ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδικό τουρνουά ποδοσφαίρου

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 10 Φλεβάρη

«Φτιάξε την ομάδα σου και πάρε μέρος στο Πανελλαδικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5x5 του ΜΑΣ» καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τους φοιτητές σε όλη τη χώρα, καθώς το πρώτο πανελλαδικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 που διοργανώνεται από φοιτητές για φοιτητές είναι γεγονός!

Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 16 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί στις 26 Μάη. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι τις 10 Φλεβάρη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχές και να ζητήσουν πληροφορίες στις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ.

Στην ανακοίνωσή της για το τουρνουά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ επισημαίνει:

«Την στιγμή που... πληρώνουμε ένα «σκασμό» λεφτά για να σπουδάσουμε στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, γονατίζουν εμάς και τις οικογένειές μας με νέα δυσβάσταχτα μέτρα, μας υπόσχονται ένα μέλλον στη ανεργία, στη μετανάστευση ή τη δουλειά-λάστιχο... εμείς δεν το βάζουμε κάτω!!!

Μέσα από το τουρνουά θέλουμε να δυναμώσει ο αγώνας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φοιτητών για πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σήμερα οι ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στις σχολές μας αφήνονται να ρημάζουν. Συνήθως το προσωπικό που υπάρχει δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και το υπουργείο παιδείας "κάνουν οικονομία" από το δικαίωμά μας στην άθληση με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μην ξοδεύουν ούτε μισό ευρώ για τη δημιουργία και επισκευή των απαραίτητων υποδομών. Οι αθλητικές ομάδες όπου υπάρχουν στηρίζονται μόνο στο μεράκι των φοιτητών που συμμετέχουν.

Οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι ξεπουλιούνται στους ιδιώτες για να βγάζουν κέρδη από την ανάγκη μας στην άθληση, στη βόλτα, στη διασκέδαση.

Βγάζουμε κόκκινη κάρτα στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, σε όσους αποκλείουν τους νέους από το δικαίωμα στην άθληση!

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές με τη συμμετοχή τους να δώσουν μήνυμα στους μηχανισμούς που μετατρέπουν τον αθλητισμό σε πανάκριβο εμπόρευμα, τους αθλητές σε πλασιέ προϊόντων και τους φιλάθλους σε προσωπικούς στρατούς των ιδιοκτητών ομάδων.

Να στείλουν στον πάγκο τους ατζέντηδες, τα χρυσοπληρωμένα συμβόλαια και τα αναβολικά, το ποδόσφαιρο - επιχείρηση.

Σε αυτό το τουρνουά «παίζουνε μπάλα» οι δικές μας ανάγκες!

Μέσα στις σχολές, σε κάθε έτος οι φοιτητές να φτιάξουν τις ομάδες τους. Καλούμε τους εργαζόμενους φοιτητές, τους εστιακούς, όλους τους φοιτητές να δηλώσουν μαζικά συμμετοχή. Να σμίξει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ο φοιτητής και ο σπουδαστής που αγωνιά, που αγωνίζεται, που διεκδικεί.

Καλούμε τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Ετών και τις Επιτροπές Αγώνα να πάρουν πρωτοβουλίες για να αναδειχτεί η ανάγκη για μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Να συνδεθεί ο αγώνας αυτός με τον αγώνα για δωρεάν σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, για πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί το λαό και την εξουσία του και όχι τα μονοπώλια και τα κέρδη τους. Σε αυτόν τον αγώνα νικητές θα είναι ο λαός και τα παιδιά του»!

Εκδηλώσεις για τα 1.000 φύλλα «Οδηγητή»

Αύριο στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια της έκθεσης. Εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη θα εκτίθενται από αύριο και για τρεις ημέρες, στιγμές από την ιστορική πορεία του «Οδηγητή» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η έκθεση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» θα φιλοξενηθεί στις 25, 26 και 27 Γενάρη στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο στις 6.30 μ.μ. και στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν και οι εξής εκδηλώσεις.

-- Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος». Ομιλητής Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Σάββατο 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση του χρονικού του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών. Ομιλητής Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Κυριακή 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση με θέμα «Νέοι δρόμοι στην ενημέρωση, νέοι δρόμοι στην χειραγώγηση». Ομιλητής Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Αύριο Παρασκευή από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Ανάλογη έκθεση θα γίνει στις 1, 2 και 3 Φλεβάρη και στη Λάρισα.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις
  • Αύριο Παρασκευή:

-- Μυτιλήνη, με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - αναντικατάστατο όπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά», στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ). Ομιλητής Στρατής Δουνιάς, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή».

-- Κομοτηνή, με θέμα «Νέοι δρόμοι στην ενημέρωση, νέοι δρόμοι στη χειραγώγηση», στις 8 μ.μ., στο φουαγιέ του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Ομηλητής Γιάννης Βουζαράς, στέλεχος του ΚΚΕ.

  • Σάββατο 26 Γενάρη:

-- Αμφισσα, με θέμα «Eπαναστατικός - κομματικός Τύπος», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου (πλατεία Κεχαγιά.

-- Κοζάνη, εκδήλωση των ΟΒ του ΤΕΙ, στα γραφεία της ΚΝΕ.

-- Καστοριά, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με την προβολή της ταινίας «Δευτέρες με λιακάδα», ισπανικής παραγωγής 2002, συνεχίζονται αύριο, Παρασκευή, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ στην Αττική. Με την καπιταλιστική κρίση και την «επιδημία της υπερπαραγωγής» στο επίκεντρο, η ΚΝΕ δένει το πολιτικό περιεχόμενο με επιλεγμένα δείγματα προοδευτικής τέχνης, σε όλες τις μορφές της.

Η ταινία «Δευτέρες με λιακάδα» προβάλλεται αύριο στις 8.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Είναι μια κοινωνική περιπέτεια, μια γλυκόπικρη κωμωδία, που περιστρέφεται γύρω από εφτά ανθρώπους που μένουν χωρίς δουλειά, ασφάλεια, μέλλον. Οταν στην πόλη τους καταστρέφεται το τοπικό ναυπηγείο, για να ανυψωθεί στη θέση του ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, οι ίδιοι περιφέρονται από την προσωρινή δουλειά, στο ταμείο ανεργίας, στις αίθουσες αναμονής. Και όταν απογοητεύονται, μεθούν με φίλους για να ξεχάσουν και όταν παλεύουν, δίνουν ό,τι τους έχει απομείνει, για να κερδίσουν για άλλη μια φορά την αξιοπρέπειά τους.

«Ο κινηματογράφος πρέπει να καταπιάνεται με ό,τι βρίσκεται μπροστά του, με ό,τι ενδεχομένως ξεχνά γιατί δεν το βλέπει καθαρά, γιατί δε θέλει να το δει. Με συνοικιακές καθημερινές θαυμάσιες ιστορίες», έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Φερνάντο Λεόν ντε Αράνοα. Το «Δευτέρες με λιακάδα» κέρδισε βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν, πέντε βραβεία Γκόγια, ανάμεσα στα οποία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, και α' ανδρικού ρόλου.

Οι δραστηριότητες της Επιτροπής Φεστιβάλ για το Γενάρη κλείνουν τη Δευτέρα 28 Γενάρη με τη θεατρική παράσταση «Η πτώση και άνοδος του κ. Γκρόσαπ» και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, στις «Μουσικές Διαδρομές» (Πατησίων 208, στάση Καλλιφρονά). Η εκδήλωση ξεκινά στις 8 μ.μ.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Συνεχίζεται η δραματική υποχρηματοδότησή τους

Για την υποχρηματοδότηση και το στραγγαλισμό των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων διαμαρτύρονται, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα, τονίζοντας: «Τα τελευταία τρία χρόνια, ειδικά, στο πλαίσιο της σκληρής επίθεσης που δέχεται συνολικά ο χώρος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, τα 71 Κέντρα Πρόληψης έχουν "ματώσει" περισσότερο από όλες τις δομές. Ο προϋπολογισμός του 2013 τα κλονίζει θανάσιμα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών μας και εγκατάλειψης της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νεολαίας, στις ράγες τις εξάρτησης».

«Ολοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς έχουν βαρύτατες ευθύνες», τονίζουν οι εργαζόμενοι και εξηγούν αναλυτικά ότι «το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης 19.200.000 ευρώ, το υπουργείο Υγείας "τσεκουρώνει" τους προϋπολογισμούς τους (μ.ο. περικοπών στο -54% την τελευταία τριετία), η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ προτείνει επιπλέον περικοπές στην επιχορήγησή τους αντί να ζητά τις υπέρογκες οφειλές του υπουργείου Εσωτερικών. Η δε διοίκηση του επιστημονικού συνεργάτη ΟΚΑΝΑ δεν υπολείπεται. Εκατομμύρια ευρώ του υπουργείου Υγείας δεν καταβλήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τον ΟΚΑΝΑ στα 71 Κέντρα Πρόληψης».

Επιπλέον «με τον προϋπολογισμό του 2013, το υπουργείο Υγείας θα δώσει στα 71 Κέντρα Πρόληψης το πολύ 5 εκ. ευρώ. Αναλύοντας τα 71 Κέντρα Πρόληψης στους περίπου 400 εργαζομένους τους, για το 2013 έχουν προϋπολογιστεί το πολύ 12.500 ευρώ ανά εργαζόμενο - και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται μισθοί, εισφορές ΙΚΑ, ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, νερού κ.λπ. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να αυθαιρετεί μην κατανέμοντας τα χρήματα του υπουργείου Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών μην καταβάλλοντας τις οφειλές του».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να υπολογιστούν και να αποδοθούν στα Κέντρα όλα τα οφειλόμενα, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων (που λήγει εντός του 2013), να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στις δομές, να λυθεί το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας των Κέντρων. Και διαμηνύουν ότι δε θα μείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ