ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Αλλεπάλληλα μέτρα και χαράτσια σε βάρος του λαού

Μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διάλυση κοινωνικών επιδομάτων και δαπανών, επιτάχυνση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων. Στα 4 δισ. ευρώ η πρόσθετη λαϊκή αφαίμαξη μέχρι το 2016

Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να αντιστρέψει την πορεία
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να αντιστρέψει την πορεία
Νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης προαναγγέλλει το ΔΝΤ με την «έκθεση αξιολόγησης» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και τα οποία συνδέονται με τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Στα 4 δισ. ευρώ φτάνουν τα πρόσθετα πακέτα μέχρι και το 2016, η εξειδίκευση των οποίων θα ξεκινήσει από φέτος.

Το ΔΝΤ ομολογεί ακόμη ότι όλα τα προηγούμενα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα», όπως συγκεκριμένα το χαράτσι της «αλληλεγγύης», θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου μπαίνουν τα όποια κοινωνικά επιδόματα έχουν απομείνει, οι μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέα βαριά χαράτσια απέναντι στα λαϊκά στρώματα, η παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών που αφορούν στην Υγεία, η επιτάχυνση και κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Ειδικότερα:

1. «Στοχευμένες απολύσεις» στο Δημόσιο: Ορθά κοφτά έρχονται να διευκρινίσουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι «αναγκαίο», κάνοντας λόγο για την αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων για την «εργασιακή εφεδρεία». Σημειώνουν ότι οι «κρατικές αρχές» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ, ξεκινά άμεσα (μέσα στο 2013) με απολύσεις 27.000 δημοσίων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρώτοι στη λίστα αυτών που «μπορούν να απολυθούν είναι οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Οι επιμέρους στόχοι και εξειδικεύσεις «πρέπει» να έχουν προσδιοριστεί κατά τον «επόμενο έλεγχος της τρόικας», στα μέσα του Φλεβάρη.

2. Στα 4 δισ. ευρώ, για την ώρα, φτάνουν τα πρόσθετα μέτρα που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν μέχρι το 2016. Το νέο αντιλαϊκό πακέτο προγραμματίζεται να συμφωνηθεί στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη 2013. Μεταξύ αυτών και η χρονική επέκταση των μέτρων που ήδη ισχύουν, όπως το «τέλος αλληλεγγύης», που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ήταν να λήξει το 2015. Είναι απόλυτα φανερό ότι η επιχείρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής στις νόρμες των μονοπωλίων, θα απαιτήσει τη μονιμότητα και όλων των άλλων χαρατσιών, ταυτόχρονα με την παραπέρα διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Για την επίτευξη των «δημοσιονομικών στόχων», ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους (2014) θα περιέχει επιπλέον μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με παραπέρα κλιμάκωση στα 2,8 δισ. ευρώ για το 2015 και σωρευτικά στα 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

3. Κοινωνικά επιδόματα: Μεγάλες «δυνατότητες» βλέπουν στη «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικών παροχών» το οποίο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει «περίπλοκο και αναποτελεσματικό». Στο στόχαστρο μπαίνουν και πάλι τα επιδόματα όπως για την ανεργία, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά.

4. Ιδιωτικοποιήσεις: Διαπιστώνουν μεγάλες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους. Μέχρι και τον Ιούνη φέτος ετοιμάζουν για προσφορά στα μονοπώλια 21 κρατικές εταιρείες και άλλες βασικές υποδομές. Σημειώνουν ότι οι κρατικές αρχές έχουν εντοπίσει επιπλέον 10.000 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη «βάση για την επόμενη φάση των ιδιωτικοποιήσεων». Σε περίπτωση νέων «αστοχιών», αξιώνουν την κατάργηση πρόσφατης νομοθετικής αλλαγής, σύμφωνα με την οποία στις μεγάλου μεγέθους ιδιωτικοποιήσεις λόγο έχει και η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Επίσης, την αλλαγή των υπεύθυνων και των διοικήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), «συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των σημερινών στελεχών από ξένους εμπειρογνώμονες».

5. Κρατικό χρέος: Για το 2020 αναμένεται στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 μονάδες πάνω από τον επίσημο στόχο, εξέλιξη που προδιαγράφει από τώρα τη συνέχιση των μέτρων αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Σημειώνουν το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» από την πλευρά των κρατών της Ευρωζώνης, τονίζοντας, ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι «κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί». «Κενά χρηματοδότησης», δηλαδή για την ανάγκη σύναψης και νέων κρατικών δανείων, προκύπτουν για τη διετία 2015 - 2016, ύψους 9,6 δισ. ευρώ.

6. «Φοροδιαφυγή»: Επισημαίνουν τις «τεράστιες απώλειες» του κράτους, ρίχνοντας το βάρος σε κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων.

Το ΔΝΤ αξιώνει επίσης την παραμονή της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως η «παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η καλύτερη πορεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την «επιστροφή στις αγορές», δηλαδή στη σύναψη δανείων από τους τραπεζίτες, «έστω και με μικρά ποσά», τη διαβλέπουν από το 2018.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι δείχνει η στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ;

-- ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τη στάση που κράτησε η Βραζιλία στο ΔΝΤ, στην ψηφοφορία για το δάνειο στην Ελλάδα. Τι κρύβει ο καβγάς τους;

Χτεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», αναφέρεται στη στάση που κράτησε η Βραζιλία στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και στον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν τη στάση αυτή. Ενδιαφέρον πάντως έχει και η ερμηνεία που δίνει η ίδια η εφημερίδα, υιοθετώντας από τον τίτλο ακόμα («Παρεξήγησαν και τη στάση της Βραζιλίας!»), τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο ρεπορτάζ: «Η ΝΔ ξεκίνησε χτες νέα μάχη στο παρασκήνιο, με αιχμή αυτή τη φορά τη στάση της Βραζιλίας στην ψηφοφορία στο ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Από κοντά και ο Ε. Βενιζέλος, που απηύθυνε ανάλογες κατηγορίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής χτες (...) Κύκλοι της ΝΔ το απόγευμα επισήμαιναν ότι ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας ήταν "ο μοναδικός που απείχε από τη διαδικασία". Με αυτό το δεδομένο, τα στελέχη της ΝΔ ανέσυραν μια δήλωση του Κώστα Ησυχου, στην οποία σημείωνε ότι "η Βραζιλία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα". Η ΝΔ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, υποστηρίζοντας ότι "κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του στη Βραζιλία πέτυχε τον πραγματικό του στόχο, να βρει ένα σύμμαχο στην προσπάθειά του να μη χρηματοδοτηθεί η χώρα". Ο Κ. Ησυχος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημείωσε ότι η Βραζιλία «δεν υπερψήφισε την εκταμίευση, όχι για εκδικητικούς λόγους προς την Ελλάδα, αλλά επειδή αναγνωρίζει και διαφωνεί με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και ότι τα μνημόνια λιτότητας δε θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά περαιτέρω εξαθλίωση"».

Η διαμάχη των δυο, είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική για το λαό. Οχι μόνο για το λόγο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δε χάνουν αφορμή να ενισχύσουν με κόντρες το νέο δίπολο, αλλά επειδή το ίδιο το περιεχόμενο της διαμάχης καταλήγει στο εξής βολικό για τους δυο αποτέλεσμα: Να συγκαλυφθούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε συνθήκες κρίσης και να μεταφερθεί η συζήτηση στο ένα ή στο άλλο μείγμα της διαχείρισης, για το ποιο μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να σώσει τάχα το λαό. Τι λέει η ΝΔ; Οτι η Βραζιλία, η πέμπτη παγκόσμια καπιταλιστική δύναμη στον κόσμο, απείχε από την ψηφοφορία για το δάνειο στην Ελλάδα, επειδή επηρεάστηκε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (!), ο οποίος υποτίθεται ότι δε θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα, ώστε να «βουλιάξει» η Ελλάδα και να αναδειχτεί σε σωτήρια δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό είναι κάτι παραπάνω από αφελές. Καταρχήν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι δε θέλει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Αντιθέτως, είπε ότι θέλει τα δάνεια της τρόικας με τους όρους του ΔΝΤ, που σημαίνει κούρεμα του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Πέρα από αυτό, είναι αστείο να λες ότι ένας ανερχόμενος καπιταλιστικός γίγαντας περίμενε τις συμβουλές του Α. Τσίπρα για το ποια στάση θα κρατήσει στην ψηφοφορία στο ΔΝΤ. Αυτά σε ό,τι αφορά τη ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εξόφθαλμα, αφού ισχυρίζεται ότι η Βραζιλία δε συναίνεσε στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, επειδή θέλει να σταματήσει η λιτότητα στη χώρα! Δηλαδή, τα βραζιλιάνικα μονοπώλια και η κυβέρνησή τους, στενοχωριούνται για το πώς περνάει ο λαός στην Ελλάδα και μέσω της συμμετοχής στο ΔΝΤ πιέζουν για να αντιστραφεί η κατάσταση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Κανέναν καημό δεν έχει η Βραζιλία για τη λιτότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη για το λαό, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Ο λόγος που αντιδρά στο να συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, είναι ότι η Βραζιλία συμμετέχει στο Ταμείο με τη δική της οικονομική συνδρομή και ταυτόχρονα έχει συμφέροντα ανταγωνιστικά με την Ευρωζώνη. Η Βραζιλία, στα πλαίσια και των G 20, είχε βάλει έγκαιρα ζήτημα να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα λεφτά που βάζει για τη δανειοδότησή της μέσω του ΔΝΤ, δε θα χαθούν από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών. Ταυτόχρονα, με αίτημα το κούρεμα του χρέους, ζητάει από την ανταγωνίστρια Ευρωζώνη, άρα από τις τράπεζες και τα μονοπώλιά της, να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη και να επιμεριστούν μεγαλύτερο μέρος από τη ζημιά που συνεπάγεται η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και ανταγωνισμών. Λέει δηλαδή, ότι δε θέλει να πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης στην Ευρωζώνη, πέρα από το όριο εκείνο που τις αποδίδει κέρδος. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί τη δύναμη και τη στάση της στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, σαν μέσο πίεσης για να αναβαθμίσει τη θέση της σ' αυτούς. Αυτοί είναι οι λόγοι που εξηγούν τη στάση της Βραζιλίας και όχι βέβαια η συνωμοσία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή η απέχθειά της στις πολιτικές λιτότητας, τις οποίες από πρώτο χέρι βιώνει ο λαός και στη Βραζιλία, σε αντίθεση με τα μονοπώλια που αναπτύσσονται ραγδαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ