ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΜΜΑΤΑ
Πιο αντιδραστική η λειτουργία και ο ρόλος τους

Τη σχετική έκθεση παρουσίασε χτες στην ελληνική Βουλή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου

Σε πορεία ενίσχυσης των αντιδραστικών χαρακτηριστικών των «ευρωκομμάτων» και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος σε κάθε κράτος - μέλος, κινείται η ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικής έκθεσης που εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, με τον τίτλο «Για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων». Η ευρωβουλευτής παρουσίασε χτες τα βασικά σημεία της έκθεσης σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της ελληνικής Βουλής.

Η έκθεση, που διαμορφώθηκε με τη συμφωνία των πολιτικών ομάδων του ευρωμονόδρομου, απηχεί τις επιδιώξεις και τις προτεραιότητες της αστικής τάξης σε σχέση με τα ευρωκόμματα, αλλά και την ανησυχία των αστών πολιτικών για το κύρος των ευρωκομμάτων και την περιορισμένη επιρροή τους στους εργαζόμενους στην ΕΕ, ιδιαίτερα στη νεολαία. Σε σχετική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης στις Βρυξέλλες, υπήρξε γενική συμφωνία των ευρωκομμάτων. Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, συμφώνησε με αυτήν και ο πρόεδρος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς», στο οποίο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τον προηγούμενο κανονισμό, η νέα πρόταση τον κάνει πολύ πιο αντιδραστικό, αφού επιβάλλει ολοκληρωτική εξάρτηση των κομμάτων αυτών από την ΕΕ, με όχημα τη χρηματοδότησή τους. Οπως τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, δημιουργείται ένα ενιαίο και μοναδικό νομικό καθεστώς για τα ευρωκόμματα, αφού «ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα» είναι μόνο εκείνα που αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γράφονται σε ειδικό Μητρώο.

Ετσι, εκτός από τις προϋποθέσεις που ίσχυαν, όπως «να σέβεται με το πρόγραμμά του και με τη δράση του τις αρχές της ΕΕ», προστίθεται τώρα και ο όρος το ευρωκόμμα να υποβάλλει προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από το πρόγραμμά του και το καταστατικό του, για να ελέγχεται εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας του είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ.

Ζητάνε τις λίστες με τα μέλη

Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο της πρότασης ορίζονται συγκεκριμένα και οι κανόνες που πρέπει να περιέχουν τα καταστατικά λειτουργίας των ευρωκομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευρωκόμματα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, ακόμα και την πλήρη λίστα των μελών τους (κομμάτων και φυσικών προσώπων) και τα ονόματα όλων όσων έχουν προσφέρει οικονομική εισφορά πάνω από 1.000 ευρώ το χρόνο. Για να χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, πρέπει να εκλέγουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.

Συνεπώς τα λεγόμενα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι σε απόλυτο βαθμό εξάρτημα της ΕΕ και η αναγνώρισή τους εξαρτάται από την αποδοχή του προγράμματος και του καταστατικού τους από την ΕΕ. Με το ενιαίο νομικό καθεστώς και την οργανωτική σύγκλιση, η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει ομοιογενή δομή, τρόπο λειτουργίας και δράσης των ευρωκομμάτων, αστικών και οπορτουνιστικών, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα την αστική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις στα ευρωκόμματα από το Ευρωκοινοβούλιο εάν αυτά δε συμμορφώνονται με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Επιχειρείται, τόνισε η Δ. Μανωλάκου, μια ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα κάθε χώρας, αφού η ΕΕ λέει τι κόμματα θέλει και «τι κουστούμι θα φοράει» σε μια προσπάθεια να εξοντώσει όποιον διαφωνεί, ασκώντας ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία στα μαρξιστικά - λενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα που αντιπαλεύουν σταθερά την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ. Υπενθύμισε, τέλος, ότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις προωθούμενες αλλαγές.

ΠΑΣΟΚ
Εγγυάται τα τωρινά και τα επόμενα βάρβαρα μέτρα

Την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, διαμήνυσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την προώθηση και νέων πακέτων στην περίπτωση «αποκλίσεων» από τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σε ομιλία του στη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το επόμενο εξάμηνο θα κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επέλαση και θα «εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που ελήφθησαν». Επιδίωξε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζομένους περί «τελευταίου πακέτου», ισχυριζόμενος ότι «μόνη λύση είναι η ολοκλήρωση της προσπάθειας», ζητώντας υποταγή του λαού στην εφαρμογή της βαρβαρότητας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως προκρίνει η έκθεση ΔΝΤ, ο Ε. Βενιζέλος με νόημα ανέφερε «ας μην κάνουν κάποιοι σαν να ανακάλυψαν την Αμερική» και υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει «η εφαρμογή των συμφωνημένων, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα να ζητηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων». Σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τη συζήτηση για τη διόγκωση του ελλείμματος, ξεκαθάρισε ότι για το ΠΑΣΟΚ «οι μεταρρυθμίσεις είναι επιλογές ζωτικής σημασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ανέφερε: «Στο εσωτερικό επιδιώκεται η πολιτική της ρήξης. Στο εξωτερικό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει διαπιστευτήρια νομιμότητας. Τέτοια διγλωσσία». Είπε ακόμα ότι ο Αλ. Τσίπρας «επιδίδεται σε μια δημοσιοσχετίστικη προσπάθεια εξωραϊσμού και επίδοσης διαπιστευτηρίων στα σκαλοπάτια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και στις ΗΠΑ». Και διερωτήθηκε: «Για να δείξει τι; Οτι δεν υπάρχει άλλη γραμμή από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση;».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική;

-- Τι σημαίνουν αυτά που είπε ο Αλ. Τσίπρας στους εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του αν κυβερνήσει;

«

Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική, ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα». Αυτά είπε τις προάλλες ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε μόνο τυχαίες δεν είναι. Αντίθετα, συνιστούν διαπιστευτήρια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και διαβεβαίωση ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θίξει σε τίποτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Ο Αλ. Τσίπρας είναι σαφής γι' αυτό, όταν λέει ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να έχει «συνέχεια και συνέπεια». Ποια είναι, όμως, η «σταθερότητα» που εξασφάλισε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με τη στάση της και πώς θα συνεχίσει να την εγγυάται, όπως διαβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας;

Για να μην πάμε στο πολύ μακρινό παρελθόν, ας δούμε πώς η Ελλάδα συνέβαλε στη «σταθερότητα» της περιοχής: Στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, που ολοκλήρωσε το διαμελισμό της, έδωσε «γην και ύδωρ» για τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα που ματοκύλισαν την περιοχή. Στον πόλεμο κατά του Ιράκ, έκανε το ίδιο, όπως και στην επέμβαση στο Αφγανιστάν, όπου μάλιστα συμμετείχε με έμψυχο υλικό στην κατοχή που ακολούθησε. Στην πρόσφατη επέμβαση στη Λιβύη, η Ελλάδα έγινε ορμητήριο για τα «συμμαχικά» αεροπλάνα και πλοία, ενώ ενεπλάκη με διάφορους τρόπους και στα γεγονότα της Αιγύπτου. Τώρα με τη Συρία, η Ελλάδα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία και με το Ισραήλ, που δολοφονεί τους Παλαιστίνιους και ετοιμάζεται για επέμβαση σε Συρία και Ιράν. Θυμίζουμε ότι μετά την τελευταία επέμβαση των Ισραηλινών στη Γάζα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανασταλεί και όχι να ακυρωθεί η στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Σ. Πέρες, όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα. Χάριν της «σταθερότητας» στην περιοχή, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με τις πλάτες του οποίου αμφισβητούνται σήμερα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, καθώς η ίδια η λυκοσυμμαχία το αντιμετωπίζει ολόκληρο σαν «γκρίζα ζώνη».

Η αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις (με πρώτη αυτή της Σούδας) παραμένουν ενεργές και από τις πιο χρήσιμες για τους ιμπεριαλιστές εδώ και δεκαετίες, ενώ στον αέρα, στη γη και τη θάλασσα της Ελλάδας ασκείται η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, στην προετοιμασία της για δολοφονικές αποστολές. Στο όνομα πάντα της «σταθερότητας», η Ελλάδα στηρίζει φανατικά τις αποφάσεις για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ, που προβλέπουν ένταση της στρατιωτικής επέμβασης και καταστολής όπου Γης, για την υπεράσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Αυτή είναι η «σταθερότητα» στην οποία συμβάλλει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μονοπωλίων, γεννάει συρράξεις και σε καιρούς που κυοφορείται ο πόλεμος σημαίνει ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Η Ελλάδα συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό σύστημα από υποδεέστερη θέση, εξαιτίας της αγιάτρευτης ανισομετρίας του συστήματος. Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο κάθε φορά στη «σταθερότητα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι με ποια συμφέροντα ποιων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών διαπλέκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, στα πλαίσια των ανταγωνισμών. Αλλά αυτό δεν είναι σταθερότητα, αλλά εμπλοκή τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που φτάνουν μέχρι και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, που επίσης εντάσσεται μέσα σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς.

Πάνω σ' αυτό το δεδομένο οικοδομείται διαχρονικά η ελληνική εξωτερική πολιτική, που στόχο είχε να διασφαλίσει στα ντόπια μονοπώλια καλύτερους όρους για την αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους. Για παράδειγμα, η συμμετοχή της Ελλάδας στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και η στήριξη των συνολικότερων ανατροπών στα Βαλκάνια άνοιξαν το δρόμο για κερδοφόρα εξαγωγή κεφαλαίων στις χώρες αυτές από την ντόπια πλουτοκρατία. Αρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει συμβολή στη σταθερότητα, υπονοεί διασφάλιση των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή, με «συνέχεια και συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα και η οποία έχει χώσει τη χώρα επικίνδυνα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. Από μια τέτοια εξωτερική πολιτική δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο λαός. Είναι εχθρική για τα συμφέροντά του, συνολικά για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ