ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πολύπλευρες κινητοποιήσεις για το φορολογικό

Πανελλαδική κινητοποίηση στις 20 του Φλεβάρη με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στη φοροληστεία

Με ένταση του αγώνα τους απαντούν στα άγρια φορολογικά μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων που παλεύουν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Η κορύφωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, όπως επισημάνθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), θα είναι η πανελλαδική κινητοποίηση που αποφάσισε για την Τετάρτη, 20 του Φλεβάρη, η ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και στην υπόλοιπη Ελλάδα στις μεγαλύτερες Εφορίες. Στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης για το φορολογικό, η ΟΒΣΑ θα ξεδιπλώσει τις δικές της πρωτοβουλίες, καλώντας και τα σωματεία μέλη της να κάνουν ένα βήμα μπροστά στη δράση τους, να τις στηρίξουν, να προχωρήσουν και με δικές τους ιδέες, να μεγαλώσουν τη συμμετοχή των μελών τους.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, μιλώντας στην πολύ μαζική σύσκεψη της Τετάρτης, τόσο για τη γενικότερη κατάσταση των ΕΒΕ, όσο και τις επιπτώσεις από τα φορολογικά μέτρα, επισήμανε τα εξής για τη δράση της Ομοσπονδίας μέχρι τις 20 του Φλεβάρη:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό, την Τετάρτη, 6 του Φλεβάρη, στις 9 το πρωί.
  • Παρέμβαση στη ΔΕΗ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, που αφορούν και τις μικρές επιχειρήσεις των ΕΒΕ. Ο ακριβής χρόνος θα καθοριστεί στη συνέχεια.
  • Εκδήλωση για τα παιδιά, όπου θα κοπεί και η πίτα της Ομοσπονδίας, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης.
  • Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση που καλεί η ΠΑΣΕΒΕ για το φορολογικό, στις 20 του Φλεβάρη.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη από τα σωματεία της ΟΒΣΑ, έγινε ενημέρωση για τις βασικές βλαπτικές μεταβολές στο φορολογικό, από τον λογιστή Ν. Χατζηδάκη, που τόνισε ότι γίνονται σημαντικές αλλαγές προς το χειρότερο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αφανισμού των μικρών ΕΒΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ - και στη συνέχεια κι άλλοι ομιλητές - έδωσε έμφαση στην οργάνωση του αγώνα μέχρι τις 20 του Φλεβάρη και στην ανάγκη να πάρει μαζικότερα χαρακτηριστικά η δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να γίνει συζήτηση στα ΔΣ των οργανώσεων, να γίνουν γενικές συνελεύσεις, όπου είναι δυνατό, και πλατιές συσκέψεις ενημέρωσης για την κατάσταση, το διεκδικητικό πλαίσιο, τις κινητοποιήσεις. Προέτρεψε τα συνδικαλιστικά στελέχη να αναλάβουν και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Παρότι αυτήν την περίοδο δίνεται έμφαση στα φορολογικά ζητήματα, η ΟΒΣΑ τοποθετείται και για άλλα θέματα που επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή και τη δουλειά των επαγγελματοβιοτεχνών, όπως η ακρίβεια, η υποβάθμιση της Υγείας, το χτύπημα που δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η λεγόμενη «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, το χτύπημα στην αργία της Κυριακής.

Την έμπρακτη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν, δήλωσε ο Ν. Αυρηλιώνης από την Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
«Αντεπίθεση» με πλήθος αιτημάτων

«Αναβρασμός» συνεχίζει να επικρατεί στο χώρο των φωτοβολταϊκών, μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, που από τη μια δείχνουν την έξοδο από την αγορά στους πιο αδύναμους επενδυτές και από την άλλη αντανακλούν την εξέλιξη του εσωτερικού ανταγωνισμού στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι φορείς των φωτοβολταϊκών επανέρχονται με μια σειρά από αιτήματα και προτάσεις που στόχο έχουν να αμβλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα, να διατηρήσουν ένα μεγαλύτερο τμήμα επενδυτών στο «παιχνίδι» και να συνεχιστεί το «πάρτι» των υπέρογκων αποζημιώσεων για την αγορά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που βλέπουν νέες αυξήσεις να επιβάλλονται και στο ρεύμα και στα δίκτυα και στο διαβόητο τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ).

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), με επιστολή του προς το υπουργείο ΠΕΚΑ, ζητά να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα «οικειοθελούς ανάκλησης της δέσμευσης του ηλεκτρικού χώρου σε όσους επενδυτές το επιθυμούν, με ταυτόχρονη επιστροφή της εγγυητικής τους, αλλά και του καταβληθέντος κόστους των όρων διασύνδεσης στο όποιο ανεκτέλεστο μέρος τους». Αφορά επιχειρηματίες με έργα κάτω του 1 MW που δεν έχουν ακόμη υλοποιήσει τα έργα τους και πλησιάζει στη λήξη του το 18μηνο περιθώριο που τους έχει δοθεί, με κίνδυνο να εκπέσουν οι εγγυητικές.

Ο Σύνδεσμος δε σταμάτησε εκεί. Σε συνάντηση με τη διοίκηση της EUROBANK, πριν από λίγες μέρες, απέσπασε την καταρχήν θετική αντιμετώπιση του αιτήματος για ρύθμιση δανείων. Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα για το πώς τράπεζες και επιχειρήσεις σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν, προς αποκλειστικά αμοιβαίο όφελος, τα τεράστια ποσά της ανακεφαλαιοποίησης και κάθε άλλης ενίσχυσης από το δημόσιο ταμείο προς τον τραπεζικό τομέα. Από την τράπεζα ζητήθηκε παράταση δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, για όσο θα ισχύει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου, που επιβλήθηκε πρόσφατα στις επιχειρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) που κατασκευάζει τον αναγκαίο εξοπλισμό, ζητά από το ΥΠΕΚΑ δίμηνη παράταση για όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, προκειμένου να διασυνδεθούν τα έργα τους με το ηλεκτρικό σύστημα. Η προθεσμία λήγει στις 12 του Μάρτη, ανατρέποντας σε κάποιες περιπτώσεις το 18μηνο περιθώριο που είχε δοθεί, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι υψηλότερες «ταρίφες» που είχαν συμφωνηθεί με τον ΛΑΓΗΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σχέδιο νόμου σε «διαβούλευση»

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθεί για «διαβούλευση» από το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορά στην καταβολή ενός μέρους από στη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων μέχρις ότου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την απονομή της. Στο σχέδιο νόμου, αναμένεται να υπάρχουν και οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για αξιοποίηση στις «σχολάζουσες κληρονομιές», τα κληροδοτήματα και τις αδρανείς καταθέσεις.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μικρή μείωση αφίξεων το 9μηνο του '12

Τη μικρή μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 5,2% το πρώτο 9μηνο του 2012 (Γενάρης - Σεπτέμβρης) επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (90,0%), παρουσίασαν περίπου 5,2%, (ίδια με τη συνολική μείωση), ενώ τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν μείωση 8,3%. Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από Πολωνία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Ολλανδία, ενώ σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,6%) και η Γαλλία (6,6%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική, ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας.

Στην ανάλυση των στοιχείων, κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι σημαντικές αφίξεις γίνονται αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης στο 9μηνο είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών (15,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (13,8%) και της Ρόδου (10,7%).

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προφυλάξεις για «φέσια» των τραπεζιτών

Υερτριπλασιασμός κερδών, μείωση 20% στο μέρισμα του Δημοσίου

Υπερτριπλασιαμό κερδών καταγράφει στο 12μηνο του 2012 ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 318,6 εκατ. ευρώ (από 96,6 εκατ. ευρώ για το 2011).

Ταυτόχρονα, βλέπουν αυξημένες τις πιθανότητες για μελλοντικές «έκτακτες ζημιές και επισφαλείς απαιτήσεις, πιστωτικούς κινδύνους», που αφορούν στις πράξεις που σχετίζονται με τη διοχέτευση πακτωλού κεφαλαίων στις μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Προκειμένου να καλυφθούν από τυχόν «φέσια» εμφανίζουν αυξημένες λογιστικές προβλέψεις με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση του μερίσματος που διανέμεται στους μετόχους και με μεγάλο χαμένο το κρατικό ταμείο και τα έσοδα. Οι εμφανιζόμενες «προβλέψεις» απογειώθηκαν στα 6,2 δισ. ευρώ (!) με αύξηση κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά και τον υπερτριπλασιασμό των κερδών, το μέρισμα που αναλογεί στο Δημόσιο συρρικνώθηκε σε ποσοστό 20% και διαμορφώνεται στα 305,3 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ