οδηγούν την αγροτιά ουσιαστικά στην ανεργία και παραδίνουν τη γη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά του μεγάλου κεφαλαίου, η κυριαρχία των μονοπωλίων για να μας ξεζουμίζουν και να γεμίζουν τα μπαούλα τους με όλο και περισσότερα κέρδη. Ληστεύουν την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές.

Επομένως, ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης, ενάντια στη βάρβαρη ταξική πολιτική, με αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης και αιτήματα, με αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα.

Μπορούμε με τη συμμαχία μας και τον αγώνα μας να βάλουμε φρένο στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση, να τους ανατρέψουμε, διεκδικώντας εμείς να πάρουμε την εξουσία και να οργανώσουμε την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις των αγροτών, να βρεθούν μαζί τους στη μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Καταγγέλλει την πολιτική καταστολής

Τις επιχειρήσεις βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων των κατοίκων που αντιδρούν στο κλείσιμο και τη μεταφορά των ΔΟΥ Δεσκάτης και Νάουσας και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το κλείσιμο της Εφορίας στη Δεσκάτη θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι κάτοικοι της Δεσκάτης να μετακινούνται στα Γρεβενά για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Θα αναγκάζονται να διανύσουν μια απόσταση 70 χλμ. με κακό οδικό δίκτυο και άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πράγμα που σημαίνει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, χάσιμο χρόνου και κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα. «Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που επιδεινώνει τη ζωή του λαού της Δεσκάτης. Προστίθεται στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, στη συγχώνευση των σχολείων, στο φούντωμα της ανεργίας, στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, στην όξυνση του συνόλου των λαϊκών προβλημάτων», τονίζει. Και καλεί το λαό να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να δημιουργήσει τώρα πανεργατικό, παλλαϊκό μέτωπο παρεμπόδισης των βάρβαρων μέτρων, διεκδίκησης σταθερής και μόνιμης εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα για όλους. Να δυναμώσει τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σημειώνει ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να φοβίσουν, να γονατίσουν το λαό, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει την πολιτική αυτή με το λαό να αντιστέκεται και να παλεύει. Καλεί τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να στοχεύσουν και τη φορομπηχτική πολιτική, να δυναμώσουν την πάλη με καθημερινούς αγώνες στους δρόμους μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΟΒΣΑ
Συνδικαλιστική σύσκεψη για το Φορολογικό

Ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη με θέμα το φορολογικό, συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η Ομοσπονδία «καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων - Ενώσεων καθώς και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, να πάρουν μέρος στη Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα των παλαιών γραφείων της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24 - 3οςόροφος) με θέμα το φορολογικό.

Θα συζητήσουμε για τη δράση των Σωματείων απέναντι στα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν όπως και το περιεχόμενο των μέτρων.

Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των νέων μέτρων από Λογιστή και θα επακολουθήσουν ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πιστεύουμε, ότι η σύσκεψη με αυτό το θέμα, θα συμβάλει στον προσανατολισμό και το συντονισμό της δράσης των Σωματείων μας, ακόμη θα λύσει τυχόν ερωτήματα για τα φορολογικά θέματα».

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) όσον αφορά την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε «μοσχαρίσια μπιφτέκια» που πωλήθηκαν από πολυεθνικές στην Ιρλανδία και την Αγγλία. Με χτεσινή του ανακοίνωση ενημερώνει ότι την προηγούμενη Τρίτη η Ιρλανδική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (FSAI) δημοσίευσε τα ευρήματα ελέγχων σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη DNA αλόγου σε μοσχαρίσια μπιφτέκια (beefburgers) στις εταιρείες «Tesco», «Lidl», «Aldi», «DunnesStores» και «Iceland». Ο ΕΦΕΤ επικαλείται πληροφόρηση που δέχτηκε από τις βρετανικές αρχές, σύμφωνα με την οποία τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά, κάτι το οποίο, αναφέρει, διαπίστωσε και από διερεύνηση που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ