ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Σε ετοιμότητα εκτός από τη Γαλλία και άλλες δυνάμεις

Πίσω από τη δήθεν ευαισθησία για την «καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας» βρίσκεται το ενδιαφέρον για τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας

Καταφτάνουν όλο και περισσότερα στρατεύματα Γάλλοι και άλλοι
Καταφτάνουν όλο και περισσότερα στρατεύματα Γάλλοι και άλλοι
ΜΠΑΜΑΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν από νωρίς χτες το πρωί το σφυροκόπημα πόλεων του βόρειου και κεντρικού Μάλι από τα γαλλικά βομβαρδιστικά, αυξάνοντας περαιτέρω τον αριθμό των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από την κόλαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που ξεκίνησε η Γαλλία σε αυτή τη γωνία της Δυτικής Αφρικής και στηρίζουν ή ανέχονται διά της σιωπής, όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υιοθετώντας τις προφάσεις περί «καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας».

Ηδη από την Πέμπτη με το μανδύα της «αποστολής εκπαιδευτών» οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ και η ελληνική της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, σε σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών αποφάσισαν να στείλουν 200 αξιωματικούς που θα ...εκπαιδεύσουν το Μαλινέζικο στρατό και τους στρατιώτες από άλλες αφρικανικές χώρες. Εκεί συμμετέχουν και 3 Ελληνες αξιωματικοί.

Επιπλέον, και η επικεφαλής της ΕΕ Κάθριν Αστον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρω-ενωσιακές χώρες να προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στη Γαλλία, αποφεύγοντας εντούτοις να μιλήσει άμεσα για μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων. Οπως είπε, «ορισμένες χώρες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Γαλλία με οποιονδήποτε τρόπο, και δεν έχουν αποκλείσει μια στρατιωτική υποστήριξη»... Η Γαλλία δεν έπραξε μόνη της. Ενήργησε ακριβώς όπως έπρεπε, απαντώντας σε ένα αίτημα του Μάλι» κατέληξε.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άφησε αιχμές για πιθανή, ενεργότερη, ιμπεριαλιστική εμπλοκή χωρών της ΕΕ (Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία κ.ά.) που επί του παρόντος περιορίζονται στην παροχή επιμελητειακής υποστήριξης και στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», που επικαλείται προχτεσινές δηλώσεις του Φαμπιούς από τις Βρυξέλλες, είναι «πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες να αποφασίσουν όχι μόνο να προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και να διαθέσουν στρατιώτες». Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως το Παρίσι δεν μπορεί «να τις αναγκάσει να το πράξουν, καθώς υπάρχουν όρια στην πολιτική της ασφάλειας και της άμυνας».

Πάντως, από το περασμένο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν στο Μάλι, κατά πολλές δεκάδες, και οι πρώτοι από τους τουλάχιστον 5.200 Αφρικανούς στρατιώτες που θα συγκροτήσουν τη «βοηθητική» δύναμη υποστήριξης της γαλλικής χερσαίας επέμβασης και θα προέρθουν από χώρες όπως το Τόγκο, η Μπουρκίνα Φάσο, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Μπενίν, η Γκάνα και ο Νίγηρας. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης διά της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πως θα συνδράμουν και αυτές τη γαλλική επέμβαση δίνοντας και μεταγωγικά αεροσκάφη για τη μεταφορά της αφρικανικής δύναμης της ECOWAS («Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα»). Επιπλέον, αναχώρησαν αργά προχτές βράδυ από αεροδρόμια της Γερμανίας και γερμανικά μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση αερομεταφοράς αφρικανικών στρατευμάτων στο Μάλι και ιατρικής βοήθειας.

Το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ, όσο και των άλλων χωρών που παίρνουν μέρος στο μακελειό δεν αφορά στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα του φτωχού μαλινέζικού λαού αλλά την εξασφάλιση ενός καλού κομματιού από την πίτα του τεράστιου ορυκτού πλούτου, αυτής της πρώην γαλλικής αποικίας, σε χρυσό, ουράνιο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά. Εκεί που τώρα είναι ενωμένοι στην επέμβαση, αύριο «θα βγάλουν τα μαχαίρια στη μοιρασιά».

Πάντως, ήδη τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο Μάλι, «πληρώνουν το μάρμαρο» με πολλούς νεκρούς, ενώ σύμφωνα με χτεσινή δήλωση εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έως και 700.000 άνθρωποι αναμένεται ότι θα ξεριζωθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες εξαιτίας της επέμβασης στο Μάλι, εκ των οποίων περίπου 400.000 μπορεί να αναζητήσουν άσυλο σε γειτονικές χώρες.

ΑΛΓΕΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΗΡΙΑΣ
Σύγχυση και δυσφορία για το μακελειό

ΑΛΓΕΡΙ.--

Συγκεχυμένη παρέμενε μέχρι και χτες το μεσημέρι η κατάσταση σχετικά με την υπόθεση ομηρίας που άρχισε την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου Τινγκατουρίν, στην περιοχή Αϊν Αμένας, στη νότια Αλγερία, στα σύνορα με τη Λιβύη. Η ροή πληροφοριών εκ μέρους της αλγερινής κυβέρνησης παραμένει εξαιρετικά πενιχρή και το τι ακριβώς συμβαίνει στις εγκαταστάσεις δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο η περικύκλωση από το στρατό συνεχίζεται.

Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS μετέδιδε το πρωί ότι «έχουν ασφαλιστεί οι εγκαταστάσεις» αλλά λίγο αργότερα παραδεχόταν ότι 60 όμηροι, κυρίως ξένοι, δεν έχουν καταμετρηθεί και ότι «ξαναρχίζουν διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά τους, οι απαγωγείς, που συνδέονται με την ισλαμιστική «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» και φέρονται να δέχονται εντολές κυρίως από τον Μουχτάρ Μπελμουχτάρ, πρώην μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, ο οποίος είχε ρόλο και στον αιματηρό εμφύλιο στην Αλγερία, επικοινωνούν με το μαυριτανικό πρακτορείο ΑΝΙ, δεν επιβεβαιώνουν τη λήξη της ομηρίας, απειλούν με νέα πλήγματα κατά ξένων ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Αλγερία, καλώντας τους ντόπιους να μην τις πλησιάζουν και νωρίς το απόγευμα ζήτησαν να ανταλλάξουν δύο Αμερικανούς ομήρους με φυλακισμένους ισλαμιστές στις αλγερινές φυλακές. Προβάλλουν, επίσης, εκτός από το ζήτημα της απελευθέρωσης ομοϊδεατών τους και τον τερματισμό της επέμβασης της Γαλλίας στο γειτονικό Μάλι.

Η σύγχυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, μέχρι και χτες, δεν είχε αποσαφηνιστεί πόσοι εργαζόμενοι και ποιων υπηκοοτήτων βρίσκονταν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα όταν άρχισε η ομηρία, ενώ δεν είναι σαφές ούτε πόσοι ήταν οι ένοπλοι ισλαμιστές απαγωγείς. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στο συγκρότημα κατοικιών των εγκαταστάσεων βρίσκονταν εργαζόμενοι από τις Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μαλαισία, Νορβηγία, Αλγερία, Ρουμανία, Ιρλανδία αλλά και Φιλιππίνες.

Οι αλγερινές αρχές και πηγές που επικαλείται το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων, μέχρι στιγμής, έχουν αναφέρει ότι απελευθερώθηκαν σώοι περίπου 600 Αλγερινοί και τέσσερις ξένοι εργαζόμενοι και ότι σκοτώθηκαν περίπου 30 ξένοι όμηροι (μεταξύ των οποίων 2 Ιάπωνες, 2 Βρετανοί, 1 Γάλλος και 8 Αλγερινοί) και 11 ένοπλοι απαγωγείς (ο αριθμός των απωλειών χτες Παρασκευή ήταν μειωμένος στις επίσημες αλγερινές ανακοινώσεις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν δοθεί την Πέμπτη).

Η υπόθεση της ομηρίας έχει προκαλέσει εντονότατη δυσφορία στις κυβερνήσεις των υπηκόων που εμπλέκονται. Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, δήλωνε χτες ότι για τη Νορβηγία «η υπόθεση της ομηρίας δεν έχει λήξει» και παραδεχόταν ότι «δε γνωρίζουμε τίποτε για τους 8 από τους 13 Νορβηγούς που ήταν εκεί». Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Αλγερινό πρέσβη για να δώσει εξηγήσεις. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μανουέλ Βαλ, δήλωνε ότι ήταν μικρός ο αριθμός των Γάλλων που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις και ότι δύο επέστρεψαν, παραδεχόμενος ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άλλοι και πού βρίσκονται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, προανήγγειλε ότι θα εκφωνήσει και ομιλία για το ζήτημα, κάλεσε τους Βρετανούς «να προετοιμαστούν για τα χειρότερα» και δήλωνε ότι αρχικώς τουλάχιστον 30 Βρετανοί εμπλέκονταν στην ομηρία αλλά τώρα ο αριθμός αυτός «είναι μάλλον μικρότερος» και εξέφρασε ανοιχτά δυσαρέσκεια για τη σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού που επέδειξε η αλγερινή κυβέρνηση. Και οι ΗΠΑ εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την υπόθεση και έλλειψη ενημέρωσης για τους υπηκόους της.

ΕΕΔΥΕ
Καμία εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει και καταδικάζει την απόφαση εμπλοκής της χώρας μας στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι και την ένταξη Ελλήνων αξιωματικών στη στρατιωτική αποστολή, που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Ανεξάρτητα από τα προσχήματα και τις δικαιολογίες, η αποστολή αυτή είναι ευθέως ενταγμένη στην κλιμακούμενη επίθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στους λαούς της Αφρικής και όλου του πλανήτη, με στόχο την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Η κλοπή αυτή είναι όρος αναγκαίος για να βγει ο καπιταλισμός από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση του, πατώντας πάνω στα πτώματα των αμέτρητων θυμάτων του.

Η συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών σημαίνει άμεση στήριξη στα σχέδια της ΕΕ και ειδικά της Γαλλίας, και γίνεται για να εξασφαλίσει η άρχουσα τάξη της χώρας μας κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και τυχοδιωκτισμών. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιφορτίζεται με νέες και μεγάλες ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας.

Βαριές είναι όμως οι ευθύνες στον αποπροσανατολισμό του λαού και όλων αυτών, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από λίγους μόνο μήνες διακήρυτταν και χαιρέτιζαν το «νέο άνεμο», που τάχα έπνεε στην Ευρώπη, με την εκλογή του νέου Γάλλου Προέδρου. Αυτού, που σήμερα στέλνει επεμβατικό στρατό σε μία πρώην αποικία της Γαλλίας. Πολύ γρήγορα, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, κατέρρευσαν οι αβάσιμοι και έωλοι ισχυρισμοί τους για το νέο και το προοδευτικό, που αυτός θα έφερνε.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν να σταματήσει άμεσα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι. Καμία και με κανέναν τρόπο ελληνική εμπλοκή. Να γυρίσουν άμεσα πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις απ' όλες τις αποστολές στο εξωτερικό.

Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ