ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Συνεχίζονται τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας. Το προσωπικό ολοένα συρρικνώνεται με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις, ενώ και οι προσλήψεις νέων συμβασιούχων που έταζε η δημοτική αρχή μένουν γράμμα κενό. Αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να μένουν εκτός σταθμών καθώς δεν υπάρχουν προσωπικό, πόροι, επαρκείς υποδομές, βούληση από πλευράς κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για να ικανοποιηθούν οι διαρκώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, στον πέμπτο μήνα λειτουργίας των σταθμών για τη χρονιά 2012 - 2013, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) διαπιστώθηκε ότι: Από τις 100 προσλήψεις συμβασιούχων που έταζε («άμεσα» μάλιστα, μέσω ΕΣΠΑ) το Σεπτέμβρη η δημοτική αρχή, το νούμερο περιορίστηκε κατόπιν από την κυβέρνηση σε 70, για να ειπωθεί προχτές ότι θα είναι μόλις 40. Εστω κι αυτοί ακόμα να πάνε στους σταθμούς καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι «περίπλοκες» διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΕΣΠΑ όπως δικαιολογούνται διοίκηση του ΔΒΑ και δημοτική αρχή.

Φέρουν ακέραια την ευθύνη. Και δικαιώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ που ανάμεσα σε άλλα ζητούσαν να ανανεώσει η δημοτική αρχή έστω με δίμηνες συμβάσεις την παραμονή στους σταθμούς δεκάδων συμβασιούχων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα φιλοξενίας των παιδιών, να εξσφαλιστεί κατά το δυνατόν η λειτουργία των σταθμών. Αντίθετα, η δημοτική διοίκηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να φύγουν οι συνολικά 272 συμβασιούχοι, αποχωρήσεις που σε συνδυασμό με τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν αποψιλώσει το προσωπικό, ανοίγοντας δρόμο ακόμα και για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν 274 επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για άμεση πρόσληψη στο Βρεφοκομείο (μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων), η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση επιτέλους να τους προσλάβει. Επιπλέον, και προχτές από πλευράς διοίκησης ακούστηκαν πάλι λόγια περί κλεισίματος σταθμών. Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Καμίνη έχουν κλείσει ήδη τέσσερις.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΕΡΟΙΑΣ
Μία νεκρή και 22 τραυματίες σε τραγικό τροχαίο

Motion Team

Μία νεκρή και 22 τραυματίες, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χτες το πρωί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο Κλειδί Ημαθίας. Μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, σημειώθηκαν διαδοχικά δύο καραμπόλες οχημάτων στις οποίες ενεπλάκησαν τουλάχιστον 28 οχήματα (επιβατικά, νταλίκες, φορτηγά). Στην περιοχή επικρατούσε πυκνή ομίχλη που είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ορατότητα των οδηγών.

Η πρώτη καραμπόλα σημειώθηκε στις 8.20 το πρωί, με την εμπλοκή 20 οχημάτων. Από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων, ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα, 2 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 18 ελαφρά, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε η δεύτερη καραμπόλα με την εμπλοκή άλλων 8 οχημάτων. Τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και μια έγκυος από την Πτολεμαΐδα, η οποία επέβαινε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Διαπιστώθηκε ότι είναι καλά όμως παρέμεινε για παρακολούθηση, εξαιτίας της προχωρημένης εγκυμοσύνης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μην ιδιωτικοποιηθεί το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση του μηχανουργείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, έκανε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί και να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, δε διστάζει να απαξιώσει τις δημοτικές υποδομές και να τις αντικαταστήσει με εργολάβους.

Συγκεκριμένα, στις 11.01.2013 ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε συμφωνητικό με ιδιωτική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο, τη συντήρηση και την επισκευή 71 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας. Να σημειωθεί πως η σύμβαση είναι ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ και η ιδιωτική εταιρεία θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εργαλεία του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου στο μηχανουργείου αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς βλέπουν για ακόμα μια φορά να γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας της καθαριότητας, με σκοπό την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού, ενώ παράλληλα με τη σύμβαση αυτή αμφισβητούνται άμεσα τα εναπομείναντα ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματά τους, ακόμα και οι θέσεις εργασίας τους.

Να τονίσουμε δε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει με στοιχεία πως ο έλεγχος, η συντήρηση και η επισκευή των 71 οχημάτων θα στοίχιζε πολύ λιγότερο από 2.000.000 ευρώ αν η διοίκηση του δήμου προμηθευόταν τα απαραίτητα ανταλλακτικά.

Να σημειωθεί επίσης και το γεγονός ότι τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει το διαγωνισμό παράνομο και ζητούσε την ακύρωσή του.

Προφανώς από μια τέτοια εξέλιξη δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός της Θεσσαλονίκης, αφού οι ίδιοι θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς όφελος των κερδών των ιδιωτικών εταιρειών και των εργολάβων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: Την ακύρωση της σύμβασης, και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας. Αν θα μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  • Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα

Κινητοποίηση στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες, οι Λαϊκές Επιτροπές Βύρωνα και Καισαριανής, καταγγέλλοντας την αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες και απαιτώντας να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία.

Τα μέλη των δύο επιτροπών κάλεσαν το λαό της περιοχής να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και να ανατρέψουν στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει το λαό με απανωτούς φόρους και χαράτσια.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άγνωστος τηλεφώνησε και ενημέρωσε πως στο υποκατάστημα έχει τοποθετηθεί βόμβα. Αμέσως εργαζόμενοι και όσοι βρίσκονταν εντός του υποκαταστήματος εκκένωσαν το κτίριο, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, επρόκειτο για φάρσα.

Με ανακοίνωσή τους οι δύο επιτροπές κατάγγειλαν το περιστατικό τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα πως «φαίνεται ότι κάποιους τους θορύβησε η συμμετοχή ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και συνταξιούχων των συνοικιών μας στην κινητοποίηση, γι' αυτό και επιχείρησαν να την σταματήσουν κακήν κακώς. Το υποκατάστημα δέχτηκε τηλεφώνημα - όπως αποδείχτηκε φάρσα - από άγνωστο, για βόμβα, την ώρα της κινητοποίησης. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι θα μπορέσουν να μας τρομοκρατήσουν και να μας εκφοβίσουν με τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες».

- Η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Τρικάλων οργανώνει κινητοποίηση έξω από τη ΔΕΗ, αύριο Πέμπτη 24 Γενάρη, στις 10 π.μ.

Συνεστίαση

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γαλατσίου διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, το Σάββατο 27.1. ώρα 8 μ.μ., στο κέντρο «Βαρέλι» (οδός Ορφανίδου 76, Λαμπρινή - Γαλάτσι), τηλ: 210.2929.992.

Εκδήλωση «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»

Την εκδήλωση κοπής της πίτας του Σωματείου πραγματοποιεί, σήμερα Τετάρτη 23.1. 2013 και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ». Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση λαχνού, όπου θα κληρωθούν ένας πίνακας του Τάσσου, συλλογή βιβλίων και άλλα πλούσια δώρα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδήλωση τιμής στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Το ΔΣ του Ιδρύματος «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» οργανώνει, στην έδρα του (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος), το Σάββατο 26 Γενάρη 2013 ώρα 7 μ.μ., Μουσικοφιλολογική εκδήλωση με παρουσίαση του έργου: Ρωμιοσύνη του Γ. Ρίτσου - Μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν εθελοντικά: Η Επιτροπή Ειρήνης Κορινθίας, η Λαϊκή Σκηνή «Νότης Περγιάλης» και το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη». Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάση Ν. Καραγιάννη.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η πολύπλευρη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικού μέλους και πρώτου Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος και δωρητή στο «Σπ.τ.Αγ» του χρηματικού μέρους του Βραβείου ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (1980 - '82) που του απονεμήθηκε, στη Μόσχα, την Πρωτομαγιά 1983.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ερη Ρίτσου, κόρη του Γ. Ρίτσου.

Είσοδος ελεύθερη - στα πλαίσια της μικρής χωρητικότητας του τόπου της εκδήλωσης - για τους συγγενείς των φιλοξενουμένων στο Ιδρυμα και όσους στηρίζουν το «Σπ.τ.Αγ.», ηθικά και υλικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ