ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Το Θριάσιο παραμένει η «χαβούζα» του Λεκανοπεδίου, αφού στη Φυλή θα θάβονται περίπου 700.000 τόνοι σκουπιδιών και στα Ανω Λιόσια, 400.000. (Φωτ. από το ΧΥΤΑ στη Φυλή)

Eurokinissi

Το Θριάσιο παραμένει η «χαβούζα» του Λεκανοπεδίου, αφού στη Φυλή θα θάβονται περίπου 700.000 τόνοι σκουπιδιών και στα Ανω Λιόσια, 400.000. (Φωτ. από το ΧΥΤΑ στη Φυλή)
Ενα ακόμα βήμα για την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική πραγματοποιήθηκε χτες, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας Βορειοανατολικής Αττικής, στο Γραμματικό.

Συνολικά, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων σε Γραμματικό, Κερατέα, Ανω Λιόσια και Φυλή, με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω της οποίας παραδίδεται για τουλάχιστον 27 χρόνια το φιλέτο των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Αυτοί, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα αποφασίσουν για τις τεχνολογίες επεξεργασίας, με κριτήριο προφανώς τα κέρδη που αποκομίζουν. Φαίνεται δε ότι προκρίνεται η καύση με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και σε βάρος της ανακύκλωσης. Συνέπειες σοβαρές αναμένονται και στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της ιδιωτικοποίησης.

Το Θριάσιο θα εξακολουθεί να είναι η «χαβούζα» της Αττικής, αφού στη μονάδα της Φυλής θα θάβονται περίπου 700.000 τόνοι σκουπιδιών και των Ανω Λιοσίων, 400.000 τόνοι. Σε Κερατέα και Γραμματικό θα θάβονται από 127.500 τόνοι αντίστοιχα. Στις 24 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο της νοτιοανατολικής Αττικής στην Κερατέα, ενώ στις 29 Γενάρη και 5 Φλεβάρη για τα εργοστάσια της Δυτικής Αττικής, σε Λιόσια και Φυλή, αντίστοιχα.

Στο διαγωνισμό που προκήρυξε ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Αττικής (ΕΔΣΝΑ) συμμετείχαν είτε μεμονωμένα είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα, οι εξής οχτώ διαγωνιζόμενοι: Ενωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ. Ενωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ ΑΕ. Ενωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ. Ενωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT AE - ENVITEC AE. Εταιρεία NOVAERA HELLAS AE. Ενωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ. Ενωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ.

Παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Χτες, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζήτησαν να συζητηθεί ως κατεπείγον το θέμα των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. Μετά από ψηφοφορία που έγινε και την αρνητική απάντηση του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΝΣΑ, Γ. Σγουρού, το θέμα δε συζητήθηκε. Ο Γ. Σγουρός δεσμεύτηκε να συζητηθεί άμεσα σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Προηγουμένως, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ είχαν καταθέσει δύο γραπτές ερωτήσεις προς τον περιφερειάρχη, Γ. Σγουρό, αναφορικά με τον επικείμενο κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής, η πρώτη, και το αυξημένο κόστος κατασκευής των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η δεύτερη.

«Εκτιμούμε - υπογραμμίζεται σε σχετικό σημείωμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" - ότι ο κ. Σγουρός, ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης, από κοινού με την τρικομματική Συγκυβέρνηση ωθούν τα πράγματα στο ακραίο αδιέξοδο της έλλειψης χώρου απόθεσης, προκειμένου, επικαλούμενοι το "δημόσιο συμφέρον", κατά την προσφιλή τακτική του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, να επιβάλουν τις πιο αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές καταστάσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου Πεδίου και των δήμων της Δυτικής Αθήνας». Οπως εξηγείται, από τη μία ο Γ. Σγουρός δηλώνει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων απόθεσης» και από την άλλη αναγνωρίζει, στις 26 Νοέμβρη 2012, ότι «η χωρητικότητα του λειτουργούντος και τελευταίου κυττάρου, με ημερήσιο ρυθμό απόθεσης 5.500 τόνους εξαντλείται σε 22 μήνες».

Σε ό,τι αφορά το κόστος επεξεργασίας των ΜΕΑ, «η απάντηση του κ. Σγουρού είτε οφείλεται σε απαράδεκτη "πλάνη περί τα πράγματα", περίπτωση για την οποία έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, είτε, και το πιθανότερο, προκύπτει ένα πρόσθετο τέλος που θα πληρώνουν απ' ευθείας οι δημότες, κύρια τα λαϊκά στρώματα, το οποίο για προφανείς λόγους κρατείται "απόρρητο"», υπογραμμίζουν στο σημείωμά τους οι σύμβουλοι του ΚΚΕ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποιήσεις για φθηνό νερό

Κινητοποίηση κατά της πολιτικής για ακριβό νερό που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου, οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για Φτηνό Νερό, την Παρασκευή 1 Φλεβάρη, στον Αμπελώνα. Οι κάτοικοι του δήμου, εδώ και πολύ καιρό, αντιδρούν, αγωνιστικά, στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), να διατηρεί την τιμή του νερού σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι χιλιάδες αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί μείωση της τιμής του νερού, (0,25 λεπτά για τα πρώτα 100 κυβικά μέτρα, 0,36 λεπτά μέχρι τα 200 κ.μ., 0,42 λεπτά μέχρι τα 300 κ.μ., κ.ο.κ.), χωρίς ειδικό τέλος (80%) και ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους και χωρίς ελάχιστη κατανάλωση.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κάτοικοι του Αμπελώνα συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Τυρνάβου, ζητώντας να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα του νερού, αλλά, για μια ακόμα φορά, η παράταξη της πλειοψηφίας τους το αρνήθηκε.

Να μην πληρώσουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του νερού αποφάσισαν οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Αετολόφου, Ποταμιάς, Γερακαρίου και Ανάβρας του Δήμου Αγιάς, διαμαρτυρόμενοι για τα διπλάσια ποσά σε σχέση με πέρσι που καλούνται να πληρώσουν φέτος.

Η τεράστια αύξηση οφείλεται στη πολιτική της Δημοτική Αρχής, η οποία, σε μια περίοδο που οι αγρότες και οι άλλοι κάτοικοι των χωριών αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια κι οδηγούνται στη εξαθλίωση, επιμένει στην τακτική της υπερτιμολόγησης του νερού, επιβάλλοντας αυξήσεις, καθώς και το ειδικό τέλος 80%.

Η πολιτική αυτή προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της επαρχίας και, εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς κι άλλων μαζικών φορέων, είχε αναδειχτεί η ανάγκη της αγωνιστικής λαϊκής αντίδρασης.

Να σημειώσουμε ότι στις διεκδικήσεις που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας που, αυτές τις μέρες, βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση, περιλαμβάνεται κι αυτή που αφορά στην άρνηση των αγροτών να πληρώσουν το χαράτσι των αυξημένων δημοτικών τελών για νερό - καθαριότητα, που επιβάλλουν και στα χωριά οι «Καποδιστριακοί» δήμοι.

Αυξήσεις έως 80% στην Κέρκυρα

Αυξήσεις στο νερό από 40% έως και 80% στην περιφέρεια και τα χωριά της Κέρκυρας αποφάσισαν ομόφωνα η δημοτική αρχή (ΝΔ) μαζί με την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) στο δήμο του νησιού. Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση αύξησης των τιμών στο νερό η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον Κερκυραϊκό λαό σε κινητοποίηση την Παρασκευή 25 Γενάρη στις 10 το πρωί στην ΔΕΥΑΚ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Καταδικάζουν τη δολοφονία του μετανάστη εργάτη

«

Εξω οι φασίστες από τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές μας!». Με αυτά τα λόγια η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, καταδικάζει τη ρατσιστική δολοφονία σε βάρος του Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα.

«Η Κυβέρνηση έχει "οπλίσει" το χέρι των φασιστών της Χρυσής Αυγής με τη λογική του "νόμος και τάξη", με την επιχείρηση "Ξένιος Ζευς". Κρύβεται πίσω από την άθλια προπαγάνδα στα ΜΜΕ, που φορτώνει στους μετανάστες την ευθύνη για την ανεργία και την εγκληματικότητα, ενώ αθωώνει την πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" που φέρνει σε αντιπαράθεση τους Ελληνες φοιτητές με τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μετανάστες». Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους σε συστράτευση και επαγρύπνηση, να αντιπαλέψουμε το σύστημα που χρειάζεται και γεννάει τους φασίστες».

Την άγρια δολοφονία του μετανάστη από φασιστοειδή στα Πετράλωνα, την προηγούμενη βδομάδα, καταδικάζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος.

Κι άλλος μετανάστης νεκρός

Αλλος ένας νεκρός μετανάστης και μάλιστα ανήλικος, προστίθεται στη μακρά λίστα τέτοιων θυμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πασχίζοντας να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, θαλασσοπνίγονται, πεθαίνουν απ' το κρύο στον Εβρο, συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις καταστολής.

Συγκεκριμένα, στον Εβρο στην περιοχή της Μάνδρας Διδυμότειχου συνοριοφύλακες ανέσυραν εννιά αλλοδαπούς από το Αφγανιστάν (πέντε γυναίκες, δύο ανήλικα αγόρια, ένα ανήλικο κορίτσι και έναν άνδρα), τους οποίους είχε εγκαταλείψει ο διακινητής τους, που τους μετέφερε παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα με λέμβο. Κατά την ανάσυρση διαπιστώθηκε ότι ο ένας ανήλικος, ηλικίας 16 ετών, είχε πεθάνει. Το άλλο αγόρι και οι τρεις γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με έντονη υποθερμία, ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες οδηγήθηκαν στο Τμήμα Συνοριακών Φυλάκων στο Διδυμότειχο.

Κατέληξε το βρέφος

Κατέληξε χτες το βρέφος από τη Λέρο που το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε, σε άσχημη κατάσταση με συμπτώματα ασιτίας και υποθερμίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Οι γιατροί με την εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είχαν διαπιστώσει ότι το βρέφος δε σιτιζόταν καλά, ενώ διέγνωσαν ότι πάσχει από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Εκδήλωση - συνεστίαση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το Σάββατο 2 του Φλεβάρη το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου), πραγματοποιείται η χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίαση της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον Αρεως) και από τα κατά τόπους παραρτήματα της Αθήνας. Θα διατίθενται και στο χώρο της εκδήλωσης (εφόσον υπάρχουν θέσεις).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ