ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι μουσικοί διεκδικούν

Κάλεσμα συμμετοχής στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ απευθύνει στα μέλη του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Μεταξύ άλλων σημειώνει, ότι «η επίθεση που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι είναι οξύτατη και γενικευμένη, όμως αυτοί που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος είναι η επόμενη βάρδια των εργαζομένων, οι νέοι μουσικοί». Προσθέτει ότι η [απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την πραγματικότητα είναι το "Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα των Νέων"» δηλαδή η δημιουργία ακόμη πιο φθηνής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο.

Ο ΠΜΣ διεκδικεί: «Ενιαίες σχέσεις εργασίας για όλους τους μουσικούς των Συνόλων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των ορισμένου χρόνου, χωρίς προϋποθέσεις. Σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε άνω και κάτω των 25 ετών. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους: για το πετρέλαιο θέρμανσης, την υγειονομική κάλυψη, τη δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ. Στήριξη των Μουσικών Σχολείων. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Μουσικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Η προσυγκέντρωση του Συλλόγου θα γίνει στα γραφεία του σωματείου (Σαπφούς 10), στη 1.30 μ.μ.

Αξιόλογες ταινίες από τη «New Star»

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

«Στο Δυτικό Μέτωπο»
«Στο Δυτικό Μέτωπο»
Αξιόλογες ταινίες προβάλλονται από τη NEW STAR τη βδομάδα από 24/01/2013 έως και 30/01/2013 στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 210 3811.147, 210 3841.689). Πρόκειται για τις εξής ταινίες:

1) Το αντιπολεμικό, ρεαλιστικό αριστούργημα «Στο δυτικό μέτωπο» του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ. Η ταινία αποτελεί το τρίτο μέρος της «σοσιαλιστικής τριλογίας» του δημιουργού («Η όπερα της πεντάρας», «Συντροφικότητα») γυρισμένη το 1929, δηλαδή, λίγο πριν την άνοδο των ναζί στην εξουσία και το άνοιγμα του δρόμου για την «κόλαση» ενός ακόμη πολέμου.

Η ταινία έχει στο επίκεντρό της τέσσερις απλούς στρατιώτες που πολεμούν στο γαλλικό μέτωπο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, βιώνοντας την παραφροσύνη, αλλά και την αγάπη, την απιστία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη. Ηταν επόμενο να απαγορευτεί η προβολή της από τους ναζί το 1933. Οι σκηνές του έργου είναι εξαιρετικά αληθινές, ιδίως αυτές των χαρακωμάτων και θεωρούνται ως βάση του κατοπινού κινηματογράφου, αφού τις μιμήθηκε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο πρώτο του πολεμικό έργο «Σταυροί στο Μέτωπο» (1957).

Ωρες προβολών: 24/1 (5 μ.μ. και 6.30 μ.μ.), 25/1 (6.15 μ.μ. και 8 μ.μ.), 26/01 (6.15 μ.μ. και 8 μ.μ.), 27/1 (6.15 μ.μ., 8 μ.μ., 10 μ.μ.), 28, 29, 30/1 (5.30 μ.μ. και 7 μ.μ.).

Το αριστούργημα του Γκριγκόρι Κόζνιτσεφ «Αμλετ», το διασημότερο έργο του ΣΑΙΞΠΗΡ στην κορυφαία του κινηματογραφική απόδοση. Με τον κορυφαίο ηθοποιό που το όνομά του ταυτίστηκε με τον Αμλετ, Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκ: Προβολή: 28, 29, 30.1 στις 9 μ.μ.

Εισιτήρια 5 ευρώ και 3 ευρώ για άνεργους.

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Η Νew Star συμμετέχοντας στις προβολές που διοργανώνει η οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατό του, θα προβάλει τις παρακάτω ταινίες του, στον κινηματογράφο «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX»:

Από 24 έως 27/1 (8 μ.μ.) «Ο θίασος».

25/1: (5 μ.μ.) «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη», 5.45 μ.μ. «Η εκπομπή», 10 μ.μ. «Αναπαράσταση». 26/1: 12 μ. «Ο θίασος», 5 μ.μ. «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», 5.45 μ.μ. «Εκπομπή», 10 μ.μ. «Ταξίδι στα Κύθηρα».

27/1: 12 μ. «Μεγαλέξανδρος», 5 μ.μ. «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», 5.45 μ.μ. «Η εκπομπή». Εισιτήρια για όλες τις ταινίες: 5 ευρώ και 3 ευρώ για ανέργους.

Συνεχίζουν και παρατείνονται

Ο θίασος «Η άλλη πλευρά» παρουσιάζει (κάθε Δευτέρα, Τρίτη, 9.30μμ, έως τις 26/2), στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη, το μονόλογο του Σωτήρη Μ. Σαμπάνη «Το σώμα του χρόνου (Η στιγμή)». Σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή. Σκηνικά - κοστούμια Αιμιλίας Αποστολίδου. Βίντεο Νίκου Λάμπρου, Μουσική επιμέλεια Καλλιόπης Ναρλή. Βοηθός σκηνοθέτης: Παναγιώτης Περλέγκας. Παίζει ο Γιάννης Δεγαϊτης. Υστερα από σαραντάχρονη μετανάστευση, ο Μιχάλης πρέπει να γυρίσει στην πατρίδα για να δώσει μόσχευμα στον αδελφό του. Επιστρέφοντας αναθυμάται τα παιδικά του χρόνια, ανασύρει εικόνες, πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια, πρόσωπα που τον περιμένουν. Βυθίζεται σ' ένα δικό του «κόσμο» όπου συναντά την αλήθεια της απουσίας του. Οταν η αλήθεια του κορυφωθεί και του υπαγορεύσει την απόφασή του, τότε «εκτίθεται» απέναντι στον εαυτό του, αμετάκλητα.

  • Μέχρι τις 2/2 θα παίζεται «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, στο θέατρο «Πόλη». Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολάρι. Σκηνικά - κοστούμια: Δάφνη Κούτρα, Nικόλ Παναγιώτου. Φωτισμοί: Ενκε Φεζολάρι. Κίνηση: Χαρά Κότσαλη. Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου. Κάθε Πέμπτη στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 18.00
  • Παρατείνονται επίσης οι παραστάσεις (Δευτέρα, Τρίτη, 9μμ) του έργου «Το Δέρμα», από την ομάδα «ODC», στο «Βυρσοδεψείο» (Ορφέως 174, Βοτανικός, τηλ. 210.3453.203 - 6908707881). Σκηνοθεσία: Ελλη Παπακωνσταντίνου. Εγκαταστάσεις και κοστούμια: Τέλις Καρανάνος - Αλεξάνδρα Σιάφκου. Δραματουργία: Στάθης Γραφανάκης. Κίνηση: Βάλια Παπαχρήστου - Χριστίνα Σουγιουλτζή. Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας. Παίζουν: Λευτέρης Ζημιανίτης, Αλκης Ζούπας, Αγγελος Καλίνογλου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Θάνος Κοσμίδης, Κοσμάς Χατζής, κ.ά.
Φωτογραφικά το «Τώρα»

Τα πνεύματα της πόλης, ο τυφώνας Sandy, ένας ιπτάμενος δίσκος στον ουρανό της Πελοποννήσου, οι πορείες στην Αθήνα, οι γυναίκες του κόσμου, συνυπάρχουν περιγράφοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ενα μωσαϊκό στιγμών που αντανακλούν το παρόν που γίνεται παρελθόν στο αμέσως επόμενο λεπτό, αποτελεί η ομαδική έκθεση φωτογραφίας (23-31/1) στον Ελληνογαλλικο Σύνδεσμο (πλατεία Κολωνακίου 2, τηλ 210. 3606.231).

Η έκθεση διερευνά τη διττή υπόσταση του «Τώρα». Το κλικ της φωτογραφικής μηχανής που απαθανατίζει το παρόν όπως το βιώνουμε συλλογικά και τη ματιά του καλλιτέχνη για την ανεπανάληπτη στιγμή.

Συμμετέχουν: Σμάρα Αγιακάτσικα, Μιχάλης Αναστασίου, Χριστόφορος Δουλγέρης, Νίκος Ελληνικάκης, Δημήτρης Κατσίκης, Σπύρος Δομαζάκης, Ελένη Κουρή, Μάρω Κουρή, Γιάννης Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Αλέξης Μπεβεράτος, Τίτα Μπονάτσου, Θοδωρής Παπαδομαρκάκης, Κώστας Παππάς, Γιώργος Σαΐτας, Μάρκος Σουκεράς, Δημήτρης Φαληρέας, Κατερίνα Φανουράκη, Στράτος Φράγκου. Επιμέλεια: Εύα Μαραγκάκη.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ«Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, πλατεία Αμερικής, τηλ: 210.8673.655), θα παρουσιαστεί (24,30,31/1, 9.15μμ) η θεατροποιητική παράσταση «Χάρτινα πουλιά», σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης, μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης, Γιάννης Ψειμάδα, κίνηση: Ναταλία Στυλιανού, φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας. Συμμέχουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Κρανάς, Νίκος Γκεσούλης, Ναταλία Στυλιανού, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Ισιδώρα Δωροπούλου, Κατερίνα Χατζάκη, Θωμάς Καζάσης, Γιώτα Βαμβακά. Ζωντανή μουσική-τραγούδι: Γιάννης Ψειμάδας. Εισιτήριο 10 ευρώ.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του Εθνικού Θεάτρου διακρίθηκε, συμμετέχοντας στο διεθνή διαγωνισμό νέων ηθοποιών που οργάνωσε η Ακαδημία «Σίλβιο ντ' Αμίκο» στη Ρώμη (12/1/2013). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δεκαεπτά νέοι ηθοποιοί από εθνικές δραματικές σχολές, ακαδημίες και κονσερβατόρια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας εκπροσώπησε η αριστούχος απόφοιτος (Ιούνιος 2012) Δήμητρα Βλαγκοπούλου, που έλαβε τον πρώτο έπαινο της κριτικής επιτροπής (πρόεδρος η ηθοποιός Βίρνα Λίζι), παρουσιαζοντας την Κασσάνδρα στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Στην προετοιμασία της βοήθησαν οι Φιλαρέτη Κομνηνού (δασκάλα στη σχολή ) και Βίκτωρ Αρδίττης (υπεύθυνος σπουδών της σχολής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ