ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
«Ο λαός δεν αντέχει να πληρώνει άλλους φόρους»

Κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών σε εφορίες, ενάντια στη φοροληστεία των εργατικών νοικοκυριών

Από την κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη
Από την κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Εφορίες, πραγματοποίησαν χτες Λαϊκές Επιτροπές αντιδρώντας στη φοροληστεία και τα χαράτσια της κυβέρνησης.

Στην Εφορία Νέας Σμύρνης, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, με πανό που έγραφε: «Οργανωμένη πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα. Να πάρουν πίσω τα χαράτσια και τους αντιλαϊκούς φόρους» στάθηκαν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου και μοίραζαν ανακοίνωση σε όσους ετοιμάζονταν για συναλλαγή με την εφορία, καλώντας τους σε οργανωμένη και συντονισμένη πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

«Η κατάσταση έχει ξεπεράσει και το ...απροχώρητο. Ηρθα να κάνω διακανονισμό του χαρατσιού της ΔΕΗ, γνωρίζοντας πως και με τον επικείμενο διακανονισμό δεν θα είμαι σε θέση να τον πληρώσω. Αλλά και τι να κάνω; Η μόνη λύση είναι να καταργηθεί γιατί πολύ απλά δεν έχουμε να πληρώσουμε», ανέφερε ένας εργαζόμενος που ο μισθός του δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ και είναι απλήρωτος για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

«Αν πληρώσω όλα τα μπιλιέτα που μου στέλνουν στο τέλος δεν θα πάρουν τίποτα, αφού δεν θα μου έχουν περισσέψει λεφτά για φαγητό και φάρμακα. Πόσο πια να αντέξω χωρίς φαγητό και φάρμακα; Αυτοί θα μας τελειώσουν πριν την ώρα μας, κάτι πρέπει να γίνει» μας είπε ένας 74χρονος συνταξιούχος που προσήλθε κι αυτός για διακανονισμό του χαρατσιού.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής με υπεύθυνους της Εφορίας απαίτησαν, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσουν σε καμιά κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε οποιονδήποτε δεν μπορεί να καταβάλει αυτούς τους υπέρογκους φόρους.

Στο Βύρωνα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ΔΟΥ Βύρωνα πραγματοποίησαν και οι Λαϊκές Επιτροπές Βύρωνα και Καισαριανής. Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν τον κόσμο για το ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος γι' αυτή την κατάσταση, της οικονομικής αφαίμαξης των οικογενειών μέσω των φορολογικών μέτρων.

Οπως τόνισε ο Γιώργος Βρεττάκης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Βύρωνα, ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τα αντιλαϊκά τους μέτρα όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το χαράτσι της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ο Σήφης Τσιριπίδης από τη Λαϊκή Επιτροπή Καισαριανής είπε: «Δυστυχώς έχουμε το πιο συνηθισμένο φαινόμενο να υπάρχουν οικογένειες που είναι άνεργοι και οι δύο γονείς ή είναι ο ένας από τους δύο αλλά και ο ένας είναι κακοπληρωμένος ή απλήρωτος τις περισσότερες φορές. Πριν ένα χρόνο συναντούσαμε οικογένειες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ρεύμα, τώρα δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά όπως είναι γάλα για τα παιδιά, τρόφιμα. Κόβουν και πράγματα που παλιά τα θεωρούσαμε δεδομένα. Να βοηθούν οι γονείς τα παιδιά τους για πράγματα του σχολείου».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Εξόρμηση στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν, χτες επίσης, μέλη της Επιτροπής Ανέργων Καλλιθέας, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στο συλλαλητήριο του ΜΑΣ που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα. Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκαναν μέλη της Επιτροπής εντός του υποκαταστήματος, υπάλληλοι του ΟΑΕΔ προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, ωστόσο άνεργοι που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές εκείνη την ώρα, επέβαλαν να γίνει η συζήτηση κανονικά.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στο ρεύμα οργάνωσε, χτες, έξω από το κτίριο της ΔΕΗ, η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Τρικάλων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Καταγγέλλουν τη δολοφονία του μετανάστη

Φουντώνει το κύμα καταγγελίας της άγριας δολοφονίας του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη από φασιστοειδή την περασμένη Πέμπτη στα Πετράλωνα από εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς.

«Η δολοφονία του 27χρονου αποτελεί συνέχεια των φασιστικών ρατσιστικών εγκληματικών ενεργειών ενάντια σε μετανάστες και αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, όλο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, κάθε συνάδελφο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής να αναδείξει τη δράση των ταγμάτων εφόδου και να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, κάθε φασιστική λογική που διαχωρίζει τους εργαζόμενους.

Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής, καταγγέλλει: «Τα αστικά πολιτικά κόμματα έστησαν μαζί με τη Χρυσή Αυγή ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος του λαού. Η συγκυβέρνηση πυροδοτεί τη ρατσιστική της δράση με την πολιτική καταστολής σε βάρος των μεταναστών, τους στοχοποιεί, τους κυνηγά, δίνει το πάτημα για τραμπούκικες ενέργειες βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής. Ολοι εμείς οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουμε να περιφρουρούμε τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών».

Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν ακόμα και: το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές νομού Αττικής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην και του νυν διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ και κατά του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας «Ακτωρ» που είχε αναλάβει το έργο διάνοιξης της σήραγγας Λιανοκλαδίου - Δομοκού άσκησε χτες ο εισαγγελέας Αρ. Κορρέας μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Το έργο ξεκίνησε το 2007 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ παρά τη χρηματοδότησή του. Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά σε απιστία στην υπηρεσία από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του νομικού προσώπου της ΕΡΓΟΣΕ, σε βάρος του νυν και του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου και σε βάρος υπαλλήλων του αυτού νομικού προσώπου, αρμόδιων για την εκτέλεση του έργου. Επίσης, για άμεση συνέργεια, σε βάρος υπαλλήλων της αναδόχου εταιρείας του έργου και για ηθική αυτουργία σε βάρος του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ: Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο επιβατικά αυτοκίνητα συγκρούστηκαν κοντά στο χωριό Πλατύκαμπος Λάρισας, στο ύψος της διασταύρωσης Χάλκης - Πλατυκάμπου, η οποία προκλήθηκε λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου από την έντονη βροχόπτωση. Δυο γυναίκες κι ένας άνδρας που επέβαιναν στο ένα ΙΧ και ένας άνδρας που επέβαινε στο δεύτερο είναι τα θύματα.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση φέρνει δεινά σε εργαζόμενους - λαϊκά νοικοκυριά

Ενημέρωση από εκπροσώπους της ΤΑΙΠΕΔ σε Επιτροπή της Βουλής

Για τις διαδικασίες ξεπουλήματος της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ενημέρωθηκε προχτές η αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους εκπροσώπους του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ είπαν ότι το Ταμείο κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ και για το ξεπούλημά της θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση καταρχήν του 51% της εταιρείας και θα ακολουθήσει διαδικασία για την πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αποτελεί μύθευμα ο ισχυρισμός ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων διασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση και υπενθύμισε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και των λυμάτων αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ και εντάσσονται στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής και η διαδικασία αυτή σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, είπε, θα οδηγήσει εκτός των άλλων και σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων ενώ όπως δείχνει η εμπειρία θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα τα οποία θα τις πληρώνουν πανάκριβα.

Για το ΚΚΕ, κατέληξε, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και είπε ότι στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας θα υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και από τη σκοπιά αυτή έθεσε ως στόχους πάλης: Την εναντίωση σε κάθε ιδιωτικοποίηση, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπίζεται το νερό σαν κοινωνικό αγαθό και την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας.

Εκδήλωση στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»

Το ΔΣ του Ιδρύματος «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» οργανώνει, στην έδρα του (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος), αύριο Σάββατο 26 Γενάρη 2013 ώρα 7 μμ, Μουσικοφιλολογική εκδήλωση με παρουσίαση του έργου: Ρωμιοσύνη του Γ. Ρίτσου - Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Προβολή ταινίας

Προβολή ταινίας για τους ανέργους και τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητα στην ψυχαγωγία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιεί, σήμερα, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ανέργων Ηλιούπολης. Η ταινία «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του Κεν Λόουτς, θα προβληθεί στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλιούπολης (Στ. Σαράφη 40).

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Mall

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, την Κυριακή, στο «Mall» στο Μαρούσι ανέλαβε χτες με προκήρυξή της στο Διαδίκτυο η αυτοαποκαλούμενη «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων».

Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι, εκτός από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και το «zougla.gr», προειδοποίησαν για την επίθεση την ασφάλεια του εμπορικού κέντρου και την εφημερίδα «Το Ποντίκι», τον τηλεφωνητή του οποίου κατηγορούν ότι θεώρησε φάρσα το τηλεφώνημά τους.

Οσον αφορά την επιλογή του στόχου αναφέρεται πως «η επίθεσή μας στο Mall είναι ένα πλήγμα στην κυριαρχία της νόρμας, ένα πλήγμα στην αστυνομική εποπτεία και τις απαγορεύσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ