ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Για τα προβλήματα στα κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν -λόγω της υποχρηματοδότησής τους, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις- τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, «Ποσειδώνιο» και «Εθνικό», κατέθεσε χτες το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, απευθύνονται προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο, και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ζητώντας να παρθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των κολυμβητηρίων.

Το κείμενο της Ερώτησης, αναφέρει: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, το "Ποσειδώνιο" και το "Εθνικό", που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Προβλήματα τα οποία δημιουργούν έντονη ανησυχία για το μέλλον τους και οφείλονται την υποχρηματοδότησή τους από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο καθώς οι πιστώσεις του κράτους προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν μειωθεί στο 50% από το 2011. Γίνεται φανερό ότι η οικονομική πολιτική και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού έχει σα στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων.

Ηδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΕΚΟ και για το φυσικό αέριο είναι τεράστιες. Ταυτόχρονα σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, εργατοτεχνίτες, φύλακες, υδραυλικούς, που σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση λόγω της μη ύπαρξης κονδυλίων έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια των αθλούμενων και εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί πως από τους 80 και πλέον εργαζόμενους στα κολυμβητήρια αυτά έχουν μείνει μόνο 11 εκ των οποίων οι 4 συνταξιοδοτούνται σύντομα.

Επίσης, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των κολυμβητηρίων με το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς και τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν με την ώρα ή το μήνα. Κόστος το οποίο επιβαρύνει το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών από την ασκούμενη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό αποκλεισμό πολλών αθλητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 3.000 αθλητές έχουν μείνει λιγότεροι από 500, σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων.

Η σχεδιαζόμενη δε από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, παραχώρηση και των δύο αυτών κολυμβητηρίων στους Δήμους ή στην Περιφέρεια και με δεδομένο τη δραματική συρρίκνωση της χρηματοδότησης και των ΟΤΑ από το κράτος, μόνο περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής μπορεί να επιφέρει.

Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα περιφερειακά δημοτικά κολυμβητήρια.

Επειδή η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να στερηθούν το -αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητα τους- δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή και ακόμα περισσότερο τα άτομα που έχουν ανάγκη την κολύμβηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κολυμβητήρια "Ποσειδώνιο" και "Εθνικό" ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση;

Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ασφαλή συντήρηση και λειτουργία των κολυμβητηρίων».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δύο ντέρμπι στην Superleague

Η κόντρα του Αστέρα Τρίπολης με τον ΠΑΟΚ θεωρείται από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής στην Superleague

Eurokinissi

Η κόντρα του Αστέρα Τρίπολης με τον ΠΑΟΚ θεωρείται από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής στην Superleague
Δύο ντέρμπι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League. Το ένα - για τα... ψηλά πατώματα - θα γίνει στην Τρίπολη, μεταξύ Αστέρα και ΠΑΟΚ (τρίτος και δεύτερος, αντίστοιχα, στη βαθμολογία). Το άλλο - για τη ζώνη του υποβιβασμού - θα γίνει στο «Κλ. Βικελίδης», με τον Αρη (16 β.) να υποδέχεται την ΑΕΚ (15).

Το πλήρες πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΟΦΗ - Πανιώνιος (17:15, NS3 - Θάνος), Παναθηναϊκός - Πανθρακικός (17:15, NS2 - Δελφάκης), Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ (19:30, NS1 - Μάνταλος). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ατρόμητος - Πλατανιάς (15:00, NS1 - Ιωαννίδης), Ξάνθη - Κέρκυρα (17:15, NS3 - Μαντάκης), Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα (17:15, NS1 - Δασκαλόπουλος), Αρης - AEK (19:30, NS1 - Κάκος). ΔΕΥΤΕΡΑ: Βέροια - Λεβαδειακός (19:30, NS2 - Τριτσώνης).

  • Το πρόγραμμα της 17ης αγωνιστικής, στην Football League, περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις: ΚΥΡΙΑΚΗ (15:00): Δόξα Δράμας - Θρασύβουλος, Φωκικός - Βύζας Μεγάρων, Νίκη Βόλου - Παναχαϊκή, Λάρισα - Καβάλα, Καλλιθέα - Καλλονή (14:30), Πανσερραϊκός - Ηρακλής (18:30, OTE TV), Ηρακλής Ψαχνών - Ολυμπιακός Βόλου, Αναγέννηση Επανομής - Πιερικός, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Απόλλωνας. ΔΕΥΤΕΡΑ: Εργοτέλης - Παναιτωλικός (19:00, OTE TV). Ρεπό έχει ο Εθνικός Γαζώρου.
Πλευρές του ίδιου οικοδομήματος

Η επίσημη παραδοχή του πρώην πρωταθλητή της ποδηλασίας Αμερικανού Λανς Αρμστονγκ για τη χρήση αναβολικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή γνωστής Αμερικανίδας δημοσιογράφου και προβλήθηκε τα ξημερώματα Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ήταν το γεγονός που μονοπώλησε τη διεθνή αθλητική (και όχι μόνο) δημοσιογραφία τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικάνος για πρώτη φορά ομολόγησε ότι ήταν ντοπαρισμένος (όπως είπε και τις εφτά φορές που αναδείχθηκε νικητής του περίφημου Γύρου Γαλλίας) γεγονός για το οποίο έχει ήδη τιμωρηθεί από τα αρμόδια όργανα και του έχουν αφαιρεθεί οι όποιες διακρίσεις.

Ωστόσο, το σημείο που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι η άποψη του Αμερικανού ποδηλάτη ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ ότι κάνει κάποια απάτη καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ντόπινγκ ήταν μέρος του παιχνιδιού».

Κάτι που φανερώνει ξεκάθαρα τις λογικές και τις αξίες που επιτάσσει το σημερινό οικοδόμημα του αθλητισμού ως κερδοφόρου προϊόντος για κάποιους. Αυτές που έχουν σαν μοναδικό στόχο την επιτυχία, την κατάκτηση της κορυφής αφού μόνο αυτή φέρνει τα κέρδη και γι' αυτόν το λόγο θα πρέπει να αποκτηθεί με κάθε τρόπο (θεμιτό ή αθέμιτο).

Τα τεράστια ποσά που παίζονται πίσω από κάθε επιτυχία -η χάνονται πίσω από κάθε αποτυχία- απαιτούν συγκεκριμένες πρακτικές που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία υπερανθρώπων, ενός ξεχωριστού ειδώλου που θα παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην κορυφή προκειμένου να αποφέρει κέρδη σε αυτούς που έχουν επενδύσει (βλ. πολυεθνικές). Και για να συμβεί αυτό το επικίνδυνο (και πολλές φορές μοιραίο για τους ίδιους τους αθλητές) ο δρόμος των ουσιών είναι το πλέον σίγουρο μονοπάτι. Μόνο έτσι νικιέται η φύση, μόνο έτσι η επιτυχία (άρα και τα κέρδη) είναι κάτι παραπάνω από σίγουρα. Κέρδη πολυεθνικών και ντόπινγκ είναι δυο πλευρές του ίδιου οικοδομήματος που λέγεται εμπορευματοποιημένος αθλητισμός.


Mπ.Τσ.

ΠΟΛΟ

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Χίο στον Πειραιά και η επικίνδυνη έξοδος της Βουλιαγμένης στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, είναι δύο από τα παιχνίδια που ξεχωρίζουν στην 9η αγωνιστική της Α1 ανδρών που θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το ντέρμπι των επτανήσων μεταξύ του Αργοστολίου και της Κέρκυρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: Ποσειδώνιο 15:00 (ΕΤ1) ΠΑΟΚ-ΝΟ Βουλιαγμένης, Ρέστειο 19:00 Παλαιό Φάληρο-Παναθηναϊκός , Νέα Σμύρνη 19:00 Πανιώνιος-ΝΟ Πατρών, Πειραιάς 19:30 Ολυμπιακός-ΝΟ Χίου ΚΥΡΙΑΚΗ 20/1: Αργοστόλι 14:30 ΝΟ Αργοστολίου-ΝΑΟ Κέρκυρας.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Μετά από διακοπή, περίπου ενός μήνα -λόγω γιορτών αλλά και υποχρεώσεων της εθνικής ομάδας- οι ομάδες της Α1 κατηγορίας ανδρών στο χάντμπολ, θα παραταχθούν και πάλι στη σέντρα. Για την 10η αγωνιστική θα αναμετρηθούν σήμερα: Ποσειδώνας Λουτρακίου - Αρης Νίκαιας (16:30), ΧΑΝΘ - ΠΑΟΚ (17:00), Πανελλήνιος - Διομήδης Αργους, Φοίβος Συκεών - ΓΑΣ Κιλκίς, Φίλιππος Βέροιας - Αερωπός Εδεσσας (18:00).

Στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών, επίσης για την 10η αγωνιστική, θα αναμετρηθούν: ΣΗΜΕΡΑ: ΠΑΟΚ - Αναγέννηση Αρτας (16:00), Ορμή Λουξ - Πρωτοπόροι Sport (17:30). ΑΥΡΙΟ: ΓΑΣ Καματερού - Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών (16:00).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Πολύπλευρο ενδιαφέρον

Οι κόντρες των ομάδων που διεκδικούν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη βαθμολογία επικεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι αναμετρήσεις του Αρη με τον Κολοσσό Ρόδου και του Πανιωνίου με τον Ικαρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αναμέτρηση του Ηλυσιακού με το Περιστέρι, με τους γηπεδούχους να θέλουν να ξεφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη για υποβιβασμό και τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να μπουν στην πρώτη εξάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: Πανελευσιανιακός-ΚΑΟΔ (16.00), Αρης-Κολοσσός Ρόδου (17.00 ΕΤ3), Ηλυσιακός-Περιστέρι (17.00), Πανιώνιος-Ικαρος (19.00 ΕΤ1). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ρέθυμνο-Καβάλα (15.00), Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (17.00 ΕΤ1). ΔΕΥΤΕΡΑ: Απόλλων Πάτρας-Ολυμπιακός (17.00 ΕΤ1).

ΒΟΛΕΪ
Κόντρα ... εξάδας

Το ντέρμπι μεταξύ του Φοίνικα Σύρου και του Αρη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Γηπεδούχοι και κιτρινόμαυροι φιγουράρουν σε 6η και 4η θέση, αντίστοιχα, και έχουν ως στόχο την παραμονή τους στα ψηλά σκαλοπάτια. Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται και ο αγώνας του Ολυμπιακού κόντρα στην Κηφισιά με τους πρωτοπόρους «ερυθρόλευκους» να θέλουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες μετά από δύο συνεχόμενες αποτυχίες σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Τις δυνάμεις του θα δοκιμάσει ο Παμβοχαϊκός, μετά το θρίαμβο επί του Ολυμπιακού την προηγούμενη αγωνιστική, στην Πυλαία κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Σάββατο (Σύρου, 17.00): ΑΟ Φοίνικας Σύρου - Αρης, (Μίλωνα, 18.00): Μίλων - Παναθηναϊκός ΑΟ, (Αλεξ/πολης, 19.00): Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Νίκη Αιγινείου, (Μίκρας, 19.30): ΓΣ Ηρακλής - ΓΣ Λαμίας, Δευτέρα 21/01/2013 (ΠΑΟΚ, 18.00: ΠΑΟΚ - ΓΑΣ Παμβοχαϊκός,



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ